Перший військовий парад у Сєвєродонецьку. Як місто відсвяткувало День захисників і захисниць України

14 жовтня в обласному центрі Луганщини пройшов перший військовий парад, присвячений Дню захисників і захисниць України. Понад 1000 військових на площі Перемоги, новітня військова техніка, різноманітні виставки та святковий концерт. Все це могли побачити учасники дійства.

Східний Варіант відвідав усі локації свята та готовий поділитися враженнями з читачем.

Шануємо і пам'ятаємо

Покладання квітів пам'ятнику генерал-майору Олександру Радієвському було першим серед заходів міста з нагоди Дня захисників і захисниць України.

Фото: Восточный Вариант

Вшанування пам'яті захисника відбулось о 9:30 біля військово-цивільної адміністрації. Близько 200 людей взяли участь у заході. Серед них були військові, представники обласної та міської влади, правоохоронці та мешканці міста. 

Фото: Восточный Вариант

Ведучі заходу звернулись до сєвєродончан з урочистою промовою та оголосили хвилину мовчання. Зі сльозами на очах дорослі та діти покладали квіти до пам'ятника захисника.

“Пам'ять про героїв назавжди залишиться у серцях. А наше святе право й обов'язок зберегти здобуту незалежність України”, — звернулась до громадян міста ведуча заходу.

“Такого місто ще не бачило”

О 10:00 на площі Перемоги розпочався перший військовий парад до дня захисників і захисниць України з нагоди 30-ї річниці Збройних Сил України.

Політики міста привітали військових та інших учасників заходу.

Після чого відбулось нагородження захисників Луганщини та музичне привітання від місцевих колективів. 

 Чимало людей зібралось на площі Перемоги для святкування Дня захисників і захисниць України та перегляду параду.

Мешканці міста змогли побачити урочисту ходу більш як 1000 своїх захисників. Це були бійці всіх військових частин, які захищають Луганщину. 

Також по проспекту Гвардійському проїхала військова техніка нових зразків. 

“Треба показувати, що Сєвєродонецьк — це Україна”

На заході була присутня головна спеціалістка у міністерстві ветеранів України в Луганській області Ірина Болткова. Вона — одна з тих, хто допомагав в тилу української армії у 2014 році звільнити рідне місто. 

Ірина і досі допомагає військовослужбовцям на передовій. Вона поділилася з нами, що була дуже вражена, коли побачила кількість людей, які прийшли подивитись на парад. 

“Сьогодні відбувся перший у Луганській області парад військовослужбовців. Я бачила кількість військових на репетиції, але не думала, що буде стільки людей. Я вдячна керівництву області за таке дійство. Треба показувати, що Сєвєродонецьк — це Україна, Луганська область — це Україна”, — наголосила спеціалістка у міністерстві ветеранів.

Ірина зазначила, що значна кількість ветеранів з Луганщини сьогодні поїхали у смт Марківка, де провели два автопробіги. Також вони організували там концерт і святкове нагородження ветеранів та учасників бойових дій АТО/ООС.  

Фото: Восточный Вариант

“Сьогодні побачила дуже багато знайомих хлопців, які боронять Україну ще з 2014-го року й досі. Це хлопці, яким тоді було по 18 років, а зараз вони дорослі чоловіки. У кожного є родина і діти. Настрій такий, що аж до сліз. Це дійсно свято! Я вдячна всім нашим захисникам за захист. Дякую, дякую, дякую!” —  поділилася з нами Ірина.

"Україна єдина від Луганська до Львова"

Східний Варіант мав змогу поспілкуватись з капітаном збройних сил Андрієм  Дзюбою. Андрію 28 років. У 2014-му році він прийшов до служби звичайним солдатом. 

Він розповів, що військові виконують завдання щодня і готові їх виконувати й надалі, але вони вважають, що Україні потрібен мир і бажають для своєї країни саме цього.

“Люди позитивні до збройних сил. Та саме місто змінилося у кращу сторону. Дуже приємно повертатися сюди та бачити такі зміни. Я хочу подякувати побратимам за їхню службу та побажати їм та їхнім сім'ям міцного здоров'я”, — зазначив Андрій. 

Серед учасників параду був Олександр Кононов. Олександр — захисник України. Родом він зі смт Борівське. Олександрові 54 роки, 17 з яких він живе з інвалідністю, та це не стало завадою для військової служби. 

Захисник розповів, що 3 з половиною місяці був у полоні ворога. Про Олександра зняли 3 фільми. На урочистій ході він ніс прапор своєї держави. 

Олександр розповів, що придбав його цього року у Львові перед днем незалежності. Мандруючи Київщиною, Львівщиною і Тернопільщиною, захисник брав його з собою. На прапорі є підписи учнів, військових, ветеранів та активістів з різних частин країни.

“Рідна ненька Україна — єдина від Луганська до Львова. Коли був на Західній Україні, майже кожного дня чув: “Ти з Луганщини? А звідки в тебе така щира українська мова?” Я кажу: “Луганщина! Це ж Україна!” Стереотипів там я наламав”, — з посмішкою розповідає Олександр. 

Виставки військової техніки, фото та дитячих виробів і святковий концерт

Об 11:00 відбувся огляд виставки військової техніки та озброєння на майданчику перед центральним входом до Льодового палацу.

На виставці була залучена наступна техніка: броньований автомобіль "Новатор" з протитанковим комплексом "Стугна-П"; броньований автомобіль "Козак"; бронетранспортер БТР-80; 100-мм гармата МТ-12 "Рапіра"; МЛПМ на базі МАЗ-6317; зенітна установка ЗУ-23-2; легковий Богдан-3351; великовагові тягачі КрАЗ-6446, КрАЗ-6322, МАЗ-537, МАЗ-6317; бойові машини піхоти БМП-2 та інші.

На виставці глядачам був представлений безпілотник. Військові розповіли, що він призначений для розвідки та обслуговування стрільби. До нього йде пульт управління.

Фото: Восточный Вариант

Також військові показали антенну, що забезпечує зв'язок між пультом управління та самим безпілотником, дальність польоту якого становить до 50 км.

Фото: Восточный Вариант

Також можна було переглянути вміст аптечки, яка знаходиться у військових медиків.

У самому Льодовому палаці спорту можна було переглянути малюнки та вироби дітей до дня захисників та захисниць.

Також у фоє палацу можна було побачити тематичну виставку фотографій. 

На завершенні параду о 12:00 відбувся святковий концерт академічного фолькльорно-хореографічного ансамблю з Дніпра “Славутич”.

***

Проєкт реалізується онлайн-виданням "Східний Варіант" за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки в рамках Transition Promotion Program. Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки.

Последние новости

  • Спільнота Відновлення
  • Суспільство

"Моє хобі перетворилося у роботу, яку я люблю": як донеччанка створює розписні шовкові вироби в Ірпені

Світлана Рибалко — родом зі Словʼянська. Вже понад 18 років вона створює розмальовані шовкові хустки,… Read More

15 години назад
  • Суспільство

Марина Богун: досьє соціальної підприємниці, співачки та засновниці ГО, яка допомагає жінкам та дітям з Луганщини

Марина Богун — соціальна підприємниця, волонтерка, громадська діячка з Луганщини. Крім цього — експертка з… Read More

16 години назад
  • Війна з РФ

"Тримаюсь тільки надією, що син повернеться й обійме мене": у Києві відбувся масштабний мітинг на честь полонених захисників України

Учора в Києві відбувся масштабний мітинг рідних полонених українців та небайдужих громадян. Для того, аби… Read More

17 години назад
  • Суспільство

"Пліч-о-пліч": як у столиці працює Центр підтримки ВПО Волноваського району

Яку допомогу переселенці з Волноваського району отримують у Центрі підтримки ВПО «Пліч-о-пліч»? У яких містах… Read More

19 години назад
  • Суспільство

Ольга Семибратова: досьє волонтерки з Донеччини та засновниці БФ "Сила Жінки"

Ольга Семибратова — волонтерка з Красногорівки, Донецької області. З перших днів повномасштабного вторгнення її чоловік… Read More

23 години назад
  • Війна з РФ
  • Суспільство

Евакуація для всіх: як маломобільним людям виїхати з окупації?

На тимчасово окупованих територіях залишаються люди, яким складно подолати довгий шлях до підконтрольної частини України… Read More

3 дні назад

This website uses cookies.