"Відмовників" відправляють в "лнр": як рф бере в полон своїх же солдатів

Російські солдати відмовляються воювати. Вирішив звільнитися — йдеш на підвал, поки не передумаєш. Таку тактику має командування окупантів. В ув’язненні вже сотні військовослужбовців рф. Усіх їх утримують на захопленій території Луганщини та намагаються відправити назад на фронт.

В окупованій частині Луганської області росіяни утримують під вартою сотні російських військових, які вирішили звільнитися з армії. Один із так званих “таборів відмовників” знаходиться у Брянці. Неформальна в'язниця бойовиків там функціонує з 2014 року. 

Фото “Верстка”

За даними видання “Верстка”, у Брянці утримують щонайменше 234 солдати рф. Судячи з розповідей правозахисників, відмовників тримають у підвалах невеликими групами. Охороняють їхні найманці із ПВК Вагнера. 

ЗМІ наводить дані російських правозахисників: з початку війни солдати з 22 регіонів рф повідомили, що не хочуть воювати. За їхньою інформацією з відкритих джерел, як мінімум 1793 росіяни заявили, що хочуть скласти зброю. 

“Імена” відмовників, у кращих традиціях радянського союзу, розміщують на таких “стінах ганьби”. Імена, прізвища і навіть фото — щоб знали тих, хто провинився, в обличчя.

Також тим, хто відмовляється воювати, у військовому квитку ставлять таку мітку. Штамп “здійснив ухилення”. 

Фото DW

Бувають мітки ще цікавіше. За відмову від “відрядження” в Україну контрактником ставлять “Схильний до зради, брехні та обману”. Для військових це повний крах кар'єри. Домогтися анулювання такого запису у картці можна хіба що через суд. Штамп “схильний до зради” не передбачений законами та наказами. 

Наприклад, цей запис зроблено в картці такого собі Гребенюка. 7 місяців він воював у Сирії, але замість відпустки його одразу хотіли відправити на фронт в Україну. 

Фото “Радіо свобода”

Судячи з перехоплень телефонних розмов окупантів, які публікує СБУ, росіяни мріють швидше повернутися додому. Робота української армії викликає в них істерику, бажання ходити до церкви.

“Це на все життя, я хворий. Ти знаєш, скільки я трупів побачив? Без голови, без ніг, без тулуба, без нічого, просто, які в “цинках” приходять. Просто збирають, скидають частини, шматки. Морок, я не вилікуюсь від цього ніколи”, — скаржиться загарбник. 

Водночас лікарня так званої “лнр” прийняла майже 900 важкопоранених окупантів. Більше сотні з них померли просто на руках лікарів. Повідомив про це радник міністра МВС Антон Геращенко. В опублікованому ним звіті Першотравневої центральної лікарні зазначено, що ці дані лише за один місяць — з 15 травня до 15 червня. Більшість загиблих уродженці Далекого Сходу, Сибіру, ​​Кавказу. 

Фото: Антон Геращенко
Фото: Антон Геращенко

Станом на кінець червня відомо про смерть як мінімум 3798 людей. Серед російських регіонів, які втрачають солдатів більше за інших, виділяються: Бурятія, Забайкальський і Алтайський край — тобто одні з найбідніших регіонів рф.

Скільки всього російських військових відмовилися воювати, підрахувати поки що неможливо. Усіх їх відправляють на підвал, до облаштованих в'язниць, СІЗО. Доля багатьох із них невідома. 

Єдиний надійний спосіб для окупанта залишитися живим — здатися в полон. СБУ нагадує: номер гарячої лінії 2402. Полон в Україні, яку росіяни вирішили “захопити”, за умовами більше нагадує готель, аніж ті місця, куди кидають “свої” ж.

Последние новости

  • Війна з РФ

Маніпуляція історією, або як росіяни присвоюють собі "велику перемогу"

8 травня в Україні відзначається День памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні… Read More

15 години назад
  • Суспільство

Вступ із ТОТ у 2024 році: що треба знати

Якою буде вступна кампанія для абітурієнтів із тимчасово окупованих територій? У які українські заклади вищої… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Володимир Рибалкін: досьє начальника Святогірської міської військової адміністрації

Рибалкін Володимир Миколайович родом з Донеччини. Учасник АТО, активіст та волонтер. Відомий як журналіст-антикорупціонер та… Read More

2 дні назад
  • Війна з РФ

Незламні, нескорені, неспинні: 10 років із заснування бригади "Азов"

5 травня 2014 року в Бердянську був створений батальйон патрульної служби міліції особливого призначення «Азов».… Read More

4 дні назад
  • Суспільство

Ім’я, яке російська імперія та радянська влада хотіли забути: історія Олексія Алчевського

Олексій Алчевський — український банкір, фінансист-реформатор, промисловець, меценат, засновник гірничих і металургійних підприємств на Донеччині… Read More

4 дні назад
  • Суспільство

Повідомляти про "зв'язки" з людьми в окупації, або що не так із новоприйнятим законом

25 квітня Верховна Рада України проголосувала за закон «Про внесення змін до Кодексу законів про… Read More

5 днів назад

This website uses cookies.