Прифронтовий Слов'янськ. Як працюють магазини та що відбувається з цінами

Магазини, аптеки, банки та інші види приватного бізнесу у Слов'янську почали закриватися з перших днів повномасштабного нападу росії на Україну. Нині у місті працює мінімальна кількість торгових точок. Як вони існують, дізнавався “Східний варіант”.

Немає газу, води, не ходить громадський транспорт, зачинено всі банки, аптеки. Працює трохи більше 10% магазинів. Таке життя у прифронтовому Слов'янську. 

Фото: v-variant.com.ua

Сьогодні тут залишилася лише чверть населення, але і їм треба десь купувати продукти та непродовольчі товари. Тому деякі магазини у місті таки працюють. Але їх буквально одиниці.

Наприклад, в одному з найбільших мікрорайонів “Лісовий” працює лише два супермаркети, та й у тих графік скорочено до 16:00. Також двері відчинені ще у кількох маленьких продуктових магазинів.

Фото: v-variant.com.ua

У центрі міста працює один супермаркет, відкриті декілька кафе та один магазин побутових товарів.

Інші магазини закриті вже давно, їхні вітрини обгороджені захисними щитами. Такі щити стали новою гнітючою міською реальністю Слов'янська.  

Заходимо до магазину побутових товарів, він розташований на вулиці Шевченка. Тут два продавці розкладають продукцію. 

“Наразі найбільший попит мають електротовари, звичайно. Мультиварки, електроплити, обігрівачі тощо. Звісно, це пов'язано з тим, що немає газу в місті. Та й взагалі торгівля у нас досить жвава щодо цього”, — пояснює продавець Людмила.

Справді, переважна частина асортименту у магазині — це побутові електроприлади. Є трохи одягу та кухонне начиння. Мабуть, на цьому все. 

Фото: v-variant.com.ua

Звісно, перелік товарів набагато скоротився — до війни тут була окрема зала з продажу скляного та керамічного посуду, були відділи дитячого та дорослого одягу. Нині все це закрито.

Фото: v-variant.com.ua
Фото: v-variant.com.ua

На запитання, чому не евакуюються, ми отримали досить поширену відповідь.

Ми б евакуювалися, якби було куди. Якби були, наприклад, якісь родичі з інших частин країни. А так не хочемо нікуди їхати, бо навіть якщо поселять у безплатне житло, рано чи пізно звідти треба буде з'їжджати. Та, чесно кажучи, взагалі оренда квартири для мене не варіант. У мене три коти, я їх не кину. А з таким хазяйством ніхто мене до своєї квартири не пустить”, — розповідає Людмила.

Фото: v-variant.com.ua

Щодо продуктових магазинів, тут є більша різноманітність. 

По-перше, є ринки. Як централізовані, так і стихійні. Щоправда, після влучання ракети у Слов'янський центральний ринок, жителі міста, мабуть, бояться використовувати централізовані місця торгівлі. На Центральному ринку жевріють лише малі осередки торгівлі, більшість території пустує.

Фото: v-variant.com.ua

А слов'янці більше віддають перевагу стихійним ринкам. Один із них знаходиться просто біля входу до єдиного супермаркету, що працює, в центрі міста.

Тут продають овочі зі свого городу, пиріжки. Словом, класика.

Фото: v-variant.com.ua

Ціни, звичайно, вищі, ніж у містах, віддалених від фронту. Кабачки, огірки — трохи більше ніж 30 грн за кілограм. Якщо хтось захоче з'їсти пиріжок, йому доведеться заплатити 15 гривень. Півтора літра домашнього молока на такому ринку коштує 35 гривень.

Фото: v-variant.com.ua

Далі заходимо до супермаркету. Тут полиці не порожні, але це не через велику різноманітність. Навпаки, багато однотипних товарів, якими “закривають” нестачу асортименту, розподіляючи їх по всьому прилавку.

Фото: v-variant.com.ua

Проте, основні товари є. Овочі, ковбаси, сири, молоко.

Фото: v-variant.com.ua
Фото: v-variant.com.ua

З фруктів є лише банани та яблука.

Фото: v-variant.com.ua

Втім, покупці на відсутність деяких товарів особливо не нарікають.

Фото: v-variant.com.ua

“Мене турбує не те, що чогось немає. Тут у принципі є все, що зазвичай беру. Ну, немає якогось сорту сиру. Немає житнього хліба, лише білий. Мене не це турбує, а те, що дорого все, і ціни до холодів, звичайно, зростатимуть”, — розповідає одна із відвідувачок.

Фото: v-variant.com.ua

Те, що нашим людям не звикати до обмежень у побуті чи в товарах — це не новина. Так само було 2014 року, коли Слов'янськ був тимчасово окупований. Нині міста під контролем української влади, але через близькість фронту соціальне та економічне життя тут стало на паузу. 

Як довго така ситуація триватиме зараз, не скаже ніхто. Однозначно сказати можна тільки те, що життя у місті налагодиться лише після перемоги української армії. Жителі, а значить і місцевий бізнес, повертатимуться до міста тільки тоді, коли закінчиться війна.

Последние новости

  • Суспільство

Бахмут. Справжня історія українського міста

Фортеця Бахмут – це словосполучення, яке не може лишити байдужим жодного українця. Місто, яке стало… Read More

45 хв. назад
  • Війна з РФ

Кривава провокація росії: що сталося 9 травня 2014 року в Маріуполі

10 років тому, 9 травня 2014 року, проросійські силовики намагалися захопити будівлю міського управління внутрішніх… Read More

8 години назад
  • Війна з РФ

Маніпуляція історією, або як росіяни присвоюють собі "велику перемогу"

8 травня в Україні відзначається День памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні… Read More

1 день назад
  • Суспільство

Вступ із ТОТ у 2024 році: що треба знати

Якою буде вступна кампанія для абітурієнтів із тимчасово окупованих територій? У які українські заклади вищої… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

Володимир Рибалкін: досьє начальника Святогірської міської військової адміністрації

Рибалкін Володимир Миколайович родом з Донеччини. Учасник АТО, активіст та волонтер. Відомий як журналіст-антикорупціонер та… Read More

3 дні назад
  • Війна з РФ

Незламні, нескорені, неспинні: 10 років із заснування бригади "Азов"

5 травня 2014 року в Бердянську був створений батальйон патрульної служби міліції особливого призначення «Азов».… Read More

4 дні назад

This website uses cookies.