Смертний вирок: навіщо "днр" влаштував "суд" над іноземцями

Так званий “верховний суд” угруповання “днр” засудив до страти трьох іноземців, які воювали у лавах Збройних сил України. Чоловіки вже давно живуть в Україні та задовго до повномасштабного російського вторгнення офіційно служили в армії. Але, попри це, бойовики називають їх найманцями та присудили до розстрілу. Хто ці іноземці, що може означати вирок бойовиків і як на нього відреагували у міжнародній спільноті?

9 червня угруповання “днр” винесло смертні вироки трьом військовослужбовцям ЗСУ — британцям Шону Піннеру, Ейдену Есліну і марокканцю Брагіму Саадуну. Їх звинуватили за чотирма статтями кримінального кодексу так званої “республіки”:

  • Вчинення злочину групою осіб;
  • Насильницьке захоплення влади та повалення конституційного ладу “днр”;
  • Найманство;
  • Проходження навчання з метою здійснення терористичної діяльності.

Згідно з “рішенням”, вони мають 30 днів на оскарження “вироку”. Якщо апеляцію задовольнять, то розстріл буде замінено на довічний термін або 25 років в'язниці.

Що відомо про полонених?

Усі троє служили у 36-й окремій бригаді морської піхоти ЗСУ. 28-річний британець Ейден Еслін народився у Ньюарку і раніше працював у службі опіки. За даними видання “Медуза”, 2015 року він поїхав до Сирії, де приєднався до курдських загонів народної самооборони. Після повернення він вирушив подорожувати. Опинившись в Україні, зустрів у Миколаєві свою майбутню наречену та вирішив залишитись у країні.

У 2018 році Еслін вступив до ЗСУ, де його визначили до 36-ї бригади морської піхоти. З початком повномасштабного російського вторгнення морпіхи разом із батальйоном “Азов” захищали Маріуполь. 12 квітня стало відомо, що британець потрапив у полон.

Фото The Guardian

Разом з Есліном у полон потрапив його друг, 48-річний Шон Піннер. Раніше він служив у Королівському англійському полку. Після армії Піннер деякий час працював в іншій сфері, а 2018 року переїхав до України. Тут він одружився і вступив до лав ЗСУ. 

Як розповідають його родичі, Піннер дуже полюбив Україну та називав її своєю “прийомною” країною. Напередодні вторгнення російської армії в одному з сюжетів він сказав журналістам: “Мій дім — це Маріуполь, тому зараз я фактично захищаю своє прийомне місто і свою родину”.

Фото: Гордон

Раніше британці просили свого прем’єра Бориса Джонсона допомогти з їх обміном на кума путіна, голову проросійської забороненої партії “Опозиційна платформа за життя” Віктора Медведчука. Відповідне відеозвернення опублікував кремлівський пропагандистський канал “Росія 1”.

Нагадаємо, наразі Медведчука заарештовано за підозрою в держзраді. До обміну закликав також він сам та його дружина Оксана Марченко. 

21-річний марокканець Брагім Саадун потрапив у полон 12 березня у Волновасі. Про це російським ЗМІ повідомив його адвокат.

2019 року Брагім вирішив переїхати до України. 

За словами адвоката, які наводить видання “Медуза”, його підзахисний рік вивчав російську мову, після чого вступив до Київського політехнічного інституту на факультет аеродинамічних та космічних технологій. 

Через три роки, у 2021 році, Саадун кинув навчання та уклав контракт із ЗСУ.

За іншою інформацією, марокканець навчався у Полтавському університеті економіки та торгівлі. Усі троє частково визнали свою провину та оскаржують “рішення” бойовиків.

Реакція у світі

На “рішення” кремлівських маріонеток відразу відреагували у Великій Британії. Міністерка закордонних справ Ліз Трасс категорично засудила “вирок”, а сам “суд” угруповання назвала фіктивним і таким,  що не має жодної законної сили. 

“Я категорично засуджую винесення вироку Ейдену Есліну та Шону Піннеру, затриманим російськими маріонетками на сході України. Вони військовополонені. Це фіктивний суд, який абсолютно не має законної сили. Мої думки із сім'ями. Ми продовжуємо робити усе можливе, щоб підтримати їх”.

Британський прем'єр-міністр Борис Джонсон під час свого виступу на засіданні парламенту закликав владу росії гуманно і співчутливо ставитися до підданих Великобританії, які потрапили в полон під час боїв на Донбасі.

Прессекретар прем'єра Джеймі Джонс нагадав, що відповідно до Женевської конвенції військовополонені мають статус учасників бойових дій і не можуть притягуватися за це до відповідальності.

“Ми продовжимо працювати з українською владою, щоб спробувати домогтися звільнення будь-яких британських громадян, які служили в українських збройних силах і стали військовополоненими”, — наголосив прессекретар.

Фото Офіс президента

Член британського парламенту Роберт Дженрік назвав процес шахрайським і заявив, що він не заслуговує на жодну довіру.

“Вони були захоплені російськими військами в Маріуполі, і з ними слід поводитися відповідно до міжнародного права та Женевської конвенції, що, безумовно, виключає показові процеси такого роду і страту”.

У британському представництві Amnesty International UK так зване “рішення” назвали гротескним, пише “TheGuardian”.  

“Цей так званий судовий процес спочатку мав ознаки показового процесу, покликаного чинити тиск на Велику Британію. Вироки виглядають так, ніби їхня мета стати попереджувальним пострілом для Великобританії за підтримку України у цій жорстокій війні”, — заявив правозахисник Крістіан Бенедикт

“Вирок” бойовиків став темою номер 1 у британських медіа

Фіктивним цей “судовий процес” також назвав держсекретар США Ентоні Блінкен:

“Ми глибоко стурбовані повідомленнями про фіктивний “судовий процес” та винесення вироку щодо учасників бойових дій, які законним чином несли службу у Збройних Силах України. Ми закликаємо Росію та підконтрольні їй сили з повагою ставитися до міжнародного гуманітарного права, включаючи права та захист, наданий військовополоненим”.

Представник генерального секретаря ООН Стефан Дюжаррик, коментуючи винесений у Донецьку вирок, закликав забезпечити дотримання Женевської конвенції щодо полонених в Україні.

“Насамперед ми виступаємо проти смертної кари, завжди виступали й завжди виступатимемо. Ми закликаємо до того, щоб усі затримані учасники бойових дій отримували міжнародний захист та з ними поводилися відповідно до Женевської конвенції”.

В українському Генштабі своєю чергою наголошують, що всі іноземці та люди без громадянства, які беруть участь у бойових діях на території України в лавах ЗСУ, у добровільному порядку прийняті на службу за контрактом відповідно до українського законодавства. На них як на військовослужбовців ЗСУ поширюється правовий статус комбатантів, і у разі потрапляння до рук ворога з ними мають поводитися як із військовополоненими.

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що між бойовиками “днр” та терористами ІДІЛ немає різниці, а росію потрібно визнати спонсором тероризму. 

“Смертні вироки” в “судах” неіснуючих “лднр” доводять: немає різниці між ІДІЛ та “лднр”. Крім однієї: останніх утримує росія за нафто-газові кошти деяких країн. рф слід визнати спонсором тероризму”.

Міжнародне право наказує росії поводитися з іноземними військовими як із військовополоненими. Однак росія стверджує, що полонені іноземці не комбатанти й не мають права на статус військовополоненого. 

Голова комітету британського парламенту з міжнародних справ Том Тугендхат описав те, що відбувається, як “форму взяття в заручники, форму помсти”, — пише “BBC”.

“Думати, що це робить самостійна сепаратистська республіка — повна нісенітниця. Це робить Володимир Путін”, — заявив Тугендхат.

Що відбувається зараз?

В Міжнародному легіоні розраховують, що трьох добровольців, “засуджених” до страти в Донецьку все ж таки вдасться обміняти як військовополонених за домовленістю сторін.

“Що можна зробити, щоб звільнити військовополонених? Міжнародне право ясно говорить — необхідно обмінятися військовополоненими. Це рішення зазначено у Женевських конвенціях. На жаль, одна зі сторін у цьому конфлікті не визнає статусу певних осіб як військовополонених”, — сказав речник Міжнародного легіону оборони України Дам'єн Магру на брифінгу 13 червня.

За його словами, поки буде подана апеляція на це рішення, це дасть певний час. Якоюсь конкретною інформацією Магру не поділився. 

Фото The Guardian

Як пояснює професор Потсдамського університету, керівник кафедри європейського та міжнародного права Андреас Циммерманн, найманець — це особа, яка не є військовослужбовцем збройних сил однієї зі сторін конфлікту й отримує грошову винагороду, значно вищу за звичайну зарплату військовослужбовця. У цьому разі Збройних сил України. Також ці люди не повинні бути громадянами країн, які є стороною конфлікту.

Відповідно, засуджені в цьому випадку не відповідають цим критеріям, а отже, не є найманцями відповідно до міжнародного гуманітарного права.

“З огляду на контроль, здійснюваний Російською Федерацією над самопроголошеними “днр” і “лнр”, відповідальність за діяльність органів влади так званих “республік”, з погляду міжнародного права, приписується Російській Федерації.

Таким чином, Російська Федерація може притягуватися до відповідальності за вироки судів цих так званих “народних республік” відповідно до міжнародного права”, — вважає професор.

Фейкові рішення фейкового суду таких самих фейкових “республік”. Але тільки всі вбивства справжні. Іноземних добровольців, які захищають свій новий дім — Україну, можуть розстріляти бойовики угруповання “днр”. 

Кремль намагається зробити так, щоб офіційний Лондон визнав саме існування його маріонеток — так званих “днр”. Це станеться, якщо Великобританія через апеляцію встановить зв'язок із неіснуючою “державою”.

Своєї мети росія не досягне, а час судових засідань, що тягнеться, російські пропагандисти використовують для чергових казок про “найманців-англосаксів” у лавах української армії. 

Последние новости

  • Суспільство

304 собаки та 60 котів: як у прифронтовому Мирнограді працює великий притулок для тварин

У місті Мирноград Покровського району працює великий притулок для тварин. Його утримує місцева жителька, голова… Read More

5 години назад
  • Суспільство

Анастасія Прокопенко: досьє громадської діячки, активістки з Донеччини

Анастасія Прокопенко — громадська діячка, родом з Донеччини. З юності була активною та долучалась до… Read More

7 години назад
  • Війна з РФ

Хмарне майбутнє сорокинських шахт: що відбувається з вугільними підприємствами окупованої Луганщини

Перші 100 днів минули з того моменту, як на окупованій Луганщині чергові ділки, які звуть… Read More

1 день назад
  • Освіта
  • Суспільство

Алчевськ. Історія українського міста

Одне з найменш знаних міст на Луганщині – це промисловий Алчевськ. За часів незалежності місто… Read More

1 день назад
  • Освіта
  • Суспільство

Бахмут. Справжня історія українського міста

Фортеця Бахмут – це словосполучення, яке не може лишити байдужим жодного українця. Місто, яке стало… Read More

1 день назад
  • Війна з РФ

Кривава провокація росії: що сталося 9 травня 2014 року в Маріуполі

10 років тому, 9 травня 2014 року, проросійські силовики намагалися захопити будівлю міського управління внутрішніх… Read More

2 дні назад

This website uses cookies.