UA
RU UA
29 Червня 2023, 13:11
2268
"Спільнота Відновлення": як підприємство з Добропілля розпочало виробництво військової форми у Києві
Історія

"Спільнота Відновлення": як підприємство з Добропілля розпочало виробництво військової форми у Києві

Ілля Єлін родом з Добропілля, що на Донеччині. Напередодні повномасштабного вторгнення підприємець готував до запуску виробництво спецодягу для шахтарів. Та через поновлення активних бойових дій запуску так і не відбулося, а пан Ілля релокував обладнання до Києва, де розпочав виготовлення військового одягу “Lion Style”. Сьогодні він — амбасадор “Спільноти Відновлення” та лауреат “Незламні зі сходу”. Історію Іллі Єліна розповідає “Східний Варіант”

Спільнота Відновлення — засноване "Східним Варіантом" ком'юніті незламних жителів сходу, які заново поставили на рейки свою діяльність у сфері бізнесу чи в громадському секторі. Люди, якими ми захоплюємось та про яких хочемо розповісти якнайбільшій кількості людей. Бо такі історії варті вашої уваги та підтримки. Підтримайте створення таких історій — долучайтесь до Спільноти відновлення та підтримайте Східний Варіант донейтом.

***

Планували запустити виробництво спецодягу для шахтарів

Пошив спецодягу Ілля Єлін називає досить перспективною та прибутковою ідеєю для Добропілля. Саме тому підприємець вирішив направити ресурси на її реалізацію. До цього чоловік 15 років тримав мав бізнес будівельних послуг на Донеччині, а також власну юридичну фірму.

підприємство з Добропілля_06
Ілля Єлін. Фото: Східний Варіант

Наприкінці лютого 2022 року все було майже готово: знайшли приміщення, набрали колектив, закупили обладнання, закінчували ремонт. Були попередні домовленності з “Добропіллявугілля” на виготовлення спецодягу для шахтарів. Ілля Єлін каже, що, попри погрози повномасштабної війни, вірив, що Добропілля зможуть відстояти, як це було у 2014 році. 

“Я ще громадський діяч. Входжу у Громадську раду при Донецькій ОДА, очолюю Комітет економіки, фінансів та інвестицій. У нашому місті громадський актив достатньо патріотичний. І коли деякі місцеві служби були готові здатися, то населення було налаштовано патріотично, саме воно тоді посприяло тому, що місто не було здане”, — пригадує Ілля.

підприємство з Добропілля_13
Фото: Східний Варіант

Але вторгнення росії минулого року стало набагато масштабнішим за те, що було у 2014 році. Ілля пригадує, що саме 24 лютого планували вкладати підлогу і за 2-3 дні закінчити ремонт приміщення. Та цього не сталося. 

Через початок повномасштабної війни “Добропіллявугілля” скасувало замовлення на спецодяг, а само виробництво навіть не встигло запуститися. Замість цього Ілля разом з іншими волонтерами розпочали активно допомагати вимушеним переселенцям та постраждалим. 

Перші місяці війни: гуманітарна допомога, евакуація людей та бізнесів

Ілля разом з громадською організацією “Поруч з тобою”, у якій він є заступником голови, почав активно займатися гуманітарною допомогою. У березні волонтери приймали переселенців з Попасної та Лисичанська. 

“Ці люди їхали транзитом з Луганської області у Дніпро та зупинялися у Добропіллі на 2-3 дні. Ми надавали їм допомогу, від нашої організації “Рада старійшин Добропільщини”, де я також заступник голови, у нас був центр гуманітарної допомоги у місті. Для тих, хто залишався на довше, ми знаходили житло та роботу”, —  пригадує Ілля Єлін.

підприємство з Добропілля_11
Фото: Східний Варіант

Коли у квітні голова Донецької ОДА закликав усіх виїжджати з області через підвищену небезпеку, Ілля разом з колегами почав вивозити людей власним транспортом. Жителів Добропілля та найближчих Мирнограда, Покровська, Краматорська вдавалося вивозити у центральні або західні регіони країни. 

Влітку, коли процес евакуації був повністю налагоджений, Ілля розпочав допомагати підприємцям Донеччини релокуватися на Київщину. 

“Ми співпрацювали з Київською ОВА. Вони давали нам вагони, ми з Покровська та Добропілля вивозили тих, хто бажав  перевести туди свій бізнес. Що стосується нашого виробництва спецодягу, то ми цей час чекали. Думали, може все закінчиться. Але коли зрозуміли, що це на довше, то теж почали думати про релокацію”, — розповідає підприємець.

підприємство з Добропілля_17
Фото: Східний Варіант

Ілля каже, що тоді для нього було надважливо допомагати тим, хто цього потребує. Особливо на початку повномасштабної війни, коли більшість людей була розгублена та налякана: 

“Ми з самого початку не планували нікуди їхати. Я люблю свою країну і хочу далі в ній жити, розвивати її. У мене є впевненість, якщо людина народилася у будь-якому місті, то це не просто так. Значить, є якась доля, є якась мета. Я ніде у світі не хочу жити, крім своєї країни. І тоді ми розуміли, що треба робити усе, як і у 2014 році, що треба захищати свій регіон та країну”.

підприємство з Добропілля_16
Фото: Східний Варіант

Поступово Ілля зміг релокувати вишивальне обладнання з Добропілля до Києва. Але спецодяг  для шахтарів – не дуже популярна тема для столиці. Постало питання про нову ідею, яка буде мати попит та приносити користь. 

“Lion Style” — виробництво військового одягу

Ілля Єлін — офіцер запасу. З особистого досвіду чоловік розуміє, наскільки важлива якісна та зручна форма для військовослужбовців. Коли одяг гарно сидить та нічого не заважає — підвищується настрій та бойовий дух, коли ж навпаки — втрачається запал. Тому після релокейту підприємець вирішив перепрофілюватися на виробництво військової форми. Ілля каже, що попит на форму буде навіть після перемоги. Адже українська армія — більша та могутніша, ніж було до цього.

підприємство з Добропілля_08
Фото: Східний Варіант

“Ми бачили, що є попит на форму. Спочатку трохи як волонтери працювали. Шили різні спальні мішки та плащі для моїх колег, які зараз на фронті. Потім вже почали формувати достатньо лояльну цінову політику. Ми робимо доступні ціни, щоб в цей важкий час військові мали можливість отримати нормальну форму по нормальній ціні”, — пояснює Ілля.

підприємство з Добропілля_12
Фото: Східний Варіант

Підприємець зізнається, що до цього не мав жодного досвіду у виробництві військової форми, тому багато чого доводилось вивчати з нуля. Ілля розповідає, що їм дуже пощастило на початку. Вони познайомились з закрійницею Тетяною, яка евакуювалася з Енергодару, та почали з нею співпрацювали. Разом передивлялися журнали, вивчали тканини, аналізували та думали, як краще шити військову форму. Додатково вивчали й деякі модні тенденції, щоб зробити одяг привабливим. 

підприємство з Добропілля_02
Фото: Східний Варіант

Партнери “Lion Style” зі Львова надали декілька готових розкроїв для штанів, що значно спрощувало роботу у перший період. Перші 5 штанів виготовляли близько двох тижнів, але поступово змогли налагодити процес. Запустившись восени, “Lion Style” виготовляло військову форму відповідно до потреби сезону: спочатку теплі штани та сорочки, потім демісезонні, а ближче до літа – легкі футболки та брюки.

підприємство з Добропілля_04
Фото: Східний Варіант

Зараз у “Lion Style” працює пʼятеро швачок. Усі вони – вимушені переселенки. Ілля Єлін зізнається, що з самого початку роботи зрозуміли, що хочуть зробити на це акцент: 

“Ми розуміли, що переселенці, особливо жінки, потребують роботи. Тому хотіли саме їм надавати робочі місця. Для цього обрали зручне місцерозташування біля метро, щоб було легше добиратися. Цієї весни наша організація “Поруч з тобою” влаштувала безплатне навчання на швачок для жінок-переселенок. Частина з них змогли влаштуватися самостійно, а хтось залишився у нас”. 

***

Швачка Руслана — з Бериславського району Херсонщини. Нововоронцовка, де Руслана проживала з чоловіком, не було окуповано, але постійно підлягало ворожим обстрілам. Особливо, коли російська армія стояла неподалеку. Родина виїхала у червні минулого року до столиці — тут проживали діти та онуки. А через деякий час подружжя дізналося, що рідна домівка у Нововоронцовці повністю згоріла.

підприємство з Добропілля_14
Швачка Руслана. Фото: Східний Варіант

Одного разу Руслана була у ЦНАПі та побачила оголошення про набір жінок ВПО на безплатне навчання швачками. Жінка вирішила долучитись, а як пройшла навчання — залишилась працювати у “Lion Style”.

 Руслана показала, як вона працює. Отримує викрійки від Тетяни, потім поєднує їх між собою та зшиває на машинці. І хоч тут платять небагато, Руслана вважає цю роботу гарною підтримкою для себе у важкі воєнні часи.

підприємство з Добропілля_09
Фото: Східний Варіант

Закрійниця Тетяна родом з Енергодару. Там жінка працювала на атомній електростанції над дезактивацією обладнання гермозони (знімала радіацію з обладнання і приміщення). Тетяна розповідає про те, як сильно російські війська обстрілювали місто та ЗАЕС. Тоді їй було дуже страшно: 

“Вони робили провокації. Типу як зайшов “український десант”. І оце вони почали місто обстрілювати з вертольотів, по місту їздили танки й гради були. Це продовжувалось декілька годин поспіль. Ми отримали такий стрес… Не знали, куди йти, що робити. Моя донька тут у Києві, вона мені постійно казала, щоб я виїжджала. І у вересні вдалося виїхати. А потім вони вже нікого не випускали. І зараз не випускають”, — розповідає Тетяна.

підприємство з Добропілля
Закрійниця Тетяна. Фото: Східний Варіант

Тетяна вміла шити, тому у Києві відгукнулась на оголошення, де шукали закрійницю. Так і потрапила до “Lion Style”.

підприємство з Добропілля_15
Фото: Східний Варіант

Швачка Марина — з Донеччини. Її родина виїхала у травні минулого року. Зараз рідне місто Марини постійно обстрілює ворог, там зруйновані лікарні, дитячі садки, школи. Але родина все одно планує повернутися туди після перемоги.

підприємство з Добропілля_03
Фото: Східний Варіант

Одного разу Марина дізналась про набір жінок-переселенок на курси шиття. Жінка вирішила долучитися, а коли пройшла курс — теж долучилася до “Lion Style”. 

***

Для виготовлення військової форми “Lion Style” використовує турецькі, німецькі та американські тканини. Серед головної продукції зараз – брюки, тактичні сорочки, футболки, нашивки, а також теплі спортивні костюми. Поки що військову форму виготовляють переважно для чоловіків, але у планах запустити пошиття жіночих комплектів.  

Про магазини у Києві, перспективи розширення та повернення на Донеччину 

Зараз “Lion Style” реалізовує товари через військторги столиці, Інтернет-сайт та власний магазин у Добропіллі. Але у планах виробництва — розширятися та займати нові ніші збуту. 

“Ми плануємо збільшити виробництво. Зараз ми шукаємо фінансування для розширення пошиття спортивного одягу, військової форми, текстильних виробів, трикотажу, постільної білизни, рушників і так далі. Плануємо у майбутньому покроково зробити продукти експортно спроможними, продавати не тільки в Україні, а й в Східній Європі, Польщі, Чехії”, — розповідає Ілля Єлін.

підприємство з Добропілля_10
Фото: Східний Варіант

Планується втричі збільшити кількість працівниць, але тоді вони не зможуть комфортно розміститися у приміщенні, яке є сьогодні. Тому Ілля думає зробити окремі виробничі лінії в окремих приміщеннях: для військового одягу — одне приміщення, для спортивного — інше і так далі. Адже для кожного виду одягу існує свій технологічний ланцюжок, який найбільш зручно виконувати окремо. 

Окрім продажів через магазини та Інтернет-сайт, підприємець планує відкрити власні торгові точки у столиці. Будівельні магазини з Добропілля Ілля також релокував до Києва, але він вірить у те, що вони дуже згодяться під час відбудови країни на Донеччині.

підприємство з Добропілля_05
Фото: Східний Варіант

“Ми плануємо відновлювати Донеччину. В майбутньому відбудуємо усі наші території й особливо – територію Донецької області. Будемо там відбудовувати, ми також плануємо брати у цьому активну участь. Як громадські діячі, як підприємці, як громадяни”, — каже Ілля. 

Підприємець каже, що релокувати виробництво ще раз на Донеччину після перемоги буде досить важко. Тому, скоріше за все, воно й надалі буде розміщуватися у Києві, а на Донеччині буде точковий продаж та окремі філії. 

“Про Донеччину ми не забуваємо. Ми будемо там працювати. Це особливо потрібно для її відновлення та відбудови”, — вважає Ілля. 

Паралельно Ілля продовжує займатися правозахисною діяльністю та адвокатською практикою. Зокрема, надає безплатну юридичну допомогу ВПО, учасникам бойових дій та ЗСУ. 

Як зв’язатися?

Ознайомитись з виробництвом та продукцією “Lion Style” можна на їхньому офіційному сайті. Там же можна знайти номери телефонів чи адреси магазинів. 

Якщо ви ВПО, учасник бойових дій або боєць ЗСУ, у разі потреби первинної юридичної консультації можете звернутися до Іллі за контактами: 

Номер телефону +380 50 860 1507 

Посилання на профіль на сайті “Адвокат народу.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
19 Травня Неділя
22:08

Пошуковий загін "Плацдарм" отримав дрон для евакуації тіл загиблих військових

21:46

Курахове зазнало 4 обстрілів протягом дня

21:31

Окупанти скинули КАБи на Північне на Донеччині: поранені двоє людей

20:55

У парламенті Франції закликають "зняти табу" на заборону ЗСУ завдавати ударів по росії

20:35

ЗСУ відбили 105 штурмів росіян з початку доби

19:44

Зеленський у зверненні відзначив бригади, які нищать ворога на Донеччині та Харківщині

19:23

У ТЦК пояснили, хто та де має право вручати повістки за новим законом

19:02

На тимчасово окупованих територіях України знову дефіцит ліків, — Центр нацспротиву

18:53

Британія закликає Німеччину надати Україні ракети дальньої дії з дозволом бити по Криму

18:32

Через аварію частина ТОТ Луганщини залишилася без води

18:05

Понад 500 тонн гумдпомоги отримала Донеччина протягом тижня

17:51

Британія надала Україні пакет військової допомоги: що містить

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: