Ляп 8-річної пропаганди. Що не так із бомбосховищами Донецька?

Щодня угруповання “днр” заявляє про вибухи на тимчасово окупованій частині Донецької області. Але, попри 8 років війни, всі бомбосховища не готові. Багато з них зовсім замуровані. Чому про укриття згадали тільки зараз?

Останнім часом все частіше лунають повідомлення про обстріли окупованої частини Донбасу. Нібито вогонь ведеться і по житлових кварталах. Про це місцеві жителі повідомляють у соціальних мережах. За інформацією угрупування “дрн”, з лютого в ОРДО загинуло близько 200 осіб, близько 1000 отримали поранення. Водночас дані про постраждалих підтвердити із незалежних джерел неможливо. 

Детальніше про обстріли читайте у матеріалі: Прозріння в окупації: навіщо росіяни почали провокації в Донецьку?

Але що ж робити місцевим жителям? У соцмережах вони публікують відео, на яких видно, у якому стані знаходяться укриття.

Водночас більшість притулків взагалі закриті. Під час обстрілу людям просто нема куди сховатися. У мережі з'явилося відео, на якому жителі вулиці Щорса у Донецьку скаржаться на відсутність укриттів. 

“Нам нікуди подітися. Про що можна було думати, коли 8 років війна та жодного бомбосховища немає! У будинку два підвали й не можемо в жодний зайти. Та що це таке. Дякувати, що ніхто не загинув”, — розповідає донеччанка.

Усі входи до підвалу замуровані або закриті. За словами жінки на опублікованому відео, 2014 року сюди приходили ховатися від обстрілів мешканці найближчих будинків. 

Жінку розшукали російські журналісти. Вона розповіла, що з'явилися орендарі, які використовують підвали як склад. З того часу на дверях висять замки й всередину нікого не пускають. 

Так звані “влада” відразу назвали це відео-першоджерело фейком. Самопроголошений “мер” Донецька назвав його авторів проукраїнськими пропагандистами, які “цілеспрямовано сіють паніку серед донеччан та публікують заздалегідь викривлену інформацію”. На адресу жінки прислали своїх пропагандистів. Журналістка ЗМІ, підконтрольного бойовикам, демонстративно відчиняє двері сховища — буцімто вони завжди відчинені. 

Скріншот з відео

Чому ж окупанти там поспішили зі “спростуванням”? Скарги донеччан на відсутність бомбосховищ це свідчення того, що з 2014 року місто зовсім не обстрілювалося. І “геноциду” мирних жителів, про який кричать кремлівські пропагандисти, ніколи не було. Улюблений наратив російських ЗМІ “де ви були 8 років, поки бомбили Донбас” розбивається вщент. З лютого інтенсивність бойових дій стала зовсім іншою, тому й почали звучати вимоги жителів.

Водночас обстріли житлових будинків ведуться з непідконтрольної території. Жителі чують характерні звуки “відльоту” та “прильоту”. Якби обстріл вели за лінією фронту, як заявляють окупанти, “відльотів” місцеві точно не змогли б почути. Тобто бойовики обстрілюють самі себе для дискредитації української армії. 

Фото “Типичный Донецк”

Але лише “полюванням” на одну жінку, яка наважилася відкрито розкритикувати окупаційні адміністрації, не відбудешся. Відео, що показують справжній стан речей, публікують у мережах чимало. Бомбосховища справді перебувають у жалюгідному стані й просто не готові виконувати свою основну функцію. 

Так звані “влада” вирішила “розібратися” з ситуацією. “Прокуратура днр” нібито перевірятиме бомбосховища на готовність. До чого доперевірялися — поки що не ясно. Наразі жодних звітів публічно не публікували.

Фото “Типичный Донецк”

Тим часом жителі знайшли найкращий спосіб залишитися живим. Не обладнати бомбосховища, а їхати з окупованих міст. У Київському районі з'явилися оголошення про евакуацію. До речі, окупанти знову назвали це все фейком. Нібито ніякої евакуації оголошено не було.

Рано чи пізно будь-яку пропаганду буде викрито. Ситуація з бомбосховищами у Донецьку наочно нам це показала — скільки не підставляй супротивника, правда завжди стає явною. Але найгірше тут те, що всі жертви справжні. Від підлих маневрів окупантів гинуть мирні жителі. І це не припиниться до перемоги України та повернення своїх територій. 

Последние новости

  • Суспільство

Розвивати національне виховання. Як у Києві працює Освітній хаб "Донеччина

В Україні для переселенців із Донецької області працюють не лише хаби гуманітарної допомоги. З листопада… Read More

15 хв. назад
  • Війна з РФ

"Дроти висять, світло живе саме по собі": ситуація з електропостачанням на ТОТ сходу України

Мешканці та мешканки тимчасово окупованих територій сходу України цілу зиму потерпали від постійних відключень світла… Read More

2 години назад
  • Війна з РФ

"Крейда" замість ліків: дефіцит медикаментів на тимчасово окупованих територіях сходу України

Окупанти не в змозі забезпечити місцеве населення базовими потребами для виживання. З кожним днем загострюється… Read More

3 години назад
  • Війна з РФ

Позивний "Гаєчка": війна очима військової медикині з Донеччини

35-річна військова медикиня Галина Сєвєріна з позивним «Гаєчка» зустріла 24 лютого 2022 року в Слов’янську.… Read More

7 години назад
  • Спільнота Відновлення
  • Суспільство

"Моє хобі перетворилося у роботу, яку я люблю": як донеччанка створює розписні шовкові вироби в Ірпені

Світлана Рибалко — родом зі Словʼянська. Вже понад 18 років вона створює розмальовані шовкові хустки,… Read More

22 години назад
  • Суспільство

Марина Богун: досьє соціальної підприємниці, співачки та засновниці ГО, яка допомагає жінкам та дітям з Луганщини

Марина Богун — соціальна підприємниця, волонтерка, громадська діячка з Луганщини. Крім цього — експертка з… Read More

24 години назад

This website uses cookies.