Соснове повітря з домішками каналізації: що відбувається на Голубих озерах

Чисті пляжі біля прохолодної води посеред соснового лісу. Курортні місця, де можна відпочити всією сім'єю. Такий образ постає перед очима, коли мова йде про Голубі озера, що недалеко від міста Лиман. Але у цієї краси є і зворотний бік, з яким доводиться співіснувати не відпочивальникам, а тим, хто живе біля пляжів постійно.

Боротьба за чисте повітря

Зворотний бік курортного раю — каналізаційні стоки, випарами яких доводиться дихати тим, хто постійно живе поруч з пляжем однієї з баз відпочинку.

Тиха невелика вулиця Зоряна, будинки якої розташувалися поруч з територією пляжу «Казка озера». Навколо сосновий ліс, недалеко одне з найбільших озер, на берегах якого з десяток пляжів і готелів. Здавалося б, що ще потрібно для щасливого життя? Так і було, поки керівництво бази відпочинку «Казка озера» не вирішило влаштувати злив каналізації зі своєї території буквально в ста метрах від їхніх будинків.

«Це почалося у 2016 або 2017 році. Вони просто вирили котловани та почали туди зливати фекалії. Запах жахливий, особливо влітку, коли висока температура», — розповідає один з місцевих жителів Олексій Ахріменко.

Олексій веде нас до двох штучних водойм, в які дійсно стікає вода з влаштованих поруч очисних споруд. В повітрі й справді витає злегка відчутний запах стоків. 

«Зараз запах не сильний, бо не висока температура. Влітку тут стояти неможливо», — нарікає Олексій.

Фото: Східний Варіант

Звичайно, місцеві жителі не сиділи склавши руки. Неодноразово писали в міські інстанції. 

Але поки, за словами Олексія, потрібного їм результату не отримали.

Фото: Східний Варіант

«Ще тоді ми намагалися писати до відповідних служб. І у відділ екології Лиманської міськради, і в обласний департамент екології. Тоді були якісь рухи з боку державних служб. Але все залишилося на своєму місці. У серпні цього року ми знову написали в екологічну інспекцію. Однак нам прийшла відписка, що для того, щоб встановити факт порушень, потрібно провести перевірку. Але перевірку не можна здійснити у зв'язку з проведенням ООС», — продовжує Олексій.

Фото: Східний Варіант

Перевірки, які нічого не дали

Перевірку все-таки проводили фахівці відділу екології Лиманської міськради та держінспекція Донецької області. 

Ще у 2017 році у відповідь на звернення жителів. Підсумком виїзної перевірки тоді стало рішення, що діяльність ведеться «з порушенням вимог чинного природоохоронного законодавства України». Комісія підтвердила, що на «Казці озера» були відсутні очисні споруди для стічних вод, не проводився своєчасний вивіз нечистот.

Фото: Східний Варіант

Після дослідження прибудинкових територій, експерти місцевого управління Держпродслужби та Санітарно-епідеміологічної станції прийшли до висновку, що забруднена стоками територія навколо «Казки озера» становила близько 100 квадратних метрів.

Відтоді ситуація дещо змінилася, але запах, що дошкуляв жителям чотири роки тому, все одно нікуди не подівся і сьогодні.

Фото: Східний Варіант

Через брак централізованої каналізації

Звичайно, ми поцікавилися у протилежної сторони про поточний стан справ, поговорили з директором ТОВ «Казка озера». 

«Раніше було мало будівель навколо, і там просто накопичувальна бочка стояла. Коли вона накопичувалася ми вивозили стоки на міську очисну станцію. Тільки-но почало зростати населення, вирішили вкласти гроші в очисні споруди. Закупили італійську систему очищення, яка очищає до рівня технічної води. Дві установки по 25 кубів на добу очищає. Загалом ми можемо очищати 50 кубометрів стоків. Зараз в середньому у нас очищається до 20 кубів на добу», — пояснює директор «Казки озера» Андрій Володимирович.

Фото: Східний Варіант

Керівництво пляжу не заперечує, що влітку може з'являтися запах від стічних водойм, але він викликаний природними процесами, а не поганим очищенням.

«Ми не можемо зробити закриті резервуари, оскільки за технологією ці озера — випарники. Вода з них, за розрахунками, не йде в ґрунт, а випаровується. Повинно випаровуватися до 20 кубів на добу. Так, влітку може відчуватися запах. Бувають викиди через велику температуру. Викиди сірководню, але таке буває на будь-якому озері навіть природного походження», — пояснює директор пляжу.

Фото: Східний Варіант

Усі ці витрати, за словами керівництва «Казки озера», доводиться терпіти через відсутність центральної каналізації в районі озер, яку давно вже потрібно зробити. Адже забудова тут росте щороку, і рано чи пізно способи очищення стоків, які використовують люди, не зможуть справлятися. А вивозити їх централізовано під силу не кожному. 

«Колись тут недалеко був цегельний завод. До нього йшла центральна каналізація. Зараз її немає, оскільки завод давно закрився. Але комунікації залишилися. Відновити це все було б єдино правильним рішенням. Але, звісно, звичайні підприємці це не потягнуть фінансово. Потрібно, щоб приєдналася адміністрація Лиману», — розповідає директор «Казки озера».

Фото: Східний Варіант

Самі мешканці вулиці Зоряної, як каже Олексій Ахріменко, вже й не проти присутності стічних водойм. Аби власники «Казки озера» все-таки знайшли спосіб позбутися ненависного каналізаційного запаху. І, звичайно, хочуть бути впевненими в тому, що відстійники знаходяться так близько від житлових будинків на законній підставі.

Своєю чергою керівництво пляжу стверджує, що водойми для стоків споруджені з дотриманням усіх санітарних норм. Усі документи, що підтверджують це, вони готові пред'явити своїм сусідам. Можливо, це допоможе врегулювати конфлікт.

Последние новости

  • Суспільство

Вишиванка — код нації: як донеччанка відроджує вишивані сорочки видатних українців

Донеччанка Тетяна Зез вже понад 10 років досліджує унікальні орнаменти вишиванок української інтелігенції минулих століть.… Read More

7 години назад
  • Війна з РФ

"Кінотеатри на гастролях" та актори у фейкових сюжетах. Як окупанти посилюють пропаганду на ТОТ сходу України

На захоплених територіях сходу України ворожа пропаганда тісно вплетена в різноманітні аспекти життя. Спортивні союзи,… Read More

23 години назад
  • Війна з РФ

Космічні ціни на продукти та зростання безробіття. Як росіяни руйнують економіку на окупованих територіях сходу України

Окупанти не приносять нічого на українські землі, крім війни, бідності та розрухи. Підвищення цін на… Read More

1 день назад
  • Суспільство

Кераміка Донеччини та війна: з якими проблемами зіткнулися керамісти та яке майбутнє галузі в області

Як вплинуло повномасштабне вторгення рф на керамічну сферу в Донецькій області? Які є перспективи для… Read More

1 день назад
  • Суспільство

"Октава мого життя": у Києві переселенка з Маріуполя представить перформанс про війну, загибель чоловіка і боротьбу з хворобою

Цієї неділі, 28 квітня, переселенка з Маріуполя Ксенія Гузь представить перформанс “Октава мого життя”. У… Read More

1 день назад
  • Війна з РФ

Фейкові заяви та маніпуляції: як пропагандисти рф брешуть про евакуацію з Донеччини

Нещодавно російські ЗМІ почали розповсюджувати заяву радника ватажка так званої «днр» Ігоря Кімаковського, що начебто… Read More

2 дні назад

This website uses cookies.