UA
RU UA
09 Серпня 2023, 16:30
19479
"Відчувати себе потрібними, у комфорті та у безпеці": як у Слов'янську працює безбар'єрний гінекологічний кабінет
Спецпроєкт

"Відчувати себе потрібними, у комфорті та у безпеці": як у Слов'янську працює безбар'єрний гінекологічний кабінет

З липня 2023 року на базі Міської клінічної лікарні Словʼянська почав працювати безбарʼєрний гінекологічний кабінет. Тут медичну допомогу можуть отримати місцеві мешканки або вимушено переміщені жінки, маломобільні пацієнтки, люди з інвалідністю та жінки, які зазнали сексуального насильства, адже кабінет оснащений сучасним обладнанням та усіма необхідними матеріалами. Східний Варіант відвідав кабінет та побачив, як він працює.

Усього, станом на зараз, в Україні працюють 86 гінекологічних кабінетів безбар'єрного доступу. Їх обладнали UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення спільно з Українським Жіночим Фондом та Благодійним фондом «Здоров’я жінки і планування сім’ї». 

Конфіденційно. Безоплатно. Цілодобово

Обовʼязковою умовою для роботи безбарʼєрного гінекологічного кабінету була цілодобова можливість приймати пацієнток, розповідає т.в.о. директора Міської клінічної лікарні Словʼянська Валентина Іванівна Галущенко. У цьому полягала деяка складність, адже з початком повномасштабної війни пологовий будинок лікарні зачинився через недостатність спеціалістів, які вимушено виїхали з міста. Надання акушерсько-гінекологічної допомоги перенесли у головний корпус лікарні.

Слов'янськ безбар'єрний гінекологічний кабінет_12_1
Лікарка-гінекологиня, т. в. о. директора Міської клінічної лікарні м. Словʼянськ Валентина Іванівна Галущенко. Фото: Східний Варіант

“Я розуміла, що нам потрібні лікарі, які будуть надавати цілодобову допомогу. Тому було вирішено облаштувати кабінет у поліклініці, саме тут наші спеціалісти зможуть приймати пацієнток і вдень, і вночі. Дуже добре співпало, що подзвонив наш лікар-гінеколог, який виїжджав, і сказав, що він повертається. Тому ми вирішили, що за кабінет буде відповідати наша акушерка-гінекологиня Лідія Вікторівна Агамірʼян, а лікар перейде працювати на її місце у стаціонар”, – розповідає Валентина Іванівна.

Слов'янськ безбар'єрний гінекологічний кабінет_12_1
Фото: Східний Варіант

Лідія Вікторівна приймає пацієнток кожного дня до другої години, а після – вже черговий лікар-гінеколог. Так вдалося розв’язати проблему із кадровим забезпеченням. Кабінет розміщується на першому поверсі поліклініки, недалеко від головного входу. Таке місце розташування було обрано не просто так, каже Валентина Іванівна: 

“У нас є пандус, яким люди на інвалідних візочках можуть заїхати до будівлі та майже одразу потрапити до кабінету. Поруч є спеціально обладнаний туалет для маломобільних пацієнтів. Це зручно та відповідає умовам приймання маломобільного населення”.

Слов'янськ безбар'єрний гінекологічний кабінет_12_1
Фото: Східний Варіант

Прийом у безбарʼєрному гінекологічному кабінету абсолютно безоплатний. Не треба закупати навіть розхідні матеріали – цим лікарів забезпечують партнери.

Слов'янськ безбар'єрний гінекологічний кабінет_12_1
Лікарка акушерка-гінекологиня безбарʼєрного гінекологічного кабінету Лідія Вікторівна Агамірʼян. Фото: Східний Варіант

Головна мета кабінету – створити якісні та комфортні умови для маломобільного населення, людей з інвалідністю та жінок, які зазнали сексуального насильства. Лідія Агамірʼян зазначає, якщо жінка не хоче, щоб її випадок передавали до правоохоронних органів – лікарі не будуть цього робити. До того ж не будуть ставити пацієнтку на облік. Цим забезпечується анонімність. 

Сучасне обладнання та спеціальне гінекологічне крісло

Гінекологічне крісло у кабінеті безбарʼєрного доступу – чи не найкраще у Словʼянську, розповідає Лідія Вікторівна. Такого немає навіть у пологовому будинку. У крісла є механізм, який підлаштовує його розміри під зріст людини, присутнє регулювання підголів’я та підніжжя, є потужна лампа для огляду, а поруч стоїть сенсорний прилад для обробки рук. Усе для того, щоб швидко та комфортно провести огляд пацієнток.

Слов'янськ безбар'єрний гінекологічний кабінет_12_1
Фото: Східний Варіант

“Людині з порушенням опорно-рухової системи дуже складно сісти на звичайне гінекологічне крісло. А це крісло облаштовано так, що сюди зможуть лягти й маломобільні люди, і люди з інвалідністю. Це значно спрощує процес, робить прийом у цілому комфортнішим”, – каже Лідія Вікторівна.

Слов'янськ безбар'єрний гінекологічний кабінет_12_1
Фото: Східний Варіант

Проблему кожної пацієнтки лікарка розглядає індивідуально, пропонує лікування, надає необхідну допомогу. У разі потреби направляє на УЗД. Також тут роблять забір усіх необхідних аналізів, результати яких можна отримати у лабораторії, що через дорогу.

Слов'янськ безбар'єрний гінекологічний кабінет_12_1
Фото: Східний Варіант

За перший місяць вже було прийнято 110 пацієнток з різними скаргами та проблемами. Більшість випадків – це звичайний гінекологічний огляд.

Слов'янськ безбар'єрний гінекологічний кабінет_12_1
Фото: Східний Варіант

Якщо ж під час прийому лікарка спостерігає патології або отримує незадовільні результати аналізів – направляє пацієнток на дообстеження, у разі необхідності – на госпіталізацію до стаціонару, де проводять оперативне втручання. Так за місяць роботи було госпіталізовано 30 людей.

Слов'янськ безбар'єрний гінекологічний кабінет_12_1
Фото: Східний Варіант

“З кожною пацієнткою ми розмовляємо. Пояснюємо, чому потрібен цей кабінет, у чому його сенс. Вони розповідають вже своїм знайомим, і багато людей приходять сюди, бо їм порадили. Усі начебто задоволені тим, як ми приймаємо”, – ділиться Лідія Вікторівна.

Огляд та психологічна допомога

Лідія Вікторівна та чергові гінекологи пройшли спеціальне навчання для роботи з постраждалими від сексуального насильства. Спеціалісти мають знання з основ психологічної підтримки, знають  як розмовляти та як поводитися з такими пацієнтками.

Слов'янськ безбар'єрний гінекологічний кабінет_12_1
Фото: Східний Варіант

“Коли до нас поступає жінка, яка зазнала сексуального насильства, в першу чергу ми повинні надати їй психологічну допомогу. Ми надаємо цю допомогу, проводимо огляд. Якщо під час огляду ми бачимо, що людина дійсно постраждала від сексуального насильства, то рекомендуємо терапію. Це аналіз на захворювання, які передаються статевим шляхом, назначаємо препарати для їхньої профілактики. Назначаємо екстрену контрацепцію від небажаної вагітності. Є тестування і на ВІЛ. Головне – якщо людина не хоче розголосу, ми нікуди не звертаємося. Але людина отримує медичну допомогу”, – розповідає лікарка.

Слов'янськ безбар'єрний гінекологічний кабінет_12_1
Фото: Східний Варіант

За перший місяць роботи поки що не було жодного звернення від жінок, які зазнали сексуального насильства. Та Валентина Галущенко каже, що це може бути питанням нашого менталітету: 

“Жінки з цим питанням звертаються рідко. За мій тридцятирічний досвід роботи було два-три-п’ять випадків звернень. У нас були конференції, де були присутні ми, лікарі, а також правоохоронні органи, соціальні працівники, усі, хто працюють з жінками, які пережили сексуальне насильство. Усі кажуть, що звернень мало”.

Слов'янськ безбар'єрний гінекологічний кабінет_12_1
Фото: Східний Варіант

Причина цього – страх, що жінці ніхто не повірить, осуд  суспільства, залякування від ґвалтівника тощо. І хоча сьогодні правоохоронні органи гарантують конфіденційність у таких випадках, це все одно не переконує постраждалих розповісти про насильства. Одне з завдань безбарʼєрного гінекологічного кабінету – надати необхідну медико-психологічну допомогу  постраждалим від насильства жінкам. Навіть, якщо вони не захочуть звертатися до правоохоронних органів, то хоча б пройдуть необхідні обстеження, профілактику захворювань та отримають психологічну допомогу. 

Про необхідність роботи такого кабінету сьогодні каже і Лідія Вікторівна. На її думку, у часи повномасштабної війни населення відчуває себе менш захищеним. Тому вони повинні знати, що у них завжди є право на безплатну медичну допомогу та підтримку: 

“Для цього й існує такий кабінет. Вони можуть звернутися та відчувати себе потрібними, у комфорті та у безпеці”. 

Як звернутися  до гінекологічного кабінету безбар’єрного доступу?

Адреса кабінету у Слов’янську: Клінічна діагностична клініка м. Словʼянськ, вул. Т. Шевченка, 40.З приводу прийому можна звертатися з 8:00 до 15:00 в реєстратуру: 066-196-62-71.

Детальну інформацію про роботу інших гінекологічних кабінетів UNFPA можна отримати за номером 3033*.

*Лінія працює щодня з 9:00 до 18:00, дзвінки з мобільних операторів та міських номерів по Україні безоплатні.

***

Мобільні гінекологічні бригади та гінекологічні кабінети безбарʼєрного доступу працюють у рамках заходів гуманітарного реагування UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення, за фінансової підтримки Європейського союзу (ЕСНО), Міністерства закордонних справ Данії, Франції та Республіки Корея.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
13 Травня Понеділок
12:51

У так званій "лнр" відсутнє законодавство щодо опіки та піклування про дітей

12:11

В окупованому Сорокиному на Луганщині прилетіло по складах БК загарбників (доповнено)

11:43

19 разів російська армія обстріляла Донеччину: постраждали три райони (фото)

10:59

Протягом доби на Донеччині 10 з 18 пожеж виникли через російські обстріли (фото)

10:44

За останні дні росіяни зруйнували та пошкодили щонайменше дев'ять домоволодінь у Невському

10:16

Знай наших Рекорд України та "золото": паверліфтери з Мирнограда взяли участь у чемпіонаті Європи

09:44

Російська армія завдала авіаційних ударів по Твердохлібовому та Білогорівці на Луганщині

08:59

На Донеччині російські загарбники вбили двох людей: ще двох поранили

08:52

Сили оборони знешкодили ще 1 740 окупантів і 31 ворожий танк

08:14

Уночі російські війська обстріляли Селидове ракетами С-300 (фото)

12 Травня Неділя
22:49

На ТОТ Луганщини в ДТП загинуло двоє дорослих, 4 дітей постраждали

22:38

Військова авіація України завдала за добу ударів по 15 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: