Якою буде зима в Слов'янську? Вадим Лях про ситуацію в місті

Усе ближче опалювальний сезон. Як місто готується до цього періоду “Східному Варіанту” розповів голова міської військової адміністрації Вадим Лях.

Слов'янськ. Зима близько

З кожним днем ​​все ближче та ближче холоди та початок опалювального періоду. Рішення про початок та закінчення опалювального сезону ухвалюється місцевою радою за умови, що середньодобова температура повітря на вулиці перестає підійматися вище за 8 градусів за Цельсієм, і така ситуація протримається хоча б п'ять днів. Ця норма діє на підставі пункту 5 “Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води та водовідведення”, затверджених Постановою КМУ № 630 від 21.07.2005 року.

У нашому регіоні традиційно такий період настає у середині жовтня, тобто вже за місяць. Хоча у Слов'янську вже й зараз уночі повітря остигає до 5-6 градусів, а вдень довгий час тримається не вище десяти.

Фото: v-variant.com.ua

Уже не за горами ті дні, коли жителям Слов'янська — як мешканцям багатоповерхівок, так і приватних будинків, доведеться всерйоз замислитись про підготовку до опалювального сезону в умовах війни. Як це відбуватиметься, адже по всій області немає газу, постійні перебої з електрикою та водою? 

Містом періодично ходять чутки, що можуть дати газ в окремих районах, що дрова, як паливо будуть роздавати як гуманітарну допомогу. Однак ці чутки далекі від правди. Керівник міської військової адміністрації Вадим Лях в інтерв'ю “Східному варіанту” пояснив, яка насправді склалася ситуація.

Бути чи не бути воді у Слов'янську?

Одним із приводів чуток, що у Слов'янську життя налагоджується навіть попри близькість до фронту, стало поновлення центрального водопостачання. Справді, приблизно місяць тому у багатоповерхівках з'явилася вода. Але голова ВА говорить, що це може бути ненадовго.

Ми бачимо, що подача води в Донецькій області залежить насамперед від подачі електрики. Можливості її постачати з пункту А до пункту Б.

Коли під обстріл потрапляють лінії електропередач, фільтрувальні станції, то зникає і вода. Тому гарантувати, що у цьому плані у нас все буде гаразд, ніхто не може”, — каже Вадим Лях.

Розуміючи, що морози не за горами, про опалювальний сезон варто задуматися насамперед тим, хто живе у багатоквартирних будинках. Бо навіть якщо зараз і є вода, як стверджує Вадим Лях, то у багатоповерхівках найближчим часом вона зникне з однієї причини — вони не опалюватимуться. 

“Це означає, що за мінусової температури порве всі труби не тільки в самому будинку, але і водоводи. Щоб цього не сталося, потрібно буде відключити воду по всьому місту. Найближчим часом водоканал розпочне консервацію подачі води до багатоквартирних будинків, щоб не допустити такого колапсу”, — каже міський голова.

Реалії опалювального сезону

Щодо опалювального сезону. Як розповідає Вадим Лях, люди вже зараз приходять до адміністрації, щоб стати в чергу за дровами.  

“Так, у нас передбачена роздача палива для незахищених категорій громадян. Але ми розуміємо, що не вистачить ресурсів для того, щоб усіх, хто перебуває в місті, безплатно забезпечувати дровами, вугіллям тощо. Газ, якщо буде, він з'явиться відразу в усіх містах області, оскільки система одна. Але зараз ми готуємось до того, що його не буде. Якщо ситуація зміниться, то ми швидко перебудуємо систему”, — зауважує Вадим Лях.

Слов'янськ. Вересень 2022 року. Фото: v-variant.com.ua

На цю мить місто зайняте підготовкою до забезпечення теплом критичної інфраструктури та спеціальних пунктів обігріву.

Мається на увазі, що усі наші лікарні, що працюють, (а їх дві — на вулиці Василівській, як пункт обігріву, та на вулиці Шевченка, яка виконує функції основної лікарні) будуть оснащені цим обладнанням. Ну і пологовий будинок також буде обладнано такою котельнею”, — пояснює голова військової адміністрації.

Усе це робиться для того, щоб у разі виникнення проблем, наприклад з електрикою, була можливість нормальної роботи необхідних служб. Якщо проблеми з електрикою будуть тривалими, щоб люди могли використовувати такі місця для обігріву.

Подібних пунктів обігріву у місті буде десять. Окрім лікарень це будуть дитячі садки та школи. У разі форс-мажорів у таких пунктах люди зможуть перебувати або до усунення несправностей, або до евакуації у безпечне місце.

Фото: v-variant.com.ua

“І повторю, якщо з'явиться можливість дати газ, то його обов'язково дамо. Бо все, що зараз робиться котельні, обладнання пунктів обігріву, закупівля альтернативного палива, це все в рази дорожче та довше, ніж подача газу, якщо буде така можливість”, — додає Вадим Лях.

Як каже голова військової адміністрації Слов'янська, навіть попри колосальні успіхи Збройних сил України на Харківському напрямку, все одно опалювальний сезон на Донеччині залишається під великим питанням. Тому міські служби роблять все для того, щоб місто без суттєвих втрат пережило цей складний період. 

Однак сьогодні для жителів міста найкращим виходом із ситуації, як і раніше, залишається евакуація. 

Фото: Слов'янська МВА

Цими днями у місті триває безплатна евакуація до безпечних місць України.

За інформацією міської влади, на сьогодні для жителів громади доступні такі безплатні напрямки:

  • Кіровоградська область приймає жителів Донеччини з безплатним розселенням, організацією харчування та соціальними виплатами.
  • Ті, хто має закордонні паспорти та право виїзду за кордон, можуть скористатися можливістю перезимувати у Франції.
  • Сім'ї з трьома та більше дітьми можуть розраховувати на безплатний хостел у Києві з харчуванням та соціальним супроводом.
  • Жителів громади, які самостійно визначились із місцем тимчасового розміщення, довеземо до Покровська та посадимо у потяг до Львова.

Запис на всі рейси — за телефонами гарячої лінії:

***

Последние новости

  • Суспільство

"Віджим квартири за несплату комунальних". Як росіяни привласнюють житло українців в окупації на сході України

На тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей розпочалася нова хвиля “націоналізації” житла українців. Так… Read More

11 хв. назад
  • Війна з РФ

Східний Варіант запускає нову відеопрограму "Варіанти"

«Варіанти» — нова YouTube-програма Східного Варіанта, де ми розбиратимемо фейки, боротимемося з дезінформацією й відновлюватимемо… Read More

3 години назад
  • Суспільство

Суперлюди України. Як на Львівщині протезують та реабілітують українських ветеранів

14 квітня минув рік із відкриття центру «Superhumans». У ньому безплатно надають послуги з протезування,… Read More

1 день назад
  • Суспільство

Перша масова громадська організація Донеччини: історія Донецького Товариства української мови ім. Т. Шевченка

Ще за півтора року до настання української незалежності в Донецьку запрацювала організація, члени якої виступали… Read More

1 день назад
  • Суспільство

Український мітинг 28 квітня 2014 року в Донецьку: як це було та як про це брехали росіяни

10 років тому в Донецьку відбувся останній станом на зараз мітинг на підтримку України. Він… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Історія Вепрейського та Чиркова, або як українці відкрили Донецький вугільний басейн

У 1721 році ландрат Микита Вепрейський та комендант Бахмутської фортеці Семен Чирков уперше взяли проби… Read More

3 дні назад

This website uses cookies.