UA
RU UA
09 Січня 2023, 20:41
8107
Реабілітаційний табір чи будинок на 30 родин: як вимушені переселенці знаходять рішення проблеми з житлом в Україні?
Рішення

Реабілітаційний табір чи будинок на 30 родин: як вимушені переселенці знаходять рішення проблеми з житлом в Україні?

Через повномасштабне вторгнення росіян без житла залишились мільйони українців. Тому проблема забезпечення їх житлом та знаходження альтернатив є актуальною. “Східний Варіант” розповідає, як переселенці будують власний дім у Моршині та як можна потрапити до реабілітаційного табору на Хмельниччині

У чому проблема?

В України станом на вересень 2022 року нараховувалось 6,9 мільйона внутрішньо переміщених осіб за оцінкою Міжнародної організації з міграції.

Станом на серпень пошкоджено 116 тисяч житлових будівель. Про це зазначала заступниця директора департаменту житлової політики та благоустрою, начальник відділу формування та реалізації політики з житлових питань Міністерства розвитку громад та територій Світлана Старцева. За пройдешні пів року ця цифра могла значно зрости.

будинок для переселенців_05
Напад росії позбавив мільйони українців житла та спокою. Фото: Reuters

За попередніми підрахунками Міністерства розвитку громад і територій, понад 2,4 мільйона українців втратили своє житло, або проживали у суттєво пошкоджених будівлях. Однак такі цифри є тільки приблизними, оскільки продовжуються активні воєнні дії, під час яких неможливо остаточно підрахувати кількість втраченого майна. З урахуванням постійних масових обстрілів окупантами цивільних будівель, продовження знищення Бахмута, інших міст Донецької області, ця цифра може бути значно вищою. 

Коли людина виїжджає з окупованої чи прифронтової території, замість відчуття довгоочікуваної свободи та відносної безпеки приходить нове переживання – пошук житла для себе. Так сталося і з Тонею, яка з дочкою виїжджала з Маріуполя. 

“Ми виїхали з окупованого міста, і потім нас повезли на вокзал, півдня простояли в черзі на потяг. І поки ми їхали до Львова, нам шукали квартиру. Житло було дуже дорогим, ми спочатку і не знали, куди їхати. А потім нам скинути посилання на соціальний центр”, – розповідає жителька Маріуполя Тоня про те, як вони поїхали у центр “GoFriends Save UA”.

Тоня з Маріуполя
Тоня з Маріуполя. Фото з особистого архіву жінки

Проблема житла є актуальною, вона потребує негайного вирішення, адже мільйони людей можуть залишитися без даху над головою. Державні програми існують, але до їхньої стабільної роботи та ефективності можуть пройти місяці. Рішення потрібно вже зараз. То що ж робити у такому випадку? Ми відповідаємо –  брати ініціативу у свої руки.   

Яке рішення?

Знаючи нагальну проблему, переселенці вирішили взяти її вирішення у свої руки. Наприклад, на Хмельниччині вже працює перший табір релаксації для внутрішньо переміщених осіб. Окрім заїздів для відпочинку, тут можна залишитися на довший строк, якщо у людини є така потреба.

Територія табору на Хмельниччині
Територія табору на Хмельниччині. Фото ГО “Заходи”

ІТ-фахівець з Маріуполя Євген Моїсеєв з початком війни почав організовувати соціальні проєкти, серед яких є центр для проживання внутрішньо переміщених осіб “GoFriends Save UA”, будівництво великої домівки на 30 сімей, а також робота власної ферми для потреб ВПО “GoFriends Farm”.

Євген розповідає, що у будівництві беруть участь самі переселенці, які будуть тут жити далі. За це вони отримують повноцінну зарплатню, а після закінчення – отримають кімнату для своєї родини. Ферму було створено для забезпечення соціального центру та родин ВПО продуктами, адже людям кожного дня надається повноцінне харчування.

Євген Моїсеєв
Євген Моїсеєв разом з жителями соціального центру. Фото “GoFriends Save UA”

У соціальному центрі можна залишитись на необмежений термін безплатно, якщо людині нікуди більше повертатися. Додатково є можливість отримати роботу. 

Як це працює?

Реабілітаційний табір, у якому можна залишитись

Громадська організація “Заходи”, яка також релокувалась з Маріуполя на Хмельниччину, направила свої сили на пошук можливостей облаштування житла для тих, хто втратив дім. Результатом стала реалізація спеціального проєкту, який направлений на створення та роботу спеціального табору для переселенців. 

Табір відпочинку розташований у селі Мартинківці Хмельницької області і є повністю безплатним для родин ВПО. Відпочинок буде проходити на березі річки Збруч. Під час перебування родинам гарантується харчування, дозвілля, різні навчальні заклади.  Кожен заїзд триватиме два тижні, але, якщо людина або родина ВПО не мають можливості наймати житло чи знайти собі місце для перебування, вони можуть залишитись у таборі на певний термін.

будинок для переселенців
Відвідувачів забезпечують щоденним харчуванням. Фото ГО “Заходи”

Робота табору вже розпочалася. Діяльність місця вирішує одразу декілька проблем – надає житло для людей, які вимушено покинули дім, та допомагає цим людям відпочити від усього пережитого жаху війни.

Тих, хто приїхав, забезпечують безплатним проживанням та харчуванням, організовується дозвілля (спортивні заходи, дитячі майданчики, екскурсії, рибалка, поїздки на човнах вздовж річки Збруч, відвідування садів), а також психологічні консультації, лекції з основ прав людини та видів саморозвитку.  Кімнати облаштовані усім необхідним, є інтернет, опалення, кухня.

Кімната для відпочинку
Кімната для відпочинку. Фото ГО “Заходи”

“Ми плануємо доробити ремонт на першому поверсі, що зробити табір інклюзивним, щоб змогли приїжджати люди з інвалідністю. Хочемо знайти партнерів, які допоможуть нам працювати у такому ж темпі. Знайдемо спеціальний персонал, який буде працювати з постраждалими. Зможемо додати фізичну реабілітацію, збільшити кількість людей за один заїзд”, – розповідає голова ГО “Заходи” Юрій Давиденко.

Побудувати житло самостійно, працювати на фермі або залишитись у соціальному центрі – діяльність "Go Friends Save UA" 

Євген Моїсеєв родом з Краматорська, навчався у Маріуполі, до 24 лютого проживав у Києві та мав власну компанію ІТ-компанію. Ще до повномасштабного вторгнення займався соціальними проєктами. Наприклад, робота організації “GoFriends IT Academy”, яка безплатно навчала дітей-сиріт та дітей зі складними життєвими обставинами Digital-професіям, при цьому забезпечуючи працевлаштуванням та гідною заробітною платою.

будинок для переселенців
Євген Моїсеєв з родиною. Фото “GoFriends Save UA”

Після 24 лютого спочатку Євген разом з дружиною та дітьми вирішив поїхати за захід України. Але майже одразу вирішив щось робити для людей, які опинилися без житла, або виїжджали з окупованих чи прифронтових територій.

“Перші тижні тоді в областях заходу України була величезна кількість людей. Усі потребували допомоги, місць для розміщення. Ми тоді ще займались організацією евакуації для дітей. Це інтернатні заклади та дитячі будинки. Координували волонтерів, шукали місця для поселення, будували маршрути. Паралельно вже займались організацією житла для довшого терміну”, – розповідає Євген Моїсеєв про події того періоду.

будинок для переселенців_10
Одне з приміщень соціального центру. Фото “GoFriends Save UA”

Спочатку сили були направлені на створення місця, де могли б залишатися люди, які втратили житло. Перше, що тоді зробила команда Євгена, це уклали договір оренди з лікарнею санаторного типу у місті Стрий недалеко від Львова. Тоді змогли прийняти 170 людей, забезпечуючи харчуванням, гуманітарною допомогою, психологічною, юридичною та медичною допомогою. Тут люди могли залишатися стільки, скільки їм потрібно.

будинок для переселенців_08
Кімнати для людей у соціальному центрі. Фото “GoFriends Save UA”

“Трохи пізніше замість лікарні ми почали орендувати два великі повноцінні санаторні комплекси у Моршині. З 1 березня до 15 червня приблизно ми були у лікарні, а потім вже поїхали у більші приміщення. Тут також має змогу проживати близько 170 людей. Зараз ми облаштовуємо і нові кімнати, можемо приймати вже й більше людей”, – розповідає Євген. 

Ведеться робота з допомоги працевлаштування внутрішньо переміщених осіб. Євген каже, для дітей санаторіїв працює власний дитячий садок, утримувати який допомагають канадські партнери. Тут навчаються дітки з окупованих чи прифронтових територій. Працюють на базі санаторіїв й дитячі кімнати з вихователями, психологи, повари. На усіх робочих місцях працюють внутрішньо переміщені особи. Про зручність такого рішення розповідає і Тоня з Маріуполя. 

“Як тільки ми приїхали до центру, то потрапили на вечерю. А там розговорилися з тими, хто тут вже працював. І вони сказали, що їм дуже потрібні кухарі, бо людей же багато, потрібно комусь готувати. А я вміла це робити. Ну і спочатку допомагала на кухні, а потім і стала повноцінним працівником”, – розповідає Тоня.

будинок для переселенців_18
Тоня разом з колегами під час роботи. Фото з особистого архіву жінки

Жінці дуже зручно працювати у санаторії. Місце її роботи знаходиться буквально поруч з її кімнатою. Зізнається, що колектив дуже добрий та чутливий. 

Будівництво житла для самих себе та робота на фермі

Окрім соціального центру, наразі в селі Горішне Моршинської територіальної громади ведеться будування домівки, яка може надати прихисток для 30 родин, або приблизно 90 людей з дітьми. Євген Моїсеєв розповідає, що у будівництві беруть участь і внутрішньо переміщені особи, отримають за це повноцінну зарплату, а після закінчення – зможуть заселитися безплатно зі своєю родиною. Окрім переселенців, у зведенні будівлі беруть участь і професіональні будівельники. Завдяки злагодженій роботі вдається швидко будувати житло для тих, хто цього потребує.

Зараз будівля на етапі будування стелі
Зараз будівля на етапі будування стелі. Фото “GoFriends Save UA”

“Це ЕКОжитло з конопляної костри. Ми проводили консультації з архітекторами та будівельниками, щоб житло було максимально зручним, щоб підходило під клімат заходу України. Це повноцінний будинок, зовсім скоро тут зможуть проживати цілі родини”, – говорить Євген.

Процес будівництва
Процес будівництва. Фото “GoFriends Save UA”

Будинок почали зводити у червні минулого року. Зараз проходить стадія будівництва даху. Вже у 2023 році сюди можуть заїхати родини після закінчення будівництва та внутрішніх робіт. 

Візуалізація кімнат будинку
Візуалізація кімнат будинку. Фото “GoFriends Save UA”

Недалеко від будівництва командою “Go Friends Save UA” та самими переселенцями заснована мультифункціональна ЕКОферма. На фермі знаходиться город, тваринництво, риболовство. Завдяки її роботі вдається забезпечити чотириразовим годуванням 170 людей, які проживають у соціальному центрі.

Врожай з ферми
Врожай з ферми. Фото “GoFriends Save UA”

“Це 15 гектарів землі.  Там є п'ять озер, дві річки. Ми їх зарибили. Спочатку взагалі відремонтували дамбу, бо озера були сухі, занедбані. Там була стара ферма, ми її почали використовувати для тварин. Зараз у нас є 9 корів, 40 овець, 10 кіз та 9 свиней. Ми забезпечуємо себе молоком. За літо посадили та виростили 7 тонн картоплі, а також огірки, помідори. Над усім цим працюють переселенці, це їхня робота, і вони отримують зарплату”, – розповідає Євген. 

Проєкт готового будинку поряд з фермою
Проєкт готового будинку поряд з фермою. Фото “GoFriends Save UA”

Окрім соціального центру, ферми та будівництва житла для переселенців, команда влаштовує безплатні обіди у Стрию. Щодня вдається нагодувати 300 осіб, які цього потребують. Додатково надається й гуманітарна допомога. Продовжується підтримка дітей-сиріт, а саме допомога дитячих будинків, інтернатних закладів харчовими продуктами, одягом, фінансами.

будинок для переселенців_03
Годування людей у Стрию. Фото “GoFriends Save UA”

Приклад “Go Friends Save UA” показує, наскільки вдало можна поєднати рішення одразу ж декілька проблем для переселенців: надання житла, працевлаштування та можливості інтеграції у нове суспільство. 

А це точно працює?

Реабілітаційний табір від ГО “Заходи” за один заїзд може прийняти близько 50-80 осіб, після закінчення ремонту цифра відвідувачів збільшиться до 80-100 осіб. Окрім запланованої програми, люди можуть залишитися на більший термін, отримувати харчування та послуги психолога. Таке місце може стати проміжним пунктом для людини, яка втратила домівку та потребує часу для розуміння, що робити та куди рухатись далі. 

У соціальному центрі “Go Friends Save UA” на базі двох санаторних закладів зараз проживає понад 170 осіб, з них 70 дітей, 4 людей з інвалідністю. Усі забезпечуються харчуванням, медичною чи психологічною допомогою, є допомога з працевлаштуванням. 

Будівля, які продовжують зводити у селі Горішне, зможе прийняти близько 30 сімей. Люди зможуть проживати стільки, скільки їм може бути потрібно безплатно. Робота ферми не лише забезпечує їжею переселенців з центру, а й надає робочі місця, розвиває фермерство Україні.

Кінцевий проєктний вигляд ферми поруч з будинком
Кінцевий проєктний вигляд ферми поруч з будинком. Фото “GoFriends Save UA”

Такі рішення сьогодні є фундаментальними та унікальними. Вони можуть вирішувати декілька проблем одночасно, допомагаючи людям найнеобхіднішим у цей момент – роботою та житлом. Завдяки цьому вимушені переселенці отримують цікаву справу, зарплатню та можливість влитися у нову громаду. Тому показані кейси можуть стати прикладами того, як можна вирішувати сьогодні актуальні проблеми. 

Щоб поїхати до табору на Хмельниччині, потрібно заповнити анкету за посиланням. Потім очікувати дзвінка для уточнення деталей та більшого інформування щодо поїздки.

Щоб звернутися до компанії “Gofriends Save UA” та отримати послуги у Стрию чи Моршині, можна написати у соціальні мережі Facebook чи Instagram. Можна звернутися й за номерами: 

+380 63 010 1797 – Євген – директор Gofriends Save UA

+380 95 214 7294 – Владислав – асистент директора Gofriends Save UA

+380 99 731 22 85 – Тетяна – адміністратор по поселенню

***

Даний матеріал створено за підтримки проєкту “Накипіло.Освіта” та DW Akademie в Україні. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
07 Травня Вівторок
08:17

48 атак російських загарбників відбили українські захисники на Бахмутському та Авдіївському напрямках

06 Травня Понеділок
22:59

У Покровську працює Центр первинної медико-санітарної допомоги (контакти)

22:40

У Лимані внаслідок аварійної ситуації було відключено від газопостачання 86 абонентів

22:25

4 переміщеним закладам вищої освіти з Донецької області зменшать бюджетне фінансування у 2025 році

21:59

План швидкого відновлення Маріуполя обговорили у Львові

21:42

Сили оборони контролюють ситуацію навколо міста Часів Яр, — ОСУВ "Хортиця"

21:25

Бодібілдер з Донеччини став срібним призером чемпіонату Європи з бодібілдингу

20:59

Дворазовий чемпіон Європи з важкої атлетики Олександр Пєлєшенко загинув на війні

20:45

Україна не бачить правових підстав для визнання путіна демократично обраним і легітимним президентом російської федерації, — МЗС

20:42

Розбір Вступ із ТОТ у 2024 році: що треба знати

Вступ із ТОТ у 2024 році: що треба знати
20:15

Зеленський розповів про засідання ставки та переговори з міжнародним партнерами

19:59

Молодь Донеччини запрошують взяти участь в онлайн-тренінгу з розвитку активізму

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: