Народження "Нового села": з чим Зеленський приїхав на Луганщину

Сьогодні, 15 жовтня, Президент України відвідав село Шульгинка, що в Старобільському районі. Мета його робочого візиту — огляд та відкриття сервісного центру у рамках пілотного проєкту “Нове село”.

Східний Варіант побував на зустрічі президента з журналістами та мав можливість переглянути територію сучасного сервісного центру. 

"Нове село"

Володимир Зеленський привітав громадян ще раз з днем захисників і захисниць України. Він розповів, що вчора, 14 жовтня, був на присязі, що відбулась на острові Хортиця, після чого відвідав Маріуполь, а саме 128 бригаду. На фронті Президент разом зі своєю командою привітали військових. 

Фото: Восточный Вариант

“Вчора ми вітали наших військових, підтримували їх, із задоволенням спілкувались. Дуже важливо бути разом. А сьогодні ми бачимо з вами початок реалізації важливої великої реформи для України”, — наголосив Володимир Зеленський. 

Мова йде про сучасний сервісний центр, де мешканці села зможуть отримувати адміністративні послуги та проводити своє дозвілля з користю. За словами Президента, передував цьому моніторинг сіл країни, що відбувся приблизно рік тому.

“Ми проїхались Україною і побачили, в якому стані знаходяться наші села. Перевіряли чого там немає. Простіше сказати, що там є. Це можна порахувати на пальцях. Але для життя, для реалізації своїх прав, для того, щоб проводити правильно час і відчувати себе в селі, так само як і в столиці чи в будь-якому місті нашої держави, — немає для цього нічого. Ось початок. Перед вами “пілот” цієї реформи — реформи українського села”, — пояснив президент.

"Найголовніше, щоб місцеві люди були щасливі"

Зеленський також зазначив, що реалізацією даної програми займається команда на чолі з віцепрем'єр-міністром України Олексієм Резніковим. 

“Це проєкт спільної дії соціально відповідального бізнесу, міжнародних партнерів. Це саме “Нова пошта”, USAID та гуманітарні організації ПРООН.

Разом з місцевою громадою, територіальною новоствореною громадою і з міністерством реінтеграції ми зробили цей “пілот””, — зазначив міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

За словами президента, програма “Нове село” буде реалізовуватися у 1060 селах, селищах і громадах України. Щодо фінансування реформи українського села у країні, допомога буде частковою від міжнародних партнерів, але більша частина грошей буде надходити від бюджету українського бізнесу і бюджету держави.

“Ви самі все побачите. Найголовніше, щоб місцеві люди були щасливі. Понад 100 послуг для людей тут є. Це й отримання паспортів, пенсії. Тут є пошта. Через деякий час, коли люди почнуть користуватись цією інфраструктурою, ми побачимо, чого не вистачає, будемо приймати рішення щодо будівництва”, — уточнив Володимир Зеленський.

Переваги сервісного центру

Президент України звернув увагу на новітній дитячий майданчик та літній кінотеатр, що також встановлені у рамках проєкту. 

Сервісний центр має два поверхи. У будівлі, крім центру надання послуг, є поліцейська станція, магазин продовольчих товарів, магазин мобільного зв'язку, аптечний пункт. 

Фото: Восточный Вариант

“Територія сервісного центра є безбар'єрною й абсолютно сучасною. Це дуже важливо. Вважаю, що це можливість доступу кожної людини. Дуже хочеться реалізувати це на всій території України”, — зазначив президент.  

Фото: Восточный Вариант

Будівля обладнана ліфтом та пандусами. Поряд є місце паркування для людей з інвалідністю. На першому поверсі розташований громадський туалет, в якому, крім окремої чоловічої та жіночої кімнат, є також туалет для людей з інвалідністю. Виділена окрема кімната з бойлерами для встановлення сповивального столика. 

На другому поверсі сервісного центру є перший в Україні центр культурних послуг. 

Нові ідеї сучасного дозвілля

Віцепрем'єр-міністр України розказав, що новою ідеєю команди є центр культурного простору, який взагалі змінює поняття “Сільський клуб”. 

“Тут є можливість вчитися інтернетом: не треба їхати в інше місто. Старші люди прийшли з онуками — онуки займаються на 3D-принтері, а старші люди читають в той момент книжки або слухають лекцію”, — наголосив Олексій Резніков. 

Він також відмітив, що завдяки партнеру “Нафтогаз України” у Шульгинці було встановлено сонячні батареї, які забезпечують електроенергією соціальні заклади, а також лавочки, де є можливість підзарядити гаджети. 

Фото: Восточный Вариант

“Ідея реінтеграції говорить про те, що ми з вами крокуємо в Європу і далі. Тому 17 сільських громад у Луганській області, 21 сільська громада у Донецькій області, 38 — у Херсонській області та все, що вздовж лінії дотику плюс адмін межа з Кримом, — це наша задача”, — зазначив віцепрем'єр-міністр України.

Він наголосив, що дуже важливим фактором є активність і зголошення керівників територіальних громад. І відмітив у відповідній активності сільську голову Шульгинки Наталю Петренко.

“Шульгинці дійсно пощастило, що ми “пілоти” у даному проєкті. Я не зупиняюсь наголошувати на тому, що сільське населення — це рушійна сила України. І вона повинна мати змогу отримувати якісні послуги”, — наголосила сільська голова. 

***

Проєкт реалізується онлайн-виданням "Східний Варіант" за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки в рамках Transition Promotion Program. Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки.

Последние новости

  • Суспільство

Місія — єднання. Як у Києві для переселенців працює гуманітарний центр Соледарської громади

Уже півтора року в столиці працює Гуманітарний центр підтримки ВПО «Соледар: дорога додому». Тут переселенці… Read More

47 хв. назад
  • Суспільство

Як керамічні вази зі Слов’янська допомагають військовим із ремонтом автомобілів

Військовий Дмитро Хоменко з Івано-Франківська під час служби на Донеччині отримав не лише нових друзів,… Read More

1 годину назад
  • Суспільство

Вишиванка Донеччини та Луганщини: яка вона та що значить для сходу України

Кожен третій четвер травня увесь світ відзначає День вишиванки. Розпочате як студентська ініціатива, зараз це… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

"Не хочемо залишати свій дім": як живе Селидове та де можна отримати допомогу

Яка наразі безпекова ситуація у Селидовому? Де можна отримати гуманітарну та медичну допомогу? Як відбувається… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Катерина Скрипова: досьє активістки з Луганщини, координаторки БФ "Схід SOS"

Катерина Скрипова — активістка, волонтерка з Луганська. Брала участь у мітингах на підтримку Євромайдану. Згодом… Read More

2 дні назад
  • Війна з РФ

Як евакуювати дитину з тимчасово окупованої території: алгоритм дій

Повернення дитини з тимчасово окупованої території — це складний процес, який вимагає уважності, підготовки та… Read More

2 дні назад

This website uses cookies.