UA
RU UA
30 Жовтня 2023, 18:24
8142
"Спільнота Відновлення": як підприємиця зі Слов'янська відновила виробництво сирів
Історія

"Спільнота Відновлення": як підприємиця зі Слов'янська відновила виробництво сирів

Лідія Овчаренко проживає у Слов'янську та вже понад 6 років займається сироварінням, а останні 3 роки виготовляє продукцію на продаж. Через повномасштабне вторгнення підприємці довелося покинути рідний Слов'янськ та евакуюватися у більш безпечне місце. Але вже у червні 2023 року Лідія повернулася додому та відновила сироваріння. Сьогодні Лідія Овчаренко стала амбасадоркою “Спільноти Відновлення” та лауреаткою відзнаки “Незламні зі сходу”. Розповідаємо історію стійкості та сили.

“Спільнота Відновлення” — засноване Східним Варіантом ком'юніті незламних жителів сходу, які заново поставили на рейки свою діяльність у сфері бізнесу чи в громадському секторі. Люди, якими ми захоплюємось та про яких хочемо розповісти якнайбільшій кількості людей. Бо такі історії варті вашої уваги та підтримки. Підтримайте створення таких історій — долучайтесь до “Спільноти Відновлення” та  підтримайте Східний Варіант донейтом.

***

“Коли ми виїжджали зі Слов'янська, залишили вдома 43 голови сиру”

Лідія Овчаренко родом із Бахмута, але зараз проживає у Слов'янську. Має різноманітний досвід ведення бізнесу. Торгівля ювелірними прикрасами, кафе в Слов'янську й у Святогірську. І вже понад 6 років займається сироварінням. Спочатку робила сир для себе та друзів, а останні 3 роки виготовляє продукцію на продаж. 

підприємиця Слов'янськ сир

Через повномасштабне вторгнення підприємці довелося покинути рідний Слов'янськ та евакуюватися у більш безпечне місце: 

Коли ми виїжджали, то залишили холодильник із 43 головами сиру. Дуже було важко. Це багато роботи. У мене немає електричної  сироварні, я все роблю в ручну. Над кожним сиром стою, вимішую, міряю температуру та кислотність. Потім, коли вже сформувала головки сиру, маю регулярно їх перегортати та обробляти, якщо це сирна скоринка. Тобто, кожен день ти над ним працюєш, викохуєш. І залишити 43 голови — це було важко”.

Лідія розповіла, що вона виїхала та понад рік не була в дома. 

Люди, які залишилися вдома, намагалися максимально роздати сир знайомим та друзям. Відправили його у Київ та Дніпро”, — пригадала підприємиця.

підприємиця Слов'янськ сир
Фото: Лідія Овчаренко

Лідія повернулася у Слов’янськ у червні 2023 року.

Мені протягом року писали й дзвонили щодо сирів. Питали, коли знову почну виготовляти. Тому після повернення до Слов'янська, чоловік запропонував знову займатися сироварінням. Спочатку я відмовлялася. Бо ніхто не знає, що буде далі. Планувати теж неможливо”, — розповіла підприємиця.

Але жінка зазначила, що вірить у дзвіночки долі: 

підприємиця Слов'янськ сир

Перший дзвіночок був, коли ми тільки повернулися, й пішли до супермаркету купляти сир. Але якість та ціна не задовольнили. Другий дзвіночок — це зателефонував фермер, у якого раніше брала молоко для виготовлення сирів. Він перевірений, має якісний продукт. Я взяла трохи для себе, й зробила м’яких сирів. Поїли із чоловіком, й друзів пригостили. Було смачно, й навіювало спогади про минуле. Потім подумала, що потрібно зробити напівтвердих сирів. А там вже, якщо увімкнула холодильник, то чого далі не робити”. 

Зі слів Лідії, вона виготовила 4-5 видів сирів, які можна було запропонувати на продаж. Й тоді виставила пост в соціальних мережах про те, що знову працює.

На днях думала про те, що деякі сири будуть зрілі тільки в січні або лютому 2024 року. Як тут не планувати та не думати про майбутнє. Підписи на сирах кажуть, що плани все ж таки є. Тому сподіваємося на сили ЗСУ”, — поділилася підприємиця. 

“Всі сири — абсолютно натуральні”

Асортимент сирів Лідія постійно поновлює, й зараз в наявності наступні види: качотта, яка має вершково-горіховий смак; хаварті, разом із в’яленими помідорами та пелюстками чилі; класичні — гауда та чеддер; довгого дозрівання Том; найбільш улюблені у покупців Бельпер Кнолле та Халумі; Монтазіо із митою скоринкою; коричневий норвезький Гудбрандсдалсост.

підприємиця Слов'янськ сир
Фото: Лідія Овчаренко

Підприємиця розповіла, що є постійні клієнти й клієнтки, які дуже полюбляють сир Гудбрандсдалсост: 

Розповідали, що купляли в супермакетах, коли я не працювала. Але все ж мій краще! Це дуже приємно чути. Тому що Гудбрандсдалсост важко виготовляється. Робиться із сирної сироватки, яка довго випарюється. Допоки лактоза, яка утримується в молоці, не почне карамелізуватися. Через це колір може бути від шоколадного кольору до світло бежевого. Це залежить від сироватки із якої сир вариться”.

підприємиця Слов'янськ сир

Лідія розповіла, що вона не тільки виготовляє сир, а ще й цікавиться історією його створення: 

Наприклад, Горгондзола. Багато років тому молодий монах дуже поспішав, й не доробив сир. А на наступний день, щоб приховати свою недбалість, взяв свіжий сир, й в середину загорнув вчорашній. Пліснява проросла із середи старого сира на поверхню нового. Так і з'явився рецепт Горгондзоли”. 

Підприємця поділилась ще однією історією виникнення сиру, а саме виду Том. Він довгого дозріває, але має цікаві властивості: 

Ще римські воїни його виготовляли, тому що він твердий, і йому не страшні перепади температури. Цей сир спокійно можна брати із собою в дорогу”.

Лідія підкреслила, що в рецептах зазначають можливість додавати цукор для вирівнювання смаку (сироватка може бути менш або більш кислою). Проте вона ніколи не додає цукор. Переважна більшість клієнтів й клієнток дотримуються здорового харчування, й взагалі не вживають цукор. Жінка додала, що може зробити сир у формі цукерок, та додати кеш'ю, фундук або мигдаль.

Усі сири — абсолютно натуральні. Без штучних добавок, загущувачів або антибіотиків. Тільки закваска, фермент й молоко”, — наголосила підприємиця.

підприємиця Слов'янськ сир
Фото: Лідія Овчаренко

Підприємиця підкреслила, що її сири — це не про супермаркет:

У супермаркеті можна купляти однакову на смак гауду кожного дня. А у мене живий продукт. Так, я дотримуюся усіх технічних процесів, але використовую молоко від живої корови. Яка могла з’їсти одну травку або іншу. Й це впливає на смак молока, жирність та густину. Це як, наприклад, якщо вода тече по трубах або ви її набрали із криниці. Різниця відчутна”. 

Скільки коштує сир та як він транспортується

Наразі підприємиця продає подарункові тарілки. Вони містять 7-8 різновидів сиру, й кожна важить близько 650-700 грамів. Коштує 300 гривень, але це вже з урахуванням глиняної тарілки. 

Потрібно ж гарно презентувати сир! Тому я у місцевого підприємця купую тарілки із червоної глини. І вона вже входить у вартість 300 гривень”, — пояснила Лідія.

підприємиця Слов'янськ сир
Фото: Лідія Овчаренко

Зі слів підприємиці, середня ціна за кілограм сиру наразі 400 грн. Новою поштою вона доставляє сири в більшість куточків України, наприклад: Калуш, Івано-Франківськ, Дрогобич, Львів, Дніпро, Харків, Полтаву, Київ тощо.

Доставляю продукцію Новою поштою, й все чудово доїжджає. Навіть у Львів, куди сир їде 2 доби! Моя продукція побувала вже у багатьох містах України. Ще до початку повномасштабного вторгнення, планувала купити мапу, щоб відзначати міста, в яких побував мій сир. На жаль, багато постійних клієнтів й клієнток виїхало. Не тільки зі Слов'янська, а взагалі з усієї країни”, — розповіла Лідія.

підприємиця Слов'янськ сир
Фото: світлина зі сторінки в соціальних мережах Лідії Овчаренко

Зі слів підприємиці, після відновлення роботи справа йде непогано. Попри те, що багато клієнтів й клієнток виїхало, вона отримує регулярні замовлення. Мешканці та мешканці Слов'янська купляють сири, й розповідають про її справу знайомим. Також багато замовлень є з інших міст України. Після повномасштабного вторгнення географія замовлень навіть збільшилась.  

На сторінці в соціальних мережах Лідії є багато постів від вдячних клієнтів й клієнток із гарними відгуками. Наприклад: “Останні теплі дні в Словʼянську! Під каву чи чай дуже смакують крафтові сири Ліди! А яке естетичне задоволення від упаковування!” або “Отримала естетичне та кулінарне задоволення!”.

Лідія наголосила, що попри все вона буде продовжувати свою справу, й вірить у сили ЗСУ!

Як замовити сир?

Сир на вагу або подарункову тарілку можна замовити через соціальні мережі Лідії Овчаренко: Facebook або Instagram.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
09 Травня Четвер
19:59

Поліціянти Луганщини доставили гуманітарну допомогу в прифронтову Макіївку (відео)

19:55

Ексклюзив Хмарне майбутнє сорокинських шахт: що відбувається з вугільними підприємствами окупованої Луганщини

Хмарне майбутнє сорокинських шахт: що відбувається з вугільними підприємствами окупованої Луганщини
19:49

На Авдіївському напрямку Сили оборони відбили 20 атак російських загарбників

19:16

Російські війська мають намір захопити Часів Яр і просунутися далі вглиб України, — Філашкін

18:52

Завтра у Києві переселенців з Луганщини проконсультує Пенсійний фонд

18:41

Зеленський підписав законопроєкти про продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації до 11 серпня

17:56

У Добропіллі чотири медсестри отримали Подяки (фото)

17:26

У деокупованих селах Луганщини лишилось 55 людей: як вони живуть (фото)

16:33

Жителі трьох прифронтових населених пунктів Донеччини отримали понад 15 тонн гуманітарної допомоги (фото)

16:14

На користь держави вилучили понад 620 тисяч гривень застави за жителя Голубівки, який переховується від правосуддя

15:59

Через ворожі атаки минулої доби без газу залишилось 308 абонентів Донеччини

15:58

Подкаст Алчевськ. Історія українського міста

Алчевськ. Історія українського міста

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: