Особливі листи Луганщини. Як здійснюються мрії дітей з непростою долею

Вже 3 роки «Ялинка бажань» допомагає здійснити бажання дітей. «Східний варіант» своїми очима побачив, ким і як створюються чудеса

Ліді 12 років, вона ходить в 5 клас. Дівчинці подобається математика, інформатика та українська мова. Коли їй було 3 роки, батьки записали Ліду в школу мистецтв. У 11 років дівчинка закінчила школу танців, музичну школу і школу малювання. Зараз Ліда відвідує в школі гурток танців і гурток саморобок. Але найбільше вона любить проводити час зі своїм новим другом, вівчаркою Беллою.

Дівчинка займається з собакою: за допомогою інтернету навчається основ дресування. Собака виконує базові команди. Дівчинка любить Беллу, знає все про цю породу, піклується про неї. З навчанням собаки Ліді допомагає Ольга Чупринка. Ольга — заводчиця собак і голова Лисичанського міського відділу кінологічної асоціації України, веде Ліду.

Ліда Ковальова живе зі своєю мамою і бабусею в с. Шульгинка Старобільського району. Батько Ліди був струнким і високим, служив прикордонником. Але його вбили на війні. Смерть рідної людини залишила незгладимий слід в житті дівчинки. Однак вона не опускає руки: вчитися в школі, відвідує гуртки мистецтв і займається улюбленою собакою, про яку довго мріяла. І ця мрія збулася завдяки проєкту «Ялинка бажань».

🎄“Ялинка бажань”

«Ялинка бажань» — це марафон добра, який створила Луганська Асоціація людей з інвалідністю на чолі з Миколою Надуличним. Даний проєкт існує вже 3 роки. У перший рік проєкту команда виїжджала зі своєю програмою, дідом Морозом і Снігуронькою в інтернати Луганської області до дітей-сиріт і дітей, чиї батьки позбавлені батьківських прав. У 2020-му році список дітей було розширено: були додані діти з інвалідністю та особливими потребами. А у 2021 році до цього списку приєдналися діти, чиї батьки загинули в АТО/ООС.

Суть проєкту полягає в тому, що діти пишуть побажання в листах. Ці послання вішаються на ялинку.

«Ми хотіли піти від стандартів. Коли дітям незалежно від статі та віку дарують все однакове. Хотілося створити для дітей новорічне диво. Прийшла ідея запропонувати кожній дитині з такою непростою долею написати лист святому Миколаю. Хотілося, щоб діти замовляли те, що вони хочуть», — каже пан Микола.

Фото зі сторінки Луганській Асоціації організацій людей з інвалідністю в Facebook

Ялинка встановлюється в магазині «Сім'я» в сєвєродонецькому ТРЦ «Джаз». Будь-який охочий може здійснити мрію дитини. У 2020-му році команда проєкту «Ялинка бажань» запрошувала дітей з інтернатів в Сєвєродонецьк.

Фото зі сторінки Луганській Асоціації організацій людей з інвалідністю в Facebook

ТРЦ «Джаз» надав приміщення для проведення новорічної вистави. До проєкту долучилося багато небайдужих. Команда проєкту проводила костюмовані новорічні вистави в інтернатах і будинках сімейного типу на Луганщині. У сім'ї, де є діти з особливими потребами, «Ялинка бажань» приїжджала додому разом зі Снігуронькою та дідом Морозом. Такі костюми команді надала громадська організація «Мама Діє».

Фото зі сторінки Луганській Асоціації організацій людей з інвалідністю в Facebook

«Хотілося створити новорічне диво для максимально можливої ​​кількості таких діток. Цього року ми отримали близько 200 листів. Бажання у дітей різні. Хтось просить машинку, хтось навушники для телефону, а хтось — рукавиці…» — ділиться учасниця проєкту Інна.

🎅“Для нього це не просто іграшка”

Інна розповіла про хлопчика, який живе в Станиці Луганській зі своєю бабусею. Бабусі хлопчика близько 80 років, а дідусеві за 80. Тата у нього не було з самого початку, мама працювала кухарем в АТО. Вона загинула. Підірвалася на міні. У своєму листі він написав: «Мені потрібен костюм святого Миколая. Я буду дарувати подарунки бабусі та дідусю».

Фото зі сторінки Луганській Асоціації організацій людей з інвалідністю в Facebook

«Ми їздимо до дітей. Особливо непросто морально в ситуації з дітьми, чиї батьки позбавлені батьківських прав. Дитина отримує іграшку і сидить з нею, не відпускаючи її. Для неї це не просто іграшка. Цього року мене обняла дівчинка так, ніби вона знає мене все життя. Дух перехоплює, немає сил дихати…», — каже Інна.

«У Новоастрахані без мами залишилися троє дітей: вона померла через хворобу. Діти живуть з татом. І це дуже непросто. Кожен випадок по-своєму важкий», — доповнює Микола.

Інна та Микола діляться з нами, що непросто спостерігати й за дітьми з інтернатів. Діти не можуть повірити, що подарунки залишаться у них і що це у них не заберуть.

«Був хлопчик, який попросив годинник. Коли він його отримав, він був такий щасливий, показував його нам. Минуло вже 2 роки. Ми підтримуємо зв'язок з його вихователем. Вона поділилася з нами про те, як хлопчик згадує цей момент і каже, що це найяскравіше враження в його житті», — доповнює Микола.

🐶 Друг для Ліди

Серед всіх випадків був і такий, де дитина попросила собаку. Ліда Коваленко, дівчинка, яка залишилася без тата внаслідок військових дій, попросила вівчарку.

Фото зі сторінки Луганській Асоціації організацій людей з інвалідністю в Facebook

«Іграшка не замінить людини. Нічого не замінить тата. Але друг завжди допоможе і підтримає. І такого друга хотілося знайти для Ліди», — ділиться з нами Микола.

Фото зі сторінки Луганській Асоціації організацій людей з інвалідністю в Facebook

У березні 2021 роки команда проєкту «Ялинка бажань» приїхала провідати Ліду і її сім'ю.

«Команду “Голос” ми ще вчимо. Сусіди допомогли зробити для собаки вольєр. У холодну пору року Белла ночує в спеціальному приміщенні. Ми туди принесли соломи, там є опалення і дуже тепло», — говорить Ліда.

Фото зі сторінки Луганській Асоціації організацій людей з інвалідністю в Facebook

«Лідочка постійно з Беллою. Вони разом бігають нашим двором, Ліда відпускає її з повідця, дресує, робить їй сама іграшки», — говорить бабуся дівчинки.

У той час як дорослі спілкуються, дівчинка не відриває погляду від Белли, гладить її, ласкаво називає Беллочкою. Демонструючи вміння свого друга та обов'язково заохочуючи її ласощами. Ліда подає команди собаці “До мене”, “Сидіти”, “Лежати” і “Розвідка”. Вівчарка відразу ж виконує їх. Навіть без повідця собака не тікає від дівчинки.

Фото зі сторінки Луганській Асоціації організацій людей з інвалідністю в Facebook

І поки команда проєкту «Ялинка бажань» і «ВВ» розмовляють з мамою і бабусею дівчинки, друзі, не помічаючи нікого, насолоджуються кожною секундою, проведеною разом.

Последние новости

  • Війна з РФ

Незламні, нескорені, неспинні: 10 років із заснування бригади "Азов"

5 травня 2014 року в Бердянську був створений батальйон патрульної служби міліції особливого призначення «Азов».… Read More

19 години назад
  • Суспільство

Ім’я, яке російська імперія та радянська влада хотіли забути: історія Олексія Алчевського

Олексій Алчевський — український банкір, фінансист-реформатор, промисловець, меценат, засновник гірничих і металургійних підприємств на Донеччині… Read More

1 день назад
  • Суспільство

Повідомляти про "зв'язки" з людьми в окупації, або що не так із новоприйнятим законом

25 квітня Верховна Рада України проголосувала за закон «Про внесення змін до Кодексу законів про… Read More

2 дні назад
  • Війна з РФ

Як знайти зниклу безвісти людину на окупованій території: алгоритм дій

Випадки насильницьких зникнень та свавільних затримань українців на тимчасово окупованих територіях стають все більш масовими… Read More

2 дні назад
  • Війна з РФ

"Нелояльні мешканці" та свавільні затримання. Як росія вчиняє черговий злочин проти людяності в окупації на сході України

Окупанти здійснюють жорстоку політику репресій, спрямовану проти мирного населення на тимчасово окупованих територіях. Їхня мета… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

Ірина Болткова: досьє начальниці Міловської селищної військової адміністрації Старобільського району

Болткова Ірина Іванівна — родом з Сєвєродонецька, за освітою економіст. Тривалий час працювала у приватному… Read More

3 дні назад

This website uses cookies.