UA
RU UA
02 Лютого 2024, 14:39
10962
Морок холоду та виживання: як проходить зима в окупації на сході України
Життя в окупації

Морок холоду та виживання: як проходить зима в окупації на сході України

У суворий зимовий холод, коли мороз пронизує кожну щілину, життя на тимчасово окупованих територіях стає справжнім випробуванням. Окупаційна влада дарує лише порожні обіцянки, залишаючи місцеве населення на межі виживання. Люди вимушені перебувати в напівзруйнованих будинках і самостійно шукати засоби обігріву.

В яких умовах жителі окупованих територій Донеччини та Луганщини змушені переживати зиму? Про це детально розповість Східний Варіант.

зима в окупації на сході_07
Місцеві на Луганщині встановлюють буржуйки у квартирах аби зігрітися. Фото: Вісті

Реалії окупованої частини Донеччини

Через дефіцит кваліфікованої робочої сили та відсутність фінансових вкладень для підтримки інфраструктури, значна частина населення міст на тимчасово окупованій частині Донецької області залишилася без тепла. На окупованій частині Донеччини не працює близько 111 котелень. На теплотрасах фіксується значна кількість проривів, проте окупаційна адміністрація не поспішає вживати заходів щодо їх ремонту. Про це Центр Національного Спротиву повідомляв ще у грудні. 

Чи змінилася ситуація зараз? Ось що про це пишуть місцеві жителі в соціальних мережах:

“Зараз у Донецьку немає опалення. У квартирах лютий холод. Можете собі уявити, скільки літніх людей помре від переохолодження і простудних захворювань?”.

“Світла немає, опалення немає, але нічого дивного. Ми живемо, і це вже добре”.

“Макіївка, сел. Ханженкове. Північний уже тиждень без світла. Селище без газу, а отже всі люди, що живуть тут, сидять у холоді й темряві, не можуть приготувати їжу. Діти вже похворіли”.

скріншоти
Скріншоти з соцмережі Х і Телеграм каналів “Трибун. Схід”, “Красногоровка чат”

За словами місцевих жителів, окупаційна влада не виходить на зв’язок і не дає жодної конкретики, а пунктів обігріву або взагалі немає, або вони поза зоною досяжності для більшості районів.

“Уже просто сил немає терпіти це знущання, діти хворіють. До нас обіцяли прийти робітники. Понеділок і тиша. Обрізали труби й впоралися”, — обурюються мешканці мікрорайону Текстильник міста Донецьк.

зима в окупації на сході_05
Фото: Reuters, ілюстративне

“Допоможіть, будь ласка! Мікрорайон Текстильник, вул. Жарікова, ми без світла й опалення четверту добу, у квартирах менше ніж 10 градусів. Тут теж живуть люди. Діти замерзають. Про нас усі забули. Де пункти обігріву, де можна зарядити телефони? Ніхто не називає жодних термінів і прогнозів. Що нам робити? Ми вже не знаємо, до кого звертатися”, — пишуть в місцевому чаті донеччани.

скріншоти
Скріншоти із чату в Телеграм каналі “Жизнь в днр”

Не краща ситуація й в окупованому Маріуполі, де інфраструктура міста перебуває в критичному стані. Нещодавно зламалася котельня “Західна”, яка опалює будинки у Центральному районі. Упродовж опалювального періоду ця котельня неодноразово не працювала. Окупанти постійно там проводять “ліквідації аварійних ситуацій”. 

Як повідомляє Маріупольська міська рада, загарбницька влада вже вдруге не змогла підготувати до зими вцілілі райони міста, тому без тепла залишилися тисячі людей.

зима в окупації на сході_05
Фото: Маріупольська міськрада

“Вже просто немає нормальних слів на цю чортову котельню Західна. Щодня вона зупиняється, батареї знову крижані. Що це за знущання? Ще й плату зібралися брати?” — скаржаться маріупольці в місцевих спільнотах.

зима в окупації на сході_05
Житель Маріуполя біля вогнища. Фото: Маріупольська міська рада

Колапс з опаленням та обурення місцевих мешканців було настільки важко приховати, що окупантам навіть довелося зробити сюжет на одному з російських пропагандистських каналів. 

Проте він, безумовно, був викладений у стилі типових кремлівських оповідань, де обіцяли, що все буде налагоджено в найкоротші терміни. Реальність, як ми бачимо, зовсім інша.

скріншот відео
Скріншоти із Телеграм каналу Маріупольської міської ради

А що на окупованій Луганщині?

На тимчасово окупованих територіях Луганської області більшість багатоквартирних будинків залишається без опалення, внаслідок чого замерзають люди. За інформацією Центру національного спротиву, вже були навіть випадки смертей в регіоні.

“Однією з основних причин відсутності опалення є конфлікт між державним підприємством "Луганськгаз" і окупаційною адміністрацією, яка нібито не виплачує гроші за спожите блакитне паливо, що призводить до зупинки постачання газу. Обидві сторони конфлікту ігнорують проблеми мешканців і, фактично, займаються боротьбою за вплив”, — пишуть у ЦНС.

Наслідки прориву труб опалення в окупованому Луганську
Наслідки прориву труб опалення в окупованому Луганську, будинок по вулиці 30 років Перемоги. Фото з Телеграм-каналу “Трибун. Схід”

У тимчасово окупованому Лисичанську відсутнє централізоване опалення, про запуск якого російські загарбники заявляли ще у вересні, повідомляє Луганська обласна державна адміністрація.

“У багатоповерхівках деяких районів Лисичанська залишилось по 10-15% жителів. В районі колишнього заводу ГТВ в домівках досі відсутнє електро- та водопостачання. Про опалення вже ніхто не згадує”, — розповідає голова Луганської ОДА Артем Лисогор.

зима в окупації на сході_05
Фото взято із сайту Попасна.City

За словами самих лисичан, у квартирах продовжують вирізати батареї та труби опалення. І відбувається це як у центрі міста, так й в мікрорайонах ГТВ.

“Зателефонувала до Лисичанського центру. Мороз -11, воду привезли, бахи вдалині, продовжують різати опалення, у квартирах, куди немає доступу, поки нічого не роблять. Чекають на двері, будуть зрізати й одразу ставити нові”, — пише місцева мешканка в одному з чатів Лисичанська.

скріншоти
Скріншот з Телеграм-каналу “Лисичанськ NEWS”

Жителі Луганщини пишуть, що загарбницька влада вирізає батареї опалення у старих квартирах та дає обіцянки встановити нові протягом 2-3 місяців. Проте насправді виявляється, що вони здають ці батареї на металолом. 

скріншоти
Фото: Телеграм-канал “Трикутник”

Голова Луганської ОВА зазначає, що схожа ситуація спостерігається у Сєвєродонецьку та Рубіжному. У цих містах опалення надається лише в окремих будинках, близько 10% з яких отримують тепло від модульних котелень. Інші мешканці змушені самостійно шукати варіанти обігріву.

зима в окупації на сході_05
Фото взято із сайту Попасна.Сity

Навіть модульні котельні, встановлені окупантами на обраних ними об'єктах, не забезпечують належне опалення. Вони лише здатні підтримувати систему опалення, захищаючи її від розмерзання, але не надають достатньої теплової енергії для забезпечення комфортних умов проживання.

Жителька Сєвєродонецька опублікувала відео, в якому видно стан одного з під’їздів із підписом:

“Місто не готове до зими, нікого не хвилює, що у більшій частині району немає і не буде опалення. Люди живуть у зруйнованих і спалених будинках, без даху й вікон”.

скріншоти
Скріншоти з Фейсбук-спільноти “Сєвєродонецьк. Times”

З року в рік жителі тимчасово окупованих територій змушені переживати жорстку зиму без належного опалення у своїх будинках. Попри обіцянки та твердження окупаційної влади, реальна допомога та підтримка для населення залишаються лише марною надією. Люди вимушені вживати всілякі заходи для обігріву самостійно — від буржуйок до обігрівачів, щоб хоч якось витримати холодні ночі та морозні дні.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
04 Травня Субота
09:34

7 жителів Донеччини зазнали поранень внаслідок російських атак

09:16

Окупанти на Луганщині не виплачують гроші "мобілізованим"

08:50

На Лиманському напрямку росіяни атакували за підтримки авіації

08:23

За 3 травня росіяни вбили трьох жителів Донеччини

08:14

ЗСУ ліквідували ще 1260 окупантів

07:58

На Авдіївському напрямку українські захисники відбили 34 атаки ворога

03 Травня П’ятниця
22:46

Опендатабот: найбільше церков московського патріархату в Україні — на Донеччині

22:30

США не очікують обвалу української оборони найближчим часом, — NYT 

22:11

Росія зруйнувала та пошкодила в Україні понад 250 тисяч будинків, — Шмигаль

21:45

Українська авіація завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу росіян

21:32

Кільком колишнім рятувальникам з Маріуполя оголошені підозри у держзраді

20:57

Евакуаційний потяг відбув з Донеччини на Волинь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: