UA
RU UA
18 Квітня 2024, 22:13
3827
"Ми мусимо говорити про них!": як родини загиблих та поранених в Оленівці кричать про порятунок своїх рідних
Важливо

"Ми мусимо говорити про них!": як родини загиблих та поранених в Оленівці кричать про порятунок своїх рідних

З початку року представники «Спільноти родин Оленівки» організували закордонні акції про російський теракт в Оленівці та про українських військовополонених. Родини вкотре закликають увесь світ памʼятати про воєнний злочин рф та наших захисників, які досі перебувають у полоні.

У ніч із 28 на 29 липня 2022 року росіяни скоїли воєнний злочин — масове вбивство українських полонених у виправній колонії в смт Оленівці. Тоді загинуло 53 українських військових і понад 130 були поранені. Досі росія не допускає міжнародні слідчі групи на місце злочину для розслідування. Винні не покарані.

Російські терористи постійно брешуть про те, що сталося в Оленівці. В обстрілі колонії вони звинувачують Збройні сили України, а зброєю, з якої це було зроблено, називають ракети HIMARS. Східний Варіант спростовує фейки росіян та розповідає, як родини військовополонених борються за своїх рідних.

Нагадувати про війну, про катування, про теракт та російські воєнні злочини

Марія — дружина українського захисника Сергія та членкиня «Спільноти родин Оленівки». Її чоловік брав участь у боях за Маріуполя. Майже два роки він знаходиться у ворожому полоні — у травні 2022 року Сергій вийшов з Азовсталі за наказом. Відтоді Марія не знає нічого про його стан та здоровʼя, адже звʼязку з ним немає.

Оленівка родини військових
Фото з особистого архіву Марії

Востаннє Сергій написав дружині 13 травня 2022 року. Написав, що може бути тривалий час не на звʼязку, і що він її кохає. А 19 числа Марія побачила чоловіка вже на одному з російських відео, які ті викладали з Азовсталі. Вона повідомляла про свого чоловіка усюди: Національна поліція, Національне бюро інформації, Координаційний штаб, Уповноважений Верховної Ради з прав людини. Залишалося тільки вірити й чекати.

Оленівка родини військових
Акція у Польщі. Фото: Ірина Данилюк

Коли росіяни скоїли масове вбивство українських військовополонених в Оленівському СІЗО, Марія сподівалася до останнього, що її чоловіка там не було. Але на наступний день після теракту побачила, що він у списку поранених. Через місяць вона побачила його в російських відео. Так впевнилася, що він живий. Але після цього інформації про Сергія більше не було.

«На жаль, змін за увесь цей час немає. Сергій досі без звʼязку. Я повторно писала листи в полон за допомогою Міжнародного комітету Червоного Хреста, але чи отримав він ті листи — інформації ніякої немає. Наприкінці літа 2023 року росія офіційно підтвердила Сергія як військовополоненого. Звісно, що підтвердження багато що не змінює. Червоний Хрест мали б отримувати доступ до людей, які принаймі підтверджені росією. Але вони й цього не роблять», — розповідає Марія.

Оленівка родини військових
Акція у Лондоні. Фото: Guy Corbishley

Марія є членкинею «Спільноти родин Оленівки» — громадської організації, яка обʼєднує родичів загиблих або постраждалих під час теракту. Вони постійно намагаються привертати увагу українців та світу до теми російського теракту, обміну військовополонених та необхідності дня вшанування тих, хто загинув в Оленівці в ніч із 28 на 29 червня 2022 року.

«Поранені під час теракту в Оленівці досі в полоні, міжнародного розслідування теракту досі немає. І ми вважаємо, що тільки працею та постійними нагадуваннями ми можемо хоч чогось досягти. У нас були поїздки до ООН, до Міжнародного комітету Червоного Хреста, до ОБСЄ. Ці поїздки потрібні, але вони, на жаль, не дають конкретних результатів. В Україні ми так само нагадуємо суспільству та владі в Україні, що про теракт не можна забувати, за військовополонених треба боротися, щоб вони повернулися додому», — пояснює Марія.

Оленівка родини військових
Акція в Італії. Фото: Lorenzo Ceva Valla

Родини продовжують виступати за започаткування на державному рівні дня скорботи та вшанування памʼяті захисників, страчених унаслідок теракту колонії № 120 смт Оленівка. Наприкінці вересня 2023 року петиція про це зібрала 25 тисяч підписів на сайті Офісу Президента. Але досі відповіді на неї немає від вищого керівництва держави, так само як і встановлення дня вшанування полеглих під час російського теракту в Оленівському СІЗО.

На початку 2024 року за сприяння «Спільноти родин Оленівки» та допомоги українських діаспор  за кордоном були проведені акції, присвячені темі масового вбивства українських захисників в Оленівці. Мітинги підтримки пройшли у Франції, Великобританії, Німеччині, США, Ірландії, Швеції, Італії, Іспанії, Польщі, та Канаді. На них виходили українці разом з іноземцями, щоби привернути увагу до теми військовополонених. На одній із таких акцій у Сакраменто (США) вдалося зібрати кошти на допомогу 3-й штурмовій бригаді.

«Розголос може допомогти як повернути людей, так і розпочати розслідування теракту, якщо вся увага світу буде прикута до цієї теми. І ми надавали інформацію про цей теракт, писали й зачитували промову, надавали додаткові матеріали. Виходили з фотографіями загиблих та поранених під час теракту. Я думаю, що краще показувати обличчя як загиблих, так і поранених. Так люди краще розуміють, що це такі ж люди, як і вони. Треба розповідати, що це люди, що це захисники України. І що увесь світ має обʼєднатися заради того, щоб таке не повторилося», — розповідає Марія.

Оленівка родини військових
Акція у Швеції. Фото: Ольга Андросова

«Спільнота родин Оленівки» планує і надалі організовувати акції за межами України. Щоб тема повномасштабної війни, теракту в Оленівці, катувань українських військовополонених та російських воєнних злочинів була для іноземців такою ж актуальною, як для українців.

Як росія бреше про теракт в Оленівці

Теракт в Оленівському СІЗО відбувся близько 2 години ночі. Зранку вже зʼявилися жахливі фото обвуглених тіл із барака, куди незадовго до теракту росіяни перевели українських військових. Майже одразу пропагандисти рф почали розповсюджувати фейки про скоєне.

Один із них — це те, що Оленівську колонію обстріляли Збройні сили України, щоб «вбити своїх же». Наказ про це нібито віддав сам Зеленський.

Оленівка родини військових
Скриншот пропагандистських ЗМІ

Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомляло, що вбивство українських захисників в Оленівці — свідомий акт тероризму, а організаторами стали найманці зі складу ПВК «Вагнера» (Ліга) за особистою командою номінального власника вказаного ПВК — Євгена Пригожина. Організація та здійснення теракту не були узгоджені з керівництвом міністерства оборони РФ.

Пропагандисти рф також писали про те, що масове вбивство українських військовополонених сталося через влучання ракети HIMARS. Це теж брехня. Майже одразу після теракту експерти повідомляли, що пошкодження барака не притаманні принципам роботи HIMARS. У жовтні 2023 році ООН опублікували новий звіт, де вкотре зазначили, що ракета HIMARS спричинила б серйозніші руйнування, ніж були в бараку, де були українські військовополонені.

Оленівка родини військових
Акція у Сіднеї. Фото: Ukrainians in Sydney

Ще один фейк про те, що нібито Пентагон після теракту виправдав Київ за обстріл Оленівської колонії. Про це повідомляли російські ЗМІ, апелюючи до нібито слів високопосадовця з Пентагону. У відповідь українські журналісти знайшли та транскрибували виступ представника Пентагону. Він тоді сказав: «українцям дійсно надіслали HIMARSи, тому його «не здивувало б, якби росіяни… збили б нас з інформаційного шляху і сказали б, що це [удар по Оленівці] зробили українціАле останнє на що я б подумав, що це був удар з українського боку».

Поранені внаслідок теракту в Оленівці українські військовослужбовці досі перебувають у полоні. Родини не мають інформації про їхній стан здоровʼя чи лікування. Усе, що їм залишається, це продовжувати боротися за своїх рідних, чого б це не вартувало. Закликаємо всіх українців памʼятати про наших захисників, які досі знаходяться у ворожому полоні, та долучатися до боротьби за їхню свободу!

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
01 Травня Середа
18:40

У квітні понад 24 тисячі окупантів і 308 танків утратила армія рф на сході України

18:18

Асєєв розповів про свій стан і порадив вимикати телемарафон

17:55

Правозахисники закликали Зеленського накласти вето на закон, який дозволить звільняти працівників, які не повідомлять про зв'язки в окупації

17:43

У квітні в Києві понад 700 родин переселенців з Луганщини отримали допомогу від благодійників

17:20

Ексклюзив У Києві переселенці з Донеччини та Луганщини малювали писанки з візерунками рідних регіонів (фоторепортаж)

У Києві переселенці з Донеччини та Луганщини малювали писанки з візерунками рідних регіонів (фоторепортаж)
16:52

Попри бойові дії, в Очеретиному досі залишаються 198 людей (відео)

16:38

2 людини загинули та 6 поранено: Філашкін повідомив попередні наслідки російського обстрілу Гірника

16:21

Юні спортсмени з чотирьох міст Донеччини взяли участь у футбольному фестивалі у Мукачево (фото)

15:59

26 мільйонів гривень на старт або розвиток бізнесу отримають від держави ветерани та їхні подружжя

15:48

У Дніпрі дітей з порушенням мовлення консультує логопед

15:46

Тяжкопораненого жителя Красногорівки поліціянти евакуювали до лікарні (відео)

15:36

Ощадбанк вводить ідентифікацію ВПО, кого стосується

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: