Справа Семенченка: за що критикують і в чому обвинувачують екскерівника батальйону "Донбас"

Колишнього командира батальйону “Донбас” Семена Семенченка заарештували на два місяці за створення так званої приватної армії. У соціальних мережах частина учасників бойових дій заступаються за нього, називаючи кримінальну справу “наступом на патріотів”. Інша частина пригадує йому “зради” та “злочини”. “Східний варіант” розібрався, що відомо по кожному з цих звинувачень.

Останнім часом колишній народний депутат та екскерівник добровольчого батальйону Семен Семенченко не перебував у публічній площині. У Фейсбуці він час від часу писав, що займається відкриттям охоронної фірми. Та в правоохоронних органах щодо цього є власна думка.  

Приватна армія чи охоронна фірма

В СБУ стверджують, що Семен Семенченко та Євген Шевченко, який називає себе позаштатним агентом НАБУ, створили приватну армію. Вони, нібито, озброювали її важкою зброєю, включаючи ручні гранатомети, а вишкіл бійців проводили на базі під Києвом.

“Служба безпеки України викрила та припинила діяльність не передбаченого законодавством воєнізованого збройного формування, так званої «приватної військової компанії». Її діяльність була спрямована на підготовку до вчинення тяжких злочинів, в т.ч. проти основ національної безпеки”, — таке повідомлення опублікували в СБУ 24 березня.

Фото СБУ

Які саме злочини проти державної безпеки планував скоїти Семенченко, в СБУ не уточнюють. За їх даними, до складу компанії входило понад 150 осіб, а сама організація “діяла під прикриттям охоронних фірм і громадських організацій”.

СБУ провела близько 80 обшуків у Київській та Донецькій областях. Поблизу бази, де проводили вишкіл бійців, вилучили десятки одиниць зброї, зокрема РПГ, автомати, помпові рушниці, а також п’ять з половиною тисяч набоїв. 

У клопотанні прокуратури йдеться, що бійці з організації Семенченка готувалися не лише в Україні, а й закордоном: 

“Залученим до лав незаконного збройного формування особам було забезпечено проведення військових тактико-спеціальних навчань на базі одного з найбільших тренувальних центрів у Європі — європейської військової компанії “Europian Security Academi”, що розташована на території республіки Польща”.

Те, що викрили СБУшники, і що вони називають “злочинною організацією”, сам Семенченко ще задовго до оголошеної йому підозри називав приватною охоронною фірмою. Оформлена вона як громадська організація. А те, які соціальні функції виконує, вказано на її Facebook-сторінці:

“Міжнародна компанія з безпеки DBC Corp працює в Україні через дочірню компанію Doncorp Україна. Цей проєкт має перш за все соціальну складову — навчання та працевлаштування ветеранів російсько-української війни”. 

Серед послуг, які має надавати компанія, там зазначали такі: охорона культурно-масових заходів, охорону територій та приміщень, супровід делегацій та вантажів, групи швидкого реагування та інші. 

Фото: СБУ

Екснардеп Єгор Соболєв після затримання Семенченка зазначив, що це аж ніяк не було секретною організацією. 

“Семен з іншими добровольцями "Донбасу" справді займався створенням приватної охоронної компанії. Залучав туди хлопців, які повернулися з фронту. Вів перемовини про контракти з американцями. Організація робилася відкрито — у його фейсбуці постійно були фотки та відео про тренування під селом Сувид на Київщині. Їздили переймати досвід до академії безпеки у Польщі — казали, що там гарний рівень. Твердження СБУ про "підготовку до вчинення тяжких злочинів, в тому числі проти основ національної безпеки" вимагають доказів”, — написав Соболєв.

Євген Шевченко, який за даними СБУ, був соратником Семенченка, пояснив, що у 2018 році хотів стати інвестором охоронної компанії для роботи в Сирії та Афганістані з охорони об’єктів та супроводження конвоїв за контрактами Держдепу США. 

“Після декількох місяців попередньої роботи, перемовин і зустрічей в Афганістані та в Іраку (в тому числі у Посольстві США у місті Багдад) та заявою Трампа наприкінці 2018 року про вивід контингенту і зменшення присутності США у цих країнах, питання про співпрацю стало неактуальним”, — зазначив Шевченко.

Після цього, стверджував він у своєму Facebook, його участь у створення охоронної компанії закінчилася.

“А Семен тим часом створив власну охоронну компанію в Україні й мені (чомусь?) також закидають участь у її створенні і її діяльності, хоча ні де-юре, ні де-факто я не мав і не маю до неї жодного відношення”, — додав Шевченко у соцмережі. 

Та в інтерв’ю виданню “Цензор” він проговорився, що до компанії Семенченка таки мав бодай дотичне відношення, а саме — передавав йому кошти іноземного інвестора. 

За його словами, у справі є свідчення громадянина Казахстану Сергія Борисенка. Він, нібито, співпрацював із Семенченком та інвестував в охоронну фірму.

“Одного разу Борисенко поїхав в Казахстан на місяць, а там якісь платежі (ймовірно, за навчання в Польщі) потрібно було закривати. І Борисенко попросив, щоб я прийняв гроші від нього на свою картку і передав їх Семену. Всього було чотири платежі на загальну суму 95 тисяч доларів. Він точно знає, що ці гроші я після отримання відразу передавав Семену”, — розповів Шевченко. 

За його словами, Борисенко почав вимагати з нього гроші та погрожував зверненням в СБУ.

Також Шевченко вважає дивним той збіг обставин, що підозру йому та Семенченку оголосили якраз після того, як він дав інтерв'ю журналісту Bellingcat Христо Грозєву. Він знімає фільм про те, як українські спецслужби не змогли вивезти з Білорусі затриманих там бійців російської приватної військової компанії “Вагенер”, що, за даними СБУ, брали участь у військових злочинах на окупованих Росією територіях. 

Сам Семен Семенченко також пов’язує ці події з Росією та ПВК “Вагнер”.

“Все це провокації спецслужб Російської Федерації, яка хоче припинити діяльність компанії, що боролася з ПВК “Вагнер” закордоном. Вона хоче, щоб добровольці були оббрехані і знаходилися за ґратами. Вся зброя, знайдена нібито в цьому таборі, була закопана в кількох десятках метрів у лісі, й не має до нас жодного стосунку”, — сказав Семенченко відразу після рішення суду про його арешт. 

Фото СБУ

Героїзм Семенченка, який ставлять під питання

У вересні 2014 року тодішній президент Петро Порошенко нагородив Семенченка орденом Богдана Хмельницького. Від міністра МВС Арсена Авакова керівник батальйону “Донбас” отримав нагородну зброю. Під час нагородження Семен Семенченко зняв балаклаву, тоді як весь час до цього приховував своє обличчя. Він пояснював це тим, що його родичі перебувають на окупованій території.

Нагородження Семенченка не зрозуміли бійці, які з ним воювали. Вони обвинувачували його в “бездарному керівництві” батальйоном під час Іловайської трагедії, що призвело до багатьох жертв. Також Семенченку закидали те, що він опублікував у Facebook плани відходу після однієї з операцій. Тому бійцям довелося міняти план. 

Сам комбат та його соратники вважали, що проти нього ведеться інформаційна війна, організована Росією. 

У 2016 році Семенченка позбавили офіцерського звання. Прокуратура доводила, що Вишгородський районний військовий комісаріат видав Семенченку "завідомо неправдиве" тимчасове посвідчення офіцера запасу.

Згодом Семенчеко оскаржив це рішення через адміністративний суд і повернув собі звання. Та апеляційна інстанція не погодилася з цим і повернула в дію першочергове рішення суду. А вже наприкінці минулого року Верховний суд поставив крапку і визнав Семенченка фальшивим офіцером. 

У 2018 році Семенченко потрапив і в міжнародний скандал. Тоді в Грузії затримали шістьох українців, у яких під час обшуків знайшли зброю. Повідомлялося, що одним із них був і Семен Семенченко, однак йому вдалося уникнути затримання через наявність дипломатичного паспорта. 

Сам Семенченко спростовував інформацію про своє затримання, наголошуючи, що організовував захист затриманим, домовляючись з їх адвокатами. 

Після численних скандалів і закінчення повноважень народного депутата Семенченко відійшов у тінь. Про нього мало згадували в публічній площині до моменту затримання за ПВК. 

Адвокати повідомляють, що після арешту Семенченко потрапив до лікарні й нині перебуває там. За статтею, яку інкримінують колишньому комбату “Донбасу”, йому загрожує покарання від 5 до 10 років ув'язнення. 

Последние новости

  • Суспільство

Краса, спілкування і новий досвід: як переселенка з Донеччини організовує у Франківську естетичні бранчі для дівчат

Внутрішні переселенці, які вимушено покинули рідні міста через війну, стикаються з різними проблемами в населених… Read More

5 години назад
  • Суспільство

"Ми маємо знати історію": як луганчанка запустила освітній проєкт

Наталя Омельчук родом з міста Сорокине, що на Луганщині. До початку війни у 2014 році… Read More

6 години назад
  • Суспільство

"Українці завжди відокремлювали себе від росіян": письменниця та історикиня з Донецька Олена Стяжкіна розповіла про рідне місто

22 травня, у Києві, в книгарні Старого Лева, відбулась тепла розмова про Донеччину в рамках… Read More

1 день назад
  • Війна з РФ

Опитують про Маріуполь немаріупольців. Як пропагандисти окупованого міста маніпулюють новинами

Нещодавно журналісти пропагандистського телеканалу «Маріуполь24» випустили сюжет з опитуванням нібито місцевих жителів про те, які… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

"Армія відновлення": як вона працює та як допомагає Донеччині

Повномасштабне вторгнення росії вкрай негативно вплинуло на ситуацію з безробіттям на Донеччині. Тисячі людей евакуювалися,… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Спроба вкрасти чужу культуру: як росіяни брешуть про Архипа Куїнджі

Архип Куїнджі — український митець, живописець-пейзажист і педагог грецького походження. Він народився в селі Карасівка,… Read More

3 дні назад

This website uses cookies.