Територіальна оборона у Слов'янську: хто і де може до неї вступити

З початку року в Україні розпочали формування Сил територіальної оборони. Загалом мають набрати 10 000 осіб. Як цей процес проходить у Слов'янську, дізнався «Східний варіант».

Як формується Територіальна оборона

Як повідомив міністр оборони Олексій Резніков, у складі Сил територіальної оборони України буде 25 бригад (одна бригада на регіон), які об'єднають понад 150 батальйонів (один батальйон на район).

Постійна чисельність Сил тероборони у мирний час становитиме 10 тисяч військових, в особливий період — понад 130 тисяч (буде сформовано резерв).

Фото: armyinform.com.ua

Діють Сили територіальної оборони відповідно до Закону «Про основи національного опору», який набрав чинності з 1 січня 2022 року.

Розгортання системи територіальної оборони має пройти у три етапи:

  • у мирний період розгортаються бригади та батальйони, основа у яких — військовослужбовці ЗСУ. До їхніх завдань входить командування, навчання та узгодження цивільних осіб, які укладуть контракт про службу в резерві (проходить зараз).
  • формування резерву тероборони в особливий період. На цьому етапі за тими, що уклали контракт, і службовцями в резерві тероборони буде закріплена зброя. Її видаватимуть під час навчання або у разі, якщо виникнуть особливі ситуації.
  • створення у невеликих населених пунктах добровольчих формувань у територіальних громадах. Це відбувається лише після формування штату мирного часу та резерву для особливого періоду.

Формування підрозділів Сил територіальної оборони планується завершити до 15 лютого 2022 року.

Функції Територіальної оборони

У разі особливих ситуацій резервісти будуть використані у посиленні охорони та захисту державного кордону. Візьмуть участь у захисті населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій, ліквідації наслідків ведення бойових дій. Забезпечуватимуть безпечну роботу органів місцевої цивільної влади та військового управління. Охоронятимуть стратегічні об'єкти та комунікації.

Також службовці у теробороні забезпечуватимуть безпеку та порядок на вулицях міст.

Крім того,  бійців тероборони можуть використовувати у протидії диверсійно-розвідувальним групам.

Фото: DW

Слід знати, що, крім Батальйону територіальної оборони, існує таке визначення, як добровольчі формування територіальних громад. Туди можуть входити усі цивільні власники зброї. Записатися в такі формування можна через відділ цивільного захисту та мобілізаційної роботи при міській адміністрації. 

Фото: armyinform.com.ua

Такі формування діятимуть в особливий період із підпорядкуванням командиру батальйону тероборони на додаток до батальйону територіальної оборони.

Як формується батальйон тероборони у Слов'янську

Про те, як відбувається процес набору резервістів у батальйон територіальної оборони у Слов'янську, ми поговорили зі службовцем батальйону Олексієм Рачинським. 

За його словами, у місцевому батальйоні територіальної оборони зараз триває процес набору резервістів. Сформовано половину батальйону. Усі охочі підписати контракт можуть це зробити зараз.

«Будь-який громадянин України віком до 60 років приходить до Першого відділу районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (так зараз називається військкомат, — авт.) і каже, що хоче до батальйону тероборони. Йому кажуть, куди йти. Він приходить до батальйону. Військкомат готує документи, і він стає військовим для резерву територіальної оборони», — розповідає Олексій.

Фото: Донецька окрема бригада територіальної оборони

Водночас резервіст продовжує працювати на своїй цивільній роботі. У разі виходу наказу міністра оборони про призначення зборів, на всі підприємства, організації, де є резервісти, надсилаються повідомлення. В такому разі підприємство зобов’язане відпустити резервіста.

Якщо резервіст не може прибути на збори, то невихід він повинен документально підтвердити. Це лікарняний, відрядження тощо. Тому що він — військовозобов'язаний.

Командир частини повинен проінформувати про терміни проведення підготовки та зборів:

  • наступного року — до 1 грудня поточного року
  • у поточному році — під час підписання першого контракту
  • змінилися терміни підготовки резервістів — не пізніше ніж за місяць.
Фото: Донецька окрема бригада територіальної оборони

Призов на збори може відбуватися двічі на рік. Збори тривають два тижні.

«Їх одягають, обувають. Вони їдуть на полігон чи базу, і там займаються. Вони там повністю живуть два тижні на повному утриманні, одержують зарплату. На громадянській роботі в цей час їм також нараховується зарплата», — пояснює Олексій.

Окрім цього один раз на два місяці, зазвичай у вихідний, можуть проходити стрілецькі дні. На цих заняттях резервісти вивчають зброю, займаються на плацу, отримують інструкції.

Фото: Донецька окрема бригада територіальної оборони

«У разі загрози всіх викликають до виконання обов'язків залежно від того, які завдання будуть визначені по місту та району. Це може бути охорона адміністративних будівель, стратегічних підприємств, лікарень», — розповідає Олексій.

Хто може підписати контракт?

Стати резервістом може будь-який громадянин або громадянка України, які не мають інвалідності. Як ті, хто має військовий чи бойовий досвід, так і ті, хто такого не має.

Ті, хто має у військовому квитку запис «Придатен до нестройової служби», також можуть підписати контракт. Їхні функції та обов'язки будуть визначені додатково.
У Слов'янську, щоб підписати контракт резервіста, потрібно звернутися до Першого відділу районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки за адресою: вулиця Торська, 14.

Фото: informator.ua

Для вступу до лав тероборони потрібно підготувати такі документи:

  • заяву про бажання добровільно вступити на службу;
  • висновок військово-лікарської комісії;
  • копії всіх сторінок паспорта громадянина України;
  • копію довідки про надання ідентифікаційного номера;
  • копії свідоцтв про укладання шлюбу та народження дітей (за наявності);
  • характеристика з місця роботи;
  • копії документів про освіту;
  • кольорова фотографія розміром 9х12.

Перед укладанням контракту резервіста територіальної оборони необхідно буде пройти медичне обстеження.

Громадяни віком від 40 років будуть направлені на військово-лікарську комісію. Напрямок зі списком лікарів видається у «військкоматі».

Також в Україні працює «Гаряча лінія» лінія Територіальної оборони.  

За номером 0800507028 охочі можуть отримати відповіді на запитання:

  • як вступити на військову службу до підрозділів Сил територіальної оборони;
  • як вступити на військову службу за контрактом у резерв до підрозділів Сил ТрО;
  • порядок проходження служби та гарантії військовослужбовців підрозділів Сил ТрО.

Последние новости

  • Суспільство

Місія — єднання. Як у Києві для переселенців працює гуманітарний центр Соледарської громади

Уже півтора року в столиці працює Гуманітарний центр підтримки ВПО «Соледар: дорога додому». Тут переселенці… Read More

15 години назад
  • Суспільство

Як керамічні вази зі Слов’янська допомагають військовим із ремонтом автомобілів

Військовий Дмитро Хоменко з Івано-Франківська під час служби на Донеччині отримав не лише нових друзів,… Read More

16 години назад
  • Суспільство

Вишиванка Донеччини та Луганщини: яка вона та що значить для сходу України

Кожен третій четвер травня увесь світ відзначає День вишиванки. Розпочате як студентська ініціатива, зараз це… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

"Не хочемо залишати свій дім": як живе Селидове та де можна отримати допомогу

Яка наразі безпекова ситуація у Селидовому? Де можна отримати гуманітарну та медичну допомогу? Як відбувається… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

Катерина Скрипова: досьє активістки з Луганщини, координаторки БФ "Схід SOS"

Катерина Скрипова — активістка, волонтерка з Луганська. Брала участь у мітингах на підтримку Євромайдану. Згодом… Read More

3 дні назад
  • Війна з РФ

Як евакуювати дитину з тимчасово окупованої території: алгоритм дій

Повернення дитини з тимчасово окупованої території — це складний процес, який вимагає уважності, підготовки та… Read More

3 дні назад

This website uses cookies.