22 коржі "Маріуполя". Історія створення солодкого символу міста

Кондитерська «Марія Федорівна» з'явилася в Маріуполі менш як місяць тому, а фото авторського торта «Маріуполь» та «інстаграмного сніданку» — омлету з креветками та руколою, вже розлетілися соціальними мережами

З дитинства захоплена кулінарією Олена Фоменко подала заявку на участь у грантовій програмі для підприємців від маріупольського Центру підтримки малого і середнього бізнесу та отримала 250 тисяч на відкриття власної кондитерської.

«Східний варіант» розповідає її історію успіху.

«Для мене важливо залишитися в Маріуполі»

Олена працює у сфері громадського харчування з 2000-х років. У неї було кілька власних продуктових магазинів, але водночас було і прагнення до більшого — до професійної кулінарії. І цю мрію вона сміливо втілювала в життя — для початку закінчила технікум, отримавши диплом кухаря 5-го розряду, потім навчалася кондитерської майстерності в декількох міжнародних школах. 2014 року вона відкриває власний ресторан з авторською кухнею, де сама і працює шеф-кухаркою.

А взимку 2015 року її другий бізнес — магазин в мікрорайоні «Східний» — потрапляє під артилерійський обстріл.

«Поки всі їхали, я почала робити ремонт у своєму приміщенні, змінювала вікна, щоб відкрити ресторан. Мені настільки важливо було залишитися в Маріуполі, адже я вірила, що все буде добре», — згадує Олена Фоменко.

Зрештою все склалося успішно — дівчина відкрила ресторан в тому ж приміщенні.

Дух міста біля моря

Любов до рідного міста і любов до кулінарії дали прекрасний результат — Олена ще два роки тому створила авторський рецепт торта «Маріуполь».

«Я завжди думала, чому є київський торт, але немає маріупольського. Любов до міста надихнула мене на його створення», — каже шеф-кухарка.

Спочатку торт подавали в інших закладах Олени, але, як і будь-якому кухарю, їй хотілося, щоб десерт став візитівкою міста.

Фото: Центр підтримки МСБ

Дівчина вирішила брати участь в муніципальній Програмі з відбору проєктів новостворених мікро і малих підприємств і фізичних осіб-підприємців для фінансування на безповоротній основі та не помилилася.

Олена виграла 250 тисяч гривень і на ці гроші купила пароконвектомат, виробничі столи, тістоміси та інше обладнання.

Інтер'єр кондитерської також продумувала сама. Стіни прикрашені картинами та дзеркалами, на які нанесені контури маріупольських архітектурних пам'яток і природних пейзажів, знайомих кожному містянину. Інтерес викликають також різнобарвна люстра, стелажі та шпалери з орнаментом.

Родзинка кафе — мініатюрна залізниця з рухомим поїздом. Про таку іграшку в дитинстві мріяв багато хто.

Фото: Катерина Шубенко

Кондитерська названа на честь Марії Федорівни, дружини російського імператора Павла I. Ім'я Марія Федорівна отримала при переїзді зі Швабії (одна з історичних областей Німеччини) до Російської імперії, де її небесною покровителькою після хрещення стала свята рівноапостольна Марія Магдалина. За однією з версій на честь Марії Федорівни й отримав свою назву сам Маріуполь.

Не тільки солодощі

Звичайно ж, торт «Маріуполь» відразу став головним смаколиком кондитерської. Це 22 пісочних коржі, безе і ніжний крем. Свій рецепт Олена вже запатентувала. Можливо, тепер, повертаючись з привітного приморського міста, його гості будуть везти з собою торт «Маріуполь».

«Місто розвивається дуже стрімко, і хотілося хоч трохи стати частиною цього розвитку, адже кожен з нас може робити Маріуполь кращим», — вважає Олена.

Фото: Центр підтримки МСБ

Але крім торта в кондитерській можна спробувати шоколадні цукерки з різними смаками, всілякі тістечка, тарти та бранчі — сніданки, які подають з 9 ранку до 9 вечора. Тут є і яєчня з пітою, і вівсяна каша з ягодами, і вершковий круасан з лососем, і запечені сирники — загалом, страви на будь-який смак.

В майбутньому Олена планує проводити у своїй кондитерській майстер-класи з приготування страв з власного меню, так що у всіх охочих буде можливість навчитися випікати та прикрашати «Маріуполь».

Початкове фото для обкладинки: pr.ua / Аліна Комарова

Последние новости

  • Війна з РФ

Хмарне майбутнє сорокинських шахт: що відбувається з вугільними підприємствами окупованої Луганщини

Перші 100 днів минули з того моменту, як на окупованій Луганщині чергові ділки, які звуть… Read More

15 години назад
  • Освіта
  • Суспільство

Алчевськ. Історія українського міста

Одне з найменш знаних міст на Луганщині – це промисловий Алчевськ. За часів незалежності місто… Read More

19 години назад
  • Освіта
  • Суспільство

Бахмут. Справжня історія українського міста

Фортеця Бахмут – це словосполучення, яке не може лишити байдужим жодного українця. Місто, яке стало… Read More

20 години назад
  • Війна з РФ

Кривава провокація росії: що сталося 9 травня 2014 року в Маріуполі

10 років тому, 9 травня 2014 року, проросійські силовики намагалися захопити будівлю міського управління внутрішніх… Read More

1 день назад
  • Війна з РФ

Маніпуляція історією, або як росіяни присвоюють собі "велику перемогу"

8 травня в Україні відзначається День памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Вступ із ТОТ у 2024 році: що треба знати

Якою буде вступна кампанія для абітурієнтів із тимчасово окупованих територій? У які українські заклади вищої… Read More

4 дні назад

This website uses cookies.