Обстріли та евакуація: що відбувається у прифронтовому Слов'янську і чого чекати містянам

30 липня росіяни знову обстріляли цивільні будівлі Слов'янська. Під вогнем ворога знаходяться інші міста області. Тим часом Мінреінтеграції анонсувало запровадження обов'язкової евакуації жителів вільних районів Донеччини перед початком опалювального сезону. “Східний Варіант” дізнався, що відбувається

Слов'янськ знову обстріляли окупанти. Цього разу заряд вибухнув біля автостанції. 

І знову руйнування: вибито скло, пошкоджено дах будівлі та конструкції автобусних платформ. 

В асфальті залишилася воронка.

Фото: v-variant.com.ua

За словами голови обласної адміністрації Павла Кириленка, обстріл стався під ранок. 

На щастя, будівля була пустою практично з початку нападу росії на Україну, тому ніхто не постраждав.

Фото: v-variant.com.ua

Крім того, ударною хвилею пошкоджено сусідні будівлі магазинів і вікна протестантського будинку молитви, що знаходиться поруч.

Це третій обстріл прифронтового міста за останній тиждень, водночас попередній був буквально вчора. На той раз удар припав по двору житлового будинку, було поранено жінку.

Фото: v-variant.com.ua

Цього дня від обстрілу постраждав не лише Слов'янськ. За інформацією поліції Донеччини, минулої доби окупанти накрили вогнем 17 населених пунктів: Авдіївку, Вугледар, Бахмут, Краматорськ, Миколаївку, Велику Новосілку, Красногорівку, Слов'янськ, Залізне, Кам'янку, Водяне, Іванівське, Курдюмівку, Яснобродівку, Карлівку, Первомайське та Нью-Йорк.

Сьогодні вранці противник завдав авіаудару по селищу Красногорівка в Очеретинській громаді — на щастя, обійшлося без жертв.

Слов'янськ. Фото: v-variant.com.ua

У Маріїнському районі тривають обстріли міста Красногорівка, спалахнула пожежа у двох будинках.

У Сіверську Центр соціального обслуговування постраждав від прямого удару, обійшлося без жертв.

А 29 липня росіяни вбили 6 мирних жителів у Донецькій області: 2 у Краматорську, 1 у Водяному, 1 у Курдюмівці, 1 у Первомайську та 1 у Керменчику. Ще 15 людей отримали поранення.

Слов'янськ. Фото: v-variant.com.ua

Російські окупанти повільно, але неухильно перетворюють Слов'янськ на руїни, обстрілюючи житлові будинки, споруди інфраструктури, все, що пов'язане із мирним життям міста.

Вихід евакуація

Єдина можливість не стати жертвою окупантів — евакуація.

Тепер цей процес стане більш централізованим та скоординованим.  

Слов'янськ. Фото: v-variant.com.ua

У п'ятницю, 29 липня, Кабінет міністрів підтримав ініціативу Мінреінтеграції та створив координаційний штаб, який організовуватиме евакуацію з Донецької області. Його очолила віцепрем'єр-міністерка — міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук. 

Штаб відповідатиме за координацію дій влади, військових та волонтерів, вивезення людей з небезпечних місць, пошук житла, надання їм допомоги та розселення. 

“Донецька область зараз на межі гуманітарної катастрофи: продовжуються активні бойові дії, інфраструктура зруйнована. Люди ризикують не лише потрапити під обстріли — за відсутності тепла, ліків та їжі взимку вижити буде непросто. Вихід — евакуація”, — наголосили у Мінреінтеграції.

Як зазначила Ірина Верещук, на території Донецької області — 200-220 тисяч українців, з яких 52 тисячі — діти. А зобов’язання держави та кожного повнолітнього громадянина — забезпечити захист свого життя.

Слов'янськ. Фото: v-variant.com.ua

Віцепрем'єр-міністерка наголосила на тому, що людей потрібно встигнути евакуювати до настання опалювального сезону, оскільки зараз у всій області відсутнє газопостачання і до настання холодів виправити цю ситуацію не вдасться.  

Щодня про можливість евакуюватись нагадує і голова Слов'янської військової адміністрації Вадим Лях:

“Сьогодні відправили автобус до Покровська на евакуаційний поїзд до Львова. На понеділок, 1 серпня, заплановано рейс до Коростеня з розселенням. У вівторок знову веземо до Покровська. Записатися можна за телефонами гарячої лінії. Приймайте рішення! Не чекайте, коли “прилетить” саме до вас”

Так чи інакше, а щоденний обстріл мирних міст Донецької області показує, що зараз залишатися в області небезпечно. І евакуація — єдиний шанс опинитися у безпеці.

Последние новости

  • Війна з РФ

Кривава провокація росії: що сталося 9 травня 2014 року в Маріуполі

10 років тому, 9 травня 2014 року, проросійські силовики намагалися захопити будівлю міського управління внутрішніх… Read More

5 години назад
  • Війна з РФ

Маніпуляція історією, або як росіяни присвоюють собі "велику перемогу"

8 травня в Україні відзначається День памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні… Read More

1 день назад
  • Суспільство

Вступ із ТОТ у 2024 році: що треба знати

Якою буде вступна кампанія для абітурієнтів із тимчасово окупованих територій? У які українські заклади вищої… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

Володимир Рибалкін: досьє начальника Святогірської міської військової адміністрації

Рибалкін Володимир Миколайович родом з Донеччини. Учасник АТО, активіст та волонтер. Відомий як журналіст-антикорупціонер та… Read More

3 дні назад
  • Війна з РФ

Незламні, нескорені, неспинні: 10 років із заснування бригади "Азов"

5 травня 2014 року в Бердянську був створений батальйон патрульної служби міліції особливого призначення «Азов».… Read More

4 дні назад
  • Суспільство

Ім’я, яке російська імперія та радянська влада хотіли забути: історія Олексія Алчевського

Олексій Алчевський — український банкір, фінансист-реформатор, промисловець, меценат, засновник гірничих і металургійних підприємств на Донеччині… Read More

5 днів назад

This website uses cookies.