UA
RU UA
27 Квітня 2023, 14:05
7320
Інга Павлій Тимченко Микола
"Хочеться жити": мешканці Слов'янська розповіли про останні обстріли та допомогу від влади
Репортаж

"Хочеться жити": мешканці Слов'янська розповіли про останні обстріли та допомогу від влади

За часи повномасштабного вторгнення рф Словʼянськ сильно спустів. Про це кажуть як пусті вулиці, так і забиті вікна багатьох квартир, будинків та магазинів. Східний Варіант розповідає, як живуть мешканці міста в умовах повномасштабної війни

Журналісти Східного Варіанту побували у Словʼянську та поспілкувались з місцевими жителями 

Ворожі обстріли посилились

Містяни масово повертались у Слов'янськ після початку опалювального сезону минулого року. Попри небезпеку та близькість фронту бойових дій, люди хотіли побувати в рідних домівках.

Слов'янськ
Фото: Східний Варіант

Місцеві кажуть: “Тоді місто почало повертатись до життя”. Запустили громадський транспорт, відновили один з бізнес-центрів, відкривались перукарні, кав’ярні, спортивні зали.

Слов'янськ
Фото: Східний Варіант

Та останнім часом Слов’янськ знову потерпає від сильних ворожих обстрілів.

Слов'янськ
Фото: Східний Варіант

Один з найсильніших стався 14 квітня, коли сім ракет С-300 влучили у приватні та багатоквартирні будинки, об’єкти цивільної інфраструктури. Тоді постраждало 39 людей, 15 з них – загинули. У тому числі одна дитина.

Слов'янськ
Фото: Східний Варіант

У ніч з 17 на 18 квітня центр міста знову постраждав після чергових прильотів двох ракет С-300. На ранок жителі будинків, які зазнали обстрілів, почали прибирати прибудинкову територію.

Слов'янськ
Ізабелла прибирає біля підʼїзду. Фото: Східний Варіант

Словʼянчанка Ізабелла замітає скло біля свого підʼїзду. Її вікна виходять на той бік, куди прилетіло. На щастя, вікна залишились цілими, а ось балкон зазнав незначних пошкоджень. 

“Чули дуже сильний вибух. Я сильно перелякалась, полетіло скло, ось цей звук битого скла був жахливий. Квартира у нас на 4-ому поверсі. А зараз вийшли з сусідами прибирати. Ми й до цього прибирали, грядки довели до ладу, щоб були ознаки життя тут. А жити хочеться”, – розповідає Ізабелла.

Слов'янськ
Фото: Східний Варіант

Ізабелла доглядає 95-річну бабусю, яка зовсім не хоче виїжджати з міста: 

“У мене невістка з дітьми у Польщі, і син там проживає, поїхати є до кого. Але бабуся сказала: “Мене звідси тільки вперед ногами”. Покинути я її не можу”.

Слов'янськ
Фото: Східний Варіант

Ізабелла каже, Словʼянськ за останні пів року ніби “повертався до життя”. Відкриті магазини, працює ринок, нещодавно отримали гуманітарну допомогу. Але ціни, за її словами, дуже виросли.

Слов'янськ
Фото: Східний Варіант

“Ціни високі. Наче придумано для військових. Думають, що у військових зарплати великі, тому вони можуть собі дозволити. А у нас зарплата маленька, тому продукти для нас дорогі. Та і все дороге. У перукарні стрижка жіноча коштує 300 гривень, а чоловіча – 150 гривень”, – розповідає Ізабелла.

Слов'янськ
Фото: Східний Варіант

Про високі ціни розповідає й жителька Ольга. Вона з 97-річною мамою Анною проживають в одному з центральних будинків, які теж постраждали від нічного обстрілу 18 квітня. У квартирі вибуховою хвилею вибило вікна та пошкодило балкон. Ольга зранку вже дізналась у міськради, коли їм  зможуть допомогти з ремонтом: “Була у них зранку. Сказали, що відремонтують спочатку один бік дому, а потім перейдуть на наш”.

Слов'янськ
Ольга разом з мамою Анною. Фото: Східний Варіант

Ольга каже, звикли заощаджувати та жити  скромно: 

“Пенсії ми отримуємо, а мама моя вже другий рік не може оформити пільгу за віком. Спочатку ходила до Управління соціального захисту населення, потім направили мене до Пенсійного фонду. А там кажуть: “Немає доступу до реєстру через війну”. І як нам бути? Але нам вистачає. Є люди, які отримують пенсію, та одразу вже витрачають. А ми звикли заощаджувати”, –  розповідає Ольга. 

Східний Варіант звернувся до Головного управління ПФУ у Донецькій області за коментарем щодо цієї ситуації. Начальниця відділу організаційно-інформаційної роботи Дарʼя Христенко пояснила: якщо людина має право на отримання пільги й має усі необхідні документи, то пільга обовʼязково буде нарахована. 

“Людина каже, що другий рік не може оформити пільгу, спочатку в Управлінні соціального захисту населення, потім у Пенсійному фонді. Мушу припустити, що справа тут не у реєстрі. Але нагадую, якщо є якісь запитання у громадян, вони завжди можуть до нас звернутися”, – каже  Дарʼя Христенко.

Жителі Донеччини можуть звернутися до фахівців Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області за номерами телефонів “Гарячої лінії”: 0 800 400 870, 0 800 406 360, 0 800 406 370.

Слов'янськ
Фото: Східний Варіант

Як розповідає Ольга, їм з мамою вдалося отримати гуманітарну допомогу двічі – у вересні та січні. Про причини такого розподілу у видачі допомоги не знає, але каже, що в інших районах мешканці отримують харчові набори частіше.

Слов'янськ
Фото: Східний Варіант
Слов'янськ
Фото: Східний Варіант

“Людей у місті, звичайно, мало. У під’їздах будинків, що поруч з нами, заселені усього по 4-5 квартир.  Інші виїхали. Багато за кордон поїхали. А деякі повернулись. От сусіди з Молдавії повернулись. Кажуть, що там дуже добре, але все одно додому повернулись”, – каже жінка.

Слов'янськ
Фото: Східний Варіант

Мешканець Словʼянська Ігор проживає у місті один. З початком повномасштабного вторгнення йому вдалось зберегти свою роботу, домівка у нього неушкоджена, тому про виїзд не думав:

“Минулого року я поховав тут обох батьків. Це далось важко. А зараз немає сенсу їхати кудись, житло є, робота теж”.

Слов'янськ
Фото: Східний Варіант
Слов'янськ
Фото: Східний Варіант

По вечорах Ігор повертається додому через центр міста. Каже, навіть в умовах війни та наполовину спустошеним Слов’янськ виглядає по рідному.

Слов'янськ
Фото: Східний Варіант

“Це моє місто. Я тут народився, вивчився, виріс. Складно виїжджати. Тільки якщо сильно припече, як у Бахмуті, тільки тоді буду думати. Я зараз у нас красиво, погляньте, усе квітне. Наче і війни немає”, – каже Ігор.

Слов'янськ
Фото: Східний Варіант

Слов’янську зараз непросто. Адже ворожі обстріли направлені саме на цивільні об’єкти – приватні та багатоквартирні будинки. Та жителі продовжують залишатися та радіти приходу весни. 

Слов'янськ
Фото: Східний Варіант

При цьому Слов’янська адміністрація регулярно наголошує, що залишатися у місті небезпечно, та продовжує закликати людей евакуйовуватися.

Слов'янськ
Фото: Східний Варіант

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

7320
Інга Павлій Тимченко Микола
Поділитись:
06 Травня Понеділок
22:59

У Покровську працює Центр первинної медико-санітарної допомоги (контакти)

22:40

У Лимані внаслідок аварійної ситуації було відключено від газопостачання 86 абонентів

22:25

4 переміщеним закладам вищої освіти з Донецької області зменшать бюджетне фінансування у 2025 році

21:59

План швидкого відновлення Маріуполя обговорили у Львові

21:42

Сили оборони контролюють ситуацію навколо міста Часів Яр, — ОСУВ "Хортиця"

21:25

Бодібілдер з Донеччини став срібним призером чемпіонату Європи з бодібілдингу

20:59

Дворазовий чемпіон Європи з важкої атлетики Олександр Пєлєшенко загинув на війні

20:45

Україна не бачить правових підстав для визнання путіна демократично обраним і легітимним президентом російської федерації, — МЗС

20:42

Розбір Вступ із ТОТ у 2024 році: що треба знати

Вступ із ТОТ у 2024 році: що треба знати
20:15

Зеленський розповів про засідання ставки та переговори з міжнародним партнерами

19:59

Молодь Донеччини запрошують взяти участь в онлайн-тренінгу з розвитку активізму

19:25

На Авдіївському напрямку українські захисники відбили 22 атаки ворога

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: