Сєвєродонецьку райраду виберуть без сєвєродончан? Особливості місцевих виборів на Луганщині

Хто балотується в районні депутати та чому це може бути марно — дізнався "Східний варіант"

Раніше Сєвєродонецьк був містом обласного підпорядкування. Власне, як ті ж Рубіжне та Лисичанськ. Але, згідно з новим районуванням, яке підтримала Верховна Рада ще влітку, одним з новостворених укрупнених районів буде саме Сєверодонецький.

До нього увійдуть території Гірської міської, Красноріченської селищної, Кремінської міської, Лисичанської міської, Попаснянської міської, Рубіжанської міської, Сєвєродонецької міської територіальних громад. Межі районів встановлюються за зовнішнім кордоном територій сільських, селищних, міських територіальних громад, які входять до складу відповідного району.

Хто, кого і як обирає? 

І начебто все здавалося логічним, поки восени ЦВК не скасувала вибори на території більшої частини Сєвєродонецького району. Але, з усім тим, вибори до районної ради відбудуться. Правда, без самих сєвєродончан. Адже саме територію Сєвєродонецької, Лисичанської та Гірської громад визнали небезпечними для волевиявлення.

Виходить, що фактично весь склад Сєвєродонецької районної ради буде вибирати Рубіжне, Кремінна і селище Красноріченське. І 60 тисяч виборців «наголосують» на 370-тисячний район.

Районна виборча комісія сформована. Спеціально для окремих районів Луганської та Донецької областей ЦВК роз'яснила:

— територіальні виборчі округи з виборів депутатів районних рад утворюються на всій території відповідного району, включаючи території, на яких неможливо провести перші вибори депутатів відповідних місцевих рад та сільських, селищних, міських голів;

— місцеві організації політичних партій, відповідно до частини шостої статті 217 Виборчого кодексу України, висувають кандидатів у депутати районної ради в єдиному багатомандатному та територіальних виборчих округах, включаючи територіальні виборчі округи, утворені в межах виборчих дільниць, голосування на яких не проводиться, в кількості від п'яти до дванадцяти кандидатів в кожному територіальному виборчому окрузі;

— територіальні виборчі комісії встановлюють підсумки голосування з виборів депутатів районних рад в межах територіальних виборчих округів незалежно від кількості виборчих дільниць у відповідному окрузі, на яких голосування не було організовано і проведено в день голосування;

Нагадаємо, депутати районних рад затверджують проєкт районного бюджету, можуть розподіляти кошти на різні об'єкти на території свого району.

За партійними списками

На крісла 54 депутатів претендують 162 кандидати. Своїх представників висунули 4 партії. Найдовші списки — в кожному по 54 кандидати — у «Батьківщини» і «ОПЗЖ».

Список партії «Батьківщина» очолює Олександр Романовський. Політик, голова громадської організації «Нова дія» та обласного осередку партії, керівник «Благодійного фонду Олександра Романовського».

Також з більш-менш відомих в регіоні партійців балотується Дмитро Будько.

Є в списку підприємці, безробітні, вчителі. Більшість без політичного й управлінського досвіду. Крім, мабуть, начальниці служби у справах дітей Сєвєродонецької ВЦА та ексдепутатки міськради Юлії Кочиної, її колеги начальника відділу землеустрою та архітектури Гліба Рудя, а також його брата Всеволода (начальник юридичного відділу).

"Непрості" кандидати

політради партії підприємець Ростислав Дубовий. Серед кандидатів чимало «гучних» прізвищ. Точніше, в ньому складно знайти «простих» кандидатів.

Балотуються і колишній секретар Лисичанської міської ради Едуард Щеглаков, і профспілковий діяч Валерій Черниш, уже колишня депутатка сєверодонецької міської ради Ірина Сафронова, гендиректор «Рубіжанського картонно-тарного комбінату» Геннадій Мінін, голова Луганської обласної федерації боксу Олександр Матросов, начальниця відділу освіти Лисичанської ВЦА Тетяна Худоба, колишня депутатка з Лисичанська Олена Ратушна.

Тут же в. о. ректора «луганського державного медичного університету» 65-річний Ігор Іоффе, колишня начальниця відділу освіти Сєвєродонецької міськради Лілія Талдонова, голова організації «Ветерани Чорнобиля Сєвєродонецька» Алевтина Фіалковська, колишній заступник Лисичанського міського голови Андрій Якимчук, заступник директора «Сєвєродонецької ТЕЦ» Володимир Прядка, колишній віцемер Сєвєродонецька Олексій Свєтіков, директор «Лисичанськтепломережа» Андрій Панаіт.

Більш скромні списки

 

«Європейська солідарність» веде до райради 34 кандидати. Очолює список заступник голови секретаріату обласного осередку партії Роман Колесник.

У переліку претендентів на депутатські крісла переважно партійці. Також балотуються вчителі та підприємці, представники робітничих професій.

І найкоротший список — у партії «За майбутнє». Очолює його директор ПП «Сіріус» Валерій Подкуйко.

Також серед кандидатів координатор юридичного напряму БФ «Схід-SOS» Сергій Шпильовий, є приватні підприємці, представники різних професій.

Райрада — фікція? 

Втім, експерти вважають, що місце в районній раді може і не варто сил і засобів, витрачених кандидатами на виборах. Так, виконавча директорка Луганського регіонального відділення «Асоціації міст України» Наталя Бойко зазначає, що такі укрупнені райони — це частина перехідного періоду на шляху до децентралізації.

В майбутньому передбачається, що районних рад не буде зовсім, а залишиться два рівні влади на місцях: обласні адміністрації та об'єднані територіальні громади. А нові укрупнені райони повинні прийняти майно (в широкому сенсі) і передати ОТГ. У РДА також заберуть частину повноважень.

«Об'єднані громади буду отримувати основний податок на доходи фізичних осіб — 60 відсотків. А райадміністрації будуть використовувати лише доходи від управління майном, і те, поки його не передадуть ОТГ. А в майбутньому замість РДА будуть префектури, вони будуть стежити за виконанням законів і координувати діяльність між ОТГ», — пояснює вона.

Таким чином, подальша децентралізація передбачає в принципі ліквідацію такого поняття як районна рада. Планується, що це може статися вже наступного року, хоча необхідні зміни в основному законі держави. Основною ж функцією укрупнених районів стане передача майна на баланс ОТГ.

Последние новости

  • Суспільство

"Віджим квартири за несплату комунальних". Як росіяни привласнюють житло українців в окупації на сході України

На тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей розпочалася нова хвиля “націоналізації” житла українців. Так… Read More

2 дні назад
  • Війна з РФ

Східний Варіант запускає нову відеопрограму "Варіанти"

«Варіанти» — нова YouTube-програма Східного Варіанта, де ми розбиратимемо фейки, боротимемося з дезінформацією й відновлюватимемо… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Суперлюди України. Як на Львівщині протезують та реабілітують українських ветеранів

14 квітня минув рік із відкриття центру «Superhumans». У ньому безплатно надають послуги з протезування,… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

Перша масова громадська організація Донеччини: історія Донецького Товариства української мови ім. Т. Шевченка

Ще за півтора року до настання української незалежності в Донецьку запрацювала організація, члени якої виступали… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

Український мітинг 28 квітня 2014 року в Донецьку: як це було та як про це брехали росіяни

10 років тому в Донецьку відбувся останній станом на зараз мітинг на підтримку України. Він… Read More

4 дні назад
  • Суспільство

Історія Вепрейського та Чиркова, або як українці відкрили Донецький вугільний басейн

У 1721 році ландрат Микита Вепрейський та комендант Бахмутської фортеці Семен Чирков уперше взяли проби… Read More

5 днів назад

This website uses cookies.