Нові будинки в Сєвєродонецьку: що побудують для переселенців на 725 млн грн

Місто давно не бачило новобудов. Тим більше — за гроші міжнародних донорів. Що і де будуть зводити, і хто може розраховувати на квартиру — дізнавався «Східний варіант».

Про пілотний проєкт з будівництва житла для переселенців та місцевих жителів спільно з Міжнародною організацією з міграції серйозно заговорили в серпні 2020 року.

Тоді представники МОМ приїхали до Сєвєродонецька. ВЦА запропонувала для будівництва дві ділянки у 80-му і 84-му мікрорайоні міста.

На зустрічі уточнили, що детальний план передбачає будівництво в 80-му мікрорайоні двох чотирьохповерхівок на 96 квартир і трьох — на 48 квартир.

А в 84-му мікрорайоні хотіли побудувати дві дев'ятиповерхівки на 72 квартири.

Пізніше було ще кілька робочих зустрічей і зараз проєкт починають втілювати в життя.

«Сєвєродонецьк, як і Краматорськ, несе дуже велике соціальне навантаження у зв'язку з перебуванням внутрішньо переміщених осіб. Житловий фонд наших міст застарів, і протягом останнього десятиліття у нас будували вкрай мало. Військово-цивільна адміністрація Сєвєродонецька буде докладати всіх зусиль до реалізації цього проєкту, адже він для нас надзвичайно важливий і розв’яже багато життєвих проблем населення. І оскільки ми говоримо саме про доступне житло, то проєкт відкриває абсолютно новий напрямок в житлових програмах», — розповів на одній із зустрічей керівник військово-цивільної адміністрації Сєвєродонецька Олександр Стрюк.

Новий об'єкт в питаннях і відповідях

Ми поставили найбільш популярні питання про проєкт координатору Житлової програми Міжнародної організації з міграції Конраду Клосу.

Ось основна інформація, яка є на сьогодні.

Конрад Клос в Сєвєродонецьку. Фото ВЦА. Серпень 2020 року

— Чому саме в Сєвєродонецьку вирішили реалізувати такий проєкт? Можливо, були подібні й в інших містах?

— На підготовчому етапі 2019 року МОМ проводила оцінку в 7-ми містах в Донецькій і Луганській областях, де на той час реалізувалися інші проєкти. В результаті проведених соціологічних досліджень вибрали 2 міста: Сєвєродонецьк та Краматорськ.

— Скільки будинків планується побудувати в Сєвєродонецьку за проєктом «доступне житло для ВПО»?

— У Сєвєродонецьку буде побудовано 250 квартир.

— Які плануються квартири?

— Одно-, дво- і трикімнатні квартири.

— Чи планується супутня інфраструктура — дитячі майданчики й так далі?

— Передбачається супутня інфраструктура, яка буде узгоджена, зокрема, з людьми, які проживають по сусідству. Це так званий community engagement.

Додамо, на перших поверхах будинків плануються кафе, магазини, спортзали. Тобто мова йде і про додаткові робочі місця.

— Який зараз етап проєкту реалізується, які подальші етапи та передбачувані терміни?

— Зараз проходить процес землевідведення для будівництва. У Сєвєродонецьку розпочато геодезичні та геологічні вишукування. Початок будівництва заплановано на осінь 2021 року. Всі компоненти проєкту будуть завершені навесні 2025 року. Це не тільки будівництво, а також розвиток управлінських структур і робота щодо комунікації та соціальної включеності.

Уточнимо, саме будівництво планують завершити до кінця 2023 року. Після закінчення проєкту будинки передадуть на баланс ВЦА (або міськради, якщо до того часу проведуть вибори). Квартири здаватимуть в оренду з правом викупу. 200 для переселенців і 50 — для місцевих жителів.

Зображення: сайт Сєвєродонецької ВЦА

— Яка загальна вартість проєкту?

— Загальний бюджет проєкту — 22 мільйони євро.

— Чи відомо, хто і на яких умовах зможе претендувати на квартиру після завершення будівництва?

— На сьогодні узгоджені базові квоти: 80% внутрішньо переміщених осіб і 20% місцевого населення.

— Що таке процес профілювання? Як він допоможе в розробці критеріїв, яким повинні відповідати жителі, щоб отримати квартиру після завершення будівництва?

— Профілювання внутрішньо переміщених осіб і соціально-економічна оцінка — це соціологічне дослідження на місцевому рівні. Результатом повинна стати візуалізація сімей ВПО: хто ці люди, склад їх сімей, їх інтереси, сфери зайнятості, які у них плани? За задумом команди проєкту МОМ, саме результати профілювання можуть бути використані для створення критеріїв відбору.

Конрад Клос в Сєвєродонецьку. Фото ВЦА. Серпень 2020 року

— Чи є бачення, яким буде механізм оренди з подальшим придбанням? Чи буде ця оренда нижче ринкової?

— Механізм оренди з викупом прописаний в Законі України «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва». Необхідно ці механізми зробити доступними для міської влади, що абсолютно логічно в контексті реформи децентралізації. Команда проєкту працює, щоб ця оренда була нижчою за ринкову в порівнянні з житлом аналогічного класу.

— Чи використовуватимуться під час будівництва енергоощадні технології, які в майбутньому дозволять економити теплоносій та інші ресурси?

— Так, це одна з вимог до проєкту.

Зображення: сайт Сєвєродонецької ВЦА

Для вимушених переселенців, підкреслюють в МОМ, саме житлове питання залишається особливо гострим. На жаль, конфлікт, що триває, як і раніше впливає на можливості органів влади адекватно реагувати на потреби громади. Міжнародна організація з міграції розглядає реалізацію таких проєктів не тільки як спосіб підтримки ВПО і місцевих жителів. Але і як спробу поліпшити можливості уряду України щодо забезпечення житлом нужденних.

Як дізнатися більше і бути в курсі

Більше інформації у координаторів проєкту або в вайбер-чаті. Перейти можна, відсканувавши кьюар-код.

Містяни в чаті ставлять питання про те, як стати на чергу або подати заявку. А також, за якими саме критеріями відбиратимуть сім'ї, які можуть отримати квартиру в новобудові. Організатори уточнюють — це буде відомо пізніше. А систему критеріїв відбору обіцяють винести на обговорення громадськості.

Для довідки: Співпраця Сєвєродонецька з МОМ за проєктом «Житло для внутрішньо переміщених осіб» почалася 2019 року. Цей проєкт — пілотний в Україні. Фінансує його уряд Німеччини через Німецький банк розвитку. Підтримує Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Последние новости

  • Війна з РФ

Хмарне майбутнє сорокинських шахт: що відбувається з вугільними підприємствами окупованої Луганщини

Перші 100 днів минули з того моменту, як на окупованій Луганщині чергові ділки, які звуть… Read More

15 години назад
  • Освіта
  • Суспільство

Алчевськ. Історія українського міста

Одне з найменш знаних міст на Луганщині – це промисловий Алчевськ. За часів незалежності місто… Read More

19 години назад
  • Освіта
  • Суспільство

Бахмут. Справжня історія українського міста

Фортеця Бахмут – це словосполучення, яке не може лишити байдужим жодного українця. Місто, яке стало… Read More

20 години назад
  • Війна з РФ

Кривава провокація росії: що сталося 9 травня 2014 року в Маріуполі

10 років тому, 9 травня 2014 року, проросійські силовики намагалися захопити будівлю міського управління внутрішніх… Read More

1 день назад
  • Війна з РФ

Маніпуляція історією, або як росіяни присвоюють собі "велику перемогу"

8 травня в Україні відзначається День памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Вступ із ТОТ у 2024 році: що треба знати

Якою буде вступна кампанія для абітурієнтів із тимчасово окупованих територій? У які українські заклади вищої… Read More

4 дні назад

This website uses cookies.