UA
RU UA
07 Квітня 2023, 13:14
3841
Рок-концерт заради ЗСУ: як музиканти зі Старобільська у Черкасах працюють на перемогу
Історія

Рок-концерт заради ЗСУ: як музиканти зі Старобільська у Черкасах працюють на перемогу

Нещодавно у Черкасах пройшов благодійний рок-концерт на підтримку Збройних Сил України. Крім двох місцевих гуртів, Lemon BITE та Dead Bad Beavers, до концерту долучився і старобільський колектив «Конец Июля».

Журналісти «Східного Варіанту» побували на заході та поспілкувалися з учасниками й гостями концерту. Скільки зібрали та куди підуть кошти? Про це та інші цікаві деталі читайте в матеріалі.

“Черкащани допомогли відновити склад гурту”

Молоді рок-музиканти зі Старобільська приїхали до Черкас ще в травні 2022 року. Їм вдалося евакуюватися з окупації, але дещо не повним складом. 

Соліст гурту Роман Міронов згадує, як вони познайомилися з черкаськими музикантами та поновили свою творчу діяльність:

«Ми знайшли фотографію з фестивалю ROCK BULAVA 2019 року в Черкасах, де виступали на одній сцені з гуртом Lemon BITE, тоді ми ще не знали одне одного. Познайомилися  влітку 2022. Вони відразу допомогли нам відновити склад гурту і до нас долучилися двоє музикантів з їхнього кола знайомих. Нещодавно у нашій команді ще з'явився і тромбоніст».

музиканти зі Старобільська
Роман Міронов та учасники старобільського гурту, фото Інна Ванжа

Соліст та фронтмен гурту Lemon BITE Іван Гуриненко також пригадує, що бачив назву гурту зі Старобільська на всеукраїнських фестивалях, проте особисто не був знайомий з цим колективом до повномасштабного вторгнення.

«Хлопці приїхали до Черкас і запитали, як тут з музичними рухами, де збираються, де можна провести репетиції, де можна купити музичні інструменти. То ми їх направляли та допомагали, щоб вони краще адаптувались», — говорить Іван.

музиканти зі Старобільська
Іван Гуриненко, фронтмен гурту Lemon BITE, фото Інна Ванжа

Згодом в музичному колі старобільчани познайомилися ще з одним з гуртом Dead Bad Beavers. Музиканти вирішили об'єднатися трьома командами та поєднувати творчість з благодійністю.

«Перенесли барабани з репетиційної точки» 

Три гурти спільними зусиллями  готувалися до концерту ще з грудня минулого року. За словами менеджерки старобільського гурту Анни Погорєлової, анонсувати концерт почали ще за два-три тижні до самого заходу. 

“Аби якомога більше людей дізналися і прийшли”, — пояснює Анна. 

Вона в колективі відповідає за піар гурту, а також за його підготовку до концертів: шукає костюми, домовляється про партнерства і виступи.

музиканти зі Старобільська
Анна Погорєлова, менеджерка гурту зі Старобільська, фото з архіву

«Ми сьогодні виступаємо оновленим складом — з нами грає тромбоніст Олексій. Підготовка була непростою. Треба було розібрати партії та підготуватися, — розповідає  Роман Міронов, —  а взагалі ми організовуємо вже не перший десяток наших виступів, тому все якось йде по накатаній».

музиканти зі Старобільська
Тромбоніст старобільського гурту Олексій Кояновський під час виступу, фото Петро Гаков

За словами Романа більша частина апаратури на сцені — інструменти гурту Dead Bad Beavers. Саме цей гурт надає репетиційне приміщення для старобільських музикантів.

«Барабани та все необхідне для концерту з технічного боку ми переносимо сюди з репетиційної точки. Також музичний магазин «New Tone» нам допоміг з організацією події. Є тут і частина нашого обладнання, яке ми вивезли зі Старобільська», — розповідає Роман Міронов.

музиканти зі Старобільська
Роман Міронов та барабанщики гуртів Dead Bad Beavers і Lemon BITE, фото Петро Гаков

Допомагала і місцева мистецька галерея 9th Floor Gallery. Адміністратор охоче підтримав ініціативу музикантів і безоплатно дав приміщення для концерту. 

«Ми тут знімали кліп, тому знали про це приміщення. Розповіли друзям з інших гуртів, зібралися і приїхали подивитись. В той же день адміністратор 9th Floor Gallery нам дозволив у них виступити», — розповідає Анна Погорєлова.

Менеджерка також поділилася, що після переїзду до Черкас вони, як музичний колектив, відчувають нестачу соціального капіталу, який був у них вдома. 

«Коли ми влаштовували щось в Старобільську або в Сєвєродонецьку, то там ти знаєш майже все  місто. І якщо ти когось не знаєш, то його знає твій друг. Тут в Черкасах трішки інакше себе відчуваєш в цьому плані, але спільними зусиллями все виходить», — говорить дівчина.

«Люди не тільки задонатять, а й отримають задоволення»

Під час концерту окрім виступів музиканти провели аукціони. Гості мали змогу придбати роботи митців, зокрема збірку віршів військовослужбовця Григорія Чуба, картини художниці Ярослави Ясинської, послугу розпису одягу від дизайнерки Даші Сабурової та шкіряний гаманець з логотипом гурту Lemon BITE. 

«Ми розуміємо, що благодійність того варта. Люди прийдуть і не тільки задонатять, а й отримають задоволення від нашої зустрічі. Так, аби не з такої причини збиратись, проте маємо, що маємо і повинні допомагати», — говорить Іван Гуриненко.

Старобільські музиканти також зробили лот на обкладинку свого синглу з їхніми автографами, який викупила культурологиня Віра Шелест з Краматорська за 3000 гривень. Пані Віра розповіла, що раніше чула про популярний в Старобільську рок-гурт, але познайомилася з хлопцями особисто у квітні минулого року під час благодійного концерту в Черкасах.

музиканти зі Старобільська
Роман Міронов проводить аукціон, фото Петро Гаков

«Мені було принципово прийти та підтримати, —  розповідає пані Віра, — бо я сама зі сходу України. На мою думку, зараз культура взяла на себе дуже важливу функцію: концерти, аукціони, вистави, де збираються кошти».

Маленькі українці також прийшли на концерт та підтримали ЗСУ коштами.

музиканти зі Старобільська
Дівчинка передає кошти для захисників, фото Петро Гаков

Військовослужбовець ЗСУ Ярослав, який також прийшов на концерт, розповідає,  що до повномасштабного вторгнення активно цікавився музикою, зокрема рок-концертами, але зараз «війна внесла свої корективи й це стало трішки не на часі»

Чоловік на момент повномасштабного вторгнення був закордоном. З початком війни він повернувся в Україну і пішов воювати добровольцем. Ярослав поділився враженнями від концерту:

«З початку війни це мій перший концерт, на який я потрапив. Добре що є така маленька зала, де можна прийти та поринути у свою молодість. Зараз війна накладає свій негативний відбиток на враження. Але мені сподобалось, що дуже багато молодих людей, вони беруть участь в аукціонах, щось донатять, це приємно».

Також Ярослав додав, що робота музикантів варта поваги, бо безліч артистів полишили сцену, а дехто з тих, хто залишився, орієнтуються лише на свої потреби. 

«Хлопці, що сьогодні виступають, молодці, бо вони витрачають свою енергію, силу, бажання на те, щоб допомогти захисникам, які воюють і роблять все можливе, щоб подібні концерти відбувалися», — говорить чоловік.

«Краще я один раз не поїм, але ми зберемо і купимо дрон»

Гурти одноголосно вирішили передати волонтерам всі 100% зароблених коштів від концерту, оскільки вважають, що зараз важливо допомагати захисникам будь-якими можливостями.

«Я бачив, що хтось віддає 50%, хтось пише, що частина піде на ЗСУ, а я так не можу, — ділиться Роман Міронов, — я краще не поїм один раз, але ми зберемо і  купимо дрон чи тепловізор, чи банально просто заправимо машину для вивезення поранених, і це врятує комусь життя або допоможе ефективніше воювати».

За результатами концерту вдалося зібрати 15 тисяч гривень, які передали черкаській  волонтерці Анні Сакун. Вона почала волонтерити разом з чоловіком з другого дня повномасштабного вторгнення. Тоді дівчина була вагітною.

Волонтери приймають запити від різних підрозділів, або ж напряму від окремих бійців. Зокрема допомагають з кариматами й спальниками, термоустілками, водовідштовхувальними засобами. Проводять збори на ремонти бойових бусів та автівок.

музиканти зі Старобільська
Бойова автівка черкаських бійців, фото з ФБ сторінки Анни Сакун

«Частину зібраних коштів від концерту, а саме 12 тисяч гривень,  ми оперативно передали, щоб оплатити виробництво 15 нош для евакуації поранених бійців 46 ОДШБ. Був терміновий запит і ми відразу його відпрацювали», — розповіла волонтерка Анна.

Наразі в цьому штабі ще є запити на допомогу пораненим бійцям на Лиманському напрямку, великий запит від снайпера, якому потрібно допомогти зі збором коштів на зброю та 3D-принтери, на яких його підрозділ друкує скиди для дронів.

«Ми не концентруємось, що ми  — ВПО»

В учасників гурту зі Старобільська чимало знайомих відправились на війну, родичі залишились в окупації.

«Мій добрий товариш зараз служить. Також мій співробітник і за сумісництвом мій однокурсник, він також зі Старобільська і також пішов воювати», — розповідає Роман.

У менеджерки гурту рідні залишились у Сєвєродонецьку, з якими дівчина може зв'язатися лише за допомогою повідомлень раз на місяць. Можливості зателефонувати немає, а «по відеозв'язку, то це просто розкіш», яку Анна вже рік не відчувала.

Нині соліст гурту та гітарист Денис Степанов працюють в Луганській бібліотеці, яка нині базується в Черкасах, беруть додаткову віддалену роботу. Барабанщик Михайло Бутков влаштувався працювати на меблеву фабрику.

«Зараз ми нічим не відрізняємось від інших. Щоб сказати, що ми якось концентруємось на тому, що ми ВПО, то такого немає. Звичайно, люди, які евакуювались, змінили свій звичний режим життя, роботи, хтось мав власний бізнес. Але робота є і головне мати бажання працювати», — говорить гітарист Денис.

«Можемо допомагати тим, що вміємо найкраще — музикою»

Від початку повномасштабного вторгнення старобільський гурт в оновленому складі відіграв три благодійні концерти в Черкасах. Також у жовтні 2022 року за їх участі відбувся концерт у Києві, де вдалося зібрати близько 10 тисяч гривень на потреби ЗСУ.  

«Власне чим ми можемо зараз допомогти? Тим, що вміємо найкраще — музикою. На концерті в Києві зібралося багато гостей з Луганської та Донецької областей. Було приємно бачити людей з Сєвєродонецька, з Рубіжного, з Лисичанська», — ділиться соліст гурту.

Також нещодавно музиканти випустили дві відеороботи «Палай» і «Моя країна». Примітно, що слова до пісні «Моя країна» були написані ще за три місяці до повномасштабного вторгнення, але день 24 лютого відклав плани із записом кліпу майже на рік. 

«Вдома, в Старобільську, 23 лютого 2022 у нас був класний квартирник і в кліпі є кадри з того моменту. Тобто ця пісня —  це не данина чомусь новому, бо війна почалася значно раніше, ніж всі її відчули», — говорить Роман Міронов.

музиканти зі Старобільська
Старобільський гурт під час виступу, квітень 2023, фото Інна Ванжа

Хлопці налаштовані за першої нагоди організовувати подібні концерти. Але соліст гурту пояснює, що часом краще просто відправити кошти на ЗСУ, ніж їхати в інше місто і виступати.

«Наприклад, гурту з 5 людей поїхати у Львів буде коштували немало грошей. Це ж не тур, а лише один виступ, і багато таких витрат, які не повертаються, — говорить Роман. — Тому найпростіше такі виступи робити в Черкасах, або ж онлайн заходи. Ми зараз записуємо пісні, випускаємо кліпи та робимо певні дії, щоб організувати збори».

Музиканти не беруться будувати плани наперед, але налаштовані рухатися далі задля спільної перемоги України.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

09 Травня Четвер
11:25

Рада підняла штрафи за ухилення від мобілізації у воєнний час

10:59

Кубракова звільнили з посади віце-прем’єр-міністра з відновлення України — міністра розвитку громад

10:42

Евакуація З Донеччини евакуювали 38 дітей

10:21

Протягом доби Донеччина зазнала 1870 ворожих обстрілів, є поранені

09:59

На кладовищі в окупованому Алчевську нарахували понад 300 свіжих могил військових армії рф

09:35

Росіяни поновили штурми в Білогорівці на Луганщині

09:10

У окупантів виник дефіцит пального після пожежі на нафтобазі в Луганську

08:49

За 8 травня росіяни поранили 3 жителів Донеччини

08:26

ЗСУ ліквідували ще 1300 окупантів

08:00

На Бахмутському напрямку українські воїни відбили 26 атак ворога

07:45

Антифейк Кривава провокація росії: що сталося 9 травня 2014 року в Маріуполі

Кривава провокація росії: що сталося 9 травня 2014 року в Маріуполі
08 Травня Середа
23:39

Вибухотехнічні підрозділи поліції отримали для прифронтових регіонів автомобілі від Уряду Німеччини (фото)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: