Політичний десант кремля: що означають нові "призначення" у "днр"

В угрупуванні “днр” зміна так званого уряду. Тепер парадом командуватиме офіційно російський чиновник. Що означає ця “ротація”?

У так званій “днр” відбулися істотні зміни — у розпал війни розігнали місцевий “уряд”. Місце незаконного “прем'єр-міністра” зайняв чиновник з мінпромторгу росії Віталій Хоценко. 

Як пояснює окупаційна влада, це викликано “необхідністю реінтеграції” з рф. “масштабні завдання” щодо відновлення зруйнованої інфраструктури та розвитку економіки.

Така перетряска відбулася по всій вертикалі влади самопроголошеної “республіки”. У “відставку” відправлено весь склад так званого уряду. 

“Експрем'єр днр” олександр ананченко заявив, що на цю мить “йде реформування та синхронізація з рф”, тому його нова посада набуде в чіткіших форм згодом. Цікаво, що на своїй “посаді” ананченко пробув близько 4 років і тільки зараз, у розпал бойових дій, його вирішили повалити. 

Хто такий віталій хоценко?

хоценко досить молодий російський чиновник — директор департаменту промислової політики та проєктного управління мінпромторгу рф. Раніше він очолював міністерство енергетики, промисловості та зв'язку Ставропілля, обіймав посади в органах влади Ямало-Ненецького автономного округу та брав участь у конкурсі “Лідери Росії” 2018-2019 років. Також відомо, що він родом з України — народився в Дніпрі, але навчався в Москві й залишився там будувати свою кар'єру.

Фото “Телеграф”

За даними ВВС, хоценко тісно пов'язаний з новим кремлівським куратором окупованого Донбасу сергієм кірієнком, першим заступником адміністрації президента рф. До речі, він голова і наставник того самого конкурсу підготовки російських чиновників, у якому брав участь хоценко. Зміна “уряду” відбулася саме у той час, коли наглядач із черговим відрядженням приїхав на Донбас.

Зв'язки хоценка та кірієнка підтверджує і директор Інституту стратегічних досліджень та безпеки Павло Лисянський. За повідомленнями з його власних джерел в окупованому Донецьку стало відомо, що розпуск уряду НЗФ пов'язаний зі зміною кураторів окупованих територій України. Це рішення самого сергія кірієнка на численні прохання пушиліна.

пушилін і кірієнко, фото MYS

В інтерв'ю російським пропагандистам новий “прем'єр” запевнив, що інтеграція захоплених територій з рф вже почалася. Нібито він уже ознайомився з проблемами і насамперед займатиметься синхронізацією законодавства.

Політичний десант кремля

Але лише на “прем'єрі” навала російських чиновників не закінчилася. Відразу ж було призначено нових заступників. Першим заступником керівника “адміністрації голови республіки” призначено олександра костомарова. Відомо, що той з 2021 року працював першим заступником губернатора Ульяновської області. До цього був віцегубернатором Липецької області. Загалом обіймав досить високі посади у багатьох областях Росії, будучи представником партії “Єдина росія”.

Костомаров, фото "1obl"

Заступником “голови уряду” призначили євгенія солнцева, а також росіянина. Раніше він обіймав посаду помічника міністра будівництва та ЖКГ рф, до цього очолював дирекцію з комплексної реконструкції залізниць та будівництва об'єктів залізничного транспорту.

Фото “Скептик”

За даними “Медузи”, кірієнко за час війни потрапив у ближнє коло путіна і готує приєднання Донбасу до рф. Як стверджують джерела видання, близькі до адміністрації президента росії, в кремлі хочуть об'єднати всі захоплені території України в один федеральний округ у складі росії.

“Округ має з'явитися після того, як на цих теренах пройдуть референдуми про приєднання до росії. Приєднуватись до чинних округів українські території не будуть”, — пояснило одне із джерел.

За даними “Медузи”, це може статися в середині липня або 11 вересня, коли в росії проходитимуть вибори губернаторів, оскільки росія готується призначити на всі адміністративні посади на цих територіях саме російських чиновників. Зважаючи на все, підготовка вже почалася з “чистки” та нових призначень. 

Також повідомляється, що незабаром російськими чиновниками також можуть замінити й ватажків “днр” і “лнр” — пасічника і пушиліна. Щоб усі гроші йшли у “правильному напрямку”.

Що це означає?

Майже весь незаконний “уряд днр” складається з квот різних груп впливу, які узгоджувалися з попереднім куратором Дмитром Козаком і були креатурами функціонерів ЗАТ “Внешторгсервис”, колишніми елітами Донецької області, партійними функціонерами з рф і так далі. Як результат, багато завдань було не виконано, а всередині структур багато ініціатив саботували, що можна трактувати як внутрішню боротьбу тощо, пояснює Павло Лисянський.

“Економічна діяльність цього “уряду” спрямована на вичавлювання ресурсів України на цих територіях. До 2020 року з ОРДЛО було вивезено 68,5 млн вугілля до рф. Це приблизно 4,5 млрд доларів”, — повідомляє Лисянський.

За інформацією Лисянського, у силовому блоці вже місяць тому почалися чистки.

Наприклад, в мдб “днр” звільнили деяких кураторів окремих міст. Також зміни очікує і голів окупаційних адміністрацій.

“Зараз прийнято рішення щодо формування єдиної команди перехідного уряду, завданнями якого буде підготовка до “референдуму”, координація дій з підприємствами рф щодо “відновлення” зруйнованих міст і, звичайно, новий куратор, хоче розставити своїх людей, які контролюватимуть фінансові потоки з рф”, — пояснює правозахисник.

Лисянський наголошує, що людям, які працювали на посадах за часів ананченка, запропонують працювати на тимчасово окупованих територіях України в Запорізькій та Херсонській областях, оскільки у них там дуже серйозні кадрові прогалини.

З іншого боку, появу нових осіб кремлівського походження в “уряді” можуть використовувати для зниження градуса серед місцевих. Така пильна увага з боку росії дає натяк на те, що багаторічні обіцянки про “повторення долі Криму” можуть все ж таки здійснитися.

Але чи всі жителі хочуть такої долі? Судячи з останніх подій, що відбуваються на окупованих територіях, український опір активізується. А отже перспективи для Донбасу, що малюють в кремлі, радують геть не всіх. Цивільний опір підіймає голову. До чого це призведе — покаже час.

Последние новости

  • Суспільство

Вступ із ТОТ у 2024 році: що треба знати

Якою буде вступна кампанія для абітурієнтів із тимчасово окупованих територій? У які українські заклади вищої… Read More

7 години назад
  • Суспільство

Володимир Рибалкін: досьє начальника Святогірської міської військової адміністрації

Рибалкін Володимир Миколайович родом з Донеччини. Учасник АТО, активіст та волонтер. Відомий як журналіст-антикорупціонер та… Read More

13 години назад
  • Війна з РФ

Незламні, нескорені, неспинні: 10 років із заснування бригади "Азов"

5 травня 2014 року в Бердянську був створений батальйон патрульної служби міліції особливого призначення «Азов».… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Ім’я, яке російська імперія та радянська влада хотіли забути: історія Олексія Алчевського

Олексій Алчевський — український банкір, фінансист-реформатор, промисловець, меценат, засновник гірничих і металургійних підприємств на Донеччині… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Повідомляти про "зв'язки" з людьми в окупації, або що не так із новоприйнятим законом

25 квітня Верховна Рада України проголосувала за закон «Про внесення змін до Кодексу законів про… Read More

3 дні назад
  • Війна з РФ

Як знайти зниклу безвісти людину на окупованій території: алгоритм дій

Випадки насильницьких зникнень та свавільних затримань українців на тимчасово окупованих територіях стають все більш масовими… Read More

3 дні назад

This website uses cookies.