UA
RU UA
10 Січня 2024, 13:30
8030
Об’єднані зусиллями: як громадськість Донеччини виборює право участі у відновленні регіону
Відновлення

Об’єднані зусиллями: як громадськість Донеччини виборює право участі у відновленні регіону

Думати про відновлення України після повномасштабної війни варто вже зараз. Саме тому Уряд уже ухвалив декілька постанов, які регламентують порядок відновлення та розвитку регіонів, де проходили чи проходять активні бойові дії. Проте є одне «але»: у таких постановах участь громадськості в плануванні відновлення не передбачена. У відповідь на це активісти Донеччини створили Коаліцію організацій громадянського суспільства, щоб усі охочі могли долучитися до післявоєнної відбудови.

Про завдання Коаліції та подальші плани Східному Варіанту розповіла одна з її ініціаторок, голова громадської організації «Центр дозвілля дітей з інвалідністю «Дивосвіт» Юлія Володченко. Докладніше про все вже в матеріалі.

Планування відновлення без думки громади?

Юлія Володченко родом із Краматорська та очолює ГО «Центр дозвілля дітей з інвалідністю «Дивосвіт». До повномасштабного вторгнення вона адвокатувала впровадження на Донеччині паліативної допомоги, тобто такої, яка надається важкохворим або невиліковно хворим людям. Юлія каже, що такий напрямок у регіоні тільки починав розвиватися, а після повномасштабного вторгнення він став ще гострішим.

Юлія Володченко відновлення Донеччини
Юлія Володченко. Фото зі сторінки Юлії у Facebook

Минулого року Кабмін затвердив постанову № 486 «Про підготовку до дій зі стабілізації ситуації на деокупованих територіях Донецької та Луганської області та їх реінтеграції». Відповідно до неї, обласним адміністраціям рекомендується утворити координаційні ради та групи, які будуть керувати відновленням регіонів. До однієї з таких груп, а саме соціального захисту, захотіла доєднатися і Юлія, зокрема для того, щоби просувати ідею паліативної допомоги в Донецькій області.

«Мене та ще дві громадські організації спочатку запросили в координаційну групу соціального захисту, ми навіть надали свої пропозиції щодо ситуації. Але після цього я отримала лист від ДонОВА, де говорилося, що «коли ми знадобимося, то нас покличуть». Іншим громадським організаціям надіслали такі ж листи. Я подала інформаційний запит ДонОВА з проханням надати мені затверджені склади всіх координаційних груп, і виявилося, що облдержадміністрація виключила з усіх них представників громадськості. Тобто там залишилися чиновники», — розповідає Юлія Володченко.

відновлення Донеччини
Відповідь від Донецької ОВА, яку отримала Юлія. В останньому абзаці зазначається: «У разі виникнення необхідності залучення представника Вашої громадської організації до роботи координаційних груп (…), буде проінформовано додатково». Інформація надана Юлією Володченко

У липні 2023 року Кабмін ухвалив постанову № 731 «Про затвердження порядків із питань відновлення та розвитку регіонів і територіальних громад». У ній також не передбачається участь громадськості в плануванні відновлення регіонів. Але Юлія, після її ухвалення, направила ще одного листа до ДонОВА з проханням включити її до складу консультативно-дорадчого органу з розробки проєкту регіонального плану відновлення. На це отримала відповідь, що постановою це не передбачено:

«Вищезазначеними порядками не передбачено залучення представників інститутів громадянського суспільства до процесу розробки проєкту плану відновлення та розвитку регіону. Дякуємо за Вашу активну роботу спрямовану на підтримку нашого регіону та, якщо Ви маєте пропозиції за відповідними напрямками відновлення територіальних громад, пропонуємо надати їх безпосередньо до сільських, селищних, міських рад та військових адміністрацій населених пунктів області», — йшлося у відповіді.

відновлення Донеччини
Відповідь, яку отримала Юлія. Інформація надана Юлією Володченко

Такий розвиток подій здивував Юлію. Вона зазначає, що це в інтересах самої держави — чути думку тих людей, які планують повертатися та жити на території області:

«Це державні кошти, за які будуть відновлювати регіон. І я, як платник податків, хотіла б знати, як ними розпоряджатимуться, але нас із цього процесу виключили».

Коаліція організацій громадянського суспільства

Відповідно до законодавства, Донецька облдержадміністрація нічого не порушує. Адже порядок стабілізації ситуації та відновлення регіонів прописано в постановах № 486та № 731, у яких участь громадських формувань чи активістів не передбачається. Тож для участі громадськості у відновленні треба внести зміни в саме законодавство. З такою метою і була сформована Коаліція організацій громадянського суспільства.

Ініціаторами Коаліції стали три громадські організації з Донеччини: «Центр дозвілля дітей з інвалідністю «Дивосвіт», «Точка доступу» та «Добропільський центр молоді «ДОБРО». Її створення стало можливим у рамках проєкту «Розробка прозорих та інклюзивних механізмів залучення представників громадськості до процесів відновлення України».

«Громадяни, які планують повертатися на ті території, або продовжують на них жити, мають право брати участь у плануванні відновлення. Так само як і бізнес, якому треба розуміти, як відновлюватиметься економіка, і чи буде для них там місце. Тільки в мене серед знайомих є багато фахівців — професори, спеціалісти, ті ж бізнесмени, архітектори, які хочуть безплатно долучитися до цього процесу просто тому, що вони хочуть кращого для рідного регіону. Захист нашої землі дається нам важкою ціною, тож треба, щоб ця територія стала ще кращою, ніж була до того, як її зруйнували», — каже Юлія.

Юлія Володченко відновлення Донеччини
Фото зі сторінки Юлії Володченко

За її словами, планувати відновлення регіонів потрібно вже зараз, адже навіть сьогодні на Донеччині проживає значна кількість людей. Їм важлива налагоджена інфраструктура та функціонування економіки. Українці, які евакуювалися, також хочуть розуміти, чи зможуть вони повернутися на рідні землі. Для цього вже потрібно думати про те, як відновлюватиметься область після великої війни.

Варто відзначити, що робота Коаліції поширюється не тільки на Донеччину. До неї можуть вступити громадські організації з будь-якої області, адже проблема із залученням громадськості до відновлення не регіональна, а присутня в цілому в країні.

На вступ до Коаліції вже подали свої заявки інші громадські організації. Тож у найближчих планах буде проведено засідання, на якому голосуватимуть за їхній офіційний вступ. Будуть визначені комунікаційна стратегія та адвокатська кампанія Коаліції, щоби проаналізувати ситуацію із залученням громадськості в інших регіонах країни до питань відновлення.

«Проаналізуємо цю ситуацію, яка стане аргументом нашої адвокаційної кампанії. Крім аналізу, ми будемо напрацьовувати той механізм, який регулюватиме залучення громадськості, і який потім буде доданий до цих постанов. Ми хочемо, щоб у законодавстві був механізм для тих, хто хоче залучатися до відновлення», — пояснює Юлія.

Юлія Володченко відновлення Донеччини
Фото зі сторінки Юлії Володченко

За словами Юлії, це рішення буде важливим не лише для українців, а і для зарубіжних партнерів України, яким потрібно бачити прозорість та демократичність відновлення нашої країни:

«Інвесторам важливо бачити активну громадянську спільноту. Чому інвестор повинен бути більше зацікавлений у відновлені України, ніж самі українці? Так не повинно бути. Суспільство повинно показувати, наскільки ми зацікавлені в цих процесах, і в тому, щоб відбудувати краще й ефективніше, ніж було. Ми не хотіли цих руйнувань, але якщо вони вже сталися, то треба зробити краще, ніж було. Це повинен бачити інвестор, щоб у нього було більше підстав, щоб виділяти кошти на цю відбудову. Бо економіка України не здатна боротися із цим самостійно».

Як долучитися?

Долучитися до Коаліції організацій громадянського суспільства можуть інші громадські організації. Для цього потрібно заповнити відповідну Форму кандидата за посиланням.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
12 Травня Неділя
12:59

Окупанти заявили про недоцільність відновлення Попасної

12:44

На Луганщині артилерійських і мінометних обстрілів зазнали Куземівка та Стельмахівка

12:05

2 202 обстріли території Донеччини здійснили російські загарбники за добу: подробиці від поліції (фото)

11:21

Скелелази з Луганщини здобули медалі на молодіжному чемпіонаті України

11:08

Протягом доби армія рф 12 разів обстріляла населені пункти Донеччини (фото)

10:29

Другу добу поспіль росіяни б’ють по житловій забудові Невського, де досі живуть люди

08:59

Російська армія поранила двох людей на Донеччині

08:47

Ще 1 260 окупантів знешкодили Сили оборони України

08:26

Українські захисники відбили 59 атак російських загарбників на Краматорському та Покровському напрямках

11 Травня Субота
22:43

У Луцьку Пенсійний фонд прийматиме переселенців з Луганщини

22:29

Авіація Сил оборони знищила три РЛС і чотири локації противника

22:07

З Очеретинської громади на Донеччині за тиждень виїхали лише троє людей

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: