Примусова мобілізація в ОРДЛО: що відбувається і як уникнути

В ОРДЛО проходить третя хвиля «мобілізації». До так званої армії «ЛДНР» закликають всіх чоловіків без розбору. Вік, інвалідність, хвороби не мають жодного значення. Що відбувається на окупованих територіях та як уникнути «мобілізації» — дізнався «Східний варіант».

Примусова мобілізація у самопроголошених «ДНР» і «ЛНР» стартувала 19 лютого. Ватажки НЗФ Денис Пушилін та Леонід Пасічник виступили із заявами «Встань на захист республік». Усі чоловіки від 18 до 55 років на окупованих територіях мають з'явитися до місцевих «військкоматів». За кілька днів призовний вік збільшили.

Вже з 22 лютого почали мобілізувати жінок, які працюють у структурах прокуратури, народної міліції НЗФ і навіть цивільних службовців. За інформацією Східної правозахисної групи, мобілізація також торкнулася і жінок-конвоїрів у місцях позбавлення волі ОРДЛО.

Фото «Східна правозахисна група»

«На окупованих територіях українського Донбасу, чоловіків призовного віку хапають просто на вулицях і тягнуть у військкомати, щоб використовувати їх як гарматне м'ясо у разі майбутніх можливих бойових дій. Деякі ходять вулицею переодягнувшись у жіночу сукню. Це не жарт і не перебільшення — це реальність», — написав радник голови МВС Антон Геращенко.

На збори дають лише кілька годин. Деяких мобілізованих фактично вивезли у поле та дали сухпайок на кілька діб, пише «Українська правда» з посиланням на джерела.

Фото «Типовий Донецьк»

“Вторая«Друга хвиля мобілізації торкнулася працівників підприємств, які залишалися працювати на підприємствах. Наприклад, на Алчевському меткомбінаті та Антрацитівських шахтах робітники відмовляються йти воювати, погоджуються сісти до в'язниці. Така реакція обумовлена ​​ефективним опором ЗСУ», — повідомляє голова «Східної правозахисної групи» Віра Ястребова.

Фото «Східна правозахисна група»

Мобілізація в ОРДЛО сьогодні

«Східний варіант» зв'язався з жителем тимчасово окупованої Макіївки. Валерій (ім'я змінено з метою безпеки) працює на місцевому підприємстві. Чоловікові ще немає 60 років, будь-якої миті його можуть забрати в так звану «армію».

«Зупиняється електричка, відразу ж заходять люди у військовій формі та виводять усіх чоловіків. Заводять в автобуси та відвозять до військкомату. Хапають просто на вулицях. Пакують усіх хворих, п'яних, без документів, без досвіду служби в армії… Сидять в ешелонах в Іловайську та Новоазовську. Нещодавно зупинили одного чоловіка, вів у дитячий садок дітей. Дітей мамі, а його самого до Херсона відправили. Наскільки я знаю, його вже немає в живих», — розповідає Валерій.

Фото Dialog

За його словами, зараз повістки надходять усім медпрацівникам. Чоловікам, жінкам, з маленькими дітьми та людьми похилого віку під опікою — різниці немає. До військкомату треба з'явитися всім. Така ситуація у всіх окупованих містах.

«Деякі підприємства виписують папірці, мовляв, співробітник незамінний. Показуєш таку довідку і тебе відпускають. Так щастить далеко не всім», — каже Валерій.

Уже у полоні

Українські військовослужбовці під Горлівкою взяли у полон учасників НЗФ. Більшість із них — звичайні вчителі, слюсарі та водії. Усі вони жителі окупованих територій без бойового досвіду, насильно мобілізовані до лав так званої «армії днр». Відео допиту опублікував голова Міжнародного центру протидії російській пропаганді, військовослужбовець ЗСУ Юрій Кочевенко.

За словами полонених, вони прийшли на військові збори й звідти їх відправили воювати проти України. Дехто каже, що не знав про це.

«Більшість із цих людей мають російські паспорти. Зараз частину наших земляків перекидають через територію Ростовської області, Краснодарський край і тимчасово окупований Крим для проведення морської наступальної операції із захоплення Одеси. Іншу частину вивезли до Білгорода для штурму Києва в першому ешелоні як “гарматне м'ясо”», — написав головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Фото: Національна поліція України

Як уникнути мобілізації?

Як пояснює Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, все, що відбувається в так званих «республіках», є проявом примусової мобілізації, забороненої міжнародним гуманітарним правом. Зокрема, статтею 51 Конвенції щодо захисту цивільного населення.

«Під час війни окупаційній державі забороняється змушувати осіб, які перебувають під захистом, тобто тих, хто опиняється під владою сторони конфлікту або окупаційної держави, громадянами яких вони не є, служити в її збройних або допоміжних силах», — йдеться у статті.

Фото “Типичный Донецк”

Якщо вас змушують вступити до збройних сил агресора або незаконних збройних формувань — в Україні ви розглядатиметеся як жертва військових злочинів РФ.

Винних за ці дії буде покарано відповідно до ст. 433 КК України. Їм загрожує від 10 до 15 років ув'язнення. Також вони можуть бути притягнуті до відповідальності у Міжнародному кримінальному суді за порушення за ст. 8-2(b) xv Римського статуту.

Що робити:

  • саботуйте службу;
  • уникайте отримання повісток або дзвінків;
  • змініть номер телефону або припиніть його використання;
  • змініть місце проживання.

Якщо вас мобілізували:

  • коли потрапите на територію України — за першої нагоди здавайтеся в полон;
  • повідомте, що ви є громадянином України з тимчасово окупованих територій — так ви зможете повернутися додому живим як жертва військового злочину;
  • у жодному разі не виконуйте накази командування.

«Якщо ви добровільно приєднуєтеся до збройних сил агресора і берете участь у війні проти України — цей вчинок розглядатиметься як злочин і каратиметься позбавленням волі до 15 років, а у разі командної посади — ви відповідатимете у Міжнародному кримінальному суді», — наголошують правозахисники Центру прав людини ZMINA.

Фото: ZMINA

Інформацію про факти військових злочинів можна повідомляти:

Последние новости

  • Суспільство

Ім’я, яке російська імперія та радянська влада хотіли забути: історія Олексія Алчевського

Олексій Алчевський — український банкір, фінансист-реформатор, промисловець, меценат, засновник гірничих і металургійних підприємств на Донеччині… Read More

14 години назад
  • Суспільство

Повідомляти про "зв'язки" з людьми в окупації, або що не так із новоприйнятим законом

25 квітня Верховна Рада України проголосувала за закон «Про внесення змін до Кодексу законів про… Read More

1 день назад
  • Війна з РФ

Як знайти зниклу безвісти людину на окупованій території: алгоритм дій

Випадки насильницьких зникнень та свавільних затримань українців на тимчасово окупованих територіях стають все більш масовими… Read More

1 день назад
  • Війна з РФ

"Нелояльні мешканці" та свавільні затримання. Як росія вчиняє черговий злочин проти людяності в окупації на сході України

Окупанти здійснюють жорстоку політику репресій, спрямовану проти мирного населення на тимчасово окупованих територіях. Їхня мета… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Ірина Болткова: досьє начальниці Міловської селищної військової адміністрації Старобільського району

Болткова Ірина Іванівна — родом з Сєвєродонецька, за освітою економіст. Тривалий час працювала у приватному… Read More

3 дні назад
  • Війна з РФ

"Від мене вже смердить через багно на вулиці": як донеччани вже десять років живуть в окупації

Мешканці Донецька обурені: виконання обіцянок росіян про «покращення життя» вони вже не очікують. Проте виживати… Read More

3 дні назад

This website uses cookies.