UA
RU UA
28 Листопада 2022, 16:00
3390
Унікальне місце під загрозою закриття. Як акваріум у Краматорську справляється з реаліями війни
Історія

Унікальне місце під загрозою закриття. Як акваріум у Краматорську справляється з реаліями війни

Краматорчанин Роман Дубінін з дитинства захоплювався підводним світом і його жителями. Його хобі розділила дружина Ірина Артьомова. Разом вони відкрили у Краматорську справді унікальне місце — акваріум «Дивовижні рибки» з десятками видів риб з різних куточків нашої планети. Але війна все змінила: заклад страждає від обстрілів, а через перебої з електрикою складно підтримувати оптимальну температуру і рівень кисню в акваріумах.

Зараз заклад закритий для відвідувачів, але подружжя продовжує доглядати за рибами, а також приймає риб, птахів і земноводних від краматорчан, що вимушені покинути місто.

«Східний Варіант» поспілкувався з Іриною про виклики, які війна кинула родинній справі й про те, як вони борються за збереження акваріума.

Кожен акваріум — унікальна біосистема

Роман та Ірина відкрили свій заклад «Дивовижні рибки» у вересні 2020 року, в часи карантину і COVID-19. Це сталося після того, як родина відвідала Італію та акваріум у місті Генуя, що вважається другим за величиною у Європі.

акваріум у Краматорську
Ірина та Роман з донькою в акваріумі / Фото: надане Іриною Артьомовою

«Ми провели там майже цілий день і були вражені тим, наскільки різноманітна природа нашої планети. І ми захотіли створити щось подібне у нашому місті, щоб українці могли побачити цю красу вдома», — розповідає Ірина Артьомова.

Пандемія кинула багато викликів, але потрохи родинна справа розвивалася. У краматорського акваріума з’явилися постійні клієнти. Особливо подобалося спостерігати за підводними жителями дітям, у заклад часто приходили цілими родинами.

За бажанням відвідувачі акваріума могли просто насолодитись підводними видами, відпочиваючи у кріслі, або прослухати пізнавальну екскурсію. Кожен тут знаходив щось для себе.

акваріум у Краматорську
Фото: надане Іриною Артьомовою

Також в закладі проводилися екскурсії для школярів з інших міст та сіл. 

«Ми хотіли розвивати свій акваріум, як пізнавальний заклад, де можна було б дізнатися про природні екосистеми та про їхні особливості. У нас шість великих акваріумів, в кожному майже по дві тонни води. І кожен з них — це окрема біосистема», — пояснює Ірина.

Так, один акваріум відтворює підводний світ ріки Амазонка, інший — африканського озера Танганьїка, третій — морську екосистему. Відповідно, риби та водорості там зовсім різні.

акваріум у Краматорську
Фото: надане Іриною Артьомовою

«Дітям ми розповідали, чому шкідливо забруднювати довкілля пластиком, який через річки може опинитися в океані та принести шкоду його мешканцям», — каже жінка.

Також в акваріумі подружжя проводилися реабілітаційні заняття з дітьми з Центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Донбас».

Прихистили риб з усього міста

Коли 24 лютого почалося повномасштабне вторгнення росії, родина вирішила залишитися у місті та доглядати за своїми улюбленцями. Вони розуміли ймовірні ризики, тому одразу купили бензиновий генератор та паливо для нього на перший час.

Але це була не єдина проблема. Через бойові дії порушилася логістика товарів, необхідних для акваріумів. Перш за все, кормів, але також катастрофічно не вистачало вітамінів, солі та інших речовин, необхідних для певних акваріумів.

«Корали, наприклад, харчуються кальцієм і магнієм, тому необхідні різноманітні мікроелементи для підтримки балансу речовин у воді», — каже Ірина.

акваріум у Краматорську
Фото: надане Іриною Артьомовою

З перших тижнів вторгнення акваріум «Дивовижні рибки» став прихистком для риб, чиї господарі були вимушені евакуюватися і не могли забрати акваріуми з собою. Роману та Ірині часто дзвонили люди й просили залишити у них своїх риб, а подружжя не могло відмовити.

Ці ж люди віддавали свої запаси корму та інших необхідних речей для акваріума. Це допомогло протриматися у час, коли з глобальною логістикою були проблеми.

Окрім рибок, в приміщенні акваріума з’явилися також тритон і черепаха, яких люди також не могли забрати з собою. А сусідній зоомагазин віддав подружжю своїх хвилястих папуг на додачу до вже трьох наявних у них видів цих птахів.

акваріум у Краматорську
Фото: надане Іриною Артьомовою

«Кількість великих риб збільшилась десь до 500. А маленьких навіть неможливо підрахувати. І кількість зростає, бо наші власні рибки продовжують жити у своїх біологічних циклах, зокрема, заводять потомство», — зазначає Ірина.

Одного дня приміщення акваріума також постраждало і від російських обстрілів. Від прильоту неподалік будівлі у приміщенні пошкодило двері та вікна — зараз вони забиті шматками ДСП. Проблему допомогла вирішити міська влада. 

акваріум у Краматорську
Фото: надане Іриною Артьомовою

Але поки що родина з міста не їде, адже треба доглядати за своєю справою, на яку вони витратили стільки сил. Ірина з донькою раніше тимчасово виїжджала з міста, коли була висока загроза окупації, але згодом повернулась і продовжує допомагати чоловіку.

Потрібен генератор

Останнім часом доглядати за всіма мешканцями акваріума стало складніше. Через російські обстріли в Україні тривають кількадобові відключення світла. А в акваріумах потрібно підтримувати постійну температуру. Так, наприклад, в акваріумі, що відтворює підводний світ Амазонки, температура має триматися на рівні 25-26 градусів.

Раніше родина, хоч і з труднощами, але обходилася одним бензиновим генератором. Але кожен акваріум потребує фільтрації, аерації (насичення повітрям) та обігріву, а в «Дивовижних рибках» їх вісім.

акваріум у Краматорську
Фото: надане Іриною Артьомовою

«Ми по черзі підключали кожен акваріум до живлення від генератора. Також пробували під'єднати морозильні камери, де зберігається корм для риб, але його одразу ж вибивало», — каже Ірина.

До речі, цей же генератор дозволив деяким краматорчанам зарядити телефони, коли світла не було дві доби. Люди бачили, що заклад відкритий і йшли заряджатися.

Зараз «Дивовижні рибки» потребують допомоги — ще одного генератора, що заряджається від мережі. 

«Ми розуміємо, що далі перепади можуть бути ще серйознішими та що все тільки починається. Тому хочемо звернутися до якихось міжнародних фондів чи організацій по допомогу. Ми розуміємо, що життя людей важливіші за рибок, але, можливо, знайдеться хтось, хто зможе нам допомогти. Ми трималися дев’ять місяців і зараз все це кинути буде дуже важко. Серце крається», — зізнається Ірина.

акваріум у Краматорську
Фото: надане Іриною Артьомовою

Ціна на генератори, які хоче придбати подружжя для свого акваріума, стартує від 50 тисяч гривень. І це станом на зараз непід’ємна сума для родини.

Ірина та Роман зверталися по допомогу до української зоозахисної організації UAnimals на початку вторгнення. Організація відгукнулась і допомогла з кормами. Коли у Краматорську надовго зникло світло, родина знову звернулася до організації з приводу евакуації акваріума. Але реалізувати це дуже складно.

«Наші акваріуми такого розміру, що це фізично не можна зробити. Це мають бути якісь контейнери, де в процесі транспортування буде підтримуватися оптимальний рівень кисню і температури. Також ми не можемо перевозити усіх риб разом, бо великі з’їдять малих», — розповідає Ірина.

акваріум у Краматорську
Фото: надане Іриною Артьомовою

Вона також додає, що якщо зараз риб евакуюють, то зрозуміло, що потім назад їх не повернуть. Унікальне місце, створене парою власноруч у Краматорську, буде втрачене, можливо, назавжди.

«Раніше ми обходилися своїми силами. І силами людей, що допомагали нам — люди, що залишили нам своїх рибок, потім, коли запрацювала пошта, відправляли корми з-за кордону. Після останніх проблем зі світлом ми майже опустили руки, але так вийшло, що люди активно відправляли нам гроші — по 20, 50, 100 гривень. І ми вирішили далі боротися, закупили бензин, запустили генератор…», — каже Ірина.

Скільки ще вони зможуть триматися у такому режимі, невідомо. Якщо ви хочете і можете допомогти родині зберегти акваріум, ми залишимо номер картки:

4731 2196 4046 2580

Артьомова Ірина

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
09 Травня Четвер
00:59

Антифейк Кривава провокація росії: що сталося 9 травня 2014 року в Маріуполя

Кривава провокація росії: що сталося 9 травня 2014 року в Маріуполя
08 Травня Середа
23:39

Вибухотехнічні підрозділи поліції отримали для прифронтових регіонів автомобілі від Уряду Німеччини (фото)

23:20

23 ОМБр та СБУ показали спільну роботу по російських окупантах в районі Очеретиного (відео)

22:46

Загинув на війні: Покровська громада простилась із Дмитром Лисенком (фото)

22:06

Цьогоріч Україна має отримати 16 мільярдів євро у межах програми Ukraine Facility

21:48

Очільник ПЦУ Епіфаній отримав почесну відзнаку за розвиток Луганщини (фото)

20:59

Газовики зі Слов'янська здали кров для захисників України

20:46

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України розділять на два окремих міністерства, — нардеп Фролов

20:30

Завтра у Харкові переселенці зможуть поспілкуватися з пенсійниками Луганщини

19:58

56 ворожих атак відбили українські захисники на Авдіївському та Бахмутському напрямках

19:32

Луганські прикордонники показали, як дронами нищили та ранили російських окупантів (відео)

18:58

На Донеччині знешкодили 40 вибухонебезпечних предметів (фото)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: