UA
RU UA
31 Жовтня 2023, 13:51
552
"Спільнота Відновлення": як кафе "RIA-pizza" з Краматорська працює в Києві
Історія

"Спільнота Відновлення": як кафе "RIA-pizza" з Краматорська працює в Києві

Історія “Ria-Pizza” починається 24 грудня 2011 року, коли Дмитро Ігнатенко разом з іншими співзасновниками вперше відкрили двері закладу відвідувачам у Краматорську. Та після 2022 року кав’ярні довелось релокуватись до Києва. Згодом кав’ярня відновила свою діяльність в рідному місці та була відомим місцем серед місцевих жителів та гостей міста. В червні 2023 року росія завдала ракетного удару по піцерії. Тоді загинуло 13 людей, понад 60 було поранено. Історію “RIA-pizza” до та після трагедії розповідає Східний Варіант.

“Спільнота Відновлення” — засноване Східним Варіантом ком'юніті незламних жителів сходу, які заново поставили на рейки свою діяльність у сфері бізнесу чи в громадському секторі. Люди, якими ми захоплюємось та про яких хочемо розповісти якнайбільшій кількості людей. Бо такі історії варті вашої уваги та підтримки. Підтримайте створення таких історій — долучайтесь до Спільноти відновлення та підтримайте Східний Варіант донейтом.

***

Повномасштабне вторгнення і переїзд до Києва

Кафе “RIA-pizza” має більш ніж 10-річну історію і до 24 лютого працювало в Краматорську. Після початку повномасштабного вторгнення кафе півтора місяця працювало на доставку, а ще безплатно годувало працівників патрульної поліції, військових і волонтерів.

кафе RIA-pizza з Краматорська
Піцерія в Краматорську. Фото: Фейсбук “Ria-Pizza” у Краматорську

“Потім ми зіткнулися з дефіцитом продуктів у місті, але завдяки волонтерам знаходили необхідне і продовжували роботу. У такому режимі ми працювали до 6 квітня, адже на початку квітня ситуація загострилась і персонал почав виїжджати з міста”, — згадує керуюча закладу Ірина Савченко.

8 квітня 2022-го року рф вдарила “Точкою-У” по залізничному вокзалу Краматорська, саме після цієї трагедії керівництво вирішує зачиняти кафе повністю. Тоді вирішили переїжджати в інше місто. У процесі вибору міста для релокації бізнесу думали про Львів, Дніпро, Кам’янське та Київ. Власники зупинилися на Києві через доступну оренду, хорошу локацію та перспективи зростання. Вже у травні команда знаходить у столиці приміщення та організовує спільний переїзд.

кафе RIA-pizza з Краматорська
“Ria-Pizza” у Києві. Фото: Східний Варіант

“Десь 14 травня ми вперше побачили це місце, і вже за 10 днів перевезли усі меблі з Краматорська. Переїзд бізнесу здійснювали за свої кошти. Спочатку ми їздили за речами самостійно, потім нам допоміг хлопець, який займався перевезенням. Він по відеозв’язку остаточно забрав усі необхідні меблі та речі до Києва. До відкриття були готові вже 29 травня”, — розповідає Ірина.

кафе RIA-pizza з Краматорська
“Ria-Pizza” у Києві. Фото: Східний Варіант

Власники орендували трикімнатну квартиру для команди на три місяці. Тоді усі працівники переїхали до Києва, тому сім’я “Ria-Pizza” збереглася у повному складі.

кафе RIA-pizza з Краматорська
Команда “Ria-Pizza” в Києві. Фото: Ірина Савченко для Східного Варіанта

Повернення до Краматорська

У жовтні 2022 року кафе “Ria-Pizza” повернулось працювати до рідного міста — Краматорська. Таке рішення пов’язано з українським контрнаступом восени, коли було звільнено Лиман, Ізюм та інші населені пункти. Ситуація у місті тоді трохи стабілізувалась. Однак, повністю небезпека не минула. 

До повномасштабного вторгнення, окрім піцерії, у “Ria” працював кейтеринг, лаунж-бар, караоке, нічний клуб, крамничка делікатесів з фермерською продукцією та банкетний зал. Під час війни цих послуг немає.

кафе RIA-pizza з Краматорська
Піцерія в Краматорську. Фото: Фейсбук “Ria-Pizza” у Краматорську

Тоді у жовтні один зі співзасновників кафе Дмитро Ігнатенко поїхав до Краматорська, де і почав займатися відновленням кафе. За майже дев’ять місяців заклад став на рейки, “Ria-Pizza” була популярним закладом як серед місцевих, так і серед гостей міста. Також заклад часто відвідували військові, їх тут годували смачною їжею. Ірина розповідає, що колектив у Краматорську був по-особливому дружнім, це була сім’я.

кафе RIA-pizza з Краматорська
Фото: “Ria-Pizza” у Краматорську

Але ввечері 27 червня цього року сталась трагедія. Росія завдала удару по кав’ярні ракетою “Іскандер”. Тоді в закладі були й працівники, і відвідувачі. Від ракетного удару загинуло 13 людей, понад 60 постраждали. Тоді загинуло семеро працівників кав’ярні, шестеро отримали поранення. Від кав’ярні залишились тільки руїни. 

кафе RIA-pizza з Краматорська
Фото: Донецька обласна прокуратура

“Ввечері мені подзвонила поліція Краматорська і сказала, що у нас “приліт”. Питаю, що з піцерією. Вони сказали, що нема піцерії”, — поділилась Ірина Савченко.

Життя після трагедії

Після цієї трагедії частина команди з Краматорська перебрались до Києва і почала працювати тут. Біля входу в піцерію стоять фото загиблих від ракетного удару, місцеві приносять їм квіти та запалюють лампадки.

кафе RIA-pizza з Краматорська
Фото: Олена Конопля в Фейсбуці

Заклад продовжує свою роботу в Києві. Підтримати роботу “Ria-Pizza” можна своїм візитом. Заклад розташований на вул. Миколи Міхновського, 27.

А слідкувати за діяльністю піцерії можна через її Instagram.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
11 Травня Субота
17:18

На виплати ВПО у квітні було спрямовано 2,6 мільярда гривень

16:55

Зеленський наголосив на важливості вчасного постачання оборонної допомоги від партнерів

16:36

Юна спортсменка з Маріуполя виборола 5 медалей чемпіоната Європи з ушу

15:58

На базі хабу Кремінської громади в Рівному займаються реабілітацією дітей з інвалідністю

15:55

Генпрокурори України та США обговорили військову агресію рф та арешт її активів

15:45

13 травня у Києві лікар працюватиме для ВПО

15:45

Новогродівка отримала побутову техніку для гуртожитка ВПО

15:44

єВідновлення: стало відомо, скільки українців за рік отримали кошти на ремонт та купівлю нового житла

15:32

У Маріуполі помічено рух у бік Волновахи російських військових вантажівок

15:04

Вікно Відновлення Відновлення громади без думки громадян? Або як людям вплинути на відбудову Донеччини

Відновлення громади без думки громадян? Або як людям вплинути на відбудову Донеччини
14:55

Евакуація Під час евакуації поранених з Красногорівки поліцейські "Білі Янголи" потрапили під прицільний обстріл ворога (відео)

14:36

СБУ повідомила про підозру трьом бойовикам, які намагались прорвати оборону ЗСУ на Донеччині

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: