UA
RU UA
09 Квітня 2024, 16:42
1955
Олексій Бабченко: досьє керівника Гірської міської військової адміністрації
Досьє

Олексій Бабченко: досьє керівника Гірської міської військової адміністрації

Бабченко Олексій Іванович — керівник Гірської міської військової адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області. Сам родом з Херсонщини, тривалий час жив та працював на Луганщині. Має досвід військової служби під час проведення антитерористичної операції на сході України у 2014. Згодом очолив Гірську громаду, якою керує дотепер.

Східний Варіант зібрав основні факти про життя та діяльність Олексія Бабченка у рамках проєкту «Досьє».

Освіта та початок трудової діяльності

Олексій Бабченко народився 8 березня 1987 року в смт Новотроїцьке, Херсонської області. Середню освіту здобував у Новотроїцькій гімназії №2. Згодом навчався у Херсонському обласному ліцеї.

Вищу освіту здобув в Одеській національній юридичній академії на факультеті «Правознавство» за спеціальністю «Юрист».  Вільно володіє англійською мовою.

Трудову діяльність розпочав з посади головного спеціаліста-юрисконсульта у Новотроїцькому районному центрі зайнятості Херсонського обласного центру зайнятості. Згодом став державним інспектором праці відділу контролю за додержанням законодавства Територіальної державної інспекції праці у Херсонській області. 

Досвід військової служби після 2014

З початком російської збройної агресії на сході України у 2014 Олексій Бабченко проходив службу у 51 ОМБр, 93 ОМБр, та у 34 батальйоні  57 окремої мотопіхотної бригади  Збройних Сил України. Брав участь у боях під час проведення антитерористичної операції, зокрема у селищі Піски.

Олексій Бабченко
Олексій Бабченко, 2015 рік. Фото з особистої сторінки у Facebook

За ці роки був нагороджений відзнакою Президента України «За участь в антитерористичній операції» (2016 р.) та медаллю «Відзнака Ради національної безпеки і оборони України» ІІ ступеня (2020 р.). 

Після завершення контрактної служби в АТО, служив у прикордонному загоні на КПВВ «Чонгар».

На посаді керівника військово-цивільної адміністрації 

У 2019 році Олексій Бабченко обійняв посаду керівника військово-цивільної адміністрації міста Золоте та села Катеринівка Попаснянського району Луганської області. Тут пропрацював до березня 2021 року.

Олексій Бабченко
Фото з особистої сторінки Олексія Бабченка у Facebook

Згодом за розпорядженням голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Олексій Бабченко був призначений на посаду голови Гірської міської військово-цивільної адміністрації. Тоді першим розпорядженням нового керівника громади стало рішення про розпуск голів та секретарів органів місцевого самоврядування.

«Перший крок — це створити дієвий апарат управління. Моєю задачею є те, що апарат управління не повинен «проїдати» велику кількість бюджетних коштів — краще нехай наші діти будуть харчуватись всі і безкоштовно, тобто так, як того вимагає закон. Наступне — це створення окремих органів, тобто від'єднання від районних органів, в яких також апарати дуже великі,  — поділився тоді планами Олексій Бабченко. —  Громада створювалась в першу чергу для того, щоб якісно надавати адміністративні, соціальні і культурні послуги. Це моя мрія —  надання всіх послуг за принципом єдиного вікна».

Новий керівник розпочав створення нових структурних підрозділів для сталого функціонування Гірської громади. За словами Олексія Бабченка були створені: служба у справах дітей, фінансове управління, відділ правового забезпечення та кадрової роботи, відділ соціального захисту населення, відділ «Центр надання адміністративних послуг».

Крім того, за час діяльності Олексія Бабченка відбулося масштабне переформування системи освіти в Гірській міській територіальній громаді, розроблена та затверджена Програма з охорони здоров’я, підтримки дитячих будинків сімейного типу.

«2021 рік видався досить насиченим на події, випробування, багато чого змінилося та було модернізовано, більшість запланованих проєктів – реалізувалися, деякі ще впроваджуються, проте попереду Гірську громаду чекає багато змін», — розповів тоді керівник Гірської ВЦА.

Олексій Бабченко
Олексій Бабченко. Фото з особистої сторінки у Facebook

Після початку повномасштабного вторгнення

Після 24 лютого 2022 року, коли російській війська розпочали повномасштабну війну в Україні, Президент Володимир Зеленський підписав указ про утворення в усіх областях військових адміністрацій. І згодом призначив керівників таких адміністрацій. Так, Олексій Бабченко став очільником Гірської міської військової адміністрації.

Під час ворожих обстрілів і до моменту окупації громади, керівник Гірської громади займався питанням організації евакуації населення з усіх населених пунктів громади. У травні 2022 Олексій Бабченко під звуки вибухів звернувся із черговим закликом до евакуації:

«Бої не вщухають. Евакуація там, де і була з 9-ї ранку. Поки є можливість, я не знаю чи буде можливість завтра. Прошу вас — збережіть себе і своїх близьких».

Олексій Бабченко
Евакуація мешканців Гірської громади. Фото з архіву Гірської міської ВА

Як розповіли Східному Варіанту у Гірській громаді, тоді за сприяння керівника ВА у приміщенні міського будинку культури у Гірському, на території торговельного майданчика  та у Золотівській гімназії №16 (м. Золоте) були розгорнуті гуманітарні штаби, аби місцеві мешканці могли отримати продуктові та гігієнічні набори.  

Олексій Бабченко особисто керував та очолював групи швидкого реагування з усунення аварій на об’єктах інфраструктури після обстрілів, організовував підвезення продуктових та гігієнічних наборів до віддалених населених пунктів громади (смт Новотошківське, селища Тошківка, Нижнє) та підтримував своє населення майже до моменту окупації у червні 2022.

«Я перебував у Гірській громаді майже до повного її оточення ворогом і у червні виходив з неї разом з нашими військами. Вже тоді деякі населені пункти російсько-терористичні війська знищили вщент. Зокрема, Тошківку, Новотошківське, Оріхове, Золоте-4… розповів у вересні 2022 року Олексій Бабченко, —  Загинуло багато цивільних жителів. У дефіциті були не харчі та ліки, а чорні пакети для поховання. Деякі люди з пораненнями лежали обабіч доріг. Ворог вбивав усіх без розбору». 

За словами очільника ВА на той час вже близько 70 відсотків місцевих жителів виїхали на підконтрольну Україні територію. Олексій Бабченко продовжив свою роботу вже у Слов’янську Донецької області, де на той час було й тимчасове місце дислокації робочої групи Гірської ВА. 

Нині керівник громади координує діяльність структурних підрозділів та релокованих комунальних підприємств і установ. Контролює роботу п'яти гуманітарних штабів для вимушених переселенців з Луганщини, що працюють у Києві, Полтаві, Корсунь-Шевченківському та Богданівці при Гірській ВА. 

Починаючи з 2022 року і дотепер Олексій Бабченко займається питанням розширення кола партнерів. Основна мета —  залучити донорів для отримання гуманітарної допомоги для ВПО з Луганської області та технічної допомоги для ліквідації наслідків ворожих обстрілів у приймаючих громадах та подальших деокупаційних заходів на території Гірської громади після її звільнення

«Наш сьогоднішній результат роботи —  це колективна праця не тільки працівників Гірської міської ВА, але і тих, хто нам останнім часом допомагав адаптуватися у нових досить складних умовах», — відмітив керівник ВА.

Також організовує закупівлю та передачу обладнання підшефним військовим частинам, підтримку Державної пожежно-рятувальної частини, загонів поліції особливого призначення —  «Лють», «Цунамі». За його ініціативою впроваджені місцеві програми на підтримку військовослужбовців, їх родин, мешканців громади, які опинилися у складних життєвих обставинах через війну. 

Станом на грудень 2023 року за кошти громади та позабюджетні кошти було придбано обладнання для ЗСУ  на загальну суму понад 100 млн грн.

Олексій Бабченко
Фото з Facebook сторінки Гірської ВА

Керівник Гірської міської військової адміністрації продовжує звітувати про ситуацію у своїй громаді та виконує поточні посадові обов'язки. 

«Вважаю, що основна мета нашої роботи – не тільки проаналізувати діяльність адміністрації за звітний період, а й визначитись щодо основних напрямків та пріоритетів в подальшій роботі, — говорить Олексій Бабченко. —  Не завжди все виходило так, як планувалося, інколи траплялося непередбачуване, але труднощі, які виникають, спільними зусиллями ми обов’язково подолаємо та приведемо свою країну тільки до Перемоги. Адже зараз ми всі разом працюємо на благо нашої України, нашої малої батьківщини Луганщини!»

Соціальні мережі

Особиста сторінка Олексія Бабченка у Facebook

Гірська міська військова адміністрація: офіційний сайт, сторінка у Facebook, Телеграм-канал.

***

Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю медіа і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

04 Травня Субота
12:31

Росіяни перекидають техніку з Бердянська в Маріуполь, — Андрющенко

12:13

ДПСУ ліквідували живу силу окупантів на Куп’янському та Бахмутському напрямках (відео)

11:53

Головною метою рф в Україні на 2024 рік є захоплення Донецької та Луганської областей,— ISW

11:23

Покровськ та Мирноград тимчасово залишилися без водопостачання

11:16

4 травня набуває чинності закон: "обмежено придатних" до служби зобов'яжуть пройти повторну медкомісію

10:45

Понад 76 мільйонів гривень спрямовано на чергові виплати за програмою "Прихисток"

10:35

Евакуація Волинь прийняла евакуаційний поїзд із Донеччини

10:14

Евакуація З Донеччини евакуювали ще 60 дітей

09:56

На час святкування Великодня на Донеччині діятимуть додаткові безпекові заходи

09:34

7 жителів Донеччини зазнали поранень внаслідок російських атак

09:16

Окупанти на Луганщині не виплачують гроші "мобілізованим"

08:50

На Лиманському напрямку росіяни атакували за підтримки авіації

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: