UA
RU UA
06 Лютого 2024, 15:02
3870
Сервісна картка для ВПО: що це таке та коли з'явиться
Ініціатива

Сервісна картка для ВПО: що це таке та коли з'явиться

У Дніпрі ініціативні українці розробили проєкт сервісної картки для ВПО. З її допомогою вимушені переселенці отримуватимуть знижки на товари та послуги. Пілотний проєкт планують запускати в першому півріччі цього року. Докладніше про картку та її корисність для переселенців дізнався Східний Варіант

Не секрет, що вимушені переселенці сьогодні перебувають у скрутному становищі. У декого житло повністю зруйновано, у декого — окуповано. З 1 березня в Україні припиняється соціальна виплата для більшості переселенців на оплату житла. У такій ситуації не кожен може дозволити собі додаткові послуги, адже головною частиною витрат стає житло. Щоб дати більше можливостей переселенцям, у Дніпрі планують запустити пілотний проєкт сервісної картки для ВПО.

Що це за сервісна картка для ВПО

Над проєктом сервісної картки для переселенців працюють громадська організація «Джерело підтримки» та ініціативна група «Український Маріуполь». Представник ініціативної групи та депутат маріупольської міської ради Дмитро Забавін розказав Східному Варіанту, що для початку вони аналізували становище переселенців та проводили опитування. За результатами виявили, що багато з них вимушені, у звʼязку зі скрутним матеріальним становищем, відмовлятися від певних товарів та послуг. Адже рівень доходу родин став менший, відповідно, потрібно на всьому економити.

«Хтось раніше мав змогу відвідувати спортзал, а зараз у нього немає такої можливості з урахуванням вартості абонементів. Хтось міг відвідувати перукаря один раз на два місяці, а зараз вимушений відвідувати один раз на чотири місяці. Ми стикнулися з тим, що через економію багато ВПО вимушені відмовлятися від тих послуг, які їм потрібні», — розповідає Дмитро Забавін.

Тож ініціатори винайшли ідею за стратегією «Win-Win», за якою всі залишаються у виграші та отримують користь. Це спеціальна сервісна картка, за якої переселенці зможуть отримувати пільги та знижки на різні товари та послуги. За словами ініціаторів проєкту, ряд підприємців вже висловив бажання доєднатися до проєкту та надавати свої послуги переселенцям зі знижками.

Довідка ВПО — усе, що потрібно для отримання картки

Сервісна картка працюватиме на базі месенджера Телеграм. Для цього розроблять спеціального чат-бота. У чат-боті переселенці зможуть зареєструватися та додати свою довідку про статус внутрішньо переміщеної особи. Після цього людина отримає відповідний QR-код, за яким отримуватиме знижки на товари чи послуги.

Довідка ВПО — це головне, що потрібно для отримання сервісної картки. Інших критеріїв не передбачено.

З отриманим QR-кодом людина може звертатися, наприклад, до перукаря, який також долучився до програми. Перукар зчитуватиме QR-код і зможе надати знижку.

«З кожним підприємцем ми підписуватимемо договір. Конкретних вимог у нас не буде, ми просто пояснюватимемо в договорі програму. А підприємці, уже з урахуванням своїх економічних можливостей, вкажуть, яку знижку чи скільки пільгових послуг вони зможуть надавати на місяць переселенцям. Єдине, що ми будемо ставити критерій знижки не менше 5 %», — пояснює Дмитро Забавін.

переселенці
Багато переселенців через повномасштабну війну стикаються з матеріальними проблемами. Фото: Укрінформ

Станом на зараз до програми вже готові долучитися перукарі, приватна клініка, яка надаватиме знижки на дослідження та обстеження, фітнес-центр та декілька підприємців харчової промисловості, зокрема молочної продукції. Усі вони готові надавати різні пільги. У середньому — це 10–30 % знижки на товари та послуги.

Дмитро Забавін розповів, що на моменті старту програми вони планують долучити не менше 15 підприємців, які вже будуть надавати пільги та знижки для переселенців:

«Ми повинні розуміти, що серед цих підприємців є і релокований бізнес. Тобто люди, які самі є переселенцями, які поновили свою діяльність, свій бізнес. Може, це салони краси, може, стоматологи, чи навіть нотаріуси тощо. Ці люди теж готові долучатися до програми й надавати пільги, розуміючи, із чим стикаються люди зі статусом внутрішньо переміщеної особи».

Переселенці отримують знижки на послуги, а підприємці — клієнтську базу

У такій програмі її ініціатори бачать подвійну користь: як для переселенців, так і для підприємців. Переселенці зможуть отримати пільгові товари чи послуги, і водночас заощаджувати кошти. А підприємці отримають нових відвідувачів та розширять власні клієнтські бази.

У рамках програми кожен підприємець зможе визначити не лише знижку, а й кількість пільгових товарів чи послуг, які він може надати на місяць. Скануючи QR-код у чат-боті, людина побачить, скільки послуг та у якого підприємця ще залишилося до кінця місяця.

Сервісна картка для ВПО
Ілюстрація: mixfin.com

У перспективі такий проєкт планує розширюватися Україною. Перші пів року сервісна картка діятиме в Дніпрі, щоб напрацювати механізм та базу підприємців. Потім організатори долучатимуть всеукраїнські мережі, щоб інтегрувати та розповсюджувати програму на інші міста України.

«У разі успіху, ця програма має розповсюдитися на всю територію країни. Тому що життя так повелося, що переселенці проживають у всіх областях. І, як ми бачимо, ця програма надасть змогу хоч трохи заощаджувати гроші, і хоч трохи робити для переселенців доступними ті товари та послуги, які зараз недоступні через матеріальні обмеження», — каже пан Дмитро.

Зараз програма все ще знаходиться на етапі доопрацювання. Її реалізація планується в першому півріччі 2024 року. Докладніше за нею стежитиме Східний Варіант.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
04 Травня Субота
22:48

Мешканець ТОТ Луганщини розстріляв шістьох окупантів і втік після примусової мобілізації, — соцмережі

22:35

Німецька компанія надасть Україні радари для ППО

22:22

Російська армія захопила Архангельське на Донеччині, — DeepState

21:44

Українські військові збили на Донеччині ворожий штурмовик Су-25, — Зеленський

21:27

Зеленський заслухав доповіді Сирського і Буданова щодо ситуації на фронті

21:09

Колишній правоохоронець з Луганщини перейшов на бік окупантів, займається перевіркою населення

20:53

Авіація ЗСУ завдала ударів по трьох пунктах управління і двох ЗРК ворога

20:32

У росії полоненого бійця "Азову" засудили до 18 років колонії

19:58

На ТОТ Луганщини минулої доби сталося 23 пожежі, є постраждалий

19:47

У Генштабі повідомили про 74 бої за добу між ЗСУ та армією рф

19:32

Двох керівників "лісгоспів" з ТОТ Луганщини заочно судитимуть за колабораціонізм

18:51

На ТОТ Донеччини росіяни змушують мешканців реєструвати житло за законами рф

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: