UA
RU UA
12 Травня 2023, 13:43
1512
Відновити незалежність: чим ОУН займалася на сході України
Історія

Відновити незалежність: чим ОУН займалася на сході України

Про діяльність Організації українських націоналістів довгий час існувало безліч міфів. Радянська пропаганда системно розповідала про їхню “фашистську ідеологію” та “знищення мирного населення”. Та що ж відбувалося насправді?

Про початок та ведення діяльності Організації українських націоналістів на сході України після 1941 року розповіла докторка історичних наук, професорка кафедри історії України та спеціальних галузей історичної науки ДонНУ імені Василя Стуса Надія Романівна Темірова.

Перша похідна група ОУН прибула до Маріуполя у жовтні 1941 року 

Організація українських націоналістів є досить суперечливою частиною української історії навіть для сучасних дослідників та дослідниць. З усім тим, головною метою оунівці вбачали саме відновлення, а не створення, незалежності України. Мова йшла про Українську Народну Республіку, незалежність якої була проголошена наприкінці 1917 року. Ця мета підтвердилась Актом відновлення незалежності Української Держави, який було проголошено у Львові 30 червня 1941 року.

Мапа Української Народної Республіки
Мапа Української Народної Республіки, видана в грудні 1918 року в Харкові. Джерело: Історична правда

З історії ми пам’ятаємо, що активна фаза української національно-визвольної боротьби припала на 1917-1921 роки. Але в результаті східні землі України були окуповані більшовиками, які проголосили УРСР. Західні області відійшли Польщі. Але у 1939 році більшовики захопили й західні регіони, де почали репресії жителів та утискання україномовної культури.

Свою діяльність оунівці розпочали у 1929 році як політична сила, як мала б відстоювати досягнення незалежності України. З початку свого існування ОУН протистояла будь-якій неукраїнській присутності на території проголошеної раніше УНР, зокрема польській та радянській.

СССР – тюрма народів
Гравюра «СССР – тюрма народів» автора Ніла Хасевича, художника, члена ОУН і УГВР

Після початку німецько-радянської війни оунівці побачили у нацистському русі можливість звільнення усієї території УНР від радянської влади. Але вони помилились, адже у плани нацистської Німеччини  зовсім не входило наділення України незалежністю. Навпаки, в українцях нацисти вбачали лише потенційну робочу силу. Та тоді українські діячі ще цього не розуміли.

Коли нацисти почали брати під контроль українські землі із заходу до сходу, вслід за фронтом та військовими рушили похідні групи Організації українських націоналістів.

Темірова

“Це були спеціально-організовані групи. До їхніх завдань входило встановлення контролю над органами місцевого самоврядування, створення оунівських організацій і проведення пропаганди серед пересічного населення окупованих областей України. Така діяльність повинна була продемонструвати німецьким окупантам, що народ України підтримує уряд Ярослава Стецька, який проголосив у Львові 30 червня 1941 року Акт відновлення незалежності. Щоправда, після проголошення керівництво ОУН було увʼязнено німецькою владою, тому було вирішено наповнити цей акт життям. Для цього такі групи й просувалися на схід”, – каже Надія  Романівна. 

На початку жовтня 1941 року перша похідна група прибула до Маріуполя. Тоді у ній було 12 осіб, яких очолював Василь Болгарський-Булавський. Маже одразу вони розпочали агітаційно-пропагандистську роботу.

Варто розуміти, до того, як прийти на терени України, нацисти вже окупували велику частину західноєвропейських країн, тому розуміли, що таке рух опору і яких масштабів він може бути. Тому окупаційні спецслужби почали активно виявляти підпілля ОУН як одну з опозиційних груп. У лютому 1942 року перша похідна група у Маріуполі піддалась арештам. Але на цьому історія з Маріуполем не закінчилась, вона тільки починалась. 

Оунівські групи діяли в обох тодішніх обласних центрах східних областей

Наприкінці лютого 1942 року на теренах Донеччини та Луганщини почала діяти інша похідна група під керівництвом діячів Євгена Стахіва та Івана Клими.

Євген Стахів Іван Клим
Перше фото: Євген Стахів. Джерело: Історична правда. Друге фото: Іван Клим. Джерело: Вікіпедія

Тоді було створено вже два керівні центри ОУН – у Горлівці та Маріуполі. Ідея полягала в об’єднанні довкола цих центрів півночі та півдня тодішньої Сталінської області.

Темірова

“Протягом нацистського окупаційного періоду, а це до 1943 року, організація українських націоналістів створила на Донеччині та Луганщині доволі розгалужену структуру. Вона мала своїх керівників, зв’язкових, мала явочні квартири. На Донбасі було можливим організовувати лише підпільну роботу, чим вони й займались. Пізніше оунівські групи були створені в обох тодішніх обласних центрах, а також в інших містах.

Це і Сталіне, і Ворошиловград,  а також Авдіївка, Костянтинівка, Волноваха, Макіївка, Ясиновата, Маріуполь”, – розповідає Надія Романівна. 

Досі стоїть питання щодо масштабів цієї діяльності та кількості учасників. За словами Надії Темірової, науковці схиляються до цифри 1000 осіб членів Організації українських націоналістів на сході України. Така загальна цифра учасників охоплює період німецької окупації з 1941 до 1943 року.

Надія Темірова пояснює, щоб організувати певну політичну подію, необхідно було розʼяснити мету цієї події пересічним людям, які далекі від політики та державотворчих процесів. Тому на сході, як і в інших куточках України, оунівцями велась активна агітаційно-пропагандистська діяльність. 

Перед членами ОУН стояло три головні задачі – пропаганда цілей організації, збільшенні чисельності учасників, а також збір і передача інформації про політичне, економічне та соціальне становище на Донеччині та Луганщині, щоб розуміти, що відбувається у регіонах. 

“Одним з найважливіших завдань було поширення листівок, які розробляло керівництво ОУН. Треба розуміти, що тоді організація діяла як проти окупаційної влади нацистів, так і проти іншої радянської влади. Влади, яку вони також розглядали, як окупаційну. Важливим напрямком був розвиток організацій “Просвіта”, тобто культурно-освітня діяльність. На перших етапах нацисти хотіли повернути населення України до себе, тому пішли на певні поступки. Наприклад, видання преси українською мовою. Так в Маріуполі видалась україномовна “Маріупольська газета”, а у Ворошиловграді, зараз це Луганськ,  – “Нове життя””, – розповідає Надія Романівна.

газета
“Маріупольська газета”. Джерело: Українська правда

Та як ми вже знаємо, не усім планам українських націоналістів судилося збутися. 

ОУН на сході продовжило працювати й після повернення радянської влади

Масштабні арешти оунівців у східних областях розпочались вже у 1943 році. Тоді відбувся корінний перелом в ході Другої світової війни, коли завдяки підтримці союзників (що росія сьогодні заперечує) радянській армії вдалось почати контрнаступ. Червона армія почала рухатись зі сходу на захід України, займати території, які були під контролем нацистів. Саме напередодні повернення радянських частин на схід розпочались масові арешти серед підрозділів ОУН, каже Надія Романівна. Але на цьому історія оунівського підпілля не завершилася.

оун упа
28 жовтня 1942 року в м. Краматорську Донецької області на місці пам'ятника Леніну на центральній площі міста встановили тризуб. Фото: Історична правда з посиланням на Романа Кошмала

“Після закінчення війни радянська держбезпека протягом кількох років займалась ліквідацією підпільної мережі ОУН. Дослідники цієї теми наводять інформацію, що протягом 1943-1947 років у Сталінській та Ворошиловградській областях було ліквідовано понад 30 таких підпільних організацій. Вони були вже не такими чисельними, але були. І у кінці 1940-х років створювались нові. У Маріуполі це була оунівська організація “Свобода праці”, вона налічувала 15 осіб, більшість з яких були працівниками заводу “Азовсталь”. На них покладалась агітаційно-пропагандистська діяльність”, – каже Надія Темірова.

оун упа
Одна з явочних квартир у Маріуполі була у будівлі краєзнавчого музею. Фото: uk.wikipedia.org

Пізніше й ця організація була викрита органами державної безпеки. Та усе це насправді ще один доказ того, що у східних регіонах велась проукраїнська діяльність за незалежність та самостійність. Місцеві жителі виказували зацікавленість та підтримку. Наприклад, тираж україномовної “Маріупольської газети” від листопада 1941 року до вересня 1943 року збільшився з 1 тисячі до 27 тисяч примірників. Наклад “Нового життя” у Ворошиловграді” збільшився за приблизно такий самий період з 3 тисяч до 25-30 тисяч примірників. Населення Донеччини та Луганщини ще тоді висловлювало зацікавленість українській мові, культурі та політичній незалежності. І про це треба памʼятати.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
09 Травня Четвер
08:00

На Бахмутському напрямку українські воїни відбили 26 атак ворога

07:45

Антифейк Кривава провокація росії: що сталося 9 травня 2014 року в Маріуполя

Кривава провокація росії: що сталося 9 травня 2014 року в Маріуполя
08 Травня Середа
23:39

Вибухотехнічні підрозділи поліції отримали для прифронтових регіонів автомобілі від Уряду Німеччини (фото)

23:20

23 ОМБр та СБУ показали спільну роботу по російських окупантах в районі Очеретиного (відео)

22:46

Загинув на війні: Покровська громада простилась із Дмитром Лисенком (фото)

22:06

Цьогоріч Україна має отримати 16 мільярдів євро у межах програми Ukraine Facility

21:48

Очільник ПЦУ Епіфаній отримав почесну відзнаку за розвиток Луганщини (фото)

20:59

Газовики зі Слов'янська здали кров для захисників України

20:46

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України розділять на два окремих міністерства, — нардеп Фролов

20:30

Завтра у Харкові переселенці зможуть поспілкуватися з пенсійниками Луганщини

19:58

56 ворожих атак відбили українські захисники на Авдіївському та Бахмутському напрямках

19:32

Луганські прикордонники показали, як дронами нищили та ранили російських окупантів (відео)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: