Буккросинг для військових: як волонтерка зі Слов’янська започаткувала всеукраїнську акцію

Акція, яка допомагає військовим та об’єднує всю Україну. На початку війни на сході України волонтерка зі Слов'янська Марина Данилова допомагала українській армії одягом, медикаментами та харчами. Зараз постачає бійцям книжки українських видавництв. Як це працює та долучитися до акції

Під час активних бойових дій військовим не до книг. На караульній службі чи на полігоні вже є вільний час, тому бійці часто просять привезти книжки. Тепер їх будуть міняти — оновлювати на нові.

Що ж таке “буккросинг”?

Буккросинг це так званий “кругообіг” книг серед читачів. Простіше кажучи, безплатний обмін книгами. Зазвичай буккросер залишає книгу у громадському місці, щоб прочитати її міг хтось інший. До кого ця книжка потрапить має повторити процес. Таким чином книги мандрують від одного читача до іншого, а не залежуються на полицях. 

Є декілька видів буккросингу: облаштовують спеціальні полички чи шафи в громадських місцях або пересилають книги поштою від одного учасника до іншого. В останньому варіанті немає жодних обмежень у відстані — книжки можуть мандрувати країнами та континентами. 

Буккросинг популярний у Європі та США і зараз збирає все більше шанувальників в Україні. Відтепер завдяки волонтерам до цього руху доєднались військові на Донбасі. 

Фото Нацгвардія України

Марина Данилова волонтерка зі Слов’янська. Жінка з 2014 року допомагає військовим: одягом, медикаментами, їжею, спорядженням. Зараз, коли базові потреби армії забезпечує держава, Марина вирішила допомагати бійцям з інтелектуальним дозвіллям.

Фото: Восточный вариант

Як згадує волонтерка, все почалося три місяці тому з приїзду журналістки Емми Антонюк. Дівчина вирушила на схід з редакційним завданням зняти сюжет про відому волонтерку Марину Данилову. Треба було поїхати до військових, а з пустими руками їхати не годиться. Почали збирати передачку бійцям. 

Фото: Нацгвардія України

Окрім новинних сюжетів журналістка популяризує читання: щотижня випускає інтерв’ю з відомими людьми про їх улюблену книгу, також пише анотації до нових книжок. Тож пазл вдало склався — разом з домашніми смаколиками вирішили привезти бійцям книжки. 

Фото: Нацгвардія України

“Вона привезла близько ста книг з книгарні, з видавництв, сучасні книги, які віддавали добровільно. Поїхали до батальйону Кульчицького. Там хлопці всі люблять читати, від книжок були у захваті”, — згадує Марина Данилова.

Фото: Нацгвардія України

Згодом через соціальні мережі відгукнулись волонтери міста Стрій. Почали збирати книжки для військових всією громадою. Кожна книжка записана на балансі акції. Волонтери навіть зробили відомість, куди записували прізвище хто книгу приніс і яку саме. 

“Відправили нам три ящики і я зрозуміла, що це серйозно. Тоді ми зробили свою печатку і почали шукати людей, які б взяли читати. Перші взяли батальйон Кульчицького, потім Січ”, — розповідає волонтерка. 

“Книги то моя карма”

У волонтерському досвіді Марини є цікава історія пов’язана з книжками. Декілька років тому за її допомоги вдалось врятувати 10 тонн книг. На одному з видавництв ще з часів президентства Януковича залишилось не викупленим велике замовлення. Книжки тоді не дали утилізувати. З Києва їх безплатно погодилась доставити до Бердянська “Нова пошта”. Вже там вони зберігались на складі однієї з місцевих волонтерок. 

Фото из Facebook Марины Даниловой

Згодом довелось терміново вирішувати куди подіти такий великий вантаж. Навколо долі книжок об’єднались волонтери різних міст. Писали звернення, подання в департаменти. Як згадує Марина, все вирішилось за допомогою кількох дзвінків.

Фото из Facebook Марины Даниловой

Вдалось знайти фуру, пластуни погодились допомогти з завантаженням. Фура була тентована, але виявилась без даху. Водій перебував в дорозі понад дві доби, рятуючи книжки від дощу під навісами автозаправок. 

Фото из Facebook Марины Даниловой

Вже у Слов’янську розвантажувати допомагала Нацгвардія. Врятовані книги-мандрівники поповнили бібліотеки не одного міста. 

Фото из Facebook Марины Даниловой

Здається ця жінка вміє робити неможливе. Ризикуючи життям допомагала українським військовим під час окупації міста і продовжує допомагати дотепер. Про неї знає не тільки Україна, але й за кордоном. Діаспора в Італії допомагає бійцям подекуди більше, ніж українці на місцях. Сама пані Марина не любить вихвалятись своєю діяльністю. Себе називає волонтером української армії до перемоги. 

Фото: Восточный вариант

“Буду робити все що зможу. Коли ти стаєш частинкою цієї системи, то зупинитись вже неможливо. Зараз військові нічого не просять. Їм потрібна увага, знати що вони не дарма на фронті. Радіють дрібницям, як то домашні пиріжки чи сало, дитячі поробки”, — каже Марина.

Фото: Восточный вариант

Не несіть книги які вам не потрібні

Для акції “Буккросинг для військових” обирають книжки саме українських видавництв. 

“Багато авторів саме українських. Це сучасні письменники, які живуть разом з нами й бачать що відбувається в країні. Книги видання десь з 2012 по 2019 рік, всі нові та сучасні. Є багато мотивуючих книг: про цікавих особистостей, для самовдосконалення і, звичайно, про історію України. Кожна книжка знайде свого читача. Свій збірник для акції подарував історик Олександр Добровольський. Залишив свій номер телефону, хоче аби хтось з мотивованих командирів йому подзвонив, відгукнувся”, — розповідає Марина Данилова. 

Фото из Facebook Марины Даниловой

Багато хто купує книги, прочитує і потім вони просто лежать на полицях. Тоді люди їх продають, дарують чи віддають бібліотеці. За допомогою акції можна підтримати бойовий та культурний дух військових.

“Обираю що цікаво буде хлопцям. Вони всі справді прочитані. Це не те, що книги лежать як макулатура і ними там пічки розпалюють. Це не той випадок”, — каже волонтерка.

За кожну залучену книжку волонтери беруть відповідальність. Гарантують збереження всіх книжок. Всі екземпляри проштамповані, тож далі продавати їх ніхто не буде. 

“Якщо ми напишемо про акцію в фейсбуці, то люди небайдужі почнуть відгукуватись. Це така гарна акція. Добра, правильна. Ми маємо популяризувати мову. Мова — наша зброя. Навіть якщо це буде книжка про кохання, але вона написана гарною українською мовою. Тоді ти просто дізнаєшся нових слів, що українська мова прекрасна. Будеш читати та захоплюватись цим твором”, — розповідає Марина Данилова.

Зараз пані Марина готує книги для зразкової батареї 93-ої бригади. На цей час хлопці знаходяться на постійному місці дислокації. Бійці вирішили взяти книг одразу на цілий полк. Вже обрали серед себе “бібліотекаря” і чекають прибуття цінного вантажу.

Фото из Facebook Марины Даниловой

В цю поїздку волонтерка відвезе військовим всі книги що є. На заміну їм приїдуть книжки з Краматорська. Поки рідний Слов’янськ, на жаль, не надав жодної книжки. 

Долучитись до акції може кожен. Приєднуйтесь до спілки “Я допомагаю армії м.Слов’янськ” у Facebook. Там постійно публікуються звіти про зроблену роботу та актуальні потреби української армії.

Последние новости

  • Війна з РФ

Хмарне майбутнє сорокинських шахт: що відбувається з вугільними підприємствами окупованої Луганщини

Перші 100 днів минули з того моменту, як на окупованій Луганщині чергові ділки, які звуть… Read More

16 години назад
  • Освіта
  • Суспільство

Алчевськ. Історія українського міста

Одне з найменш знаних міст на Луганщині – це промисловий Алчевськ. За часів незалежності місто… Read More

20 години назад
  • Освіта
  • Суспільство

Бахмут. Справжня історія українського міста

Фортеця Бахмут – це словосполучення, яке не може лишити байдужим жодного українця. Місто, яке стало… Read More

21 годину назад
  • Війна з РФ

Кривава провокація росії: що сталося 9 травня 2014 року в Маріуполі

10 років тому, 9 травня 2014 року, проросійські силовики намагалися захопити будівлю міського управління внутрішніх… Read More

1 день назад
  • Війна з РФ

Маніпуляція історією, або як росіяни присвоюють собі "велику перемогу"

8 травня в Україні відзначається День памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Вступ із ТОТ у 2024 році: що треба знати

Якою буде вступна кампанія для абітурієнтів із тимчасово окупованих територій? У які українські заклади вищої… Read More

4 дні назад

This website uses cookies.