Як зустріти рік Тигра: 12 небанальних страв для новорічного столу
Останні тижні перед новим роком та Різдвом для багатьох проходять у муках вибору рецептів до святкового столу. «Східний варіант» підкаже, що приготувати
За традицією, на новорічному столі багатьох українців буде олів'є, шуба, крабовий салат, холодець, закуски у вигляді бутербродів з ікрою, сирні та ковбасні нарізки. Основну страву сім'ї обирають самі, але переважно це різні варіації запеченого м'яса з картоплею.
«Східний варіант» пропонує 12 страв, які вигідно доповнять ваш стіл: 3 страви з морепродуктами, 4 — з м'ясом, 3 — веганські або з птицею та 2 десерти.
З морепродуктами
Закуска з креветками
1 багет
30 креветок
4 зубчики часнику
300 г вершкового сиру
1 пучок кропу
3 ст. л. оливкової олії
сіль на смак
Багет нарізати кільцями. Підсушити в духовці з обох боків або тостері на слабкій температурі. Часник очистити та придавити зубчики ножем на обробній дошці, щоб вони тріснули. У сковороду додати оливкову олію, часник і злегка обсмажити, щоб олія отримала приємний часниковий аромат. Часник прибрати, в олію викласти розморожені креветки. Обсмажувати, періодично помішуючи 2 хвилини.
Кріп дрібно нашаткувати, додати до вершкового сиру, посолити на свій смак і перемішати. Розділити на 2-4 частини та обсмажити. Масу викласти на скибочки багету та прикрасити креветкою.
Салат з кальмарами
400 г кальмарів
250 г мідій
300 г печериць
100 г сиру
1 цибулина
сіль на смак
3 ст. л. соняшникової олії
кріп, лимон, листя салату для прикраси.
Морепродукти розморозити та промити в холодній воді. Тушки кальмарів, якщо вони не очищені, на кілька секунд помістити в гарячу воду — так оболонка буде легко зніматися. З кожної тушки вичистити нутрощі та вийняти хорди, промити.
Печериці промити, нарізати тонкими скибочками та обсмажити на середньому вогні на олії. Коли гриби стануть золотистими, відкласти на тарілку. У тій же сковороді протягом 3 хвилин обсмажувати мідії, злегка підсолити. Потім додати грибів.
Тушки кальмарів кинути в киплячу воду і проварити за 2-3 хвилини. Остудити та нарізати кільцями. Додати до салату. Цибулю нарізати чверть кільцями, додати до решти інгредієнтів, посолити на свій смак і перемішати.
На широке блюдо викласти вимите і висушене листя салату, розкласти салат з кальмарами. Сир натерти на дрібній тертці, посипати салат і збризкати лимонним соком. Лимон нарізати півкільцями та прикрасити салат. Також для прикраси можна додати гілочки кропу.
Запечений святковий судак
1 судак
1 цибулина
1 ч. л. гірчиці
2 ч. л. сметани
приправа для риби та сіль на смак
лимон та зелень для декору
Рибу можна взяти свіжу чи заморожену. У першому випадку її доведеться самостійно очистити від луски та нутрощів. Заморожену, як правило, продають уже очищеною.
Очищену та промиту рибу натерти сіллю та приправою всередині та зовні та залишити на 15 хвилин. Змішати сметану з гірчицею та змастити рибу, залишити ще на 5 хвилин.
Цибулину нарізати великими півкільцями, укласти в черевце судака та зверху. Рибу обернути фольгою і запікати 30-35 хвилин у розігрітій до 180 градусів духовці.
Рибу викласти на блюдо. Як декор можна використовувати зелень і нарізані тонкими кільцями лимони.
Страви з птицею, м'ясом чи субпродуктами
Салат з курячою печінкою
200 г курячої печінки
1 велика картоплина
1 маринований огірок
100 г моркви по-корейськи
2 яйця
50 г твердого сиру
майонез на смак
сіль на смак
Картоплю та яйця варити до готовності. Остудити та очистити. Курячу печінку очистити від частинок жиру та прожилок. Промити та варити печінку в окропі 15 хвилин, злегка посоливши.
Салат укладається шарами. Для цього можна використати плоске блюдо (якщо у вас є рознімна форма, якою можна сформувати салат) або глибокий салатник.
Всі інгредієнти натирати на великій тертці та укладати в такій послідовності: картопля, куряча печінка, корейська морква (її не треба натирати), маринований огірок, варені яйця. Кожен шар трохи змащується майонезом, а шар з картоплею потрібно трохи посолити.
Прикрасити салат можна зеленню та зернами гранату.
Кобб-салат
1 куряча грудка
150 г бекону або грудинки
5 яєць
1 авокадо
15 помідорів чері
150 г сиру з блакитною пліснявою
1 пучок салату
2 ст. л. гірчиці
2 ст. л лимонного соку
5 ст. л. майонезу
Яйця відварити, охолодити та очистити. Бекон обсмажити. Якщо використовуєте грудинку, нарізати тонкими скибочками та обсмажити на середньому вогні.
Курячі грудки нарізати невеликими кубиками та обсмажити на жирі, що залишився, від бекону або грудинки.
Традиційний кобб-салат укладається на плоскому блюді смужками та подається порційно, але можна відразу змішати та заправити всі інгредієнти та подавати на стіл у салатнику.
Промийте, висушіть і довільно порвіть листя салату, додайте до нього обсмажену курку, бекон, нарізані крупними кубиками яйця, сир, помідори та авокадо. Усе посоліть.
Для заправки змішайте гірчицю, лимонний сік та майонез. Добре перемішайте і подавайте.
Свинячий рулет із чорносливом
2 кг свинини (лопатка, грудинка, шия)
150 г чорносливу
1 ч. л. тертого мускатного горіха
1-2 головки часнику
4 ст. л. олії
сіль, перець на смак
Чорнослив промити та залити гарячою водою. Він обов'язково має бути без кісточок.
М'ясо промити та трохи відбити. Часник очистити. 5 зубчиків подрібнити, решту відкласти на потім. Подрібнений часник змішати із сіллю, перцем та мускатним горіхом і натерти цією сумішшю м'ясо. Зубчики часнику, що залишилися, обсмажити в соняшниковій олії до золотистого кольору. Потім додати чорнослив та обсмажувати ще 5 хвилин.
Свинину укласти на деко, суміш із часнику та чорносливу рівномірно розподілити по м'ясу. М'ясо згорнути в тугий рулет, перев'язавши його кулінарною ниткою. Запікати рулет 1,5 години у розігрітій до 180 градусів духовці. Коли рулет покриється коричневою скоринкою — він готовий. Готовність також можна перевірити, проткнувши зубочисткою м'ясо. Якщо немає рожевого соку, страва готова.
Подавати рулет можна гарячим, як основну страву на додаток до гарніру, або охолодженим, як закуску.
Качка запечена з яблуками та апельсинами
1 ціла качка
1/2 лимона
1 апельсин
1 яблуко
2 ст. л. солі
1 ст. л. бальзамічного оцту
1 ст. л. меду
2 ст. л. оливкової олії
сіль, перець на смак
Качку промити, обрізати зайвий жир і кінчики крил. Обсушити. Витиснути одну столову ложку лимонного соку, змішати його з сіллю та перцем (на свій смак), бальзамічним оцтом, медом та соєвим соусом. Натерти сумішшю качку всередині та зовні. Упакувати герметично і відправити маринуватися на 12, а краще на 24 години в холодильник.
Нарізати дольками яблуко та апельсин і нафарширувати ними качку. Зашити або скріпити черевце. Загорнути у 3 шари фольги та запікати 2 години при 160 градусах у духовці.
Потім дістати, розрізати фольгу і полити качку топленим жиром і запікати ще 20 хвилин за температури 200 градусів. Після цього страва готова до подачі.
Вегетаріанські страви
Картопля запечена з грибами та спеціями
Фото: pexels.com / Pixabay
400 г картоплі
400 г грибів
2 цибулини
2 ст. л. рослинної олії
1/4 пучка петрушки
1/2 пучка кінзи
1/2 лимона
1-2 зубчики часнику
сіль, перець на смак
свіжа сметана для подачі
Картоплю очистити, нарізати великими скибочками та варити в киплячій воді 5 хв. Це необхідно, щоб у картоплі була рум'яна скоринка.
Гриби очистити, вимити та обсушити, потім крупно нарізати. Цибулю очистити, нарізати півкільцями та обсмажити на олії протягом п'яти хвилин. Додати гриби та обсмажувати до готовності на середньому вогні. Посолити та поперчити, додати часник, подрібнений ножем або пропущений через прес. Заправити піджарку лимонним соком та нарізаною кінзою.
Картоплю викласти у форму для запікання, додати гриби та запікати у духовці за температури 180-200 градусів 15 хвилин або до готовності. Подавати гриби з картоплею, посипавши дрібно нарізаною петрушкою та сметаною.
Вегетаріанська риба в соусі бешамель
300 г адигейського сиру
4 листи водоростей норі
2-3 ст. л. лимонного соку
50 г твердого вершкового сиру
олія для смаження
Для соусу:
2 ст. л. вершкового масла
2 ст. л. борошна
250 мл молока (звичайного або рослинного)
сіль, перець, мелений мускатний горіх на смак
Спочатку готуємо соус. Розтопити масло в каструлі на невеликому вогні. Постійно помішуючи, всипати борошно та обсмажувати кілька секунд до золотистого кольору. Продовжуючи помішувати, влити молоко. Коли на поверхні з'являться бульбашки та соус почне загусати, додати сіль та спеції на свій смак, ретельно перемішати та вимкнути. Соус готовий.
Листи норі розрізати на три смужки (виходить приблизно 8 на 18 см). Нарізати сир прямокутниками (приблизно 4 на 7 см, товщиною 1 см). Смужки норі трохи змочити водою та обгорнути всі шматочки сиру. Це вегетаріанська риба.
Обсмажити шматочки сиру з 2-х сторін на сильному вогні на олії.
Дно форми для запікання змастити соусом бешамель, зверху укласти «рибу», збризкати лимонним соком і залити соусом. Потім укласти ще один шар, повторити лимонний сік та соус. І так, доки не закінчаться інгредієнти.
На великій тертці натерти сир та посипати страву зверху. Запікати у духовці, розігрітій до 180 градусів, 30 хвилин.
Фарширований перець
9 болгарських перців різних кольорів
300 г очищених волоських горіхів
300 г рису
3 маленьких моркви
200 г майонезу
9 ст. л. томатного соусу
6 ст. л. олії
сіль, перець на смак
9 ст. л. сметани
Рис промити та відварити. Моркву очистити та натерти на середній тертці. Горіхи подрібнити, але не у порошок, а на шматочки.
Перець промити, обережно зрізати кришечки та видалити серцевину.
Розігріти на сковорідці олію, додати горіхи та обсмажити на середньому вогні до золотистого кольору. Додати перець на свій смак та обсмажувати ще три хвилини. Потім додати терту моркву, обсмажувати до золотистого кольору. В кінці додати томатний соус, сіль до смаку і перемішати.
Вимкнути вогонь, додати в сковороду рис та майонез. Добре змішати. Це вегетаріанський фарш. Перці акуратно нафарширувати, полити сметаною та укласти в деко, а зверху покрити столовою ложкою сметани. Верхівки перців із черешком укласти поруч. Залити деко трохи теплої води, приблизно пів пальця.
Запікати перці за температури 220 градусів близько 30 хвилин. Якщо перці стали рівномірно м'якими, то вони готові. Перед подачею накрийте перці верхівками.
Десерти
Мандарини з вершками
3 мандарини
2 яблука
150 мл вершків 33%
2 яйця
10 г желатину
80 г цукрової пудри
20 г вершкового масла
3 ст. л. меду
2 ч. л. кориці
Для декору:
100 г чорного шоколаду
кілька гілочок м'яти
50 г арахісу
Мандарини очистити та подрібнити у блендері або дрібно нарізати ножем. Желатин підготувати за інструкцією на упаковці та злегка остудити. Змішати з подрібненими мандаринами. Вершки збити у пишну масу вінчиком чи міксером.
Відокремити жовтки від білків. Вам знадобляться лише білки. Збити їх до міцних піків, додати цукрову пудру. До охолодженого желатину з мандаринами додати збиті білки та перемішати до однорідності. Масу влити порційно у склянки, креманки чи піали, покласти в холодильник до загусання.
Яблука нарізати дрібними кубиками, на сковороді розтопити вершкове масло, додати мед, яблука і корицю. Карамелізувати яблука, доки вони не стануть м'якими.
Яблука викласти у креманки на желатин. Шоколад розламати та прикрасити десерт. Арахіс злегка подрібнити та присипати десерт. Завершити декор свіжою гілочкою м'яти.
Брауні
200 г чорного шоколаду
200 г вершкового масла
3 яйця
3/4 ст. цукру
1/2 ст. борошна
1/2 ч. л. розпушувача
100 г драже M&M's
Шоколад розламати, масло нарізати великими кубиками та розтопити в каструльці, постійно помішуючи. Остудити.
Збити яйця та цукор до появи білої піни. Додати охолоджений топлений шоколад. Якщо він буде гарячим, білки зіпсуються. Перемішати суміш міксером чи вінчиком. Додати борошно та розпушувач і перемішати.
На деко викласти папір для випічки, влити шоколадну масу і запікати приблизно 20 хвилин у розігрітій до 180 градусів духовці.
Остиглий брауні нарізати частинами, щоб вийшли трикутнички. Прикрасити драже M&M's, втопивши їх у брауні, щоб вийшли ялинкові іграшки.