UA
RU UA
27 Листопада 2023, 14:03
1357
"Спільнота Відновлення": як родина маріупольців релокувала свій бізнес із вироблення сувенірів
Історія

"Спільнота Відновлення": як родина маріупольців релокувала свій бізнес із вироблення сувенірів

За декілька тижнів до початку повномасштабного вторгнення маріупольці Микола Воропай та його донька Марія Гльоза готувались до відкриття магазину із дерев’яними виробами. Але відкрити його не встигли, бо почалось повномасштабне вторгнення. Сьогодні Марія відновила виробництво дерев’яних сувенірів у Івано-Франківську, а її тато — морський піхотинець — повернувся на військову службу. Виробництво дерев’яних виробів “ARTнація” стало амбасадором “Спільноти Відновлення” та лауреатом відзнаки “Незламні зі сходу”. Історію створення та релокації бренду “ARTнація” дізнавався Східний Варіант.

“Спільнота Відновлення” — засноване Східним Варіантом ком'юніті незламних жителів сходу, які заново поставили на рейки свою діяльність у сфері бізнесу чи в громадському секторі. Люди, якими ми захоплюємось та про яких хочемо розповісти якнайбільшій кількості людей. Бо такі історії варті вашої уваги та підтримки. Підтримайте створення таких історій — долучайтесь до Спільноти відновлення та підтримайте Східний Варіант донейтом.

***

Вторгнення на день народження

Микола Воропай служив в морській піхоті до 2021 року. Після демобілізації вирішив заснувати свою справу, тож почав робити вироби з дерева та фанери. Спершу робив подарунки для своїх друзів-військовослужбовців. Здебільшого вони були на військову тематику. Коли вирішили розширювати виробництво, на заваді стала повномасштабна війна. 

Марія Гльоза розповідає, що у лютому 2022 року вони жили в очікуванні війни, і в неї вдома була складена “тривожна валіза”. Її чоловік Андрій був прикордонником у Маріуполі та казав, що ситуація загострюється і потрібно бути готовими швидко евакуюватись із міста при потребі.

ARTнація з Маріуполя
Фото: Східний Варіант

24 лютого, у день народження Марії, росія почала повномасштабне вторгнення. Дівчина виїхала з Маріуполя разом із мамою та братом, її тато та чоловік залишились обороняти Маріуполь. Спершу Марія з родиною поїхали в Дніпропетровську область, де прожили три місяці.

“Третього або четвертого березня в наш будинок було попадання. У будинку залишалася моя бабуся, вона зараз тут з нами [в Івано-Франківську ред.]. Але на той час вона була там, і сказала, що по будинку було три прильоти кожного дня. І от після третього загорівся дах. Будинок, все, що було в ньому, згоріло. Це і станки, і обладнання. Там просто стоять стіни, повертатися нікуди”, — розповідає Марія.

ARTнація з Маріуполя
Фото: Східний Варіант

У Маріуполі чоловік Марії отримав кульове поранення у ногу. На заводі Ілліча його прооперували медики. 12 квітня з території заводу він потрапив до ворожого полону. Під час перебування в Оленівському СІЗО лікарі сказали, що є загроза втратити ногу.

“Спочатку з чоловіком у мене був звʼязок. Потім, коли Маріуполь був вже у кільці, переписувались СМС. Він писав: “Я живий, все добре”. З 25 березня у мене не було з ним звʼязку. Я підтримувала зв’язок з його частиною і могла тільки дізнатись, чи потрапив він у “поганий” список, чи ні. Одного разу мені подзвонили та сказали, що його поранили. Пізніше подзвонила подруга з Маріуполя, яку вивезли на окуповану територію, та сказала, що бачила його серед полонених по новинах. Я подзвонила у частину, і його занесли в списки полонених”, – пригадує Марія події минулого року.

У червні минулого року чоловіка обміняли. Він подзвонив Марії й сказав: “Нас обміняли”. Пів року він проходив операції та реабілітацію. Сьогодні Андрій продовжує  службу в Івано-Франківську. Тато Марії вийшов з Маріуполя самостійно, він продовжує проходити військову службу в Одеській області.

ARTнація з Маріуполя
Фото: Східний Варіант

До Івано-Франківська Марія з сім’єю приїхали 7 червня. Тут почали налагоджувати своє життя з нуля.

Перезапустити справу тата 

Марія розповідає, що коли вона з сім’єю їхали до Івано-Франківська, то в дорозі шукали собі житло. Каже, що їхали у невідомість.

Одного разу у гості приїхав тато Марії та запропонував поновити діяльність з виготовлення деревʼяних сувенірів. Микола Воропай виграв грант  від Українського ветеранського фонду, гроші з якого пішли на перезапуск виробництва. Назву вирішили взяти нову – “ARTнація”. Старою назвою виробництва була “Велес”. Марія каже: “Ми вирішили, якщо все починається з нуля, то й назву треба нову”

ARTнація з Маріуполя
Фото: Східний Варіант

В Івано-Франківську майстерня знаходиться в промисловому районі. В асортименті “ARTнації” є підставки під телефон, брелоки, органайзери, ключниці, коробочки різного розміру, підставки під чашку, магніти. Цей список не є вичерпним, адже виробництво вдосконалюється й асортимент розширюється. 

ARTнація з Маріуполя
Фото: Східний Варіант

Сувенірні вироби Марія виробляє разом з чоловіком. Вони працюють над дизайнами виробів та створюють їх у своїй майстерні. Андрій допомагає у вільний від служби час.

ARTнація з Маріуполя
Фото: Східний Варіант

У Маріуполі була сформована база клієнтів, про вироби Миколи Воропая люди дізнавались від знайомих та друзів. Через “сарафанне радіо” люди дізнавались про “Велес”. В Івано-Франківську потрібно було з нуля шукати клієнтів, стукатись до людей і розповідати про свою роботу. 

“Залишились старі клієнти, які виїхали з Маріуполя. Вони замовляють в нас в інтернеті, і ми їм відправляємо. Співпрацювали ще з маріупольською крамницею, це сувенірна крамниця, яка знаходилась у “Вежі” в центрі. Вони виїхали й продовжують свою роботу в різних містах, але базуються в одному місті. Ми з ними співпрацювали й робили сувеніри на тематику Маріуполя”, — розповідає Марія. Також “ARTнація” співпрацює з “ЯМаріуполь”.

ARTнація з Маріуполя
Фото: Східний Варіант

Більшість сувенірів в асортименті “ARTнації” мають патріотичну тематику. Андрій Гльоза, чоловік Марії, зазначає: 

“Нам не складно зробити комусь тематичний подарунок для якогось міста. Або коли хтось каже, що потрібен певний логотип на підставку під чашку. Я на свої прикордонні частини дуже багато робив продукції. У нас є свої логотипи, Марія як дизайнер їх підставляла, і все це гарно виглядає. Людям подобається, тому що це індивідуальне і ніхто таке не робить”.

ARTнація з Маріуполя
Фото: Instagram “ARTнації”

В Івано-Франківську продукцію “ARTнації” можна придбати в кафе “Dusha”, яке відкрила маріупольчанка Тетяна Васильєва. Її історію Східний Варіант записував раніше, читайте "Спільнота Відновлення": як маріупольчанка відкрила кав’ярню "Dusha" в Івано-Франківську

Станки, які чекають

У майстерні є деякі станки, якими вміє користуватись лише Микола Воропай. Марія каже, що цей бізнес — це любов її тата і після закінчення війни він обов’язково повернеться до нього. Андрій розповідає, що станки, якими вміє користуватись його тесть, створюють об’ємні картини. Їх Микола створював ще в Маріуполі. 

“Він робив картини з буку, вони ніби в 3D. Об’ємні картини я не вмію робити, це вміє тільки тато”, — каже Марія.

ARTнація з Маріуполя
Фото: Східний Варіант

Створення шевронів

В Івано-Франківську Марія та Андрій почали створювати шеврони. Закупили для цього спеціальний станок. Спочатку Марія створює макет дизайну для патча, потім її брат Ярослав переробляє його під вишивку і в спеціальній програмі задає рух голки для створення малюнка. Марія каже, що її брат в 15 років навчився створювати макети для шевронів і докладається до розвитку сімейного бізнесу.

ARTнація з Маріуполя
Фото: Східний Варіант

“На флешку загрузив файл, вставив в станок і він виконує те, що йому програма задає. Там є 15 кольорів, які машинка може вишивати. І воно само робить, тільки слідкуєш і обслуговуєш машинку і заправляєш нитку, якщо треба”, — розповідає Андрій.

Справу з вироблення шевронів назвали “Маяр” від імен Марія та Ярослав. В асортименті різні шеврони, як для військових, так і патчі, які можуть носити цивільні.

Марія та Андрій стали амбасадорами “Спільноти Відновлення” та лауреатами відзнаки “Незламні зі сходу”!

ARTнація з Маріуполя
Фото: Східний Варіант

Вироби “ARTнації” можна переглянути на сторінці в Instagram. Шеврони можна подивитись тут.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
13 Травня Понеділок
12:11

В окупованому Сорокиному на Луганщині прилетіло по складах БК загарбників

11:43

19 разів російська армія обстріляла Донеччину: постраждали три райони (фото)

10:59

Протягом доби на Донеччині 10 з 18 пожеж виникли через російські обстріли (фото)

10:44

За останні дні росіяни зруйнували та пошкодили щонайменше дев'ять домоволодінь у Невському

10:16

Знай наших Рекорд України та "золото": паверліфтери з Мирнограда взяли участь у чемпіонаті Європи

09:44

Російська армія завдала авіаційних ударів по Твердохлібовому та Білогорівці на Луганщині

08:59

На Донеччині російські загарбники вбили двох людей: ще двох поранили

08:52

Сили оборони знешкодили ще 1 740 окупантів і 31 ворожий танк

08:14

Уночі російські війська обстріляли Селидове ракетами С-300 (фото)

12 Травня Неділя
22:49

На ТОТ Луганщини в ДТП загинуло двоє дорослих, 4 дітей постраждали

22:38

Військова авіація України завдала за добу ударів по 15 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

22:28

У Харкові переселенці з Луганщини отримали понад 140 наборів гумдопомоги

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: