UA
RU UA
24 Жовтня 2023, 14:09
957
"Ачу, Литва!": як для українців працює Ukreate Hub у Вільнюсі
Історія

"Ачу, Литва!": як для українців працює Ukreate Hub у Вільнюсі

Офіційно Ukreate Hub відкрився у Вільнюсі, столиці Литви, 2 лютого цього року. Та насправді допомагати вимушеним переселенцям з України реалізовувати свої проєкти тут почали одразу після повномасштабного вторгнення.

Східний Варіант дізнався, яка допомога надається українцям та українкам в Ukreate Hub, які події тут проходять та як можна долучитися

«Побудувати потрібні мости в суспільстві»

Ukreate Hub — це ініціатива, яка належить Фонду Відкритої Литви або Open Lithuania Fundation. Євгенія Ковальова, представниця Фонду та литовська директорка Ukreate Hub, розповідає, що все почалося після повномасштабного вторгнення росії в Україну, коли у двері Фонду постукали десятеро українців-активістів.

«Вони попросили допомоги, як створювати в Литві проєкти, як подаватися на гранти, як знаходити партнерів. Це саме те, із чим працював і працює Фонд Відкритої Литви. Це теми освіти, демократії, відкритого суспільства та рівних прав. Ми працюємо з недержавним сектором, допомагаємо писати та створювати проєкти, які відповідають на якісь соціальні запити», — розповідає Євгенія Ковальова.

Литва Ukreate Hub
Євгенія Ковальова — литовська директорка Ukreate Hub. Фото: Ukreate Hub у Facebook

У перший час реалізовувати українцям проєкти допомагали за запитом: коли він був — тоді Фонд Відкритої Литви й реагував. Та з кінця минулого року вдалося знайти фінансування та виокремити такий вид діяльності в повноцінну ініціативу. А 2 лютого цього року Ukreate Hub офіційно відчинив свої двері.

Литва Ukreate Hub
Зустрічі в Ukreate Hub. Фото: Ukreate Hub у Facebook

«Ми цілеспрямовано працюємо, щоб розвивати спільноту активних українців у Литві», — каже литовська директорка хабу.

«Допомагає зустрітися з рідними людьми»

Ірина Курпа родом із Донецька, за фахом — українська філологиня. Після 2014 року Ірина разом із родиною виїхала спочатку до Бердянська, потім до Маріуполя, до Києва, а після 2017 року проживала в Ірпені. Там жінка розпочала власний бізнес — продаж дитячих товарів із Японії. Ірина рятувалася від війни у 2014 році, та вона все ж наздогнала її у 2022 році.

На початку повномасштабного вторгнення Ірина з родиною перебувала в Ірпені. Протягом тижня вони ховалися в паркінгу, а коли бойові дії були за 500 метрів від них — вирішили прориватися та виїжджати. Згадуючи про все, Ірина не може стримати сліз:

«Ми виїхали до Вінниці, переночували там. Потім поїхали до Тернополя, звідти евакуаційним потягом до Львова, а звідти — до Польщі. 7 березня я була у Вільнюсі».

Литва Ukreate Hub
Ірина Курпа. Фото з особистого архіву Ірини

Своє знайомство з Ukreate Hub Ірина називає подією, яка точно не сталася випадково:

«Спочатку я потрапила до табору, який організовувала Світлана Залужна — українська директорка Ukreate Hub. І через табір уже влилася в цей рух і дізналася про хаб. Насамперед для мене це стало можливістю поспілкуватися з такими самими жінками, як я. Крім цього, це дійсно коло для можливостей. Коли ти можеш отримати допомогу, або, навпаки, надати її комусь сам».

Литва Ukreate Hub
Фото з особистого архіву Ірини

В Ukreate Hub Ірина брала участь у тренінгах, майстер-класах, зустрічах для підприємців. Одна з останніх подій, яка запам’яталася жінці, це зустріч Tech2Empower для українських підприємців, організована жіночим альянсом за підтримки знань WAKE та Ukreate Hub.

«Така зустріч була корисною для мене та моєї діяльності, відкрила для мене нові горизонти. Я зустрілася з такими ж підприємцями, як і я, та дізналася багато цікавого», — каже Ірина.

Литва Ukreate Hub
Фото: Ukreate Hub у Facebook

Євгенія Щєчка — ще одна постійна відвідувачка Ukreate Hub. Вона народилася в Луганську, з 2003 року та до повномасштабної війни проживала з родиною в Харкові. Перший тиждень після великого вторгнення рф родина Євгенії проживали в підвалі будинку, після чого наважилася на евакуацію. На початку березня вони вже потрапили до Вільнюса. Євгенія пригадує, що втомлений та знесилених, їх підбадьорив литовський прикордонник, який звернувся до них майже чистою українською мовою:

«У нас був повний автобус жінок із дітьми. Усі варені через довгу поїздку. І коли цей прикордонник заговорив до нас українською — це був вау-ефект! Він розказав, що ще з 2014 року спілкується з нашими хлопцями військовими, коли ті приїздили на реабілітацію. Так пройшло наше знайомство з Литвою».

Литва Ukreate Hub
Євгенія разом з Олегом Михайлютою. Фото з особистого архіву Євгенії

Перше слово, яке Євгенія вивчила в Литві, це «Ачу» або «Ačiū» на литовській, що означає «Дякую».

«Тому, що постійно хотілося дякувати цій країні. Насправді це великий виклик для мешканців цієї країни. Багато українців та українок панічно бігли від жахів війни, але литовці прийняли, обігріли, поділилися своїм, замотивували. Насправді це неймовірно! Це відчуття другої родини», — каже Євгенія.

Литва Ukreate Hub
Фото з особистого архіву Євгенії

Оголошення про Ukreate Hub Євгенія побачила в соціальній мережі Facebook. Сам простір вона називає мотивуючим місцем, у якому вона опинилася в потрібний час:

«Після кожної зустрічі я отримую натхнення, сили, енергію, мотивацію. З кожним кроком усе краще і краще виходить. Тому я надзвичайно вдячна. Якщо встигаю комбінувати це з роботою, стараюся не пропускати жодної події. З останнього ми зустрічалися стосовно написання грантів та мікрогрантів. Але кожна подія вкрай необхідна, вкрай динамічна, цікава й кожен може знайти щось собі».

Литва Ukreate Hub
Фото з особистого архіву Євгенії

«Це справжній осередок України у Вільнюсі»

Окрім тренінгів та майстер-класів, в Ukreate Hub українці та українки можуть отримати індивідуальні стипендії та мікрогранти на реалізацію власного проєкту. У першу хвилю такої програми учасникам погодили 10 заявок вартістю від 2 до 3 тисяч євро кожна.  У наступній хвилі українці зможуть отримати 13 стипендій у 3 тисячі євро кожна.

Литва Ukreate Hub
Фото: Ukreate Hub у Facebook

Євгенія Ковальова пояснила, чому литовцям зараз важливо підтримувати українців та українок. За її словами, литовці за часів радянського союзу також відчули на собі гніт державних діячів, які проводили арешти та депортації інтелектуального шару  громадянського суспільства.

«І мені здається, що це нас зближає. Литовці дуже розуміють, що підтримка українців у цій боротьбі є важливою. Є відчуття, якщо ми не будемо разом із вами, то ми будемо наступними в цій війні. У мене таке відчуття, що нам, литовцям, не потрібно нічого пояснювати. Нам і так усе зрозуміло. І ми будемо з вами стільки, скільки потрібно», — каже литовська директорка Ukreate Hub.

Литва Ukreate Hub
Фото: Ukreate Hub у Facebook

Ірина Курпа відзначає, що Ukreate Hub подобається їй своєю відкритістю та можливостями розвитку:

«Цей простір робить дуже багато для початківців та людей, які хочуть себе в чомусь спробувати. Для творчих людей це дуже-дуже потрібна організація».

З цим згодна і Євгенія Щєчка. Вона каже, що це справжній осередок України у Вільнюсі:

«Це простір людей, котрі планують йти далі, попри обставини та ситуацію, котрі є наразі. Я кожного разу чомусь навчаюся, з кимось знайомлюся, отримую щось корисне та необхідне. І це завжди тепло, яке залишається з тобою потім. Тож, ачу, Литва! І дякуємо за все!».

Як потрапити до Ukreate Hub у Вільнюсі?

Простір розташовується у Вільнюсі за адресою: Didžioji g. 5.

Електронна пошта: [email protected]

Слідкувати за новинами можна у Facebook хабу

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
18 Травня Субота
19:39

На війні загинув матрос Михайло Маричев з Покровської громади

19:24

У Рубіжному стався приліт в пожежну частину окупантів

18:57

На ТОТ Луганщини за добу сталося 30 пожеж

18:40

Міноборони запроваджує електронну чергу в ТЦК

18:27

На війні загинув захисник з Лисичанська Сергій Савельєв

17:48

Наступного тижня відбудеться чергове засідання "Рамштайну"

17:31

У Лиманській громаді працює два модульні медичні пункти (відео)

17:06

На Краматорському та Покровському напрямках ворог продовжує тиск на Сили оборони

16:54

Переміщений з Луганщини будинок дитини відкрився на Закарпатті

16:40

Анонс Для жінок-підприємиць з Луганщини проведуть у Львові дводенний форум

16:31

Сєвєродонецька МВА передала бійцям на передову дрони, РЕБ та інше обладнання

15:59

В окупованому Маріуполі продовжується забруднення річок (відео)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: