UA
RU UA
26 Березня 2024, 17:52
3483
Порожні скриньки та багаторазове "голосування": як росіяни сфабрикували результати псевдовиборів на сході України
Що відбувається

Порожні скриньки та багаторазове "голосування": як росіяни сфабрикували результати псевдовиборів на сході України

Протягом трьох днів, з 15 по 17 березня, російські загарбники силою зганяли місцевих жителів та жительок тимчасово окупованих територій до “виборчих” дільниць, аби створити видимість масової підтримки диктатора владіміра путіна на так званих “виборах рф”. Проте справжні реалії цього “виборчого шоу” — порожні скриньки та потужний голос опору серед місцевого населення, який лунав попри всі репресії окупантів.

Під виглядом “виборів” російська окупаційна влада на сході України організувала ганебний цирк, сценарій якого був далеким від демократичного. 

Жителів та жительок тимчасово окупованої частини сходу України змушували “голосувати” просто посеред вулиць, на порозі власних квартир, в маршрутних таксі, дитячих садках та пересувних агітаційних автобусах.

На самих “виборчих дільницях” використовували будь-які методи відволікання від порушень правил “голосування” — танці, співи, вікторини й виставки. Все це відбувалося під наглядом каральних загонів рф.

псевдовибори на сході України
Фото російських ЗМІ

Пізніше російські пропагандисти повідомили, що участь жителів тимчасово окупованих територій перевищила навіть середню загальну явку у самій росії. Зокрема, на окупованих частинах Луганщини вона склала 87%, а на Донеччині — 86%.

Водночас кількість людей, які залишилися на цих територіях значно менша, ніж зазначена цифра окупантами.

Східний Варіант розповість про те, як росіяни сфабрикували результати псевдовиборів на ТОТ Луганщини й Донеччини, та спільно з правозахисниками розгляне, чому цей процес є нелегітимним, і яка відповідальність чекає українців, що взяли в ньому участь.

Що відбувалося?

Протягом трьох днів окупанти зупиняли громадян на блокпостах, змушували “голосувати” хворих у лікарнях, працівників підприємств, батьків у дитячих садках та студентів вишів. 

Здійснювали рейди по будинках у супроводі озброєних силовиків, намагаючись дізнатися інформацію про місцевих жителів, які ігнорують “вибори”.

псевдовибори на сході України
Фото: Східна правозахисна група

За даними Центру національного спротиву, зафіксовані навіть випадки, коли росіяни намагалися потрапити у будинок двічі або навіть тричі, якщо їм не відкривали двері. 

“Схема організації обходу була наступною: автобусами перевозили близько 20 колаборантів яким видавали пластикові урни. Автобуси супроводжували дві поліцейські машини. При виході з автобуса, створювались групи обходу: двоє цивільних та один військовий та починався рейд. В першу чергу ходили за відповідними списками до тих, хто голосував на псевдореферендумі та «місцевих виборах».”, — повідомляють у Центрі національного спротиву (ЦНС).

Окрім цього, щоб “нашкребти” потрібну кількість голосів політтехнологи рф вдавалися до всіх можливих абсурдних методів. До прикладу, пересувний автобус “мобільний виборець”, який їздив вулицями міст, зупинявся в місцях скупчення людей і просив зайти мешканців всередину, щоб поставити галочку за “правильного” кандидата.

скрін
Пересувна “виборча дільниця” у місті Рубіжне. Фото російських ЗМІ

У місті Луганськ до “виборчого” процесу підійшли більш “креативно” і пропонували взяти участь в алкогольному інтерактиві під назвою “випий за свого кандидата”.

псевдовибори на сході України
Фото: телеграм-канал “Типичный Луганск”

“Голосувати” змушували й хворих прямо на лікарняних ліжках. Так, за інформацією російських пропагандистів, за 2 дні “виборів” вони зібрали майже тисячу голосів від пацієнтів Луганської обласної лікарні. 

скрін
Фото російських ЗМІ

У тимчасово окупованому Маріуполі на так званих “дільницях” влаштовували справжні шоу, за участі танцюристів, переодягнених акторів та циркачів. 

Загалом, окупанти робили все можливе, аби не тільки відвернути увагу містян від нелегітимності цього фарсу, а й замаскувати порожні скриньки та зіпсовані бюлетені.

На окупованій Луганщині в одному з місцевих чатів було навіть обговорено алгоритм знищення бюлетенів з проукраїнською символікою та надписами. 

“Знищуємо проблемні бюлетені, всі де тризуби, за укрів тощо, нагадую. Якщо хто запитає, то їх не було. Якщо не хочете розмови з фсб, робіть як я сказала”, — таке повідомлення оприлюднили в одній із місцевих спільнот Луганської області.

псевдовибори на сході України
Скриншот із телеграм-каналу “Трикутник”

Самі ж місцеві жителі по можливості намагалися уникати голосування. Як повідомляли у Східній правозахисній групі, місцеве населення брало участь в псевдовиборах рф на рівні 10-15%, здебільшого через інструменти примусу.

Люди не боялися висловлювати свою думку і в соціальних мережах:

“А якщо ніколи ходити, не хвилюйтеся, за вас обов’язково потрібну галочку поставлять під час підрахунку голосів. Та навіть і рахувати особливо не будуть. У нас же найчесніші й прозорі вибори. І підсумок їх відомий наперед”, — пише мешканка Донеччини в соціальній мережі “Вконтакте” під черговим пропагандистським дописом окупантів про “вибори”.

“Вибори путіна відбудуться хоч з музикою, хоч без. Хоч будуть охочі голосувати, хоч ні. Шапіто. Зате можна показати черги з пенсіонерів по телевізору, і сказати, що явка була 102%”, — розповідає луганець в одній зі спільнот міста.

скрін
Псевдовибори в Лисичанську. Місцевих мешканців змушують “голосувати” на капоті машини та просто посеред вулиці. Фото: телеграм-канал “Трикутник”

У відповідь на примус та пропагандистські заходи окупантів, українські партизани та активісти руху опору “Жовта Стрічка” розгорнули масштабну кампанію з перешкоджання “виборам” російського диктатора путіна.

Вони спалювали прапори рашистів, агітаційні газети, псували бюлетені та “виборчі урни”.

В тимчасово окупованій Макіївці, активісти “Жовтої стрічки” підняли прапор України, як нагадування, що жодні маніпуляції чи фейкові вибори рашистів не мають значення, і місто залишається українським.

скрін
Фото: Жовта Стрічка

Крім того,  в перший день “голосування”, 15 березня, завдяки активності українських патріотів, низка окупаційних сайтів “виборчкомів” зупинила свою роботу ще з самого ранку. Про це повідомили у Центрі національного спротиву (ЦНС).

“Діяльність з очищення української землі та знищення інфраструктури ворога на землі, у повітрі та в мережі Інтернет не припиняються ані на секунду”,наголошують у Центрі національного спротиву.

Як загарбники “малювали” результати?

Згідно з результатами, які оголосили російські пропагандисти, владімір путін виграв на президентських “виборах”. За їхніми даними, диктатор нібито набрав до 95% голосів, з них на окупованій частині Донецької області — 95,23 % голосів та на Луганщині — 94,12%.

Однак, звідки насправді брали такі цифри та що за ними стоїть? 

У тимчасово окупованому Маріуполі загарбники, щоб штучно збільшити явку впровадили нововведення: дозволили голосувати не за місцем реєстрації.

Окупанти завозили працівників з росії, зокрема будівельників, які масово збиралися на виборчі дільниці для знімання пропагандистських відеороликів, розповів радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

псевдовибори на сході України
Скриншот із відео російських ЗМІ

Окрім цього, люди в Маріуполі могли “голосувати” по кілька разів, використовуючи два паспорти. Одна особа для експерименту, що став свідченням масштабної фальсифікації виборів, зуміла проголосувати 15 разів протягом одного дня. 

Вона брала участь у восьми різних мобільних групах. Варто відзначити, що у семи з цих груп вона “голосувала” одночасно за допомогою обох паспортів, вкинувши два бюлетені. 

псевдовибори на сході України
Зіпсований бюлетень із проукраїнськими надписами. Фото: телеграм-канал “Маріуполь. Спротив”

На “виборах” путіна на окупованій Луганщині кількість “голосів” перевищила кількість повнолітніх мешканців майже на півмільйона осіб, заявили у Луганській ОВА, 

Голова Луганської ОВА Артем Лисогор в інтерв’ю для Східного Варіанта розповів, що більшість заявлених “голосів” є сфальсифікованими, зважаючи на реальну кількість мешканців у регіоні.

За його словами, ще після 2014 року значна частина населення залишила територію Луганщини, а багато населених пунктів майже порожні або зруйновані, внаслідок активних бойових дій.

“Дивлячись на ті населені пункти, про які ми маємо інформацію, якщо це села, вони взагалі пусті. Великі міста, які були окуповані у 2022 році (Сєвєродонецьк, Лисичанськ), вони теж майже пусті. І більшість тих, хто там знаходиться, це вже люди, які тікали від війни. І населення там до 20 % від того, що було. Попасної взагалі немає. Звідки можна взяти такі цифри явки? Дуже проста відповідь. Цифри фантастичні, ми це вже прекрасно бачили на минулих виборах в росії. Цифри малюються.

Лисогор

У принципі, голосують, як ми бачили цього разу, усі підряд. І без документів, і на вулиці, і на дорозі: зупинилися — проголосували”, — пояснив Артем Лисогор.

Він також додав, що схожа ситуація була й на захоплених територіях в Донецькій області.

Зокрема, у Макіївці спостерігалася ситуація, коли перед трансляцією “голосування” у черзі стояли лише десять осіб, а урни для голосування були майже порожніми з поодинокими бланками. Згодом з’явився звіт про явку, який стверджував, що “проголосували всі, хто був на дільниці”. Це ставить під сумнів правдивість цих даних.

Нелегітимність “виборчого” процесу 

Східний Варіант поспілкувався із юристом громадянської мережі “ОПОРА” Богданом Мохончуком, який зазначив, що нелегітимність цих “виборів” підтверджується, щонайменше, двома фактами.

По-перше, вони нелегітимні, оскільки проводяться на окупованих територіях іншої держави. Це порушує норми міжнародного права, такі як статут ООН, Декларацію принципів міжнародного спостереження за виборами, а також Конституцію та закони України. 

Зокрема, мова йде про порушення суверенітету, територіальної цілісно держави, що підтверджено, в тому числі резолюціями Генеральної Асамблеї ООН.

Юрист громадянської мережі «ОПОРА» Богдан Мохончук
Юрист громадянської мережі «ОПОРА» Богдан Мохончук. Фото: Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого

По-друге, навіть якщо розглядати їх у вакуумі з відривом від глобального контексту агресії, російські “вибори” не відповідають базовим принципам — вільних, чесних виборів, рівного виборчого права, таємного голосування. 

За словами правозахисника, для справжніх виборів важлива конкурентна боротьба рівних політичних акторів, свобода вираження поглядів, дебатів, демонстрацій, можливість вільно формувати волевиявлення та виражати його без стороннього впливу. 

“Неможливі вибори без вибору, коли вбивають умовних опозиціонерів (того ж Навального) та не допускають навіть наближених за риторикою до кремля конкурентів (на кшталт Надєждіна)”, — пояснює Богдан Мохончук.

псевдовибори на сході України
Фото: Східна правозахисна група

Що не менш важливо, за словами юриста, після проведення на тимчасово окупованих територіях “виборів” та отримання персональних даних наших громадян, росія може використовувати їх для примусової паспортизації та мобілізації, вчиняючи цим міжнародний злочин та порушуючи норми міжнародного гуманітарного права.

За даними Луганської ОВА, у так званій “лнр” вже повідомили про плани на чергову хвилю мобілізації. Акцент загарбники зроблять саме на окуповані регіони, аби на території рф не виникало народних хвилювань.

Призов буде стосуватися осіб, які отримали російські паспорти. Їм планують обмежити в'їзд на територію рф, а тих хто вже перетнув кордон, але не встав там на військовий облік, чекатиме значний штраф — 200 тисяч рублів.

псевдовибори на сході України
Фото взято із сайту ombudsman.gov.ua

Адвокаційна менеджерка Центру прав людини ZMINA Альона Луньова відзначила у коментарі Східному Варіанту, що все, що відбувається на окупованих територіях, є порушенням інституту ООН. 

Вона наголосила на тому, що дії, пов'язані з так званими “виборами”,  такі як примусове “голосування”, змушування до участі у “виборчих” комісіях, обходи будинків зі зброєю, утиски та примусова паспортизація для участі в псевдовиборах, порушують права людини.

Адвокаційна менеджерка Центру прав людини ZMINA Альона Луньова.

Примус до складання присяги окупаційній країні може бути кваліфікований як воєнний злочин. 

“Загалом, формування і супроводження цієї «виборчої» агенди, залякування місцевого населення є порушенням прав людини й це безумовно те, що має викликати не просто занепокоєння, а певне реагування з боку і Національної правоохоронної системи, і Міжнародної спільноти”, — каже правозахисниця.

Чи буде відповідальність для громадян України, які брали участь в “голосуванні”?

Юрист Богдан Мохончук зазначає, що за добровільне обрання до органів влади, участь в організації та проведенні незаконних “виборів” на тимчасово окупованій території або публічні заклики до їхнього проведення, організацію та проведення заходів політичного характеру (з’їзди, збори, мітинги, походи, демонстрації, конференції, круглі столи тощо), активну участь у таких заходах передбачена відповідальність за ст. 111-1 Кримінального кодексу України «Колабораційна діяльність». 

Водночас враховуючи, що росія вдається до репресивних методів примушування до участі у “виборах”, важливо пам'ятати, що за дії, скоєні в умовах надзвичайної ситуації, коли існує реальна загроза для життя або прав людини, особі може не бути покладена відповідальність. 

Наприклад, якщо людину змушують “голосувати” під дулом автомата.

псевдовибори на сході України
Фото: Східна правозахисна група

Однак ті, хто організовували цей примус або співпрацювали з окупантами, понесуть відповідальність за свої дії. 

Це питання для правоохоронних органів, як вони будуть це оцінювати, і які будуть наслідки для тих, хто брав участь у незаконних процесах.

Яка відповідальність буде за організацію проведення “виборів” на окупованій території?

За словами правозахисника, за участь в організації та проведенні незаконних “виборів” на тимчасово окупованій території або публічні заклики до проведення таких незаконних “виборів” у ч. 5 ст. ст. 111-1 Кримінального кодексу України передбачена санкція позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої.

Так звані “вибори” рф є лише спектаклем одного актора — диктатора, а організація і проведення їх на окупованих територіях руйнують будь-які намагання говорити про них як форму безпосередньої демократії. 

*** 

Нагадаємо, що Східний Варіант запустив гарячу лінію “HelpPrint” для мешканців прифронтових і тимчасово окупованих територій. На цей канал зв’язку можуть звернутися люди, які потребують підтримки, допомоги або ті, хто бажають безпечно поділитися інформацією чи своєю історією. Також у Східного Варіанта працює сайт-дзеркало, який обходить блокування російських окупантів без VPN. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
Що відбувається

"Кінотеатри на гастролях" та актори у фейкових сюжетах. Як окупанти посилюють пропаганду на ТОТ сходу України

Що відбувається

Космічні ціни на продукти та зростання безробіття. Як росіяни руйнують економіку на окупованих територіях сходу України

Актуально

Кераміка Донеччини та війна: з якими проблемами зіткнулися керамісти та яке майбутнє галузі в області

Історія

"Октава мого життя": у Києві переселенка з Маріуполя представить перформанс про війну, загибель чоловіка і боротьбу з хворобою

Антифейк

Фейкові заяви та маніпуляції: як пропагандисти рф брешуть про евакуацію з Донеччини

Вікно Відновлення

Громадські центри в Слов’янську та Покровську: як вони підтримують жителів Донеччини під час війни

Розбір

Зміни у виплатах ВПО: що про це важливо знати?

Вікно Відновлення

Зараз чи після війни: що мешканці Донеччини думають про відновлення регіону

27 Квітня Субота
08:42

За 26 квітня росіяни поранили 3 жителів Донеччини

08:27

ЗСУ ліквідували ще 1124 окупантів

08:00

На Авдіївському напрямку українські захисники відбили 29 атак ворога

26 Квітня П’ятниця
22:50

Бойовики "днр" поскаржилися путіну на низькі зарплати та відсутність пільг

22:29

Два жителі окупованого Луганська перевели понад мільйон рублів шахраям

22:17

Що відбувається "Кінотеатри на гастролях" та актори у фейкових сюжетах. Як окупанти посилюють пропаганду на ТОТ сходу України

"Кінотеатри на гастролях" та актори у фейкових сюжетах. Як окупанти посилюють пропаганду на ТОТ сходу України
22:14

Остін прокоментував надання Україні ракет ATACMS

21:49

Російські окупанти обстріляли два села на Донеччині: три людини поранено

21:31

ВПО з Луганщини у хабах Кремінської громади отримали 450 продуктових наборів

20:58

США надішлють Україні зброю цього тижня, — Байден

20:42

Президент із дружиною відвідали гімназію та підприємство переселенців з Маріуполя у Славутичі

20:27

Окупанти на ТОТ Луганщини скасують на Великдень комендантську годину, але не всюди

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: