UA
RU UA
19 Грудня 2023, 11:22
1696
Токсична маскулінність: як діяти поза стереотипами
Партнерська публікація

Токсична маскулінність: як діяти поза стереотипами

З дитинства суспільство закладає в нас певні атрибути гендерних ролей. Хлопців учать бути сильними, мужніми, стійкими. Втім, усталені уявлення про «маскулінність» можуть бути шкідливими як для самих чоловіків, так і суспільства в цілому. Розберемо, що таке токсична маскулінність і як почати діяти інакше.

Що таке токсична маскулінність

Упродовж життя чоловіки зазнають тиску з боку соціуму стосовно того, якими вони мають бути: успішними, реалізованими, рішучими тощо. Невідповідність очікуванням призводить до того, що чоловіки шукають інших шляхів утвердження власної маскулінності — через грубість, ризик і насильство.

Токсична маскулінність — сукупність певних традиційно чоловічих атрибутів, які можуть шкодити жінкам, чоловікам і суспільному ладу загалом. Сама по собі маскулінність не є поганою, але деякі її прояви можуть бути небезпечними й жорстокими.

Координаторка благодійного фонду «Слов’янське серце» Катерина Ханєва вважає, що підвалини для токсичної маскулінності закладаються змалку: «Наприклад, коли батько вчить хлопчика дати здачі, бо він майбутній чоловік. Так само формується уявлення про те, що у чоловіків є дозвіл на прояви насильства і це є прийнятною поведінкою для хлопців і чоловіків розв'язувати конфліктні питання не через розмови, а через насильство»

Масова культура підтримує токсичну маскулінність через образи «поганого хлопця»: брутального, дещо агресивного, безстрашного та зверхнього.

Прояви токсичної маскулінності

Серед найчастіших проявів токсичної маскулінності можна виділити наступні:

  • Мізогінія — зневага чи ненависть до усього жіночого, яке може сприяти розвитку гендерно зумовленого насильства. Згідно з дослідженням Фонду народонаселення ООН в Україні за 2018 рік, 13% опитаних чоловіків вважають, що побиття дружини може бути виправданим, а 18% — що чоловік має право вдарити дружину, якщо та зрадила.
  • Гомофобія — ненависть чи зневага до гомосексуальних людей. За свою «фемінність» геї піддаються цькуванням, а іноді й фізичному насильству. Під час дослідження ООН Жінки про маскулінність у секторі безпеки України, 70% опитаних погодилися, що чоловік із гомосексуальною орієнтацією не є «справжнім чоловіком».
  • Потреба в контролі. Для утвердження самооцінки чоловіки можуть мати потребу в домінуванні над іншими: жінками, родиною, підлеглими тощо. До прикладу, 53% опитаних чоловіків прагнуть весь час знати, де перебувають їхні партнерки. А 18% стверджують, що саме вони вирішують, із ким проводитиме час їхня партнерка.
  • Ризикована поведінка. Саме така поведінка зумовлює схильність до алкогольної та наркотичної залежностей, азартних ігор, небезпечного керування транспортними засобами та насильства.
  • Відмова виконувати хатні обовʼязки. 48% опитаних чоловіків в Україні вважають, що чоловік не повинен розділяти обовʼязки по дому з жінкою.
  • Насильство. Застосування сили є ознакою токсичної маскулінності, адже вона підтверджує домінування чоловіків і розглядається як прийнятний спосіб підтримки свого статусу. Жертвами насилля можуть бути як жінки, так і інші чоловіки чи діти.
  • Придушення емоцій. Вразливі чоловіки й навіть хлопчики вважаються слабкими й жіночними. Тож скаржитися, звертатися по допомогу, визнавати свою слабкість – соромно.

Як почати діяти інакше 

Оскільки токсична маскулінність розвивається з дитинства, то й зміна моделі поведінки може бути тривалим і складним процесом. 

Ефективним методом для боротьби з токсичною маскулінністю є просвітницька діяльність з активним залученням самих чоловіків. Одним із таких проєктів є HeForShe — ініціатива від ООН Жінки, яка покликана втілювати ідеї гендерної рівності, роблячи чоловіків головними агентами змін.

Просвітницькою роботою щодо токсичної маскулінності можна займатися й зі своїм оточенням: друзями, родичами, колегами тощо, розповідаючи про токсичну маскулінність і її наслідки та розвінчуючи стереотипи.

Окрім цього, існує потреба у зміні виховання хлопчиків: замість гендерних упереджень — заохочення проявляти емоції, навички ненасильницького спілкування та повага до інших.

Ще одним кроком має стати нормалізація психологічної підтримки для чоловіків. В умовах війни доступ до психологічної допомоги є критично важливим, адже в суспільстві, травмованому війною, зростає рівень насильства та депресій.

Переваги нетоксичності для чоловіків

Токсична маскулінність є шкідливою для фізичного та психологічного здоровʼя. Зокрема, Європейське регіональне бюро ВООЗ визначило, що серед факторів вищих рівнів смертності чоловіків є маскулінні поведінкові моделі, повʼязані зі схильністю до ризиків і пригод, меншою схильністю скаржитися на проблеми зі здоровʼям і відвідувати лікарів. 

«Під час наших інформаційних сесій із чоловіками ми зʼясували, що досі багато чоловіків впевнені, що чоловіку проходити регулярно медогляд не треба. Нібито ця тривожність, що спонукає бігати до лікарів, притаманна жінкам, а чоловікам можна звертатися до лікаря, тільки коли їх уже швидка везе», – ділиться Катерина Ханєва.

Постійне придушення емоцій та болю призводить до проблем із серцем, депресій і суїцидів. За даними Міністерства охорони здоровʼя України, 87% від усіх суїцидів за 2021 рік скоїли чоловіки. Катерина вважає, що культивування образу справжнього чоловіка” «призводить до невміння чоловіків у безпечний спосіб проявляти свої емоції та звертатися по допомогу до психологів або кудись ще. І якщо накопичується цей біль, який чоловік не вміє проявити у безпечний спосіб, тоді й маємо такі сумні наслідки, як самогубства, або зловживання алкоголем і психоактивними речовинами».

Психолог Віталій Жданов розкриває й інші можливі наслідки придушення емоцій: «Закриття доступу до емоцій, по-перше, заважає чоловіку зрозуміти, що він хоче. Бо емоції — це індикатор потреб. Не ідентифікація і, як наслідок, не задоволення власних потреб призводить до постійного фонового пригнічення. По-друге, придушення емоцій часто дійсно призводить до депресивних станів, які можуть суттєво погіршувати життя. І тоді вже краще звернутися по допомогу до психолога чи психотерапевта»

Відхід від токсичної маскулінності матиме позитивний вплив на здоровʼя та тривалість життя чоловіків. А також допоможе збудувати міцніші й гармонійніші стосунки з близькими людьми. Свобода від гендерних стереотипів сприятиме вільнішому, ненасильницькому самовираженню та відкриє нові шляхи й можливості для чоловіків.

Матеріал виготовлено у співпраці з ГО «Інтерньюз-Україна» за підтримки UN Women Ukraine / ООН Жінки в Україні в межах проєкту «EU4Recovery – Розширення можливостей громад в Україні» (EU4Recovery) за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Ця публікація підготовлена в рамках проєкту EU4Recovery, однак висловлені в ній погляди та вміст не означають офіційного схвалення або визнання з боку ЄС або Організації Об’єднаних Націй.

Авторка: Ольга Бобровська

Партнерська публікація

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

1696
Поділитись:
13 Травня Понеділок
08:59

На Донеччині російські загарбники вбили двох людей: ще двох поранили

08:52

Сили оборони знешкодили ще 1 740 окупантів і 31 ворожий танк

08:14

Уночі російські війська обстріляли Селидове ракетами С-300 (фото)

12 Травня Неділя
22:49

На ТОТ Луганщини в ДТП загинуло двоє дорослих, 4 дітей постраждали

22:38

Військова авіація України завдала за добу ударів по 15 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

22:28

У Харкові переселенці з Луганщини отримали понад 140 наборів гумдопомоги

21:53

У Міноборони розʼяснили, як відбуватиметься мобілізація авто

21:33

У Запоріжжі провели акцію на підтримку полонених захисників Маріуполя

21:00

Блінкен вірить, що Україна зможе утримати лінію фронту на сході

20:38

Генштаб: з початку доби відбулося 146 боїв з російськими окупантами

19:57

Ще 24 родини евакуювалися з Донецької області на Волинь: як це зробити

19:33

На фронті Покровський напрямок залишається найскладнішим, — Зеленський

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: