Міфи та правда про трупну отруту і небезпечні бактерії у Маріуполі

Маріуполь зараз залишається найбільшим містом в України, яке зазнало масштабних руйнувань під час окупації. Гуманітарна ситуація у місті — катастрофічна. У зв’язку з цим у суспільстві все частіше обговорюють ймовірність епідемії. Східний Варіант поговорив з експертами та дізнався, які насправді є ризики і як їм запобігти

Кількість загиблих за оцінками влади — понад 20 тисяч осіб. Водночас у місті залишається близько 150-170 тисяч людей. Для них, вважає офіційна влада Маріуполя, існує ризик епідемії інфекційних захворювань, зокрема холери.

Місцеві жителі скаржаться на сморід на вулицях міста, а окупанти облаштовують у супермаркетах міста імпровізовані морги з тіл, що повимивало з могил водою.

Східний Варіант розбирався, які ризики зараз існують для жителів Маріуполя та як себе убезпечити.

Яка ситуація у Маріуполі й в чому небезпека?

За оцінками радника мера Маріуполя Петра Андрющенка, у місті від дій російських окупантів загинуло щонайменше 22 тисячі людей. Встановити точну цифру наразі неможливо, оскільки представники української влади та уповноважені служби не мають доступу до окупованого Маріуполя.

Скріншот з відео

Свідки окупації та руйнування міста розповідають, що неглибокі могили є майже у кожному дворі міста. Нещодавно Андрющенко опублікував у своєму телеграм-каналі моторошне фото. На ньому — людські тіла з ознаками різного ступеня розкладання. За словами Андрющенка, окупанти звозять трупи у супермаркет на Лівому березі після того, як тіла вимило з могил.

Традиційно у червні в Маріуполі наступає сезон рясних дощів. Через неочищену ливневу каналізацію вода і раніше накопичувалась у низинах міста і лише через декілька днів повністю зникала з вулиць. Тепер є ризик, що міцні потоки води піднімуть мертві тіла з місць їх поховання і рознесуть по вулицях міста.

Фото: з Телеграм-каналу радника мера Петра Андрющенка

Також поки що невідомо, скільки померлих залишається під завалами будівель, у квартирах і підвальних приміщеннях. Люди у Маріуполі підтверджують, що на деяких ділянках міста відчувається запах розкладу тіл.

Маріупольці, що досі з тих чи інших причин залишаються у місті, переймаються, що велика кількість трупів  може викликати захворювання чи отруєння. А Петро Андрющенко зазначає, що окупанти закрили місто на карантин, оскільки є загроза поширення холери.

За його словами, попри публічне заперечення загрози, окупанти в терміновому порядку готують до запуску інфекційне відділення на базі БСМП (лікарня скорої швидкої допомоги).

Що таке трупна отрута?

Під трупною отрутою на увазі маються птомаїни — група сполук, які утворюються в процесі гнильного розпаду тваринних білків за участю гнильних мікроорганізмів. Ці сполуки у різних кількостях містяться у грибах, рослинах і навіть у пиві. Деякі з цих речовин утворюються у нашому організмі.

Чи дійсно трупна отрута є небезпечною?

Це правда, що частина птомаїнів може бути отруйною, але лише за умови, що велика кількість речовин опиниться у живому людському організмі. Основні птомаїни, що утворюються від розкладу мертвого тіла — це кадаверин, путресцин, спермідін і нейрін.

Смертельна доза кадаверину і путресцину — 2 г на 1 кг ваги. Тобто, для людини вагою 80 кг потрібно засвоїти 160 г цих речовин.

До речі, саме путресцин утворює так званий трупний запах, відчуваючи який ви також можете відчути нудоту і запаморочення.

Смертельна доза спермідів — 0,5 г на 1 кг, а нейріну — 11 мг на 1 кг. Отримати таку дозу за один раз вкрай важко.

До того ж, хоча нейрін і є доволі отруйним, у тілі мертвої людини він утворюється у дуже маленьких дозах, тому при контакті з трупом отруїтися неможливо.

«Трупна отрута не є смертельною у малих дозах. Причиною зараження може стати тільки безпосереднє введення в кров чистого кадаверину або путресцину в досить великому дозуванні. Невеликі дози цих речовин знезаражуються у кислому середовищі, наприклад у шлунку. Також печінка здатна знезаразити невеликі дози цих речовин, якщо вони потраплять у кров, наприклад, через пошкодження шкіри.

Таким чином в людському організмі налагоджені майже ідеальні механізми знешкодження трупної отрути», — зазначає екологиня громадської спілки «Досить труїти Кривий Ріг» Анна Амбросова. 

Якщо трупна отрута не є небезпечною, то чому при ексгумації тіл експерти працюють у спеціальному захисті?

Оскільки експерти, що займаються ексгумацією, встановленням особи й іноді розтином мертвих тіл, проводять багато часу поруч з трупом і безпосередньо з ним контактують, їм дійсно потрібні додаткові засоби захисту.

Чи можуть бактерії, що розмножуються у мертвих тілах, бути небезпечними?

Так. Птомаїни є ідеальним поживним середовищем для розвитку небезпечних мікроорганізмів.

«Найчастішим висновком у дослідженнях, що спеціалізуються на “отруєнні птомаїнами” на першому місці є гастроентерити, спричинені бактеріальними інфекціями.

На другому місці — вплив токсичних речовин, які виробляють бактерії, що харчуються птомаїнами. На третьому місці — бактеріальні інфекції спільно з токсичною дією птомаїнів», — пояснює експерт з екологічної безпеки проєкту «Чисте повітря для України» Максим Сорока.

Тобто небезпеку несе не отруєння трупною отрутою, а зараження бактеріями, які у ній розвиваються.

Що це за бактерії?

Це бактерії, що можуть викликати ботулізм, стафілококові інфекції, дифтерію, черевний тиф, сальмонельоз, кашлюк, холеру і так далі.

Звідки існує загроза зараження?

Перше і найголовніше джерело загрози — це вода. Наразі невідомо, яку якість має вода у Маріуполі. Це стосується як технічної, так і питної води. Окупаційні ресурси ніяк не інформують населення про її якість. 

«В умовах воєнного часу завжди підвищуються ризики виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій, пов’язаних з водним фактором передачі збудників інфекцій, у тому числі гепатиту А, холери, шигельозів та інших», — вважає завідуюча відділом діагностики інфекційних та паразитарних хвороб ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб НАМН України», доктор медичних наук Валерія Шагінян.

Фото: з Телеграм-каналу міської ради Маріуполя

Вона також нагадує, що у Маріуполі та раніше фіксували випадки захворювання на холеру.

«Випадки пов’язані переважно з морською водою або вживанням малосольної риби. Нестача питної води завжди підвищує ризики виникнення та поширення кишкових інфекцій. Зростання кількості гризунів, зокрема щурів, може сприяти поширенню лептоспірозу та інших зоонозних інфекцій», — пояснює Валерія Шагінян. 

Міська влада теж каже про можливу епідемію холери. Чи правда це?

Отримати достовірну інформацію з окупованих територій важко, оскільки окупанти роблять все, щоб створити благодатну картинку Маріуполя, знищеного вщент. Втім, офіційна влада міста спирається на дані британської розвідки.

Фото: з Телеграм-каналу міської ради Маріуполя

«Епідемічна ситуація з кожним днем погіршується. Масові поховання по всій території міста плюс дощі та підвищення температури повітря. Як результат – масове зростання інфекційних захворювань. Дизентерія, холера та інші небезпечні інфекційні хвороби можуть стати причиною загибелі приблизно 10 тисяч маріупольців до кінця року. Про це сьогодні кажуть наші лікарі та це підтверджує Британська розвідка», — вважає мер Маріуполя Вадим Бойченко.

Як себе убезпечити від захворювань?

Варто дотримуватись загальних правил гігієни та безпеки харчових продуктів.

«Мешканцям міста слід вживати питну воду тільки після кип’ятіння, посилити заходи особистої гігієни, використовувати, за можливості антисептики, уважніше ставитися до якості продуктів харчування, утриматись від придбання продуктів харчування на стихійних базарах. У цьому літньому сезоні бажано утриматися від купання у відкритих водоймах, вживання малосольної риби», — радить доктор медичних наук Валерія Шагінян.

Фото: Freepik

Міністерство охорони здоров’я України також нагадує, що кип’ятіння води впродовж 1 хвилини вбиває холерні вібріони. Для надійності можна кип’ятити воду не менше 10 хвилин.

Але є і надстійки до термічних впливів бактерії. Наприклад, вірус Гепатиту B витримує до 30 хвилин, а спори збудника ботулізму гинуть тільки через шість годин кип'ятіння.

Також варто відмовитись від контактів з вуличними тваринами та ретельно та часто мити руки з милом не менше 30 секунд.

Чого ні в якому разі не можна робити?

Приймати антибіотики не за призначенням лікаря. Мережею ширяться поради — запастися антибіотиками та приймати їх у разі перших симптомів отруєння.

Такі дії можуть нашкодити вам, оскільки антибіотики нищать не лише шкідливі для людини мікроорганізми, а і власну корисну мікрофлору, яка дуже важлива для здорової життєдіяльності організму.

Також деякі бактерії, що викликають інфекційні захворювання, про які ми вже говорили вище, здатні швидше виробляти стійкість до антибіотиків. 

***

Читайте також: Сіверський Донець під час війни. Що відбувається з річкою та які є загрози екології

Последние новости

  • Війна з РФ

Козацьке коріння Маріуполя: історія Домахи та Кальміуської паланки

Офіційною датою утворення Маріуполя вважається 1778 рік, коли на його сучасних теренах було засновано повітове… Read More

2 години назад
  • Війна з РФ

Грецький "Панаїр" у Києві: як він відбувся та які історії розповіли греки Надазов'я

Минулої суботи в Києві пройшов благодійний фестиваль українсько-грецької культури «Панаїр». Він обʼєднав греків з усієї… Read More

22 години назад
  • Війна з РФ
  • Суспільство

За 10 км від лінії зіткнення: як живе прифронтова Велика Новосілка

Велика Новосілка — селище у Волноваському районі на Донеччині, яке вже понад два роки знаходиться… Read More

1 день назад
  • Суспільство

Як працює "єВідновлення" на Донеччині? Приклад зі Слов'янська

Уже понад рік в Україні працює державна програма «єВідновлення», за якою мешканці, житло яких було… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

Краса, спілкування і новий досвід: як переселенка з Донеччини організовує у Франківську естетичні бранчі для дівчат

Внутрішні переселенці, які вимушено покинули рідні міста через війну, стикаються з різними проблемами в населених… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

"Ми маємо знати історію": як луганчанка запустила освітній проєкт

Наталя Омельчук родом з міста Сорокине, що на Луганщині. До початку війни у 2014 році… Read More

3 дні назад

This website uses cookies.