"Спільнота Відновлення": як стилістка з Маріуполя створює власну справу

Катерина Переверзєва родом з Маріуполя. Навчалась у Харкові на інженера-електромеханіка, також отримала спеціальність “менеджмент та економіка”. Та врешті решт знайшла себе у стилі: пройшла курси зі стилістики й поступово розвивалась як спеціаліст. Катерина Переверзєва стала амбасадоркою “Спільноти Відновлення” та лауреаткою відзнаки “Незламні зі сходу”. Про розвиток власної справи, рідне місто та волонтерство Катерини дізнавався Східний Варіант.

“Спільнота Відновлення” — засноване Східним Варіантом ком'юніті незламних жителів сходу, які заново поставили на рейки свою діяльність у сфері бізнесу чи в громадському секторі. Люди, якими ми захоплюємось та про яких хочемо розповісти якнайбільшій кількості людей. Бо такі історії варті вашої уваги та підтримки. Підтримайте створення таких історій — долучайтесь до Спільноти відновлення та підтримайте Східний Варіант донейтом.

***

“Я відчувала стиль інтуїтивно”

Після закінчення університету Катерина почала працювати секретаркою в одному холдингу, пізніше стала там адміністраторкою. Подруга Катерини знайшла курси зі стилістики та запропонувала жінці пройти їх. Жінка каже, що з дитинства відчувала стиль одягу інтуїтивно, й отримати нові ґрунтовні знання було цікаво.

Фото надала героїня

“Я отримала цю спеціальність, після цього одразу кинула роботу та йшла в нікуди. Коли я шукала в інтернеті “стиліст Харків”, то знаходились тільки курси, які я пройшла, і ще одну школу. Тобто і люди не шукали, і ніхто цим не займався. Я була однією з перших, можна так сказати”, — згадує Катерина.

Фото надала героїня

На початку кар’єри Катерина бралась за будь-яку роботу. Брала участь в організації фотосесій, одягала манекени в торгових центрах, проводила особисті консультації зі стилю для клієнтів. 

З часом почала розуміти, що подобається робити більше, тож вдосконалювала свої навички. Жінка згадує, що у Харкові за пошуком “стиліст” її сайт показувався першим і конкуренції майже не було. 

Катерина вирішила розвивати цю галузь і створила асоціацію стилістів Харкова. Вона шукала людей, і ці люди долучались до асоціації. Тоді вдалось об’єднати 13 спеціалістів. Вони ділились досвідом, робочими кейсами. Таким чином формувався ринок у цій професії, й люди могли дізнатись про більшу кількість стилістів у Харкові.

Після переїзду до Києва у 2020 році Катерина дізналась, що існує всеукраїнська асоціація стилістів. Вона долучилась до неї й запросила туди стилістів з Харкова. 

Фото надала героїня

Тепер Катерина проводить навчання зі стилю та організовує консультації для охочих. Жінка каже: “Проводжу навчання як і для людей, які хочуть стати стилістами для себе, так і для колег-початківців. Бо я вже набула стільки досвіду і можу ділитись ним із іншими”

Сьогодні Катерина проводить особисті консультації зі стилю для клієнтів. Працює і з жінками, і з чоловіками. Розповідає, що з деякими клієнтами працює протягом років і вже стала їхнім сімейним стилістом, бо спершу одягала клієнта на побачення, а пізніше — на весілля. 

Фото надала героїня

Також працює з клієнтами за кордоном. Починала з Нідерландів, пізніше була в Італії, Туреччині. Катерина каже, що найбільше в цій професії подобається бачити реакцію клієнта, коли він виходить із примірочної та бачить себе зовсім по-новому у дзеркалі. Людина відкриває себе для себе ж з нової сторони й це означає, що стиліст виконав свою роботу.

Фото надала героїня

“Обожнюю, коли людина себе бачить новими очима. Часто я бачу кращу версію людини, й моя задача витягнути з людини це. Щоб вона це також в собі побачила”, — каже стилістка.

У планах Катерини створення онлайн-курсу зі стилю. Жінка каже, що хоче ділитись своїми знаннями та досвідом з більшою кількістю людей. І хоче зробити цю можливість доступнішою та масовою. Тому зараз працює над розробкою платформи для цього курсу.

Місто дитинства

Катерина переїхала з Маріуполя майже 20 років тому. Та це те місто, до якого вона завжди поверталась. Каже, що раз в кілька місяців приїжджала додому до батьків та родичів. Згадує, що в останні роки перед вторгненням росії місто стрімко розвивалось та ставало кращим.

Востаннє в рідному місті Катерина була у січні 2022 року, коли приїжджала додому на Різдво. Жінка згадує: “Я завжди на Різдво їздила до батьків, ми відзначали на драмтеатрі, де все таке сяюче і красиве було”.

Фото надала героїня

“Це було дуже тепле відчуття, тобто я просто поїхала від батьків знаючи, що я приїду знову через два місяці, бо я часто їздила додому. Тому навіть гадки не було, що таке [повномасштабне вторгнення - ред.] можливо”, — додає Катерина.

Волонтерство та повернення до роботи

У перші дні повномасштабного вторгнення Катерина виїхала з Києва до Львова. Тут почала волонтерити в місцевому волонтерському штабі, взялась координувати допомогу для Харківського напряму. Тоді штаб відправляв гуманітарну допомогу, в тому числі їжу, до Харкова. Через цю діяльність мер Харкова вручив Катерині грамоту.  

Ще до повномасштабного вторгнення Катерина долучилась до “Альянсу Доброчинності” у Харкові. Це організація, яка допомагає пенсіонерам та дітям у патронатних сім’ях. Підприємці спільно допомагають людям через цю благодійну організацію.

Фото надала героїня

Катерина розповідає, що в кінці березня 2022 року їй почали писати клієнти. Поступово жінка відновлювала діяльність стилістки й сьогодні знову повноцінно цим займається. 

Слідкувати за діяльністю стилістки можна через інстаграм-сторінку.

***

Поделиться
Опубликовано
Теги: Війна Донецька область Маріуполь Спільнота Відновлення Суспільство

Последние новости

  • Війна з РФ

Кривава провокація росії: що сталося 9 травня 2014 року в Маріуполя

10 років тому, 9 травня 2014 року, проросійські силовики намагалися захопити будівлю міського управління внутрішніх… Read More

3 години назад
  • Війна з РФ

Маніпуляція історією, або як росіяни присвоюють собі "велику перемогу"

8 травня в Україні відзначається День памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні… Read More

20 години назад
  • Суспільство

Вступ із ТОТ у 2024 році: що треба знати

Якою буде вступна кампанія для абітурієнтів із тимчасово окупованих територій? У які українські заклади вищої… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Володимир Рибалкін: досьє начальника Святогірської міської військової адміністрації

Рибалкін Володимир Миколайович родом з Донеччини. Учасник АТО, активіст та волонтер. Відомий як журналіст-антикорупціонер та… Read More

3 дні назад
  • Війна з РФ

Незламні, нескорені, неспинні: 10 років із заснування бригади "Азов"

5 травня 2014 року в Бердянську був створений батальйон патрульної служби міліції особливого призначення «Азов».… Read More

4 дні назад
  • Суспільство

Ім’я, яке російська імперія та радянська влада хотіли забути: історія Олексія Алчевського

Олексій Алчевський — український банкір, фінансист-реформатор, промисловець, меценат, засновник гірничих і металургійних підприємств на Донеччині… Read More

4 дні назад

This website uses cookies.