"Хочу робити більше". Як волонтерка зі Слов'янська допомагає здавати кров та організувала благодійний фонд

Марія Берко з 2019 року шукає тих, хто хоче здавати свою кров для поранених військових. Однак донорство — це важливий, але не єдиний напрямок її волонтерства. Ще дівчина організувала благодійний фонд. Подробиці дізнався “Східний варіант”.

Знепритомніла, але не здалася

З чим найчастіше асоціюється волонтерство? Зазвичай це надання різних видів допомоги військовим та цивільним або збирання коштів на ті чи інші потреби. Для Марії Берко зі Слов'янська волонтерство розпочалося зі здавання крові.

До 2019 року Маша жила у Слов'янську, займалася спортом — тайським боксом. Брала участь у пошуках останків загиблих у Другій світовій війні військових. Її тренер на той час — відомий у місті волонтер, пошуковик, керівник “Асоціації дослідників військово-історичної спадщини “Плацдарм”, місії Чорний тюльпан та пошукового проєкту “Евакуація 200”. 

Фото Олексія Юкова

2019-го Марія переїхала до Києва, вступивши до Національного університету біоресурсів та природокористування. Однак, перебуваючи далеко від Слов'янська, вона не забувала свого наставника, який, як вона каже, завжди виховував у своїх учнях дух патріотизму.

Їй вдалося організувати два збори коштів на пальне для “Евакуації 200”. 

Писала про особисту історію. Говорила, що у складі даного екіпажу працюють дуже дорогі й близькі мені люди, що вони на Донбасі, що я з Донбасу, як усе це важливо особисто для мене... І мені відправляли зовсім незнайомі люди по 2-3 тисячі одразу, хтось скидав 10-15 грн, але потім писали повідомлення з безцінними словами підтримки”, — згадує Марія.

Фото Олексія Юкова

А на новому місці Маша відкрила для себе донорство як ще один вид волонтерської допомоги. Сталося це несподівано, дівчина просто натрапила на оголошення в соцмережах, що пораненим військовим терміново необхідна кров. 

Маша пішла до шпиталю наступного дня.

Але після того, як у мене взяли кров, я знепритомніла. Виявилося, що маю низький гемоглобін, мені не можна бути донором. Тоді я подумала, раз я сама не можу здавати, то шукатиму тих, хто може”, — каже Марія.

Уже тоді Маша знала, що пов'яже з донорством якщо не все своє життя, то присвячуватиме йому якомога більше часу.

“Так вийшло, що я почала близько спілкуватися з керівником центру крові. Я запропонувала у себе в університеті провести таку презентацію. Керівництво університету підтримало цю ідею. З того часу в університеті ми організували вже кілька хвиль здавання крові”, — додає Маша.

Так почалося тісне співробітництво волонтерів та Центру крові при Головному військовому клінічному шпиталі.

До того ж в процесі пошуку потенційних донорів у Маші та її соратників вже виробилася певна процедура, за якою людину можуть залучити або не залучити до здавання крові.

“Не всі люди знають, що до здавання крові потрібно підготуватися. Наприклад, не вживати молочних продуктів за дві години, не пити алкоголь за дві доби й так далі. Часто люди, які вперше приходять здавати кров, просто не підготовлені, оскільки не читали вимоги. І, умовно, якщо прийдуть сто людей, то з них виберуть щонайбільше десять”, — пояснює Марія.

Щоб завжди бути на зв'язку з тими донорами, які вже не раз здавали кров і знають усі правила, волонтери створили свою базу донорів, де люди реєструються, залишають свої дані.

У нас у цій базі точно є тисяча людей. Ми розробили гугл-форму, яку бачимо лише ми. І надсилаємо її на заповнення. А потім ще надсилаємо розроблену нами пам'ятку донора. Раніше ми шукали донорів через телеграм-канали, соцмережі, просто особисті знайомства. Зараз достатньо просто зазирнути у базу та обдзвонити людей. Зібрати, наприклад, за годину двадцять людей не є проблемою зараз”, — розповідає Марія.

Водночас Маша робить акцент на тому, що кров не беруть про запас, а лише за потребами. У крові є термін придатності. Тому її потрібно використовувати за один-два дні. Це залежить від кількості поранених.

Сьогодні хірург може сказати, що є п'ятеро поранених, а завтра п'ятдесят. Усе залежить від ситуації у шпиталі.

Завжди найзатребуваніші типи крові — перша позитивна і друга позитивна. Це найпоширеніші групи, тому така кров потрібна постійно. Найрідкісніша — четверта негативна. Її практично неможливо знайти.

Едельвіра

Однак сьогодні донорство не єдине, чим займається Марія зі своїми однодумцями. Після відкритого нападу росії на Україну через інтенсивні бої потреба в донорській крові звичайно не зменшилася. Але зараз, каже Марія, зросли потреби військових на фронті. І крім донорства хотілося б допомагати чимось ще. 

“Тому вирішили організувати благодійний фонд, який ми назвали “Едельвіра”. До того ми вже збирали гроші на каски, аптечки, які передавали Київській теробороні. Скидалися на допомогу евакуації загиблих. Тобто не концентрувалися лише на здаванні крові. І зрештою офіційно зареєстрували фонд, щоб робити все більш організовано”, — пояснює Марія

Назва “Едельвіра”, як пояснює Марія, утворилася від назви гірської квітки Едельвейс та освіченого від неї жіночого імені.

Зараз у фонді поки що лише два представники — сама Марія та її подруга Мирослава.

“Один з наших друзів купив марки “Російський військовий корабель” і запропонував провести аукціон. А гроші використати на допомогу військовим. Наразі ми збираємо кошти для технічного забезпечення саперам. Потрібно було чотири тисячі гривень. Нині є вже тринадцять. Решту коштів, звісно, ​​теж використовуємо потреби військових. Є знайомі, які служать сході. Вони вже готують списки того, що їм необхідно”, — розповідає дівчина.

Як каже Маша, одна з великих цілей — придбання автомобіля для військових. Отже, аукціон це лише перший етап.

Ті, хто хоче допомогти Благодійному фонду “Едельвіра” можуть перераховувати кошти на банківську картку: 4149609014002077 

Якщо хтось має бажання спробувати себе як донора, то для цього потрібно звернутися в інстаграм профіль волонтерів.

Потенційні донори повинні зауважити, що до здавання крові потрібно підготуватися.

  • Не вживайте алкоголь за 48 годин до здавання крові
  • Відмовтеся від жирної, смаженої, копченої, молочної їжі, вживайте менше солі напередодні
  • Виспіться і з'їжте легкий сніданок
  • Не паліть за годину до здавання крові
  • Не здавайте кров, якщо відчуваєте озноб, запаморочення, головний біль або слабкість
  • Утримайтеся від прийому аспірину, анальгіну та ліків, що містять аспірин та анальгетики за 72 години до здавання крові
  • Перед здаванням крові відверто відповідайте на запитання лікаря та не приховуйте інформацію.

Последние новости

  • Спільнота Відновлення
  • Суспільство

"Моє хобі перетворилося у роботу, яку я люблю": як донеччанка створює розписні шовкові вироби в Ірпені

Світлана Рибалко — родом зі Словʼянська. Вже понад 18 років вона створює розмальовані шовкові хустки,… Read More

9 години назад
  • Суспільство

Марина Богун: досьє соціальної підприємниці, співачки та засновниці ГО, яка допомагає жінкам та дітям з Луганщини

Марина Богун — соціальна підприємниця, волонтерка, громадська діячка з Луганщини. Крім цього — експертка з… Read More

10 години назад
  • Війна з РФ

"Тримаюсь тільки надією, що син повернеться й обійме мене": у Києві відбувся масштабний мітинг на честь полонених захисників України

Учора в Києві відбувся масштабний мітинг рідних полонених українців та небайдужих громадян. Для того, аби… Read More

11 години назад
  • Суспільство

"Пліч-о-пліч": як у столиці працює Центр підтримки ВПО Волноваського району

Яку допомогу переселенці з Волноваського району отримують у Центрі підтримки ВПО «Пліч-о-пліч»? У яких містах… Read More

13 години назад
  • Суспільство

Ольга Семибратова: досьє волонтерки з Донеччини та засновниці БФ "Сила Жінки"

Ольга Семибратова — волонтерка з Красногорівки, Донецької області. З перших днів повномасштабного вторгнення її чоловік… Read More

17 години назад
  • Війна з РФ
  • Суспільство

Евакуація для всіх: як маломобільним людям виїхати з окупації?

На тимчасово окупованих територіях залишаються люди, яким складно подолати довгий шлях до підконтрольної частини України… Read More

2 дні назад

This website uses cookies.