Коронавірус в ОРДЛО: що приховує окупаційна "влада" та як місцеві реагують на вакцинацію

Окупаційна влада бадьоро звітує про вакцинацію російським “Супутником”, але місцеві чомусь не в захваті від перспективи випробувати на собі не перевірений препарат.

Ватажки бойовиків стверджують, що хворих не так багато, але навіть за їхньою статистикою помирає від коронавірусу ледь не кожен десятий пацієнт. Дізнались, що відбувається. 

Так звана “ДНР”: ватажок бойовиків як “обличчя” вакцинації

Точної інформації про захворюваність на окупованій території немає. В ОРДО станом на 27 лютого окупаційна влада визнає 24 301 випадків коронавірусу, а також 2029 смертельних випадків. При чому самі бойовики наголошують, що чи не третині пацієнтів діагноз ставлять без тесту, а просто за симптомами.

З 1 лютого на окупованій Донеччині почали вакцинувати людей російською вакциною “Спутник V”. Показово перед камерами зробили щеплення і ватажку бойовиків Денису Пушиліну, а місцеві “ЗМІ” хизувалися тим, що його світлину навіть використало закордонне видання. 

Скриншот из соцсетей

Однак місцеві жителі у соцмережах сумніваються, що ватажку так званої “республіки” вкололи саме російську вакцину. Вважають, що це піар-ход та припускають, що “щеплення” могли зробити просто фізрозчином чи якимись вітамінами. 

Скриншот из соцсетей

З 22 лютого так званий “Мінздрав ДНР” анонсував початок другої хвилі вакцинації. Людей запрошують онлайн записуватися на щеплення. Та місцеві мають сумніви у якості вакцини, яка не пройшла достатньо випробувань, в її складі та ефективності. А дехто взагалі побоюється, що вколять інший препарат, який в найкращому випадку буде неефективним, а в найгіршому — шкідливим. 

У соцмережах також пишуть, що бойовиків змушують вакціонуватися, є й побічні ефекти. 

Фото Reuters

Так звана “ЛНР”: примусова вакцинація лікарів

Якщо вірити даним окупаційної влади в ОРЛО, там з початку пандемії коронавірус діагностували лише у 3058 людей, а 269 пацієнтів померли від ускладнень. На окупованій Луганщині також звітують про те, що розпочали вакцинацію російським препаратом 1 лютого. 

Другий етап, запевняє окупаційна влада, мають розпочати 1 березня. Так зване профільне “міністерство охорони здоров’я” звітує про гарні результати та відсутність ускладнень, а ось місцеві у соцмережах налаштовані не так оптимістично. 

За даними “Східної правозахисної групи”,  на окупованій Луганщині жителі відмовляються від вакцинації. Такі випадки вже є Червоному Лучі, Антрациті та Лутугиному. Вже у перші дні вакцинації відомо про 27 людей, які відмовилися. Це лікарі швидкої допомоги, медсестри, співробітники так званої “Народної міліції” та міських організацій. 

На них тисне окупаційна адміністрація: медикам погрожують не платити надбавки за роботу з коронавірусними хворими та не шпиталізувати у випадку хвороби. Силовиків обіцяють звільнити або відправити на передову, інших бюджетників — також звільнити або не оплатити лікарняний, якщо людина підчепить COVID-19.

Смертність — одна з найвищих у світі

Інформація про захворюваність на ТОТ є досить орієнтовною, каже заступниця міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Інна Драганчук. Є дані окупаційних адміністрацій та міжнародних організацій, які мають доступ до тимчасово окупованих територій. Кількість підтверджених випадків залежить від кількості тестів, які завозять до псевдореспублік. 

“За останньою інформацією, якою ми володіємо, в ОРДО виявлено близько 25 тисяч випадків, а в ОРЛО близько 3 тисяч. Відповідно, різниця у 8 разів. Це може говорити тільки про те, де більше окупаційні адміністрації забезпечили тестування. На цих територіях є найвища статистична смертність від наслідків COVID-19 у світі. Коли готували статистику, ми побачили, що більше тільки в Ємені. За даними міжнародних організації, медична допомога фактично не надається через брак медикаментів та лікарів”, — пояснює Інна Драганчук. 

Фото: Reuters

Щодо вакцинації, додає, населення немає великого бажання робити щеплення російським препаратом. Варіантів два: або це відбувається примусовим шляхом, тому що треба показати захищеність лікарів, вчителів та інших працівників. Або, навпаки, це більше політичні заклики. 

“Коли ми опрацьовували питання доступу до вакцинації, російський Фонд прямих інвестицій, який фактично має виключне право на поставки вакцин за кордон, зазначав, що поставок в ОРДЛО не буде. Ми можемо припускати тільки те, що вакцини можуть розподілятися з Ростовської області”, — каже заступниця міністра.  

Вакцинація на КПВВ

Зі свого боку Україна намагається дати жителям ОРЛО доступ до вакцинації якісними препаратами. Планують розпочати вакцинацію на КПВВ, механізм розробляють спільно з МОЗ. Йдеться насамперед про людей старших 60 років. 

“Можливо, це будуть мобільні бригаді з вакцинації. Або її проводитимуть у сервісних зонах на КПВВ, де є медичні кабінети. Питання доступу наших громадян з окупованих територій до медичних послуг завжди актуальне. Ми зі свого боку максимально адвокатуємо наближення цих послуг до лінії розмежування. Але люди залишаються в заручниках, і не від нас залежить, кого зрештою випустять з ТОТ, щоб вони могли отримати ці послуги. навіть якщо вони будуть повністю відсутні на тих територіях”, —  додає Інна Драганчук.  

Окупаційна влада, прикриваючись піклуванням про здоров’я людей та епідситуацією, вже не один місяць блокує повноцінну роботу КПВВ на Донбасі. Жителі, які потребують медичної допомоги, часто не можуть виїхати на підконтрольну Україні територію. 

“На нашу думку, така гуманітарна криза створюється, можливо, і спеціально російськими окупаційними адміністраціями. Для того, щоб в майбутньому ввести черговий “гумконвой” під виглядом допомоги та встановити більший контрольна цих територіях. Ми припускаємо і такий варіант”, — резюмує представниця мінТОТ.

Последние новости

  • Суспільство

Анастасія Прокопенко: досьє громадської діячки, активістки з Донеччини

Анастасія Прокопенко — громадська діячка, родом з Донеччини. З юності була активною та долучалась до… Read More

35 хв. назад
  • Війна з РФ

Хмарне майбутнє сорокинських шахт: що відбувається з вугільними підприємствами окупованої Луганщини

Перші 100 днів минули з того моменту, як на окупованій Луганщині чергові ділки, які звуть… Read More

20 години назад
  • Освіта
  • Суспільство

Алчевськ. Історія українського міста

Одне з найменш знаних міст на Луганщині – це промисловий Алчевськ. За часів незалежності місто… Read More

1 день назад
  • Освіта
  • Суспільство

Бахмут. Справжня історія українського міста

Фортеця Бахмут – це словосполучення, яке не може лишити байдужим жодного українця. Місто, яке стало… Read More

1 день назад
  • Війна з РФ

Кривава провокація росії: що сталося 9 травня 2014 року в Маріуполі

10 років тому, 9 травня 2014 року, проросійські силовики намагалися захопити будівлю міського управління внутрішніх… Read More

1 день назад
  • Війна з РФ

Маніпуляція історією, або як росіяни присвоюють собі "велику перемогу"

8 травня в Україні відзначається День памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні… Read More

2 дні назад

This website uses cookies.