UA
RU UA
05 Квітня 2024, 15:15
2490
Як знайти інформацію у відкритих джерелах: основи OSINT
Розбір

Як знайти інформацію у відкритих джерелах: основи OSINT

Чи знали ви, що навіть видалені сторис в Instagram можна переглянути та знайти людей по одному фото? Відкриті джерела містять безліч корисної інформації — від поточної діяльності та проєктів до відомостей про особистості, шахрайські схеми та навіть дані про судові провадження. У цій статті ми розкриємо, як знаходити будь-яку інформацію в Інтернеті, використовуючи методи OSINT.

В сучасному світі, де інформація ллється безперервним потоком, вміння робити з неї правильні висновки стає все більш важливим. Величезний обсяг даних у відкритому доступі — це скарбниця можливостей для тих, хто вміє правильно їх аналізувати. 

OSINT (Open source intelligence) або Розвідка на основі відкритих джерел, відображає майстерність пошуку та оцінки важливої інформації, яка знаходиться на доступних для всіх ресурсах, таких як вебсайти, періодичні видання та соціальні мережі.

В основі цієї методології лежить впровадження пошуку, аналізу та використання інформації з військової, політичної, економічної та інших сфер для ухвалення рішень у галузі національної оборони, безпеки, проведення розслідувань і багато іншого.

основи OSINT
Фото: Depositphotos

Зокрема, цей метод збору інформації грає ключову роль у фіксації воєнних злочинів, здійснених російськими силами. Використання різних джерел, від відеоматеріалів та фотографій до свідчень і соціальних медіапублікацій, дозволяє скласти об'єктивну картину подій та допомагає звинувачувати відповідальних за злочини осіб або структури.

В рамках третього вебінару Школи громадянської журналістики від Східного Варіанта, операційний директор “Слідство.інфо” Олександр Волошин поділився різноманітними безплатними інструментами для пошуку інформації в Інтернеті та розповів, як ефективно ними користуватися.

Для чого потрібен OSINT та де його використовують?

OSINT, або Розвідка на основі відкритих джерел, є незамінним інструментом для широкого кола користувачів. 

По-перше, OSINT є надзвичайно корисним для тих, хто шукає роботу. За допомогою цього методу можна дослідити структуру потенційної організації, куди подане ваше резюме, а також оцінити зарплатні очікування. 

По-друге, OSINT дозволяє здійснювати ефективний аналіз інформації для ухвалення рішень. Він допомагає в бізнесі вивчати конкурентів, виявляти нові ринкові можливості та прогнозувати тенденції.

основи OSINT
Фото: Ілюстративне / Unsplash

OSINT важливий для журналістів, які використовують його для розслідування та виявлення фактів, а також для спецслужб, які здійснюють моніторинг ситуацій та забезпечують національний захист.

Крім того, OSINT допомагає в роботі зі справедливістю та правозахисті. Він може бути використаний для збору доказів у кримінальних розслідуваннях, ідентифікації злочинців та виявлення інших порушень прав людини.

Пошук по Facebook

Перший крок в OSINT-аналізі на Facebook — це встановлення ідентифікатора сторінки. Кожна фотографія, кожна інформація має свій унікальний код, який допомагає відстежувати та розпізнавати їх джерело.

Ідентифікатори мають числовий формат, оскільки ми працюємо з цифровими даними.

Одним зі способів знаходження ідентифікатора сторінки є використання спеціалізованих інструментів, таких як whopostedwhat.com та lookup-id.com.

Алгоритм аналізу інформації та пошуку ID на прикладі whopostedwhat.com:

  • Відкрийте веббраузер і перейдіть на вебсайт whopostedwhat.com.
  • У полі пошуку, яке зазвичай знаходиться у верхній частині сторінки, введіть назву або URL сторінки Facebook, для якої ви хочете знайти ідентифікатор.
основи OSINT
  • Натисніть кнопку “Пошук” або подібний елемент, що запускає процес пошуку.
  • Після цього вам буде надана інформація про знайдену сторінку, включаючи її ідентифікатор (ID). Ідентифікатор може бути представлений у вигляді числа або рядка символів.
основи OSINT
  • Після введення запиту для пошуку інформації про сторінку Facebook, перевірте можливості фільтрації та сортування, які надаються на сайті.
  • Для сортування дописів за датами або ключовими словами, знайдіть відповідний розділ на вебсайті та виберіть відповідні параметри сортування.
  • Введіть дату або ключове слово, за яким ви хочете відфільтрувати дописи, та натисніть кнопку “Пошук” або подібний елемент, що запускає процес сортування.
  • Огляньте результати пошуку, які відповідають введеному фільтру, та зверніть увагу на інформацію про сторінку, її дописи та їх характеристики.

Друга функція, яку ми можемо використовувати в Facebook — рекомендації.

основи OSINT
Скриншот із Facebook

Алгоритм роботи з функцією рекомендацій у Facebook для дослідження друзів, зв'язків та родичів закритого профілю може виглядати наступним чином:

  • Створіть новий обліковий запис на Facebook. Для цього вам може знадобитися нова електронна пошта або номер телефону.
  • Знайдіть профіль особи, чиїх друзів ви хочете дослідити, та відправте запит на дружбу з цим профілем.
  • Надішліть запит на дружбу, а потім відразу його скасуйте
  • Після відмови у дружбі Facebook може рекомендувати вам інших друзів цієї особи в розділі “Рекомендації друзів”. Огляньте ці рекомендації для додаткового аналізу.

Однак, важливо пам'ятати, що цей підхід може бути затратним у часі та ресурсах, оскільки він вимагає створення нового облікового запису та взаємодії з ним через повністю новий номер телефону та сім-карту.

Також слід бути обережним і дотримуватися всіх правил та політик конфіденційності Facebook.

Третя важлива функція — бібліотека реклами Meta. 

Там ви можете подивитися приблизно, які суми було витрачено з якої сторінки або на чиє ім’я, і на кого воно було орієнтовано.

Ось алгоритм пошуку інформації за допомогою бібліотеки реклами Meta на Facebook:

  • Відкрийте веббраузер і перейдіть на вебсайт бібліотеки реклами Meta.
  • Використовуйте можливості пошуку на вебсайті, щоб знайти реклами за допомогою ключових слів або назв сторінок. Введіть в поле пошуку потрібні ключові слова або назву сторінки та натисніть кнопку “Пошук”.
основи OSINT
Скриншот Facebook
  • Перегляньте результати пошуку, які відображатимуть рекламні кампанії, витрати на них, а також іншу інформацію, таку як цільова аудиторія та період показу реклами.
  • Якщо потрібно, скористайтеся можливостями фільтрації результатів, щоб звузити обсяг інформації за допомогою додаткових параметрів, таких як діапазон дат, тип реклами тощо.

Пошук по Instagram

Якщо вам потрібні сторис людей, як докази, а вони зникають за 24 години, ви можете скористатися сервером “Storysaver”. 

З його допомогою можна переглянути та завантажити розповіді, і це не буде ніде зафіксовано.

Алгоритм роботи:

  • Відкрийте веббраузер і перейдіть на вебсайт “Storysaver”.
  • В поле пошуку на вебсайті введіть ім'я користувача або посилання на профіль людини, чиї сториси ви хочете скачати або переглянути.
основи OSINT
Скриншот платформи “Storysaver”
  • Після введення інформації профілю платформа буде шукати сториси цього користувача.
основи OSINT
Скриншот платформи “Storysaver”
  • Після вибору сторисів вам можуть бути надані опції для перегляду або скачування. Виберіть відповідну опцію залежно від вашої потреби.

Друга не менш важлива функція — пошук за геотегом. 

Ось алгоритм, яким можна провести аналіз OSINT за допомогою геотегів в Instagram:

  • Увійдіть у свій обліковий запис Instagram і перейдіть до вкладки “Пошук”. Там введіть ключові слова або назву місця, щоб знайти пости, які містять геотег цього місця.
  • Перегляньте знайдені пости та зверніть увагу на їх вміст. Вивчіть фотографії, відео та описи, щоб зрозуміти, що вони можуть вам розповісти. Зверніть увагу на будь-які важливі деталі, такі як місце, люди на фотографії, предмети та інше.
основи OSINT
Скриншоти Instagram
  • Перегляньте геотег, який вказаний у пості. Визначте місцезнаходження, де була зроблена фотографія або відео. Це може бути корисно для визначення активності користувача, його рухів та інших подій.
  • Якщо на зображенні або відео є додаткові об'єкти, особи або позначки, зверніть на них увагу. Ці додаткові деталі можуть також надати вам цінну інформацію для вашого аналізу.

Пошук по Telegram

Функція “Люди поблизу” в Telegram може бути корисною для OSINT аналізу з кількох причин.

По-перше, вона дозволяє виявити активних користувачів Telegram, які перебувають у вашому районі або в іншому конкретному місці. 

Це надає можливість визначити рівень активності користувачів в певному регіоні, що може бути корисним для аналізу соціальної діяльності або моніторингу подій у конкретній локації.

По-друге, функція “Люди поблизу” дозволяє збирати інформацію про користувачів Telegram, які перебувають у вашому районі. Це може включати дані про їхні інтереси, зв'язки, а також публічні повідомлення або публікації.

Ця інформація може бути важливою для аналізу діяльності та інтересів користувачів в певній географічній області.

Ось покроковий алгоритм, як увімкнути функцію “Люди поблизу” в додатку Telegram:

  • Знайдіть і відкрийте додаток Telegram на вашому пристрої.
  • Натисніть на вкладку “Контакти” або аналогічну кнопку, що відповідає списку ваших контактів.
основи OSINT
Скриншот Telegram
  • У списку контактів виберіть пункт меню під назвою “Люди поблизу”. Це може бути доступно після натискання на значок меню або іншу кнопку на верхній частині екрана.
основи OSINT
Скриншот Telegram
  • Telegram може запитати дозвіл на доступ до вашої геопозиції. Натисніть кнопку “Дозволити” або “Включити”, щоб активувати цю функцію. Вам може також бути запропоновано ввести свій пароль або використовувати відбиток пальця для підтвердження.
  • Переконайтеся, що ваш GPS-модуль увімкнений на вашому пристрої. Це дозволить Telegram отримати вашу точну геопозицію для використання функції “Люди поблизу”.
основи OSINT
  • Після активації функції Telegram завантажить список людей, які знаходяться поблизу. У цьому списку будуть зазначені їхні ніки, мініатюри з їхніми аватарами та відстань до вас у метрах.

Пошук схожих людей

Ще одним методом аналізу OSINT є пошук схожих людей за зображенням. Це можна зробити за допомогою різноманітних платформ, серед яких варто відзначити PimEys, Search4faces та FindClone.

PimEyes використовує штучний інтелект для пошуку схожих зображень не тільки у своїй базі даних, але й в інших публічних джерелах. Використовуючи алгоритми розпізнавання облич, користувач завантажує фотографію, яку аналізує PimEyes, щоб знайти схожі обличчя.

основи OSINT
Скриншот платформи

Схожий принцип роботи застосовується і в Search4faces та FindClone, але ці платформи більше орієнтовані на ідентифікацію росіян, бо доступ під’єднаний до соціальних мереж “Вконтакте” та “Однокласники”.

Додаткові сервіси для роботи з фото

Додаткові сервіси для роботи з фотографіями можуть значно розширити можливості OSINT розслідування. Наприклад:

Ці сервіси дозволяють виконувати зворотний пошук фотографій у мережі Інтернет. Вони допомагають виявити, де саме була використана конкретна фотографія та знайти її першоджерело.

основи OSINT
Скриншот платформи “TinEye”

Ці сервіси можуть допомогти в перевірці фотографій на підробку або маніпуляції. Вони аналізують різні аспекти зображень, такі як ретуш, зміни, а також стиснення та інші аномалії.

основи OSINT
Скриншот платформи “29А”

***

Використання методів OSINT дозволяє отримати доступ до широкого спектра інформації, що доступна у публічних джерелах. 

Однак, слід пам'ятати про етичні аспекти використання, включаючи захист приватності та права людини. Важливо дотримуватися етичних норм у зборі та використанні інформації, а також уникати незаконного або неправомірного втручання у приватне життя осіб.

Нагадаємо, що Східний Варіант запустив гарячу лінію “HelpPrint” для мешканців прифронтових і тимчасово окупованих територій. На цей канал зв’язку можуть звернутися люди, які потребують підтримки, допомоги або ті, хто бажають безпечно поділитися інформацією чи своєю історією. Також у Східного Варіанта працює сайт-дзеркало, який обходить блокування російських окупантів без VPN. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
02 Травня Четвер
09:26

Загарбники обстріляли Невське з артилерії та безпілотників

08:57

В Україні атаками з боку рф пошкоджено 50% енергосистеми країни, — Кулеба

08:41

Словʼянськ знов потрапив під ворожий обстріл

08:39

Електронний кабінет військовозобов’язаного запрацює 18 травня, — Міноборони

08:31

За 1 травня росіяни вбили 4 жителів Донеччини

08:18

ЗСУ ліквідували ще 1030 окупантів

08:00

На Авдіївському напрямку українські захисники відбили 39 атак ворога

01 Травня Середа
23:47

За 16 місяців понад дві тисячі жителів Слов'янської громади працевлаштувалися через центр зайнятості

23:31

Відомчі нагороди отримали луганські прикордонники, які виконують завдання на найгарячіших напрямках (фото)

22:54

Начальниця Словʼянського центру зайнятості отримала нагороду "Знак пошани"

22:24

Луганські рятувальники допомагали ліквідовувати наслідки влучань КАБів по Харкову (фото)

21:59

ПФУ розпочав фінансування виплат травневих пенсій та лікарняних

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: