UA
RU UA
04 Травня 2023, 19:07
17340
Зниклі безвісти: як шукати військових і чого не варто робити
Розбір

Зниклі безвісти: як шукати військових і чого не варто робити

Східний Варіант дізнався, як і де шукати українських захисників і захисниць, з якими рідні втратили зв’язок

Станом на кінець грудня 2022 року, понад 3,4 тисячі українських захисників та захисниць знаходились у полоні, ще 15 тисяч – вважались зниклими безвісти. Тоді про це повідомила Альона Вербицька, уповноважена президента з питань забезпечення прав захисників України.

Обмін військовополонених – дуже складний та довгий процес, особливо, якщо мова йде про рф. Єдине, що залишається родичам полонених, це подбати про максимальне інформування усіх органів та інстанцій про можливий полон своєї рідної людини. Східний Варіант дізнався, як це зробити правильно та чого робити, навпаки, не бажано.

Що робити можна, а що не рекомендується?

Усі відомі алгоритми та механізми обміну військовополонених не працюють, коли йдеться про перемовини з рф. Про це розповідає правозахисниця та координаторка Медійної ініціативи за права людини Ольга Решетилова.

Тому сьогодні немає єдиного визначеного шляху, що треба робити й куди звертатися, якщо ваша рідна людина зі Збройних сил потрапила у полон. Активісти та українські служби одноголосно рекомендують виконати увесь алгоритм, який прописаний Координаційним штабом з питань визволення військовополонених.

Координаційний штаб з питань визволення військовополонених
Фото: Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими

Найперше, що потрібно, це звернутися до Національної поліції  та Національного інформаційного бюро за коротким номером 1648. Сюди повідомляється про те, що ваша близька людина зникла безвісти або за певною інформацією може знаходитись у полоні. 

Решетилова

“Родичам пропонується здати аналіз ДНК. Багато людей лякається й відмовляється його здавати, думають, що їхніх близьких будуть шукати серед загиблих. Так, будуть шукати. Але це не означає, що ваша близька людина загинула. Це звичайна процедура, яка полегшує пошук. Тому ніколи не відмовляйтесь. Я знаю випадки, коли близькі відмовлялися, вважаючи, що їхня рідна людина в полоні. Це не правильно. Треба обов'язково проходити цю експертизу. Це важливо”, – каже Ольга Решетилова. 

Ольга каже, як тільки людина поступає на службу, її родині необхідно мати усю інформацію про нього – імʼя, прізвище, посаду, дату народження, військову частину, звання, посаду. Рекомендується мати номери телефонів командирів, яким можна зателефонувати у випадку, коли нема зв’язку з вашою близькою людиною. 

“Бувають ситуації, коли ваша близька людина знаходиться на завданні, яке триває більше часу, ніж планувалось. Або перебувають у зоні без звʼязку. Вони можуть не виходити на зв’язок й тижнями, тоді командир може підтвердити це. В ідеалі потрібно мати й номера телефонів побратимів, друзів, з якими ваша близька людина перебуває найчастіше. У разі зникнення можна звернутися до них без з’ясовування у військовій частині”, – каже Ольга Решетилова.

Українські герої повертаються додому
Українські герої повертаються додому. Фото: Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими

Мати телефони побратимів – дуже важливо. Якщо ваша близька людина зникне безвісти, вони можуть стати свідками. Через них буде можливість з’ясувати тодішні події, простежити послідовність дій. Це буде важливо для подальшого пошуку людини. 

Допомагають у пошуках зниклих безвісти та військовополонених й низька українських громадських організацій. Одна з них –  Медійна ініціатива за права людини, яку представляє Ольга Решетилова. Звичайно, організації не шукають безпосередньо полонених на місцях, але мають свої канали інформації, опитують вже звільнених полонених, допомагають родинам одного батальйону або бригади обʼєднатися та продовжити пошуки разом.

Велике питання сьогодні – говорити чи не говорити публічно про те, що ваша рідна людина зникла безвісти або потрапила до полону.

Ольга Решетилова каже, кожна родина ухвалює це рішення індивідуально: 

“Мовчати точно не варто. Але треба розуміти, ми не знаємо, що людина каже у полоні для того, аби себе захистити. Тому якщо говорити публічно, краще уникати інформації про бойовий досвід, заслуги, надзвичайно патріотичну позицію, це може підвищити “ціну” повернення. Мінімум конкретики. Краще говорити не про одну людину, а про групу військовослужбовців, які зникли у той момент”.

Українські герої повертаються додому1
Українські герої повертаються додому. Фото: Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими

Не рекомендується звертатися до неперевірених організацій. На жаль, багато безсовісних людей намагаються нажитися на чужому горі. Вони можуть обіцяти знайти вашу близьку людину, але за великі гроші. У більшості випадків це будуть шахраї. 

Не рекомендується їхати на окуповані території або до рф, щоб власноруч намагатись повернути близьку людину. Є випадки, коли це спрацювало, але ніхто не може гарантувати вашу безпеку на території, підконтрольній ворогу. 

Алгоритм дій: що робити й куди звертатися

Тож ще раз про те, куди звертатися, якщо ваша рідна людина зникла безвісти або потрапила до полону. 

✅ ПЕРШИЙ КРОК. Звернутися до державних органів 

📌 Національне інформаційне бюро 

КОНТАКТИ:

Гаряча лінія 1648 або 380 44 287-81-65 (для дзвінків з-за кордону)

Офіційний сайт

Telegram-бот

Viber-бот – Розшук даних по НІБ

Ел.адреса: [email protected]

Адреса: Чоколівський бульвар, 13, м. Київ, 03186

📌 Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими 

КОНТАКТИ:

Громадські приймальні штабу є у Києві, Миколаєві, Вінниці, Харкові та Львові. Кожна приймальна має свої номери телефону для запису на прийом. Їх можна знайти на офіційному сайті

Електронна пошта штабу: [email protected]

Телеграм-канал

Спільнота Viber  

Facebook

📌 Національна поліція України 

Правоохоронні органи проводять розслідування злочинів, якими можуть бути випадки катування та поганого поводження із військовополоненими. 

КОНТАКТИ:

Безплатна гаряча лінія: 0-800-50-02-02

Електронна пошта для письмових звернень: [email protected]

У разі наявної інформації про вчинення кримінального чи адміністративного правопорушення, чи настання іншої події, яка потребує негайного реагування поліції можете також звернутися на телефонну спецлінію поліції «102», функціонування якої забезпечено цілодобово.

Ольга Решетилова пояснює: “Куди б ви не подали заяву, вся інформація потім збирається в один канал і синхронізується у координаційному штабі. Але звертатися до різних організацій є сенс. Чим у більшій кількості організацій буде зафіксована людина, тим більше шансів, що її імʼя не буде загублено у величезних списках”. 

✅ ДРУГИЙ КРОК. Звернутися до міжнародних організацій 

📌 Міжнародний комітет Червоного Хреста 

Червоний Хрест має сприяти захисту прав військовополонених та поліпшувати умови їхнього становища. Представники Червоного Хреста можуть отримати доступ до місць утримання. Та як показує практика, це не завжди відбувається відносно прийнятих Женевських конвенцій. 

Родини можуть звернутися до Міжнародного комітету Червоного хреста на пошту: [email protected]

Телефон гарячої лінії: 0 800 300 155

Заповнити онлайн-форму для реєстрації запиту на пошук на сторінці Центральної агенції з розшуку

Делегація МКЧХ в Україні: Київ, вул. Велика Васильківська, 6о

Для відкриття справи про розшук члени сім’ї можуть звернутися до Товариства Червоного Хреста України за адресою вул. Пушкінська, 30, м. Київ, 01024 та/або за телефонами +380 96 304 4375 чи +380 66 250 99 57. 

МКЧХ рекомендує, щоб особа, яка розшукує свого родича, безпосередньо зателефонувала на гарячу лінію 0-800-300-155 (дзвінки безплатні) або ел.пошта [email protected], про це повідомляють в Українській гельсінській спілці з прав людини. 

***

Надзвичайно складно добитися справедливості, коли наш ворог – країна-терорист. Але можна зробити максимум для того, щоб рідні повернулися додому. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
03 Травня П’ятниця
22:46

Опендатабот: найбільше церков московського патріархату в Україні — на Донеччині

22:30

США не очікують обвалу української оборони найближчим часом, — NYT 

22:11

Росія зруйнувала та пошкодила в Україні понад 250 тисяч будинків, — Шмигаль

21:45

Українська авіація завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу росіян

21:32

Кільком колишнім рятувальникам з Маріуполя оголошені підозри у держзраді

20:57

Евакуаційний потяг відбув з Донеччини на Волинь

20:29

Зеленський: ми всі маємо зірвати російський наступальний задум

19:55

ЦПД: рапорт Сирського про відставку — фейк

19:38

Розбір Повідомляти про "зв'язки" з людьми в окупації, або що не так із новоприйнятим законом

Повідомляти про "зв'язки" з людьми в окупації, або що не так із новоприйнятим законом
19:28

Ворог найбільше атакував біля Бахмута, Авдіївки та Новопавлівки, — Генштаб

19:15

У церквах Донеччини богослужіння на Великдень пройдуть без людей

19:02

Важливо Як знайти зниклу безвісти людину на окупованій території: алгоритм дій

Як знайти зниклу безвісти людину на окупованій території: алгоритм дій

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: