Дати "пташкам" нові крила: як волонтери з Маріуполя займаються ремонтом військових дронів

Дрони – нова зброя воєн 21 століття. Активно виявляти та долати ворога дрони допомагають й українським захисникам. Та через підбиття значна частина техніки потребує відновлення. “Східний Варіант” розповідає, як група волонтерів з Маріуполя займається ремонтом дронів, після чого ті знову продовжують допомагати нашій армії долати окупантів

У чому проблема?

Безпілотні літальні апарати вже довели свою ефективність під час війни, розв’язаної росією. Це дозволяє розвідувати ворожу територію, коригувати артилерію, відлякувати ворога. Та навіть за успішності роботи бувають випадки збиття та пошкодження. Позбуватися пошкоджених дронів не завжди вигідно, тому постає питання можливості ремонтування та відновлення “пташки” для подальшого використання українськими захисниками.

Джерело: спільнота Halabuda у Facebook

Яке рішення?

Андрій Гежа за професією інженер-радіотехник. Освіту отримав у Запорізькому національному технічному університеті. Разом з дружиною та дітьми до повномасштабної війни проживав у Маріуполі, займався допомогою військовим ще з 2014 року. Спочатку через волонтерський штаб “Новий Маріуполь”, а згодом й самостійно, у співпраці з іншими волонтерами та разом командою освітнього простору “Халабуда”. 

“Під час блокади Маріуполя ми, волонтери та небайдужі люди з проукраїнською позицією, згуртувалися з командою Халабуди. Ми допомагали військовим, поліції, госпіталям та мешканцям Маріуполя, що переховувалися в бомбосховищах їжею, водою, пальним, ліками.  Виїхати мені й частині команди з міста вдалося 16 березня”, – згадує Андрій події того часу.

Андрій Гежа з дружиною Іриною. Джерело: особиста сторінка Ірини у Facebook

Як тільки Андрій з іншими волонтерами опинилися на підконтрольній Україні території, відразу почали думати про допомогу військовим. Про необхідність  ремонту дронів зрозуміли ще в Маріуполі. Так зародилася ідея створити майстерню. Займатися відновленням безпілотних летальних апаратів почали з травня, коли вдалось підготуватися до такого роду роботи.

Як це працює?

Контакти з військовими збереглися ще з 2014 року. Завдяки комунікації вдалось домовитись про доставлення пошкоджених дронів до Запоріжжя, де й відбувався ремонт. Спочатку працювала тільки одна команда у Запоріжжі. Згодом процес ремонту довелось розширити – ще одна команда з’явилась у Черкасах. До місць ремонтування дрони доставляють військові, або пересилають Новою поштою.

Процес ремонтування дрона. Джерело: спільнота Halabuda у Facebook

“Кожного дня щось приїжджає. Частіше за все треба усувати наслідки падіння. Дрон падає, розбивається, від нього відвалюються деталі. Найважливіший елемент – це камера. Найчастіші проблеми з нею, та елементи корпусу теж ламаються. До того ж їх підстрілюють, всяке буває, та якщо можливий ремонт – їх везуть до нас”, – розповідає Андрій Гежа. 

На нові запчастини для дронів волонтери збирають з донатів. Джерело: спільнота Halabuda у Facebook

Андрій каже, за наявності всіх елементів ремонт одного дрону може займати півтори-дві години. Якщо ж потрібні інші запчастини, то часу витрачається більше. 

“Ті дрони, які сильно пошкоджені, яких немає сенсу ремонтувати, теж привозять нам військові. І надалі ми використовуємо їх для відновлення інших. Ну і звичайно трофейні від ворога теж бувають”, – розповідає Андрій.  

А це точно працює?

За період роботи з травня і до сьогодні команди волонтерів змогли відновити вже до двохсот дронів української армії. Робота продовжується постійно. Кожного дня привозять нову партію “пташок”, які потребують ремонту для подальшої роботи.

Зруйнована “пташка”, яка невдовзі буде відремонтована. Джерело: спільнота Halabuda у Facebook

Паралельно Андрій разом з командою Халабуди займається допомогою військовим на фронті – постачання теплого одягу, ліків, сухпайків,  засобів звʼязку, павербанків та інших речей, які зараз є найнеобхіднішими. На думку чоловіка, це зараз найважливіше. 

Робочий стіл для ремонтування “пташок”. Джерело: спільнота Halabuda у Facebook

Якщо ви бажаєте допомогти у відновленні дронів української армії або речами для військових, ви можете скористатися наступними реквізитами:

Карта: 5375 4115 0396 4681

PayPal: kalinagalinina@gmail.com

***

Поделиться
Опубликовано
Теги: Війна Донецька область ЗСУ Маріуполь Рішення для Донбасу Суспільство

Последние новости

  • Війна з РФ

Хмарне майбутнє сорокинських шахт: що відбувається з вугільними підприємствами окупованої Луганщини

Перші 100 днів минули з того моменту, як на окупованій Луганщині чергові ділки, які звуть… Read More

16 години назад
  • Освіта
  • Суспільство

Алчевськ. Історія українського міста

Одне з найменш знаних міст на Луганщині – це промисловий Алчевськ. За часів незалежності місто… Read More

20 години назад
  • Освіта
  • Суспільство

Бахмут. Справжня історія українського міста

Фортеця Бахмут – це словосполучення, яке не може лишити байдужим жодного українця. Місто, яке стало… Read More

22 години назад
  • Війна з РФ

Кривава провокація росії: що сталося 9 травня 2014 року в Маріуполі

10 років тому, 9 травня 2014 року, проросійські силовики намагалися захопити будівлю міського управління внутрішніх… Read More

1 день назад
  • Війна з РФ

Маніпуляція історією, або як росіяни присвоюють собі "велику перемогу"

8 травня в Україні відзначається День памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Вступ із ТОТ у 2024 році: що треба знати

Якою буде вступна кампанія для абітурієнтів із тимчасово окупованих територій? У які українські заклади вищої… Read More

4 дні назад

This website uses cookies.