UA
RU UA
09 Лютого 2024, 19:34
14099
Вчитися наново? Або чи визнається в Україні освіта, отримана на тимчасово окупованих територіях
Важливо

Вчитися наново? Або чи визнається в Україні освіта, отримана на тимчасово окупованих територіях

21 листопада 2023 року був прийнятий Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо визнання результатів навчання осіб, які проживали на тимчасово окупованій території України». Ним відрегулювався процес оцінки та визнання освіти, отриманої на тимчасово окупованих територіях (ТОТ). Докладніше про те, хто і як із ТОТ можуть підтвердити свої знання в Україні, Східний Варіант дізнався у юристки-аналітикині ГО «Донбас SOS» Тайі Аврам.

Як оцінюватимуть різні рівні освіти з ТОТ в Україні

Названий закон набуває чинності 24 березня 2024 року. Завдяки цьому люди, які проживали на ТОТ та закінчили там освітні заклади, зможуть підтвердити свої знання на підконтрольній Україні території. Юристка-аналітикиня «Донбас SOS» Тайя Аврам зазначає, що, не дивлячись на наявність у законодавстві гучного словосполучення «визнання результатів навчання», реальна картинка трохи інша.

Насправді отримані на ТОТ знання не будуть визнаватися в Україні в повному обсязі. Прийнятий закон прописав порядок, за якого особа може підтвердити свої вміння та довчитися на підконтрольній Україні території.

«У законі прописано, що результати навчання на рівні вищої освіти можуть бути визнані в обсязі не більше 75 % від загального обсягу освітньої програми.

Тобто людина, яка, наприклад, закінчила бакалаврат на ТОТ, в Україні зможе пройти оцінку своїх знань та розпочати донавчання, орієнтовно, з 3 курсу», — розповідає Тайя Аврам.

Тайя Аврам

Усі, хто проходитиме процес визнання результатів навчання, додатково пройдуть курс з української мови, історії України та основ держави та права.

Ті, хто закінчили магістратуру, не зможуть пройти процедуру визнання результатів. Це стосується всіх спеціальностей, окрім медиків, фармацевтів та ветеринарів. Але чи будуть визнавати знання представників цих трьох освітніх напрямків, поки що не зрозуміло.

Не визнаватимуть в Україні отримані на ТОТ ступені кандидатів та докторів наук. Наприклад, якщо людина на ТОТ отримала дипломи так званих «днр» чи «лнр» із бакалаврату, магістратури та аспірантури, захистила кандидатську роботу, то на підконтрольних Україні територіях їй доведеться починати свій шлях наново з бакалаврату. У разі успішної оцінки, результати її знань можуть визнати на 75 %. Тоді людина зможе розпочати навчання приблизно з 3 курсу «Бакалавра».

книжки
Фото ілюстративне, з сайту kadrovik.ua

Ситуація змінюється, якщо людина зберегла свої українські дипломи. Наприклад, якщо дипломи бакалаврату та магістратури українські, а кандидатський — «днр» чи «лнр», тоді на підконтрольних Україні територіях можна розпочати навчання наново з аспірантури.

Згідно з законодавством, результати навчання не визнаватимуться в певного переліку спеціальностей, який затвердить Кабмін. Але проблема в тому, пояснює Тайя Аврам, що урядом поки що не прийняті постанови та переліки, які супроводжуватимуть цей закон та пояснюватимуть механізм роботи.

«У законі є багато незазначених моментів. Наприклад, не вказано, яку максимальну кількість разів можна проходити процедуру визнання результатів навчання. Адже, якщо людина не зможе її пройти та не зможе підтвердити отримані знання, то це привід задуматися, щоб вона розпочала освіту з нуля. Досі немає переліку спеціальностей, за якими можна буде проходити цю процедуру, а за якими — не можна. І не відомо, чи будуть проводити процедуру спеціально створені комісії, чи це робитиме кожен університет, чи окремі університети. Очікуємо, що уточнення з’являться до 24 березня, коли закон набуває чинності», — пояснює Тайя Аврам.

Що буде із середньою та професійною освітою?

Актуальне нововведення зʼявилося щодо повної середньої освіти, розповідає юристка-аналітикиня. Раніше для того, щоб дитині з ТОТ отримати український атестат про середню освіту, потрібно було обовʼязково продовжувати навчання в українському вищому навчальному закладі. Але український атестат не лише забезпечує можливість піти до вишу, а ще й дає можливість працевлаштуватися, стати на облік у центрі зайнятості та отримати гідну заробітну плату.

Тож тепер отримати український атестат зможе навіть та людина з ТОТ, яка не планує далі йти навчатися до вишу. Для цього потрібно виїхати на підконтрольні Україні території (або у разі деокупації), пройти річне оцінювання або державну підсумкову атестацію, щоби підтвердити знання, та отримати атестат українського зразка.

освіта в окупації
Фото ілюстративне, з сайту chp.com.ua

Що стосується здобувачів професійної освіти, то визнання їхнього навчання відбуватиметься в порядку, який із часом встановить Кабмін.

Варто зауважити, що процес визнання результатів навчання буде безплатним. Але зарахування на донавчання до вишів вже відбуватиметься за державним чи регіональним замовленням, або коштом фізичних чи юридичних осіб.

Тайя Аврам каже, що тема освіти дуже актуальна для українців, які проживають на тимчасово окупованих територіях. Нерідко вони звертаються до «Донбас SOS» за консультаціями із цієї теми.

«Кожен рік наша організація супроводжує дітей, які звертаються до нас, у їхньому вступі. Ми допомагаємо їм сконтактуватися із закладом освіти, розібратися з процедурами, дізнаватися деталі. Щодо визнання результатів навчання до нас уже звертаються з ТОТ, теж питають про механізм дії. Усіх ми консультуємо, наскільки можемо», — каже Тайя.

Тайя Аврам
Фото з особистої сторінки Тайі Аврам у Facebook

Юристка-аналітикиня називає прийнятий закон «великим кроком». Адже пройшло вже 10 років із моменту окупації росією Криму, частин Луганської та Донецької областей. За допомогою закону, люди з тих територій отримають шанс донавчитися та отримати документ про освіту, який визнаний у світі та має шанс на гарне працевлаштування.

Наскільки ефективним буде закон, поки що визначити неможливо. Зараз очікується прийняття урядом відповідних постанов, які супроводжуватимуть його механізм. Ефективність покаже тільки час. Цілком ймовірно, що держава вноситиме зміни в законодавство, коли вже безпосередньо зіштовхнеться з процесом визнання результатів навчання. Східний Варіант слідкуватиме за розвитком подій.

***

Нагадаємо, що Східний Варіант запустив гарячу-лінію “HelpPrint” для мешканців прифронтових і тимчасово окупованих територій. На цей канал зв’язку можуть звернутися люди, які потребують підтримки, допомоги або ті, хто бажають безпечно поділитися інформацією чи своєю історією. Також у Східного Варіанта працює сайт-дзеркало, який обходить блокування російських окупантів без VPN.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
07 Травня Вівторок
22:59

На Куп’янському напрямку українські воїни знищили 6 ворожих укриттів

22:58

У Покровську біля місць поховання захисників України замайоріли нові прапори

22:47

Підприємцям Донеччини розповіли, як можна отримати компенсацію за облаштування робочих місць осіб з інвалідністю

21:59

Зеленський назвав найбільш гарячі напрямки фронту: Покровський, Курахівський, Краматорський, Лиманський

21:56

На Авдіївському напрямку загинуло двоє грузинських добровольців

21:45

На Донеччині поліція вилучила незаконного алкоголю на суму понад 12,5 млн грн

20:58

У Краматорську за тиждень виявили 6 випадків захворювань COVID

20:45

Дрони, квадроцикл, ремонтна майстерня і вантажівки поїхали до азовців на 10 річницю підрозділу (відео)

20:25

Медичне обладнання та меблі доставили до Покровська гуманітарною допомогою (фото)

19:59

На Донеччині рятувальники отримали благодійну допомогу від Ensemble Ukraine (фото)

19:40

На Авдіївському напрямку українські захисники відбили 18 атак ворога

19:14

У Лиманських лісах сталася масштабна пожежа (відео)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: