UA
RU UA
06 Вересня 2022, 14:11
1407
Місто переселенців: як жителі Луганщини у Дніпрі допомагають землякам
Репортаж

Місто переселенців: як жителі Луганщини у Дніпрі допомагають землякам

Вони — переселенці. Приїхали до Дніпра з Луганської області та облаштували гуманітарний штаб, який збирає сотні людей в одному місці. Вони — це працівники місцевого самоврядування різних громад Луганщини. «Східний варіант» побував у Дніпрі наприкінці серпня, відвідав гуманітарний штаб та ділиться враженнями від побаченого.

Місто Дніпро. Тут тисячі переселенців з окупованої Луганщини, Донеччини, Харківщини. А ще для десятків, чи можливо навіть сотень тисяч, це місто стало транзитним на шляху до західних областей України або за кордон. 

Ті, хто осів у Дніпрі, не залишається наодинці з проблемами та викликами, з якими стикаються усі вимушені переселенці. Про це говорять керівники та працівники великого гуманітарного штабу, який тут працює. Хоча й додають: невирішених завдань лишається повно — від забезпечення житлом до юридичних тонкощів.

штаб для переселенців з Луганщини у Дніпрі
Фото: v-variant.com.ua

Аби дізнатися про все це, їдемо у Дніпро. Місто зустрічає журналістів повітряною тривогою, до якої місцеві, як і в багатьох інших українських містах уже пристосувалися. Відвідуємо місцевий будинок культури на вулиці Калнишевського 27-К. Там і розмістився штаб.

«Ми допомагаємо усім переселенцям з Луганщини»

Біля одного з входів до приміщення — невелика черга. Інтуїтивно у цих людях житель Луганщини без зусиль впізнає земляків — за манерою спілкування, відкритістю і неприхованою готовністю допомогти, навіть коли самі потребують допомоги.

штаб для переселенців з Луганщини у Дніпрі
Вимушені переселенці чекають своєї черги біля входу в гуманітарний хаб. Фото: v-variant.com.ua

Поруч кілька поліцейських, жінка, яка комунікує з людьми, а трішки далі — координатор з телефоном у руках, який постійно приймає дзвінки. 

Всередині в рядок стоять столи працівників. Перший — для реєстрації. Інший — для видачі гуманітарної допомоги. Там людей приймають в алфавітному порядку. 

Це — гуманітарний хаб Сєвєродонецької громади. Але його координатор Андрій Ларін першим ділом пояснює: «Ми працюємо не тільки для сєвєродончан. Допомагаємо усім переселенцям з Луганщини». 

штаб для переселенців з Луганщини у Дніпрі
З людьми працюють ті ж фахівці, що і раніше — працівники місцевого соцзахисту. Фото: v-variant.com.ua

Виключення — жителі Лисичанської та Рубіжанської громад. Хаб для рубіжан розташований у цьому ж приміщенні, але працює окремо. А переселенців з Лисичанська приймають в іншому місці — неподалік від залізничного вокзалу Дніпра. 

Хаб організували Сєвєродонецька ВЦА разом з Луганською обласною ВЦА. Працівники хабу — люди, які раніше працювали в органах місцевого самоврядування. Здебільшого працівники управління соцзахисту та управління культури. Всього 22 людини.

Вони — такі ж переселенці, як і інші. Так само вимушені шукати житло, адаптуватися до нового місця, мають право на гуманітарну допомогу та соціальну виплату. 

штаб для переселенців з Луганщини у Дніпрі
Маленькі переселенці також отримують допомогу в хабі. Фото: v-variant.com.ua

Єдина їхня перевага — збережене робоче місце. Тобто ці люди як і раніше працюють в адміністрації своєї громади, лише обов'язки у них тепер інші, як зокрема і локація.

«Я з Сєвєродонецька приїхав 11 травня, — розповідає Андрій Ларін. — Дехто там ще залишався, працювали в місті — розвозили воду, роздавали їжу, допомагали, чим могли». 

Спочатку в хабі реєстрували всіх переселенців з Луганщини. Тепер, коли почали відкриватись інші хаби, частину людей скеровують туди.

штаб для переселенців з Луганщини у Дніпрі
Пакунки гуманітарної допомоги приїжджають уже готовими для роздачі. Фото: v-variant.com.ua

При цьому, каже координатор хабу, людині не обов'язково бути в Дніпрі, щоб отримати гуманітарну допомогу. Переселенцям, які оселилися в інших місцях, хай навіть на заході країни, допомогу відсилають Укрпоштою. Єдине, в такому випадку людині доведеться сплатити за доставку. 

«Видаємо 400-600 наборів на день»

За спиною працівників хабу велика ширма — там склад з гуманітаркою. Її поставляють централізовано з обласних складів. В основному це продуктові набори, які станом на кінець серпня видавали всім зареєстрованим уже двічі.

штаб для переселенців з Луганщини у Дніпрі
Поліцейські допомагають людям отримувати гуманітарку. Фото: v-variant.com.ua

Трохи складніше з побутовою хімією. Її на всіх не вистачає, а тому видають лише людям з інвалідністю.   

«Зараз ми видаємо десь 400-460 продуктових наборів на день. Постачання гуманітарної допомоги зараз маємо практично кожного дня», — розповідає Андрій Ларін.

Щоб отримати допомогу, потрібна копія паспорта (перша сторінка та сторінка з пропискою), ідентифікаційний код і згода на обробку персональних даних. Для дітей потрібна довідка ВПО. 

штаб для переселенців з Луганщини у Дніпрі
До гуманітарного хабу батьки часто приходять з дітьми. Фото: v-variant.com.ua

Зареєструватися можна онлайн в гугл формі. Якщо такої змоги немає, варто приходити на реєстрацію фізично. 

Укрпоштою працівники хабу спромоглися відправити вже 1500 посилок. Під час реєстрації люди вказують довідку ВПО, свої ПІП, телефонний номер, поштовий індекс.

штаб для переселенців з Луганщини у Дніпрі
Процес оформлення триває кілька хвилин - процедура досить проста. Фото: v-variant.com.ua

«Переселенці у Дніпрі можуть знайти своїх лікарів»

«У нас ще організований медичний пункт», — продовжує екскурсію хабом Андрій Ларін.  

В медпункті можна поміряти тиск, отримати рекомендації. Працюють там медсестра Ольга з Сєвєродонецька, та лікарка Анна з Херсону.

штаб для переселенців з Луганщини у Дніпрі
Анна (ліворуч) та Ольга (праворуч) допомагають людям, які мають проблеми зі здоров’ям. Фото: v-variant.com.ua

«Я була в штаті Сєвєродонецької лікарні, працювала деякий час онлайн, а потім вийшла сюди на роботу»,  — розповідає Ольга.

«Я новенька, тільки закінчила інтернатуру, запропонували працювати терапевтом, працюю лише три дні», — говорить Анна.

Дівчина розповідає, що в хабі до медпункту звертаються здебільшого пенсіонери — радяться, до яких спеціалістів їм потрібно потрапити, просять поміряти тиск.

штаб для переселенців з Луганщини у Дніпрі
Для пенсіонерів допомога від хабу є досить суттєвою підтримкою. Фото: v-variant.com.ua

«Декому потрібно надати невідкладну допомогу, бо в них підвищений тиск. Навіть звертаються з більш серйозними питаннями, але ми такі послуги не можемо надати, а треба йти до поліклініки», — зазначає Анна. 

З Сєвєродонецька до Дніпра переїхала і місцева поліклініка. Там працюють вузькі спеціалісти, які переїхали із Сєвєродонецька: терапевти, педіатри, маніпуляційний кабінет. 

«Тобто переселенці, які ходили до своїх лікарів, зможуть знайти їх у цій поліклініці, якщо цей лікар переїхав саме у Дніпро. Дуже багато людей хочуть саме до своїх лікарів, бо звикли», — пояснює Ольга.

Приміщення поліклініки у Сєвєродонецьку, каже вона, майже вціліло. А ось стаціонар і пологовий розбиті.

штаб для переселенців з Луганщини у Дніпрі котик
Є і такі гості в хабі. Фото: v-variant.com.ua

Жінка додає, що головна проблема для неї, як для вимушеної переселенки — житло. Але каже, що скаржитися на життя не може, враховуючи, що дехто із земляків опинилися у складніших ситуаціях. 

«Заробітну плату нам виплачують вчасно і це дуже важливо, бо ми бодай маємо змогу винаймати житло. Ми ж розуміємо, яке зараз становище, які потреби в армії, і пріоритети держави нам зрозумілі», — говорить Ольга.

«Другий раз переселенка»

Щосереди в гуманітарному хабі працюють юристи — допомагають оформлювати виплати, працювати з Дією та супроводжують в інших складніших питаннях. 

Також, каже координатор хабу, там планують запустити й психологічну допомогу. Ідея в тому, аби перетворити хаб на острівець порятунку для людей з Луганщини.

«Я з Луганська, в 2014 році переїхала в Сєвєродонецьк. Тепер вже другий раз переселенка», — розповідає журналістам «Східного варіанту» пані Лариса, яку зустрічаємо біля хабу.

штаб для переселенців з Луганщини у Дніпрі
Пані Лариса попри втрату житла налаштована позитивно. Фото: v-variant.com.ua

«Моя квартира у Сєвєродонецьку згоріла», — продовжує пані Лариса. — Весь будинок згорів. Я знайшла його у списку «на знесення». Не знаю, як жити далі… Але навіть мені гріх жалітися. В мене як мінімум є робота».

Діти Лариси після евакуації переїхали в Ужгород, а сама жінка залишилася. Роботу почала шукати на спеціалізованих ресурсах в інтернеті. І доволі швидко досягла в цьому успіху. 

«Я за спеціальністю подолог, спеціаліст по стопі. Це досить рідкісна професія, не дуже розвинена в Україні, хоча для людей поважного віку такий фахівець потрібен. Опублікувала резюме, мені відповів центр подології, запросив на роботу», — розповідає Лариса.

Нині вона має пропозиції на роботу навіть з Києва. Але поки не готова переїжджати з Дніпра.

Допомогу від хабу жінка отримала вдруге. Каже, це надзвичайно важливо вимушеним переселенцям не лише з огляду на допомогу продуктами чи іншими корисними для побуту речами, а й з психологічної точки зору.

штаб для переселенців з Луганщини у Дніпрі
В день видачі до хабу приходять сотні людей. Фото: v-variant.com.ua

«Щастя потребує допомоги»

Поруч з фахівцями Сєвєродонецького гуманітарного хабу зустрічаємо і представницю іншої громади, Щастинської. Це Лілія Ширкіна. Вона працює в відділі соцзахисту Щастинської ВЦА, а в умовах війни допомагає землякам, які приїхали до Дніпра.  

«В Дніпрі я одна. Колеги роз'їхались у Львів, Київ, Полтаву, Черкаси. В Полтаві ще одна наша дівчина працює в хабі Гірської громади. Поки лише нам двом вдалося відкрити хаб завдяки добрим людям», — каже Лілія.

штаб для переселенців з Луганщини у Дніпрі
Лілія Ширкіна самотужки працює для жителів Щастинської громади. Фото: v-variant.com.ua

З Щастинської громади в хабі зареєструвалися 557 людей. Їм так само роздають гуманітарку, консультують телефоном. Вже роздали 120 продуктових наборів. Та основне питання за класикою стосується житла.

«Люди дуже сподіваються, що до опалювального сезону їм нададуть хоч якесь житло, — говорить Лілія. — Бо зараз у Дніпрі космічні ціни. Навіть взяти приклад моїх батьків: коли пенсія 2000 грн, а квартира 7000 грн плюс комунальні. І саме через це дехто намагається повернутися додому, під окупацію».  

В самому Щасті багато побитих будинків. Три чотириповерхівки згоріли повністю. Багато зруйнованих будинків і в приватному секторі. Не підлягає відновленню й місцеве комунальне підприємство «Щастинська теплова енергетична компанія».

штаб для переселенців з Луганщини у Дніпрі
Андрій Ларін (по центру) каже, що робота в хабі допомагає, як людям, які туди приходять, так і самим працівникам. Фото: v-variant.com.ua

Але пані Лілія чітко знає своє завдання: зробити так, щоб люди з її громади не відчували себе кинутими. З цим погоджується та Андрій Ларін. Він резюмує: «Обласна ВЦА ставить задачу максимально допомагати людям і ми намагаємось це робити». 

Про те, як Лисичанський ЦНАП у Дніпрі допомагає переміщеним мешканцям своєї громади, читайте в наступному матеріалі. 

Знайти Сєвєродонецький гуманітарний хаб можна за адресою вул. Петра Калнишевського, 27-К.

Щоб отримати допомогу Укрпоштою, потрібно заповнити ось цю форму.

 Телефони, за якими оператори прийматимуть звернення:

+38 066 283 81 82;

+38 095 139 19 78.

Адреси електронних скриньок:

[email protected]

[email protected]

Графік роботи Call-центру Сєвєродонецької міської ВЦА: із 10:00 до 15:00 у робочі дні.

Також є карта, де зібрані усі гуманітарні хаби для вимушених переселенців з Луганської області.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
Життя в окупації

Сміттєвий колапс та повна антисанітарія. Як росіяни вчиняють черговий злочин проти екології та населення на сході України

Історія

"Мово рідна, слово рідне": як на Донецькому обласному радіо 20 років тому популяризували українську мову

Вікно Відновлення

На території Донеччини планують встановити модульні тимчасові будинки: що відомо

Що відбувається

Порожні скриньки та багаторазове "голосування": як росіяни сфабрикували результати псевдовиборів на сході України

Вікно Відновлення

Отримати роботу та відбудувати регіон: як на Донеччині працює програма "Армія відновлення"

Історія

"Солдати рф били мене кийками": маріуполець поділився спогадами про злочини росіян у блокадному місті

Історія

"Хочу допомагати їм знайти себе": активістка з Донецька про початок окупації та розвиток дітей зі сходу України

Антифейк

"Державний переворот" та "напади націоналістів на проросійських мітингувальників": про що брехала росія у 2014 році про події в Україні

29 Березня П’ятниця
09:24

На Донеччині внаслідок ворожих обстрілів загинула жінка і 3 мирних жителів зазнали поранень

09:20

На окупованій Луганщині загарбники привласнюватимуть порожні квартири

08:50

Біля Білогорівки на Луганщині відбито чергову навалу росіян

08:18

За 28 березня росіяни вбили 1 жителя Донеччини

08:13

ЗСУ ліквідували ще 820 окупантів

08:00

На Бахмутському напрямку українські захисники відбили 13 атак ворога

28 Березня Четвер
23:08

У Києві в хабі Старобільської РДА переселенців консультує практичний психолог

22:54

Спортсмени з Донеччини здобули дві "бронзи" чемпіонату України з кіокушинкай карате у Львові

22:30

8 років за ґратами: заочно засудили експосадовицю однієї з сільських військових адміністрацій Луганщини

22:27

У Покровську вирішили як будуть розподіляти та передавати отриману від донорів гуманітарну допомогу

21:50

У березні 1 923 дзвінків надійшло на "гарячі" телефонні лінії Пенсійного фонду Луганщини

21:31

24 атаки окупантів відбили українські захисники на Бахмутському та Новопавлівському напрямках

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: