ВЦА або перевибори? Політична криза в Слов'янську досягла піку

У Слов'янську політики розпалили ситуацію до тієї межі, коли по-старому вже не можна, а як буде по-новому ще не відомо.

4 березня жителі Слов'янська могли бачити намети з символікою деяких партій, що з'явилися просто в центрі міста. Людям роздавали листівки, збирали підписи із закликом не допустити введення в Слов'янську Військово-цивільної адміністрації (ВЦА).

Фото Сергій Горбатенко

Іронія ситуації в тому, що акцію роздачі листівок влаштували партійні сили, дії яких і призвели до розмов про введення в Слов'янську ВЦА.

Фото: Depo.ua

Що таке ВЦА?

Перш за все потрібно сказати, що Військово-цивільні адміністрації почали вводити на Донеччині 2015 року переважно в прифронтових містах.

ВЦА — це тимчасова структура, яка створюється для того, щоб забезпечувати охорону, безпеку і цивільний правопорядок на підконтрольній Україні території.

Голова Донецької обласної державної адміністрації (керівник обласної ВЦА) Павло Кириленко

Як правило, ВЦА створюється там, де немає можливості проводити вибори в місцеві органи влади з міркувань безпеки. Тоді міська рада розпускається, а замість міського голови, секретаря міськради та депутатів місце головного керівника займає голова Військово-цивільної адміністрації. Найчастіше главою ВЦА стає чинний або колишній військовий або силовик.

Військово-цивільна адміністрація забирає на себе частину повноважень силових структур для підтримки порядку і безпеки в прифронтовій зоні. Ще одне важливе завдання — забезпечення належного надання соціальних послуг в умовах близьких до фронту.

Варто додати, що вводить ВЦА своїм рішенням особисто президент.

Фото: ОПУ

Чому в Слов'янську заговорили про ВЦА?

Виходячи з усього перерахованого вище може виникнути питання. Чому в Слов'янську, який знаходиться за 100 кілометрів від лінії зіткнення, заговорили про ВЦА? Річ у тім, що тут уже кілька місяців не працює головний орган влади — міська рада.

Чому так сталося?

Все почалося ще в грудні минулого року. Тоді після виборів депутатський корпус Слов'янська вперше зібрався в новому складі.

У більшості виявилися партії ОПЗЖ, «Наш край» і «Партія миру і розвитку» — їм зараз належить 23 депутатських крісла з 38.

Відтоді депутати збиралися на три пленарних засідання, але за цей час жодного разу не було прийнято жодного ключового для міста рішення. Досі не прийнятий міський бюджет, не визначений секретар міськради.

Основна причина — політичні амбіції партійних лідерів більшості. Основний конфлікт розгорівся між блоком ОПЗЖ (куди входять «Наш край» і «Партія миру і розвитку») і міським головою за місце секретаря міської ради.

Запропонована мером кандидатура депутатки від «Слуги народу» Ольги Алтуніної була підтримана більшістю, а на кандидата від ОПЗЖ Євгена Ляхового міський голова Вадим Лях наклав вето.

На знак протесту депутати від більшості не з'явилися на останнє засідання міської ради. Таким чином після планомірного блокування роботи міськради представниками трьох партій в місті все частіше стали з'являтися розмови про можливість введення Військово-цивільної адміністрації. І представники цих же партій організували акцію нібито проти введення ВЦА.

Які можуть бути варіанти

За словами експертів, варіантів у Слов'янська може бути два. Один з них дійсно введення Військово-цивільної адміністрації, але цей шлях досить складний і малоймовірний.

Павло Кириленко. Фото: ДонОДА

Як говорить Голова Донецької обласної державної адміністрації Павло Кириленко, для введення ВЦА повинна бути ініціатива насамперед самих органів місцевого самоврядування. Це або саморозпуск або самоусунення депутатів. Поки цього не відбулося говорити про створення ВЦА поки рано.

Вадим Лях. Фото міськради Слов'янська

Міський голова Слов'янська Вадим Лях вважає, що депутати від більшості насправді хочуть іншого:

«Однозначно заявляю, що ні про яке ВЦА мова не йде. Все, що відбувається зараз в міськраді підпадає під невиконання депутатами своїх функцій. А наслідком можуть бути перевибори. Упевнений, що в цьому напрямку працюють партії більшості. Не отримавши реальної влади сьогодні, намагаються відіграти назад і відповідно намагатися “покачати” ситуацію в процесі перевиборів».

Олександр Беліменко, фото АрміяInform

Про те, що справа може закінчитися перевиборами, думає і депутат від Європейської солідарності Олександр Беліменко:

«На сам перед я вважаю, що ВЦА буде іміджевою втратою влади. Бо введення ВЦА  у місті, яке далеко знаходиться від фронту і яке не так довго було в окупації це не є добре. Шість років ми жили в умовах демократичних виборів, працюючою міськрадою, доводили спроможність Слов'янська працювати в умовах демократії. Звісно може здатися, що при ВЦА містом керувати зручніше, але це буде політична втрата для влади.

Можна піти шляхом перевиборів. Але тут стає питання фінансування. За умов, що нещодавно вже пройшли вибори, ми обирали місцеву владу та голову в два тури, я не думаю що у ОПЗЖ та інших є кошти на проведення нових виборів».

Загалом, яке політичне майбутнє чекає на Слов'янськ тепер передбачити не може ніхто. Все залежить від того, як поводитимуться об'єднані сили ОПЗЖ, «Нашого краю» і «Партії миру та розвитку». Якщо ж ситуація залишиться без змін і політики не зможуть домовитися, то вирішуватиметься доля міста буде не в Слов'янську.

Читайте також:

Скандали та протести. Чому Донецьку область відключають від тепла і кому це вигідно

Новий раунд: у Слов'янську триває боротьба за пост секретаря міськради

Без секретаря та бюджету: чим загрожують політичні розборки в міськраді Слов'янська

Сланцева паніка. Чого бояться мешканці Донбасу і чи є реальна загроза

Последние новости

  • Суспільство

Як отримати українську юридичну допомогу в окупації: поради та важливі контакти

Мешканці тимчасово окупованих територій можуть дистанційно отримати безоплатну юридичну допомогу. Східний Варіант підготував підбірку корисних… Read More

8 години назад
  • Суспільство

Як знайти тимчасове житло після виїзду з ТОТ: поради та корисні контакти

Після виїзду з окупованих територій для багатьох українців пошук тимчасового житла стає першочерговим завданням. Східний… Read More

9 години назад
  • Війна з РФ

Фейки про викрадення дітей: як російська пропаганда бреше про "Білих янголів"

«Білі янголи» — це загони поліцейських, які працюють у прифронтових населених пунктах. Вони їдуть туди,… Read More

1 день назад
  • Війна з РФ

Електронні повістки в окупації: що відомо про новий метод примусової мобілізації від росіян

Злочинний уряд росії ухвалив постанову про запуск Єдиного реєстру військового обліку з 1 листопада. Це… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Як працює кімната психологічної підтримки для жінок і дітей в селі Комар за 25 км від фронту

Нещодавно в селі Комар, яке знаходиться за 25 км від лінії фронту, відкрили кімнату психологічної… Read More

2 дні назад
  • Війна з РФ

Козацьке коріння Маріуполя: історія Домахи та Кальміуської паланки

Офіційною датою утворення Маріуполя вважається 1778 рік, коли на його сучасних теренах було засновано повітове… Read More

2 дні назад

This website uses cookies.