"Спосіб висловитися фарбами": чому дітям з прифронтової зони важлива арттерапія

Терапія малюванням для дітей, що живуть в «сірій зоні» — можливість впоратися зі стресом і усвідомленням постійної загрози. Розповідаємо, як волонтери допомагають малюкам прифронтових міст пройти психологічне розвантаження.

Діти, які живуть поблизу постійних обстрілів. Вони — найменш захищені у всіх сенсах. Все беруть близько до серця, але часто не хочуть або не можуть проговорювати свої страхи ні батькам, ні вчителям в школі. Навіть психологам не завжди вдається їх розговорити.

Тому волонтери Благодійного фонду «Голоси дітей» придумали для них заняття, завдяки якому маленькі жителі зони зіткнення можуть висловитися, не промовляючи слів.

Олена Розвадовська. Фото надано Оленою Розвадовською

«Це не психологічна консультація, коли психолог працює з певної проблеми. Це не лікування, ми не ліземо дитині в голову», — розповідає голова фонду Олена Розвадовська.

За її словами, головне завдання — дати дитині можливість показати свої емоції через малюнок.

«Це давно апробована методика, коли ми дитині пропонуємо чистий аркуш, фарби та конкретно їй присвячуємо годину роботи. І вона знає, що на цьому аркуші паперу фарбами може творити та розповідати те, що іноді навіть в слова не лягає. Це методика, за якою ми працюємо з дітьми для того, щоб прийняти їх стан, проблеми. Можливо страхи, які вони через роботу з фарбами та артматеріалами легше відкриють, ніж в розмові з психологом», — пояснює Олена.

Ось уже рік програма арттерапії працює в трьох населених пунктах: у Золотому Луганської області, Світлодарську і в невеликому селищі Південне під Торецьком. Зараз в програмі бере участь 20 дітей. Кожен повинен пройти мінімум десять занять, це близько трьох місяців.

«Заняття проходять в локаціях, до яких мають доступ наші координатори. Це може бути дитячий центр, хаб або щось подібне. Наприклад, у Світлодарську — це місцевий молодіжний клуб, з яким ми співпрацюємо. А в Золотому — приміщення, яке належить школі», — розповідає Олена.

Фото надано Оленою Розвадовською

Координаторів, які працюють з дітьми, фонд знаходить там же, на місцях. Кожного координатора курує психолог. Психолог рекомендує, як підтримати дитину, як не ранити її.

Все відбувається в легкій невимушеній манері, але є певні обмеження. Наприклад, не фотографуються обличчя дітей, щоб не змушувати їх ніяковіти, не наражати на зайвий стрес.

«Це психосоціальна робота, пов'язана з творчістю. Вона дуже рекомендується тим дітям, які живуть в умовах постійного стресу. Тому що, як би люди не говорили, що вже звикли (а люди часто говорять, що вже “звикли до війни”, діти вчаться в школі й так далі), до такого неможливо звикнути», — пояснює голова фонду.

Вона підкреслила, що в умовах хронічного стресу психіка може навіть більше постраждати, ніж у разі яскравої короткої стресової події. І в такій ситуації людині особливо потрібна підтримка.

Така робота, стверджує Олена, важлива не тільки для дітей, але і їхніх батьків:

«Важливо розуміти якісь базові моменти того, що дитина потребує нас, нашої уваги. Якщо вона багато мовчить і не хоче нічого розповідати, не треба за це на неї кричати або карати. Дайте їй папір і фарби, нехай малює. І не хвилюйтеся, якщо вона буде користуватися тільки чорним або тільки червоним кольором. Це просто кольори, нехай малює».

Фото надано Оленою Розвадовською

Олена підкреслює, що роблять вони все це, переважно, на пожертвування простих людей. Закупівля фарб і паперу, час координаторів — на всі подібні витрати кошти збираються в соціальних мережах. Ні великих меценатів, ні постійної грантової підтримки на це немає.

«Це не організація, яка витрачає якісь божевільні гроші на логістику, на офіси. Ми цього всього уникаємо. Ми намагаємося спрямувати ресурс на те, що може принести користь дитині. Тобто на сам продукт, на програму.

Одного разу ми отримали грант від однієї міжнародної організації, але ми не орієнтуємося на це. Якщо буде грантова підтримка, то ми будемо раді. Якщо ні, то попросимо грошей в соцмережах і нас завжди підтримають люди», — розповідає Олена.

Фото надано Оленою Розвадовською

Також, для збору коштів фонд влаштовує аукціони в соціальних мережах.

«Перед Різдвом ми влаштували такий аукціон. Через Фейсбук продавали вироби наших підопічних дітей. І залучили до цього людей, у яких велика підписка, які знамениті. Такі, як Олег Сенцов, Яніна Соколова, голова МЗС Дмитро Кулеба і дуже багато інших. Всі вони нас підтримали.

Завдяки тому, що вони розмістили у себе оголошення про аукціон, ми продали поробки та найбільша ставка була 5000 гривень. Саморобку купила жінка з Польщі.

Всі ці гроші ми витрачаємо безпосередньо на реалізацію програми. Таким чином ми продовжуємо життя цієї програми як можемо», — говорить вона.

У поточному 2021 році «Голоси дітей» запланували відкрити ще три точки в прифронтових населених пунктах. І, як каже Олена Розвадовська, не збираються зупинятися на цьому.

Читайте також: В'язаний Бичок як крок до арттерапії. Для чого Олег Сенцов і Яніна Соколова «постять» фото малюків Донбасу

Фото надано Оленою Розвадовською

Последние новости

  • Війна з РФ

Кривава провокація росії: що сталося 9 травня 2014 року в Маріуполі

10 років тому, 9 травня 2014 року, проросійські силовики намагалися захопити будівлю міського управління внутрішніх… Read More

5 години назад
  • Війна з РФ

Маніпуляція історією, або як росіяни присвоюють собі "велику перемогу"

8 травня в Україні відзначається День памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні… Read More

1 день назад
  • Суспільство

Вступ із ТОТ у 2024 році: що треба знати

Якою буде вступна кампанія для абітурієнтів із тимчасово окупованих територій? У які українські заклади вищої… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

Володимир Рибалкін: досьє начальника Святогірської міської військової адміністрації

Рибалкін Володимир Миколайович родом з Донеччини. Учасник АТО, активіст та волонтер. Відомий як журналіст-антикорупціонер та… Read More

3 дні назад
  • Війна з РФ

Незламні, нескорені, неспинні: 10 років із заснування бригади "Азов"

5 травня 2014 року в Бердянську був створений батальйон патрульної служби міліції особливого призначення «Азов».… Read More

4 дні назад
  • Суспільство

Ім’я, яке російська імперія та радянська влада хотіли забути: історія Олексія Алчевського

Олексій Алчевський — український банкір, фінансист-реформатор, промисловець, меценат, засновник гірничих і металургійних підприємств на Донеччині… Read More

5 днів назад

This website uses cookies.