UA
RU UA
09 Серпня 2023, 19:25
16685
"Так люди відчувають себе потрібними": один день з роботи мобільної гінекологічної бригади на Донеччині
Спецпроєкт

"Так люди відчувають себе потрібними": один день з роботи мобільної гінекологічної бригади на Донеччині

Вже понад місяць на Донеччині працює мобільна гінекологічна бригада UNFPA, мета якої поліпшити доступ мешканців регіону до спеціалізованих медичних послуг. Журналістка Східного Варіанта провела один робочий день з бригадою та на власні очі побачила, як медичні фахівці допомагають людям.

Декілька годин у дорозі, щоб дістатися місця призначення

Тільки-но закінчується комендантська година у Краматорську, старша акушерка Обласного перинатального центру Анастасія вже готується до чергового виїзду. Її зустрічає водій мобільної гінекологічної бригади UNFPA Андрій, після чого на світанку вони рушають у дорогу. 

У цей день у бригаді будуть працювати два лікарі з Покровської лікарні інтенсивного лікування – лікар акушер-гінеколог та керівник перинатального центру Іван Іванович Циганок і кардіолог Сергій Юрійович Анциферов. Тож маршрут будують так – спочатку забрати лікарів з Покровська, а потім вже їхати до села Золотий Колодязь. Дорогою бригада підбирає другу акушерку Ірину – сьогодні вона разом із Анастасією буде асистувати лікарям та допомагати приймати пацієнток. А їх може бути чимало.

день з роботи мобільної гінекологічної бригади
Акушерки Ірина та Анастасія під час поїздки до села. Фото: Східний Варіант

Через повномасштабну війну жителі віддалених населених пунктів Донеччини не мають змоги отримати спеціалізовану медичну допомогу. Тож саме для цього у червні 2023 року за підтримки  UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні розпочала роботу мобільна гінекологічна бригада.

день з роботи мобільної гінекологічної бригади
Фото: Східний Варіант

Фахівці бригади надають допомогу місцевим жителькам, вимушеним переселенкам, людям з інвалідністю та тим, хто постраждав від гендерно зумовленого та сексуального насильства. Для цього медики пройшли спеціальне навчання. Додатково вивчали ще й основи власної та мінної безпеки, адже виїзди можуть бути у міста чи села, що знаходяться недалеко від фронту.   

Завдяки роботі мобільної гінекологічної бригади, жительки Донеччини можуть безоплатно пройти медичний огляд гінеколога, терапевта/кардіолога/гастроентеролога, зробити УЗД органів малого таза, ЕКГ, отримати консультацію з питань жіночого здоров’я, планування сім’ї, ВІЛ, гепатиту, інфекцій, що передаються статевим шляхом, контрацепції, а також медичну та соціально-психологічну підтримку у випадках домашнього чи інших видів насильства. Варто зазначити, що усі спеціалісти, крім гінеколога, за потреби приймають не лише жінок, а й чоловіків.

день з роботи мобільної гінекологічної бригади
Автомобіль мобільної гінекологічної бригади на Донеччині. Фото: Східний Варіант

У цей день, коли Східний Варіант долучився до мобільної гінекологічної бригади, дорога в обидві сторони склала понад чотири години. Якщо населений пункт далі – на це йде ще більше часу. Та лікарі готові долати будь-які відстані, щоб допомогти пацієнткам. 

Майже у половини пацієнток знаходять патології та захворювання

Діставшись пункту призначення, лікарі займають кабінети та майже одразу запрошують перших відвідувачів, які вже встигли сформували чергу у коридорі. 

Іван Циганок здійснює гінекологічний огляд. У своїй роботі він вбачає велику необхідність: 

“До нас приходять жінки, які не були на прийомі у гінеколога 10-20 років або навіть більше. Відсутність логістики, транспорт майже не ходить, питання безпеки – все це ще більше погіршує рівень відповідальності людей за своє здоров'я. Завдяки нашій роботі люди отримують консультацію, рекомендації. Якщо виявлена патологія – направляємо на додаткове дослідження”. 

день з роботи мобільної гінекологічної бригади
Іван Циганок. Фото: Східний Варіант

За трохи більше, ніж місяць роботи, лікарі бригади вже виявили два випадки злоякісних пухлин – шийки матки та молочної залози. Ці жінки вже проходять необхідне лікування. Були пацієнтки, яким оперативне втручання робили тут, у Покровську. На жаль, статистика відвідувань показує, що майже у половини пацієнток знаходять патології та захворювання. Це стається через несвоєчасне відвідування лікаря та ігнорування симптомів хвороби.

день з роботи мобільної гінекологічної бригади
Фото: Східний Варіант

“У нас головна мета – це надати консультацію. За необхідності ми робимо ультразвукове дослідження. Також з нами їздять лікарі терапевтичного профілю. Сьогодні, наприклад, це наш кардіолог Сергій Юрійович, який також з Покровська. Таких консультацій вже достатньо для того, щоб оглянути людину та виявити захворювання”, – розповідає Іван Іванович.

день з роботи мобільної гінекологічної бригади
Фото: Східний Варіант

Коли мобільні гінекологічні бригади тільки починали формуватися, було прийнято рішення об’єднати фахівців Краматорська і Покровська. Це пов’язано, в першу чергу, з недостатньою кількістю фахівців в області. До того ж перинатальний центр Покровська – єдиний, який продовжує працювати на Донеччині, каже Іван Іванович. Адже центри у Маріуполі та Краматорську були зруйновані російськими обстрілами. 

За один день обстежили 26 жителів та жительок села Золотий Колодязь

Пацієнтки можуть заздалегідь записатися на прийом до фахівців бригади у своїх місцевих амбулаторіях. Та буває так, що дехто приходить поза записом, а хтось – навпаки, не приходить, хоча був у списках.

день з роботи мобільної гінекологічної бригади
Акушерка Ірина допомагає Івану Івановичу приймати пацієнтів. Фото: Східний Варіант

У цей день лікарі встигли прийняти 26 мешканців та мешканок села. 17 із них відвідали кардіолога, а 9 – гінеколога. Медичні сестри бригади кажуть, що така ситуація насправді рідкість. Частіше за все більший попит має саме гінеколог.

Місцева жителька Юлія Пойда розказала, що на дошці оголошень побачила, що до них приїде мобільна гінекологічна бригада, тому вирішила записатися через сімейного лікаря на прийом:

“Мій лікар теж попередив мене, що мені вже час перевіритися. П’ять місяців тому у мене була операція з видалення статевих органів, тому треба було перевіритися, чи все добре”.

день з роботи мобільної гінекологічної бригади
Фото: Східний Варіант

За словами Юлії Володимирівни, лікар сказав, що у неї все добре. Для поліпшення самопочуття прописав вітаміни та деякі ліки. Прийомом жінка задоволена, називає лікаря “уважним, приємним та культурним”: 

“Дуже раді, що до нас вони приїхали. Хай частіше приїжджають, і може ще залучають інших спеціалістів. Наприклад, ендокринолога чи хірурга. Це справа корисна та потрібна. Особливо зараз, коли така ситуація”. 

До речі, у серпні до бригади якраз приєднається лікар-хірург, тож мешканці регіону зможуть отримати ще більше потрібних консультацій.

день з роботи мобільної гінекологічної бригади1
Фото: Східний Варіант

Мешканка Золотого Колодязя Тетяна Ісаєва прийшла перевіритися спочатку в акушер-гінеколога, а потім – у кардіолога.

“Амбулаторія дала оголошення, що усі можуть відвідати у разі потреби. Мені вже майже 50 років, кожен рік хоча б потрібно перевірятися. Прийом у лікаря пройшов дуже добре, він дуже уважно обстежив, дав рекомендації, прописав вітаміни. Річ у тім, що у мене гормональні  сплески, то у піт кидає, то ще щось. Він прописав засіб на пів року, усе розповів, пояснив, буду виконувати”, – посміхається  Тетяна Анатоліївна.

день з роботи мобільної гінекологічної бригади
Тетяна Ісаєва. Фото: Східний Варіант

Візитом до лікаря Тетяна Анатоліївна задоволена. Каже, що зараз поїхати у місто немає змоги – транспорту майже немає. Тому виходом із ситуації є приїзд лікарів сюди на місця. 

А от Валентина Дрель прийшла на візит до кардіолога. Раніше у неї сталася робоча травма голови, через яку вона тривалий час проходила лікування. Потім повернулася на роботу, наче все було добре. Та пізніше з’явилися сильні запаморочення. Тому Валентина Іванівна вирішила звернутися до лікаря за консультацією.

день з роботи мобільної гінекологічної бригади
Валентина Іванівна на прийомі у кардіолога Сергія Юрійовича. Фото: Східний Варіант

“Голова іноді так крутиться, що за стіночку доводиться триматися. Мені якось давали направлення до Краматорська, я приїхала до лікаря туди, а його якраз не було. І їздити так – то справа складна. Прийшла от зараз. Дали рекомендації, менше жирного їсти, а я ж таке люблю… Що робити, протримаймося”, – посміхається Валентина Іванівна.

день з роботи мобільної гінекологічної бригади
Фото: Східний Варіант

Бути психологом та другом для кожного

Поки лікарі з акушерками приймають пацієнтів та пацієнток, водій бригади Андрій чекає та дбає за автівкою. Він розповів, що автомобіль надали пречудовий – тихо їздить, плавний у керуванні, оснащений усім необхіднім для роботи медиків. Велика місткість дозволяє взяти із собою одночасно різне обладнання на виїзд, наприклад, УЗД та пересувне гінекологічне крісло.

день з роботи мобільної гінекологічної бригади
Водій Андрій дбайливо слідкує за автомобілем бригади під час виїздів. Фото: Східний Варіант

У цей день лікарі впоралися до другої години дня. Та попереду – ще дорога додому, звітність та праця на основному місці роботи. А завтра – черговий виїзд в інше місце, де так само чекатимуть пацієнти та пацієнтки.

день з роботи мобільної гінекологічної бригади
Фото: Східний Варіант

Акушерка Анастасія розповідає, що на місцях їх завжди зустрічають дуже позитивно. Людей тішить сам факт, що навіть у війну до них приїжджають спеціалісти, а отже – не забувають про них: 

“Навіть сьогодні, не дивлячись на те, що у них є свої фахівці, вони були дуже раді. Щоб поїхати на консультацію до кардіолога, їм треба їхати у Краматорськ чи Покровськ. Це значно складніше під час війни, тому медичну спеціалізовану консультацію, як таку, вони не отримують. Сьогодні тільки пʼятеро чи семеро просили, щоб ми приїхали ще. Адже лікар дає призначення, потім потрібно буде ще провести консультацію, як закінчиться лікування”.

день з роботи мобільної гінекологічної бригади
Акушерка Анастасія. Фото: Східний Варіант

Анастасія вважає, що ідея мобільної гінекологічної бригади дуже актуальна та потрібна для Донеччини. І не лише задля медичної консультації мешканців та мешканок, а й просто заради підтримки людей. 

“Коли ми приїжджаємо до них, вони психологічно відчувають, що потрібні. Вони заспокоюються, отримують спілкування, консультацію. Це багато для них значить. Нам, звичайно, іноді й страшно, але ми тримаємось, продовжуємо працювати”, – каже Анастасія. 

Акушерка Ірина доповнює, що їм дуже пощастило з колективом мобільної гінекологічної бригади. Вони майже з півслова розуміють один одного, легко взаємодіють та ефективно співпрацюють.

день з роботи мобільної гінекологічної бригади
Команда мобільної гінекологічної бригади. Фото: Східний Варіант

Десять годин – і черговий день роботи мобільної гінекологічної бригади закінчується. Завтра автомобіль буде готовий знову рушати у нові міста та села, щоб лікарі зустрілися з пацієнтами та пацієнтками. Звичайно, Східного Варіанта вже з ними не буде. Та навіть одного дня цілком вистачило, щоб доторкнутися до надважливої місії. Попри ворожі обстріли та бойові дії неподалік, лікарі роблять свою роботу та допомагають людям, тим самим допомагаючи усій країні.

Детальну інформацію про роботу цієї та інших мобільних гінекологічних бригад можна отримати за номером 3033*.

*Лінія працює щодня з 9:00 до 18:00, дзвінки з мобільних операторів та міських номерів по Україні безоплатні.

***

Мобільні гінекологічні бригади та гінекологічні кабінети безбарʼєрного доступу працюють у рамках заходів гуманітарного реагування UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення, за фінансової підтримки Європейського союзу (ЕСНО), Міністерства закордонних справ Данії, Франції та Республіки Корея.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
12 Травня Неділя
22:49

На ТОТ Луганщини в ДТП загинуло двоє дорослих, 4 дітей постраждали

22:38

Військова авіація України завдала за добу ударів по 15 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

22:28

У Харкові переселенці з Луганщини отримали понад 140 наборів гумдопомоги

21:53

У Міноборони розʼяснили, як відбуватиметься мобілізація авто

21:33

У Запоріжжі провели акцію на підтримку полонених захисників Маріуполя

21:00

Блінкен вірить, що Україна зможе утримати лінію фронту на сході

20:38

Генштаб: з початку доби відбулося 146 боїв з російськими окупантами

19:57

Ще 24 родини евакуювалися з Донецької області на Волинь: як це зробити

19:33

На фронті Покровський напрямок залишається найскладнішим, — Зеленський

19:06

Лиман зазнав російського обстрілу, поранено двох цивільних

18:51

Громадам Донеччини передали понад 400 тонн гуманітарної допомоги

18:31

Росія вербує на війну проти України громадян щонайменше 21 країни, — Forbes

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: