UA
RU UA
07 Квітня 2023, 18:59
6996
Майже 8 мільйонів збитків: власник Veterano Coffee з Маріуполя розповів про зруйнований бізнес та службу в ЗСУ
Історія

Майже 8 мільйонів збитків: власник Veterano Coffee з Маріуполя розповів про зруйнований бізнес та службу в ЗСУ

Олексій Кельт у 2015-2016 роках брав участь в АТО та служив у батальйоні “Азов”. Після повернення у цивільне життя відкрив у Маріуполі спочатку кавʼярні, а потім піцерії бренду Veterano. Під час блокади міста приміщення були розграбовані та зруйновані. Східний Варіант дізнався про збитки бізнесу та про повернення Олексія на службу після повномасштабного вторгнення рф

Після повернення зі служби у 2016 році Олексій стикнувся з проблемою – без належної освіти та тільки з воєнним досвідом було складно знайти гідну роботу. Рішенням став початок власної справи – спочатку одна кавʼярня Veterano Coffee, а потім – мережа з кавʼярень та піцерій у Маріуполі.

Справа успішно розвивалась, та після повномасштабного вторгнення бізнес був зруйнований, а Олексій повернувся у лави ЗСУ. 

Захист України та створення власної справи

Під час Революції гідності Олексій Кельт їздив до Києва на Майдан, а коли заворушення почались у Маріуполі – вступив до самооборони міста. Пізніше, у 2015 році,  доєднався до батальйону “Азов” та продовжував нести службу до кінця 2016 року.

Veterano Coffee з Маріуполя
Олексій Кельт. Фото: Леонід Остальцев у Facebook

Після повернення у цивільне життя Олексій не знав, чим займатися та де працювати. 

“Важко працевлаштуватися, коли ти без освіти. Так, я закінчив виш під час війни, але це було під час війни, розумієте. Не було досвіду, я ще й з добробату “Азов”, який у деяких мешканців Маріуполя не користувався популярністю. Отримати роботу було важко. Тому я вирішив робити сам на себе”, – розповідає Олексій Кельт.

Veterano Coffee з Маріуполя
Фото: Олексій Кельт у Facebook

Прикладом Олексій бачив бренд Veterano, який розвивався у Києві. Познайомившись з власниками, отримав дозвіл брати участь у відкритті закладів Veterano у Маріуполі. 

Перша кавʼярня відкрилась у центрі Маріуполя у 2017 році. Заклад швидко здобув популярність через якісні та смачні напої. Пізніше була відкрита перша піцерія.

Veterano Coffee з Маріуполя

До повномасштабного вторгнення бізнес зміг розростися у мережу з 10 кавʼярень та 3-х піцерій. Олексій каже, тоді здавалось, що все розвивається дуже повільно, але зараз він інакшої думки: 

“За пʼять років це виросло у цілу мережу. Почав працювати з франшизою кавʼярень, встиг відкрити одну тестову в Умані. Тому, мабуть, дуже швидко розвивалося. Іноді такі компанії будуються довше. Але тоді так не здавалося”.

У закладах Veterano була послуга “підвішеної” кави та піци для військовослужбовців. Кожен міг купити будь-яку позицію, яку потім отримував представник Збройних сил.

Veterano Coffee з Маріуполя
Фото: Галина Балабанова у Facebook

Окрім цього, існували знижки для захисників та захисниць. Олексій каже, навіть після служби намагався допомагати армії:

“Кожні два тижні возили піцу на передову, рідше – каву. Ми брали на роботу ветеранів війни без досвіду, щоб вони могли навчитися. І взагалі брали людей без досвіду, якщо вони хотіли навчитися чомусь новому. Плюс, відсоток з прибутку віддавали родинам загиблих героїв. Це була різна допомога. Я робив адресну допомогу. Було пару сімей, я зі свого прибутку купляв їм різні необхідні речі”.

Veterano Coffee з Маріуполя
Фото: Богдан Чабан у Facebook

Усе було втрачено. Залишився тільки кредит

24 лютого Олексій відпустив співробітників додому, позакривав заклади та разом з дівчиною виїхав з міста. Спочатку думав вивезти їх до західних кордонів України, але через проблему з паливом зупинились в Умані. 

“Я залишив дівчину та собак у побратима, там якраз збиралась група черкащан та старих азовців, щоб їхати до Маріуполя. 28 лютого ми поїхали до Києва, де усі збиралися, ми повинні були отримати зброю та вирушати у Маріуполь. Вступив у добровольчий підрозділ, який формувався, тоді він називався 1 рота ТРО Азов, потім 1 загін ССО Азов, зараз 1 штурмовий батальйон 3 ОШБр”, – розповідає Олексій.

Veterano Coffee з Маріуполя
Кавʼярня у Маріуполі. Фото: ru.foursquare.com

Та вирушити до Маріуполя підрозділу не вдалося. Їх направили на оборону Києва, де тоді точились складні бої. З підрозділу, куди долучився Олексій, формували групи на гелікоптери, які летіли до Азовсталі на допомогу захисникам Маріуполя. Олексій хотів долучитися, та не потрапив: 

“Як тільки відбили Київ, намагались провести сухопутну операцію по деблокаді Маріуполя у Запорізькій області. На жаль, операція була невдала. До вересня у нас була Запорізька та Донецька область, потім полігон, а потім брали участь у звільненні Херсонської області, після чого направили до Бахмуту. Тут знаходимось і досі”. 

Veterano Coffee з Маріуполя
Одна зі зруйнованих кавʼярень у Маріуполі, фото з соцмереж

Навіть знаходячись під Бахмутом, Олексій встигає розв'язувати деякі питання щодо можливого відновлення бізнесу. Нещодавно виграв грант,  який може допомогти відродити заклад у Черкасах. Та процес має багато складнощів. Олексій каже: “Якби можна було витратити грант на зброю, я б краще витратив його на це”. 

 Усі заклади Veterano у Маріуполі були розграбовані або знищені. Загальна сума втрат майна складає 7 800 000 гривень. До повномасштабного вторгнення Олексій намагався вкладати увесь прибуток у подальший розвиток закладів, брав кредити, були інвестори. Зараз усе втрачено. Залишився тільки кредит. 

Veterano Coffee з Маріуполя
Зруйновані кавʼярні у Маріуполі. Фото: Олексій Кельт

“Але поки війна та я військовослужбовець – відсотки не нараховують”, –  розповідає Олексій Кельт.  

Поки що Олексій не має планів на подальше відновлення закладів Veterano. Тільки після закінчення війни буде думати про кропітку роботу.  А поки тримає оборону у фортеці Бахмуті, як і тисячі українських захисників та захисниць.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
09 Травня Четвер
08:26

ЗСУ ліквідували ще 1300 окупантів

08:00

На Бахмутському напрямку українські воїни відбили 26 атак ворога

07:45

Антифейк Кривава провокація росії: що сталося 9 травня 2014 року в Маріуполя

Кривава провокація росії: що сталося 9 травня 2014 року в Маріуполя
08 Травня Середа
23:39

Вибухотехнічні підрозділи поліції отримали для прифронтових регіонів автомобілі від Уряду Німеччини (фото)

23:20

23 ОМБр та СБУ показали спільну роботу по російських окупантах в районі Очеретиного (відео)

22:46

Загинув на війні: Покровська громада простилась із Дмитром Лисенком (фото)

22:06

Цьогоріч Україна має отримати 16 мільярдів євро у межах програми Ukraine Facility

21:48

Очільник ПЦУ Епіфаній отримав почесну відзнаку за розвиток Луганщини (фото)

20:59

Газовики зі Слов'янська здали кров для захисників України

20:46

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України розділять на два окремих міністерства, — нардеп Фролов

20:30

Завтра у Харкові переселенці зможуть поспілкуватися з пенсійниками Луганщини

19:58

56 ворожих атак відбили українські захисники на Авдіївському та Бахмутському напрямках

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: